Maagzweer: symptomen, klachten, behandeling en dieet

Maagzweer: symptomen, klachten, behandeling en dieet Een maagzweer is een zweer van de maagwand (ulcus ventriculi) of twaalfvingerige darm (ulcus duodeni), het eerste deel van de dunne darm. Het wordt veroorzaakt door een verstoring van het evenwicht tussen slijm die de maagwand en de twaalfvingerig darm beschermd en zuurproductie van de maag. Veel voorkomende klachten zijn pijn of een vervelend gevoel in de bovenbuik. Sommige mensen hebben aanvankelijk niet door dat ze kampen met een maagzweer. De belangrijkste symptomen maagzweer zijn het optreden van pijn enkele uren na een maaltijd of pijn tijdens het eten, pijn in de bovenbuik en zuurbranden. Des te hoger de zweer in de maag is gelegen, des te eerder keert de pijn terug. Zuurremmende middelen kunnen uitkomst bieden. Ook doet de patiënt er verstandig aan om een aantal leefregels in acht te nemen, welke de kans op een maagzweer verkleinen en de genezing bevorderen.
Maagzweer / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comMaagzweer / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer is een zweer van de maagwand of twaalfvingerige darm, dat is het eerste deel van de dunne darm. De maag produceert zuur ten behoeve van de spijsvertering en ten einde ziektekiemen te bestrijden. Om te voorkomen dat dit zuur de maag, de twaalfvingerige darm en de slokdarm aantasten, worden deze organen beschermd door een slijmlaag. Als de balans tussen de zuur- en de slijmproductie verstoord raakt, dan kan de wand van deze organen ontstoken en beschadigd raken. Aanvankelijk is de beschadiging oppervlakkig, doch wanneer de aantasting voortduurt kan een soort krater ontstaan: een zweer (zie afbeelding bovenaan artikel). Er worden twee peptische zweren onderscheiden:
 • een maagzweer; en
 • een zweer aan de twaalfvingerige darm.

De laatste komen vaker voor en dan vooral op relatief jongere leeftijd bij mannen. Maagzweren komen voornamelijk voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. In Nederland heeft maar liefst één op de vijf patiënten met maagklachten een maagzweer.

Oorzaken van een maagzweer

De mogelijke oorzaken van een maagzweer zijn:
 • roken;
 • alcohol;
  Koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanKoffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan
 • infectie met de Helicobacter pylori bacterie: een veel voorkomende bacteriële infectie - het is onbekend hoe de bacterie wordt overgedragen, waarschijnlijk door ontlasting en speeksel in onhygiënische omstandigheden;
 • erfelijke factoren;
 • medicijnen, zoals langdurig gebruik van aspirine of non-steroïeontstekingsremmers, ook wel NonSteroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAID): diclofenac, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, meloxiam, nabumeton, naproxen, piroxicam, sulindac;
 • mogelijk cafeïne, in koffie, thee en cola.

Risicofactoren

Naast het nemen van bepaalde pijnstillers, waaronder aspirine, heb je in de volgende gevallen een verhoogd risico op maagzweren:
 • Roken kan het risico van maagzweren bij mensen die besmet zijn met H. pylori verhogen.
 • Alcohol drinken. Alcohol kan de slijmlaag van de maag irriteren en eroderen en het verhoogt de hoeveelheid maagzuur die is geproduceerd.
 • Stress en spanning veroorzaken geen peptische zweren, maar kunnen de aandoening wel verergeren, zo neemt men thans aan.
 • Kruidig voedsel eten.

Maagzweer symptomen en klachten

Veel mensen met een maagzweer ervaren in het geheel geen klachten. Ook kan het zijn dat ze het vervelende en nare gevoel afdoen als verstopping. De klachten, signalen en ziekteverschijnselen van een maagzweer kunnen zijn:
 • pijn enkele uren na een maaltijd of pijn tijdens het eten*;
 • pijn (of naar gevoel) in de bovenbuik;
  Gewichtsverlies / Bron: Istock.com/VladimirFLoydGewichtsverlies / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd
 • maagkrampen;
 • zuurbranden (pyrosis), brandend maagzuur;
 • opboeren (ructus);
 • misselijkheid en soms overgeven, braken;
 • soms ernstige bloedingen (zichtbaar als zwarte, kleverige, teerachtige ontlasting);
 • mogelijk bloedbraken, bloed spugen;
 • pylorusstenose (een vernauwing van de pylorus, de maaguitgang, waardoor voedsel zich ophoopt)
 • een vol gevoel;
 • verlies van eetlust en gewichtsverlies, afname van gewicht.

(*) De pijn verdwijnt vaak na het gebruik van voedsel, dat immers het maagzuur vervangt. Als je maag enkele uren na een maaltijd weer leeg is, keert de pijn weer terug. Omdat in dat geval het hongergevoel duidelijker aanwezig is, spreekt men ook wel van hongerpijn. Des te hoger de zweer in de maag is gelegen, des te eerder keert de pijn terug.

Complicaties maagzweer

Bloeding

Een mogelijke complicatie is een bloeding van een nabijgelegen bloedvat. In ernstige gevallen kan dit leiden tot bloedbraken, of het bloed wordt via het spijsverteringskanaal afgevoerd en dit leidt tot de bovengenoemde zwarte, kleverige, teerachtige ontlasting. In minder ernstige gevallen kan dit verschijnselen veroorzaken die horen bij bloedarmoede (anemie):

Maagperforatie

Soms kan de zweer de maagwand of de wand van de twaalfvingerige darm perforeren. Door een maagperforatie komt maagzuur in de buikholte terecht. Dit veroorzaakt hevige pijn. Er kan buikvliesontsteking (peritonitis) ontstaan. De symptomen van deze aandoening zijn:
 • doorlopende, constante hevige buikpijn;
 • koorts, verhoging;
 • het opzwellen van de buik, een opgezwollen buik;
 • misselijkheid en braken, overgeven.

Vernauwde maaguitgang

Sporadisch leidt een maagzweer tot een pylorusstenose: een vernauwing van de pylorus, de maaguitgang, waardoor voedsel zich ophoopt en de maag zich niet meer kan legen. Symptomen van deze aandoening zijn:
 • een opgeblazen gevoel na het eten;
 • enkele uren na de ingenomen maaltijd, onverteerd voedsel overgeven;
 • misselijkheid;
 • dyspepsie: een ongemakkelijk en vervelend gevoel rond de maag;
 • gewichtsverlies.

Endoscopie / Bron: Beloborod/Shutterstock.comEndoscopie / Bron: Beloborod/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

In het ziekenhuis wordt je bij vermoeden van een maagzweer onderzocht middels endoscopie. Er worden dan biopten (stukjes weefsel) afgenomen voor onderzoek. Onderzoek moet uitwijzen of de Helicobacter pylori bacterie de boosdoener is of dat er wellicht sprake is van maagkanker.

Maagzweer behandeling met medicatie

Maagzweer: medicijnen

Behandeling van de maagzweer gebeurt doorgaans met geneesmiddelen die de zuurproductie remmen, zogenaamde antacida (zuurbindende middelen). Ook moet de onderliggende oorzaak worden bestreden. Zo wordt Helicobacter pylori bestreden met antibiotica en indien pijnstillers de oorzaak zijn van een zweer, dan moet de persoon zo mogelijk met het gebruik ervan stoppen.

Nieuw geneesmiddel: RHB-105

RHB-105 is een nieuwe en gepatenteerde orale combinatietherapie van twee antibiotica en een protonpompremmer (dat is een geneesmiddel die de maagzuurproductie in de maag vermindert) in een alles-in-een pil die in principe voorgeschreven kan worden voor de behandeling van H. pylori-infectie. H. pylori bacteriële infectie is een belangrijke oorzaak van chronische gastritis (maagslijmvliesontsteking), maagzweren en maagkanker. Onderzoek naar dit middel heeft positieve resultaten laten zien. De studie toonde een algehele slagingspercentage van 89,4% in het uitroeien van H. pylori, terwijl de standaardbehandeling een slagingspercentage heeft van 70%. Het is anno 2024 nog niet duidelijk wanneer RHB-105 in Nederland op de markt komt.

Operatie bij een maagzweer

Een maagzweer is meestal goed te behandelen is met medicijnen. In hardnekkige gevallen of bij complicaties zoals een maagbloeding of maagperforatie, is een maagoperatie nodig. Een maagoperatie kan bestaan uit het doorsnijden van bepaalde zenuwvertakkingen naar de maag, waardoor er minder maagzuur wordt geproduceerd en de maagzweer kan genezen. Dit wordt 'vagotomie' genoemd. Soms wordt ervoor gekozen om een deel vand e maag weg te nemen, een zogeheten 'maagresectie'. Het deel van de maag waar het zuur wordt geproduceerd, wordt dan weggehaald.

Maagzweer: gezond eten en leven

De patiënt doet er verstandig aan een aantal leefregels in acht te nemen om de kans op een maagzweer te verkleinen en de genezing te bevorderen. Roken verzwakt het maagslijmvlies en daarom is stoppen met roken aanbevolen. Ook is het belangrijk om stress en spanning zo veel mogelijk te vermijden en te zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Stress kan namelijk de klachten verergeren. Voorts is het verstandig om gezond, gevarieerd en vezelrijk te eten. Hierbij kan de 'Schijf van Vijf' van het Voedingscentrum als uitgangspunt dienen. Zorg ook voor regelmaat en voldoende lichaamsbeweging door dagelijks ten minste een half uur matig-intensief te bewegen, zoals wandelen en fietsen. Wees matig met voedingsmiddelen die maagklachten kunnen verergeren, zoals alcohol, koffie, thee, chocola en pepermunt. Vermijd grote en vette maaltijden. Neem de tijd voor iedere maaltijd en kauw het eten goed. Neem geen eten meer na drie uur voor het slapen gaan.

Zoethoutwortel / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zoethoutwortel / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Plantengeneeskunde bij maagzweer

Kamille-bloesem

Kamille-bloesem werkt aantoonbaar ontstekingsremmend en krampstillend en is daarom geschikt voor het verlichten van maag-darmklachten. Je kunt het als thee toedienen. Schenk 150 ml kokend water over 3 theelepels gedroogde bloemen en laat dit vervolgens 5 tot 10 minuten afgedekt trekken. Drink dagelijks 3 tot 4 koppen.

Zoethout

Zoethout wordt geadviseerd bij zweren aan maag en twaalfvingerige darm. De zoethoutwortel is vooral interessant vanwege zijn werking tegen bacteriën en virussen. De ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen (dat wil zeggen dat ze de oxidatie of roesten van celwanden kunnen voorkomen of vertragen), zijn bij experimenten aangetoond.

Rucola tegen maagzweren

Uit onderzoek met ratten is gebleken dat rucola of raketsla (Eruca sativa) goed werkzaam kan zijn tegen maagzweren. In het onderzoek werden extracten van deze eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie gebruikt. Het anti-maagzweer effect is mogelijk door prostaglandine gemedieerde activiteit (prostaglandine is een hormoonachtige stof die door het menselijk lichaam zelf wordt aangemaakt en die de maagwand beschermt tegen de zure maaginhoud) en/of door middel van zijn antioxiderende eigenschappen. (Bron: ScienceDaily, 7 mei 2009)

Koolsap

Koolsap bevat verbindingen die maagzweren kunnen helpen voorkomen en genezen. Kool is ook rijk aan vitamine C, dat vergelijkbare beschermende eigenschappen lijkt te hebben. Vitamine C is een antioxidant waarvan is aangetoond dat het H. pylori-infecties helpt voorkomen en behandelen. Infecties met deze lastpak zijn de meest voorkomende oorzaak van een maagzweer.

Prognose en preventie van maagzweren

Als de onderliggende oorzaak van maagzweren succesvol is behandeld, is de prognose uitstekend. Om te voorkomen dat een maagzweer terugkomt, kun je het beste geen alcohol meer drinken, niet meer roken en eventuele uitlokkende voedingsmiddelen vermijden. Ook wordt langdurig gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) afgeraden.

Preventie

De volgende maatregelen kunnen de vorming van een maagzweer mogelijk voorkomen:
 • Praat met je arts over alternatieve pijnmedicatie zoals paracetamol, in plaats van NSAID-medicijnen.
 • Bespreek met je arts beschermende maatregelen als je niet kunt stoppen met het gebruik van NSAID's.
 • Neem NSAID's in de laagst effectieve dosis en bij een maaltijd.
 • Stop met roken.
 • Drink alcohol met mate of vermijd het volledig.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een maagzweerSoms kan er in het slijmvlies van de maag een soort wondje ontstaan. Dit is een maagzweer. Meestal zit de maagzweer net…
Hoe moet ik een maagzweer voorgoed genezen?Hoe moet ik een maagzweer voorgoed genezen?De ontdekking van de 'Helicobacter pylori' heeft voor een revolutie in de bestrijding van de maagzweer veroorzaakt. De '…
Maagperforatie: oorzaken, symptomen en behandelingMaagperforatie: oorzaken, symptomen en behandelingEen maagperforatie is een ernstige aandoening waarbij er een scheurtje of gaatje in de maag zit. Deze aandoening vereist…
Hoe herken ik een maagzweer?Hoe herken ik een maagzweer?Een maagzweer en brandend maagzuur kunnen u veel overlast, een maagbloeding en veel pijn veroorzaken. Hoe herkent u een…

Mexicaanse griep en desinfecterende handgelMexicaanse griep en desinfecterende handgelDe Mexicaanse griep is uitgegroeid tot een pandemie. We moeten ons erop voorbereiden dat deze griep ook in ons land hard…
Kaalheid: Welke remedies helpen echt en welke niet?Hoewel de meeste mannen leren om er mee om te gaan, bestaat er geen man die niet liever zijn haar zou behouden dan het v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: BlueRingMedia/Shutterstock.com
 • Antonius Ziekenhuis. Maagoperatie. Brochure, zj.
 • Cleveland Clinic. Peptic Ulcer Disease. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10350-peptic-ulcer-disease (ingezien op 4-1-2024)
 • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
 • Dr. Jörg Grünwald en Christof Jänicke. Praktisch handboek plantengeneeskunde van A tot Z. Zuidnederlandse uitgeverij NV, zj.
 • Healthcommunities.com. Peptic Ulcer Disease Prognosis and Prevention. http://www.healthcommunities.com/peptic-ulcer-disease/prognosis-prevention.shtml (ingezien op 27-2-2017)
 • Healthline. 9 Science-Backed Home Remedies for Ulcers. https://www.healthline.com/nutrition/stomach-ulcer-remedies (ingezien op 2-1-2022)
 • Mayo Clinic. Peptic ulcer. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/dxc-20231407 (ingezien op 27-2-2017)
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • ScienceDaily (May 7, 2009)
 • RedHill Biopharma. RHB-105 (H. pylori). www.redhillbio.com/rhb-105, 15 juni 2015
 • Afbeelding bron 1: Alila Medical Media/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/PuwanaiSomwan
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/VladimirFLoyd
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/BartekSzewczyk
 • Afbeelding bron 5: Beloborod/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Bert Raets, 24-03-2019
Ik werd opgenomen en behandeld voor HP=maagulcus en ersosieve bulitis. Ik werd ontslagen met een maagsparend dieet.
Hoe lang houd ik me daar best aan. Ik zou namelijk graag een stukje vers fruit eten en een lekker vers slaatje.
Dank bij voorbaat… Reactie infoteur, 25-03-2019
Ik dacht dat een zogenaamd 'maagsparend dieet' tegenwoordig niet meer werd voorgeschreven, aangezien uit onderzoek blijkt dat een maagzweer niet sneller geneest wanneer een 'zachte kost' gebruikt wordt. Maar ik kan mij natuurlijk vergissen. Vraag de behandelend arts of eventueel uw huisarts om advies m.b.t. uw dieet. Volg altijd de adviezen van uw arts op.

Bruin, 30-05-2017
Ik heb steeds een soort hongergevoel in de maag, maar geen honger naar eten. Ik heb geen pijn. Slik al een maagzuurremmer. Soms als ik in bed lig, komt er iets naar boven in mijn slokdarm, waardoor ik niet kan slapen, het is geen zuur. Ik steek dan mijn vinger in mijn keel om van dat volle gevoel af te zijn. Er komt dan vocht, slijm en een beetje eten uit. Het is een dagelijks iets en ik heb het al weken. Wat zou dit kunnen zijn? Moet ik echt een onderzoek met slang in mijn maag? Reactie infoteur, 04-06-2017
Bepaalde factoren kunnen ertoe leiden dat je maag niet goed genoeg geledigd wordt van maagzuur en dat hongergevoel ontstaat. Onder meer beeldvormend onderzoek kan nodig zijn om de oorzaak te achterhalen.

Lizzy, 22-04-2016
Ik heb ooit een maagzweer gehad tengevolge van de helico bacterie. En heb toen hiervoor antibiotica gekregen. Nu is ze echter terug, in een lichte vorm volgens de maag-darm specialist, maar moet ik niét meer aan de antibiotica, enkel aan de maagzuurremmers. Weet iemand de logica hiervan?
bedankt Reactie infoteur, 30-04-2016
Als er géén infectie met de Helicobacter pylori wordt aangetoond, zal de arts normaal gesproken alleen maagzuurremmers voorschrijven. Het maagsap wordt hierdoor minder zuur en daardoor kan het gat in de slijmvlieslaag zich herstellen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.