Galwegontsteking: symptomen, oorzaak, behandeling & prognose

Galwegontsteking: symptomen, oorzaak, behandeling & prognose Galwegontsteking symptomen bestaan uit buikpijn In de rechterbovenzijde of in het midden van de bovenbuik. Deze pijn kan komen en gaan en kan scherp, krampachtig, of juist dof zijn. Deze pijn kan worden gevoeld in de rug of onder het rechterschouderblad. Galwegontsteking is een infectie van de galwegen. Gal is een vloeistof die door de lever wordt aangemaakt en in de galblaas wordt opgeslagen. Gal helpt bij het verteren van voedsel. Galwegontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie, die kan ontstaan doordat de galweg geblokkeerd wordt, bijvoorbeeld door galstenen of een tumor. De oorzaak van deze aandoening kan zich ook uitbreiden naar de lever. Risicofactoren zijn onder meer een voorgeschiedenis van galstenen, scleroserende cholangitis, hiv-besmetting, vernauwing van de galwegen, en reizen naar landen waar je een worm of een parasitaire infectie zou kunnen oplopen.
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.comLigging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com

Wat is een galwegontsteking?

Een galwegontsteking of cholangitis is een ontsteking van de galwegen in of buiten de lever. Gewoonlijk houdt het verband met een bacteriële infectie. Gal is een spijsverteringssap dat in de lever wordt aangemaakt. Via galkanalen in de lever gaat het naar de galblaas, een peervormig zakje waarin galvloeistof tijdelijk wordt opgeslagen. Vervolgens gaat het naar de dunne darm zodra vet eten de maag verlaat. Galblaasontsteking kan plotseling (acuut) optreden of chronisch zijn.

Galwegontsteking oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor een galwegontsteking. De primaire oorzaak van een galwegontsteking is een obstructie, blokkade of vernauwing ergens in de g in de galwegen. De verstopping kan worden veroorzaakt door een galsteen die klemt komt te zitten, een tumor, bloedstolsels, een vernauwing die kan optreden na een chirurgische ingreep, zwelling van de pancreas of alvleesklier, of parasitaire invasie. Andere oorzaken zijn het terugstromen van bacteriën uit de dunne darm, bacteriën in het bloed of na een diagnostische procedure zoals een endoscopisch onderzoek. De infectie veroorzaakt drukopbouw in de galwegen.

Galwegontsteking symptomen

Symptomen van een galwegontsteking variëren van matig tot ernstig. De symptomen kunnen van per persoon tot persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen van cholangitis zijn:

De symptomen van een galwegontsteking kunnen op andere medische aandoeningen of problemen lijken. Raadpleeg daarom altijd een arts voor een diagnose.

Wie loopt er meer risico op een galwegontsteking?

Een galwegontsteking komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het komt meestal voor bij mensen van 55 en ouder. Personen die een groter risico lopen, zijn degenen die eerder hebben geleden aan galstenen.

Afname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Diagnose en onderzoek

De pijn van een galwegontsteking lijkt vaak op die van galstenen. Naast een volledige medische anamnese (een vraaggesprek met de arts) en uitgebreid lichamelijk onderzoek, kunnen de volgende diagnostische procedures worden uitgevoerd:

Bloedonderzoek

Volledig bloedbeeld: een basaal onderzoek van de bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes).

Leverfunctietest

Leverfunctietest is een reeks speciale bloedtesten die kunnen bepalen of de lever goed functioneert.

Bloedkweek

Een bloedkweek is een microbiologische kweek van bloed.

Cholangiografie

Onderzoek van de galwegen waarbij met behulp van contrastmiddel röntgenfoto's gemaakt worden van de galwegen.

Percutane transhepatische cholangiografie drainage (PTCD)

Ingreep die gebruikt wordt om de galkanalen te onderzoeken, gal te laten afvloeien, vernauwingen te verbreden of protheses te plaatsen.

Endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP)

Een procedure waarbij de arts problemen in de lever, galblaas, galwegen en pancreas kan diagnosticeren. De procedure combineert röntgen en het gebruik van een endoscoop, een lange, flexibele, verlichte buis. Deze wordt geleid door de mond en keel van de patiënt en dan door de slokdarm, maag en duodenum. De arts kan de binnenkant van deze organen onderzoeken en eventuele afwijkingen opsporen. Via de buis wordt vervolgens een kleurstof geïnjecteerd waarna de galwegen zichtbaar worden via röntgenfoto's. Middels deze procedure kunnen er tevens ingrepen worden uitgevoerd, zoals het weghalen van weefsel voor onderzoek (biopsie) of het verwijderen van galstenen.

MRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidlMRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidl

Magnetische resonantie cholangiopancreatografie (MRCP)

Een procedure die magnetic resonance imaging (MRI) gebruikt om beelden van de galwegen te verkrijgen. De machine maakt gebruik van radiogolven en magneten om inwendige organen en weefsels te scannen.

Echografie

Een diagnostische beeldvormende techniek die hoogfrequente geluidsgolven gebruikt om een ​​beeld van de inwendige organen te maken. Ultrageluid wordt gebruikt om interne organen van de buikholte, zoals de lever milt en nieren te bekijken en de bloedstroom door verschillende vaten te beoordelen.

Differentiële diagnose

Middels beeldvormend onderzoek zal de arts andere aandoeningen die veel gelijkenis vertonen qua klachtenbeeld met een galwegontsteking willen uitsluiten:

Galwegontsteking behandeling

Een snelle diagnose en behandeling zijn van groot belang. Antibiotica om de infectie te genezen is voor de meeste patiënten de aangewezen behandeling, zeker in een beginstadium. ERCP of andere chirurgische procedures worden uitgevoerd wanneer de patiënt stabiel is. Middels een ERCP kunnen galstenen in de galwegen verwijderd worden. Zodra de doorstroming van gal hersteld is, zal genezing intreden. De galwegen kunnen tijdens een ERCP ook worden schoongespoeld en zo nodig wordt er een stent geplaatst om een vernauwing op te heffen en de doorstroming van galvloeistof te bevorderen. Wanneer er ook galstenen in de galblaas aanwezig zijn, kan ervoor gekozen worden om de galblaas te verwijderen.

Prognose

Het resultaat is meestal goed als de aandoening adequaat is behandeld. Zonder behandeling is de prognose slecht.

Complicaties

Bloedvergiftiging kan als complicatie optreden.

Preventie

Behandeling van galstenen, tumoren en parasitaire infecties kan het risico reduceren. Een stent in de galwegen kan nodig zijn om herhaling te voorkomen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Caroli: Galwegaandoening met galwegontstekingenZiekte van Caroli: Galwegaandoening met galwegontstekingenDe ziekte van Caroli is een zeldzame aangeboren aandoening waarbij een verwijding van de galwegen aanwezig is in bepaald…
Cholangitis: Ontsteking van galwegen met koorts en buikpijnCholangitis: Ontsteking van galwegen met koorts en buikpijnBij cholangitis ontstaat een ontsteking van de galwegen. Dit zijn de buizen die gal van de lever naar de galblaas en dar…
Galstenen: oorzaken, symptomen en voorkomenGalstenen: oorzaken, symptomen en voorkomenGalstenen komen meestal voor op wat oudere leeftijd. Volgens schatting krijgt ongeveer 30% van de bevolking last van gal…
Acalculeuze cholecystitis: Galblaasontsteking zonder stenenAcalculeuze cholecystitis: Galblaasontsteking zonder stenenAcalculeuze cholecystitis is een zeldzame maar ernstige galblaasaandoening waarbij de wand van de galblaas ontstoken is.…

Cystitis: Blaasontsteking met problemen met urine en plassenCystitis: Blaasontsteking met problemen met urine en plassenCystitis is de medische term voor een blaasontsteking of een infectie van de lagere urinewegen. Meestal veroorzaken coli…
Delirium: Acute verwardheid met wijzigingen in hersenfunctieDelirium: Acute verwardheid met wijzigingen in hersenfunctieBij een delirium is de patiënt plotseling ernstig verward als gevolg van de snelle veranderingen in de hersenfunctie. De…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerthuz/Shutterstock.com
 • http://www.nytimes.com/health/guides/disease/cholangitis/overview.html
 • http://patient.info/doctor/cholangitis
 • https://www.mlds.nl/ziekten/galwegontsteking/
 • http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/liver_biliary_and_pancreatic_disorders/cholangitis_85,P00660/
 • http://www.webmd.com/digestive-disorders/primary-sclerosing-cholangitis-facts#1
 • http://www.antoniusmdlcentrum.nl/onderzoeken/ercp/
 • Afbeelding bron 1: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/Jovanmandic
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/© james steidl
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.