Galblaas: functie, ligging, onderzoeken en behandelingen

Galblaas: functie, ligging, onderzoeken en behandelingen De belangrijkste functie van de galblaas (vesica fellea) is het opslaan van gal, waardoor het lichaam de vetten die je eet, gaat afbreken en verteren. De galblaas maakt deel uit van het galsysteem. De galblaas produceert niet zelf de gal, maar het slaat de gal op die op dat moment niet door het lichaam wordt gebruikt. De lever produceert gal, die tijdens maaltijden rechtstreeks in de dunne darm stroomt. Maar tussen de maaltijden door reist de meeste gal naar de galblaas, waar het wordt opgeslagen totdat het nodig is. Als je vette voedingsmiddelen eet, laat je galblaas de daarin opgeslagen gal vrij in de dunne darm, waar het wordt gemengd met gedeeltelijk verteerd voedsel. Een galblaas bevat meestal tussen de 30 en 80 milliliter gal. Gal bestaat uit water vermengd met galzouten, dat grote bolletjes vet helpt afbreken, evenals cholesterol en bepaalde vetten en pigmenten.
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.comLigging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com

Wat is de galblaas?

De galblaas is een peervormig hol orgaan dat gal opslaat. De galblaas ligt achter en onder je lever en via de galbuis zijn deze twee organen met elkaar verbonden. De galblaas slaat de gal op die in de lever wordt gemaakt. Gal wordt afgescheiden via de centrale galgang naar de darm als vethoudend voedsel de darm binnenkomt. De galgang wordt ook wel ductus choledochus genoemd. De galblaas is een spierorgaan dat samentrekt wanneer gal nodig en vervolgens wordt gal via de galbuis of galgang naar je twaalfvingerige darm getransporteerd.

Ligging

De galblaas is een peervormige, holle structuur die zich onder de lever en aan de rechterkant van de buik bevindt.

Functie van de galblaas

Vet is moeilijk te verteren. Gal is een sterk enzym dat helpt bij het afbreken van vetten. Wanneer het voedsel dat je eet vet bevat, scheiden de maag en de twaalfvingerige darm een ​​stof af die de galblaas doet samentrekken en daardoor gal in het spijsverteringskanaal dwingt. Gal emulgeert het vet en maakt het beschikbaar voor energieproductie.

Vorming van galstenen / Bron: Arteminda/Shutterstock.comVorming van galstenen / Bron: Arteminda/Shutterstock.com

Galblaasaandoeningen

Er zijn verschillende galblaasaandoeningen. De belangrijkste zijn de volgende.

Galstenen

Om onduidelijke redenen kunnen stoffen in gal in de galblaas kristalliseren en galstenen vormen. Galstenen kunnen soms pijn, misselijkheid of ontsteking veroorzaken.

Galblaasontsteking

Een galblaasontsteking (ook wel cholecystitis genoemd) is een ontsteking van de galblaas. Een galblaasontsteking is vaak te wijten aan een galsteen in de galblaas. Cholecystitis veroorzaakt ernstige pijn en koorts en kan een operatie vereisen wanneer de infectie aanhoudt of terugkeert.

Galblaaskanker

Galblaaskanker komt zelden voor. Het is moeilijk te diagnosticeren en wordt meestal pas in een laat stadium vastgesteld wanneer je last krijgt van klachten. Symptomen kunnen lijken op die van galstenen.

Buikpijn door galblaasproblemen / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comBuikpijn door galblaasproblemen / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Symptomen

Enkele veel voorkomende symptomen van galblaasproblemen zijn:

Echo van de galblaas met daarin een galsteen / Bron: Nevit Dilmen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Echo van de galblaas met daarin een galsteen / Bron: Nevit Dilmen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Onderzoeken van de galblaas

Er zijn verschillende onderzoeken die gedaan kunnen worden bij vermoeden van een galblaasaandoening.

Abdominale echografie

Een niet-invasieve test waarbij een sonde op de huid hoogfrequente geluidsgolven voortbrengt die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Hiermee kunnen structuren in de buik zichtbaar worden gemaakt. Echografie is een uitstekende test voor galstenen en om de galblaaswand te controleren.

Cholescintigrafie (HIDA-scan)

Bij een cholescintigrafie worden de galwegen van de lever in beeld gebracht. Dit gebeurt met behulp van een radioactieve stof.

Endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP)

Met behulp van een flexibele buis die door de mond, door de maag en in de dunne darm wordt ingebracht, kan een arts door de buis kijken en kleurstof in de kanalen van het galsysteem injecteren. Kleine chirurgische instrumenten kunnen worden ingezet om bepaalde galwegaandoeningen tijdens ERCP te behandelen.

Magnetische resonantie cholangiopancreatografie (MRCP)

Een MRI-scan biedt afbeeldingen met een hoge resolutie van de galkanalen, alvleesklier en galblaas. MRCP wordt gebruikt om de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier in beeld te brengen.

Endoscopische echografie

Een kleine ultrasone sonde op het uiteinde van een flexibele buis wordt door de mond naar de darmen gebracht. Endoscopische echografie kan helpen bij het opsporen van choledocholithiasis en galsteenpancreatitis.

Abdominale röntgenfoto

Middels röntgenfoto's van de galblaas kunnen galstenen opgespoord worden.

Behandelingen van de galblaas

Behandeling is afhankelijk van de oorzaak:
 • Galblaasoperatie (cholecystectomie): een chirurg verwijdert de galblaas met behulp van laparoscopie of laparotomie.
 • Antibiotica: infectie kan optreden tijdens cholecystitis. Hoewel antibiotica cholecystitis doorgaans niet genezen, kunnen ze voorkomen dat een infectie zich verspreidt.
 • Chemotherapie en bestraling: na een operatie voor galblaaskanker kunnen chemotherapie en bestraling worden gebruikt om te voorkomen dat kanker terugkeert.
 • Ursodeoxycholzuur: bij mensen met problemen van galstenen die geen goede kandidaten voor een operatie zijn, is dit orale medicijn een optie. Ursodeoxycholzuur kan helpen om kleine cholesteroldeeltjes op te lossen en de symptomen te verminderen. Het verbetert de afvoer van gal, lost galstenen op en beschermt levercellen.
 • Extracorporele schokgolflithotripsie (ESWL): schokgolven met hoge energie worden vanuit een machine door de buikwand geprojecteerd, waardoor galstenen worden vergruist. Lithotripsie werkt het beste als er maar een paar kleine galstenen aanwezig zijn.
 • Galsteen oplossen met chemische behandeling: een naald wordt ingebracht door de huid in de galblaas en chemicaliën worden geïnjecteerd die galstenen oplossen. Deze techniek wordt zelden gebruikt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cholecystectomie - verwijdering van de galblaasCholecystectomie - verwijdering van de galblaasDe galblaas is een orgaan, waar gal opgeslagen wordt. De galblaas staat in verbinding met de lever en ligt er ook dicht…
Galblaasontsteking: symptomen, diagnose en behandelingGalblaasontsteking: symptomen, diagnose en behandelingEen galblaasontsteking (cholecystitis) is een ontsteking aan de muur van de galblaas. De ontsteking treedt meestal op bi…
Last van galstenenLast van galstenenWist u dat veel mensen galstenen hebben? Galstenen hoeven geen klachten te geven, maar als ze klachten geven kunt u er b…
Galblaas, galstenen en het verwijderen van de galblaasGalblaas, galstenen en het verwijderen van de galblaasHet verwijderen van de galblaas door middel van een kijkoperatie is volgens een rapport uit 2014 van Zorgverzekeraars Ne…

Geestelijke zorg, presentie en hoop in de palliatieve faseGeestelijke zorg, presentie en hoop in de palliatieve faseDe geestelijk verzorger Steve Nolan onderzocht de betekenis van de presentie van geestelijk verzorgers in de palliatieve…
Vitamine B8 (biotine): functie, voeding en B8-supplementVitamine B8 (biotine): functie, voeding en B8-supplementVitamine B8 of biotine is een essentiële voedingsstof die van nature aanwezig is in sommige voedingsmiddelen en beschikb…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Marcelo Reis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://ddc.musc.edu/public/organs/gallbladder.html
 • https://www.everydayhealth.com/gallbladder/guide/
 • https://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-gallbladder#1
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Gallbladder
 • https://www.healthline.com/human-body-maps/gallbladder#1
 • https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/cholescintigrafie-hida-scan
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/ursodeoxycholzuur?product=ursodeoxycholzuur
 • https://www.everydayhealth.com/gallbladder/guide/symptoms/
 • Afbeelding bron 1: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Arteminda/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Leszek Glasner/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Nevit Dilmen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.