Amandelen: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde amandelen

Amandelen: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde amandelen Amandelen hebben veel gezondheidsvoordelen zoals het verminderen van je bloeddruk en het reguleren van je bloedsuiker en cholesterol. Amandelen hebben een geweldige voedingswaarde en zijn rijk aan gezonde vetten, vezels, magnesium en vitamine E en kunnen hart- en hersenaandoeningen, obstipatie, ademhalingsstoornissen, hoest, bloedarmoede en ontstekingen tegengaan. Amandelen zijn ook geweldig voor haar, huid (psoriasis) en tandverzorging. Amandelen zijn wat dat betreft echte krachtpatsers en ze zijn onmisbaar in een gezond en gevarieerd dieet. Je kunt zowel geroosterde als rauwe amandelen kopen; de rauwe zijn minder smaakvol maar wel gezonder.
Amandelboom / Bron: Nicolás Pérez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Amandelboom / Bron: Nicolás Pérez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat zijn amandelen?

Een zaad en geen noot

Ondanks dat de amandel door de meeste mensen als een noot wordt aangezien, is het technisch gezien het zaadje van de vrucht van een amandelboom. Amandelen zijn steenvruchten. De wetenschappelijke naam van de amandelboom is 'Prunus dulcis' en de boom komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, India en Noord-Afrika. De amandelen die we eten zijn eigenlijk de pitten van de vruchten van de amandelboom, en als ze eenmaal zijn opengebroken, kan deze heerlijke ''noot' worden gegeten. Dit verklaart ten dele waarom er zoveel voedingsstoffen in deze noten zitten; het zijn de kernvoedingsstoffen die nodig zijn om een ​​nieuwe plant te laten groeien.

Zoete en bittere amandelen

Amandelen zijn nu ook te vinden in landen als Iran, Saoedi-Arabië, Libanon, Turkije, Syrië, Jordanië en Israël. De smaak van amandelen varieert van zoet tot bitter en beide varianten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland. Zoete amandelen zijn eetbaar, terwijl bittere amandelen worden gebruikt voor het maken van olie, een gewone olie die wordt gebruikt om smaak aan het voedsel toe te voegen.

Links: de steenvrucht; rechts: de amandel / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Links: de steenvrucht; rechts: de amandel / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het eten van amandelen

Amandelen worden in augustus geoogst. De steenvrucht wordt schoongemaakt en gekraakt, waarna het vlies wordt verwijderd door de amandel kort te blancheren.

Kunnen amandelen rauw worden gegeten?

Je kunt amandelen gewoon rauw eten. Veel mensen geven er echter de voorkeur aan om amandelen te roosteren, wat de noot wat smaakvoller maakt. Ook zorgt het ervoor dat de noot iets meer 'bite' heeft en het geeft ze hun kenmerkende kleur.

Veel mensen voegen ze ook toe als ingrediënten in salades, stoofschotels en andere gerechten. Je kunt amandelen direct eten, bij voorkeur op een lege maag, om de opname van hun voedingsstoffen te verhogen en te versnellen.

Hoe amandelen te eten?

Amandelen kunnen op verschillende manieren worden geconsumeerd, waaronder de volgende:
 • Amandelmelk is een heerlijke drank en een alternatief voor koemelk.
 • Amandelen door de yoghurt of havermout doen.
 • Vermaal ze tot heerlijke amandelboter, voeg zout toe en bak het als vervanging voor junkfood
 • Voeg ze toe aan je eiwit- of groenteshakes
 • Strooi amandelen over de salade.
 • Geplette amandelen kunnen dienen als garnering voor een aantal gerechten.
 • Strooi ze bovenop je pizza of pasta.

Geroosterde en gezouten amandelen / Bron: NMajik at en.wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Geroosterde en gezouten amandelen / Bron: NMajik at en.wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Voedingswaarde van amandelen

De amandel is een zeer voedzame noot. Het is een rijke bron van vezels, eiwitten, vitamine E, calcium, koper, magnesium, fosfor, kalium en ijzer. Het bevat voorts zink, vitamine B1 (thiamine) en vitamine B3 (niacine). Het bevat tevens vitaminen zoals foliumzuur, vitamine B2 (riboflavine) en vitamine B6. Vergeleken met alle andere noten, zijn amandelen rijker aan voedingsstoffen.

Er zitten 529 calorieën in een kopje amandelen ofwel er zitten ongeveer 130 calorieën in een ons amandelen, wat neerkomt op ongeveer 23 amandelen. Een gezonde dosis amandelen kan helpen om je goede enkelvoudig onverzadigde vetgehalte te verhogen.

Gezondheidsvoordelen van amandelen

Amandelen hebben een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen, waaronder het vermogen om de gezondheid van het hart te beschermen, dankzij de hoge concentratie van heilzame enkelvoudig onverzadigde vetten. Amandelen verbeteren de bloedsomloop, versterken de botten, beschermen de huid, helpen bij de spijsvertering en helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Ze worden ook geassocieerd met het stimuleren van cognitieve prestaties en het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam. Dit laatste is ene toestand dat wordt veroorzaakt door schadelijke chemische reacties in het lichaam onder invloed van vrije radicalen.

Rijk aan antioxidanten en vitamine E

Amandelen vormen een goede bron van alkali en hiervan is bekend dat ze het immuunsysteem ten goede komen en ziekte en verschillende gezondheidsproblemen kunnen voorkomen. Daarnaast bevatten amandelen een hoog gehalte aan vitamine E, een krachtige antioxidant. Het zoekt alle schadelijke vrije radicalen in het lichaam op en elimineert ze, Vrije radicalen bevorderen chronische ziekten en zijn gevaarlijk kunnen voor de organen van het lichaam.

Bloedsuikerspiegel onder controle houden

Amandelen helpen om de stijging van glucose- en insulinespiegels na de maaltijd te verminderen. Dit biedt bescherming tegen de gevaarlijke pieken in de bloedsuikerspiegel waar mensen met diabetes vaak last van hebben na een flinke maaltijd, of een maaltijd met een onverwacht hoog suikergehalte. Amandelen helpen ook bij het reguleren van de opname en verwerking van glucose, waardoor het hele proces veel soepeler verloopt.

Amandelen zijn goed voor de bloeddruk / Bron: Bacho/ShutterstockAmandelen zijn goed voor de bloeddruk / Bron: Bacho/Shutterstock

Reguleer de bloeddruk

De mineralen kalium en natrium dat in amandelen aanwezig is, helpt de bloeddruk reguleren.

Goed voor het cholesterolniveau

Regelmatige consumptie van amandelen helpt om HDL-cholesterolniveaus (het 'goede' cholesterol) te verhogen en zij verlagen de LDL-cholesterolniveaus (het 'slechte' cholesterol).

Gewichtsverlies

Niet-gezoete amandelmelk kan worden gebruikt als je probeert af te vallen. Het mono-onverzadigde vet in amandelen vermindert de eetlust en voorkomt overeten. De voedingsvezels in amandelen dragen ​​ook bij aan een gevoel van verzadiging, ondanks het feit dat je maar een klein beetje eet. Ten slotte dragen de vezels bij aan consistente stoelgang, wat helpt bij het afvallen en de algemene gezondheid van het lichaam verbetert doordat afvalstoffen tijdig worden verwijderd.

Amandelen helpen kanker te voorkomen

Amandelen verbeteren de beweging van voedsel door de dikke darm, waardoor darmkanker kan worden voorkomen. Er is een duidelijk verband tussen vezelrijke voedingspatronen en een verlaagd risico op darmkanker. Er is ook een beschermende effect van de consumptie van pinda’s, walnoten en amandelen op de ontwikkeling van borstkanker.

Amandelen: illustratie uit 1897 / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Amandelen: illustratie uit 1897 / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hartaandoeningen helpen voorkomen

De mono-onverzadigde vetten, eiwitten en kalium in amandelen zijn essentieel voor de bescherming van de gezondheid van het hart. Vitamine E is een effectieve antioxidant en vermindert ook het risico op hartaandoeningen, terwijl de aanwezigheid van magnesium erin helpt om hartaanvallen te voorkomen.

Amandelen helpen de aanwezigheid en de impact van C-reactieve eiwitten (CRP) te verminderen die slagaderlijke ontstekingen veroorzaken. Deze krachtpatsers zijn ook een geweldige bron van foliumzuur. Dat is de reden dat ze het niveau van homocysteïne verlagen. Homocysteïne leidt tot de opbouw van vette plaques in de bloedvaten. Bovendien vormen de flavonoïden in de schil van amandelen samen met vitamine E een krachtig schild tegen beschadiging van de slagaderwand.

Verhoog de gezondheid van de hersenen

Amandelen zijn een rijke bron van veel voedingsstoffen die helpen bij de ontwikkeling en de gezondheid van het menselijk brein. Ze zijn verbonden met een hoger intelligentieniveau en ze worden al sinds lange tijd beschouwd als een essentieel voedingsproduct voor opgroeiende kinderen.

Deze droge vruchten bevatten ook twee essentiële hersenvoedingsstoffen, riboflavine en L-carnitine, waarvan is aangetoond dat ze de hersenactiviteit verhogen, wat resulteert in nieuwe neurale paden en een verminderde kans op de ziekte van Alzheimer. Amandel, maar ook amandelolie, bevat voedingsstoffen die goed zijn voor de algehele gezondheid en het functioneren van het zenuwstelsel.

Amandelboom met rijpend fruit op Majorca / Bron: Plàcid Pérez Bru, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Amandelboom met rijpend fruit op Majorca / Bron: Plàcid Pérez Bru, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Amandelen zijn goed voor de huid

De voordelen van amandelen met betrekking tot de gezondheid van de huid zijn alom bekend en amandeloliemassages worden vaak aanbevolen voor pasgeboren baby's. Amandelmelk wordt ook aan sommige huidproducten toegevoegd vanwege hun gevestigde reputatie voor het verbeteren van de huidskleur. Amandelolie kan helpen bij handeczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen.

Verbetert de gezondheid van je botten

Amandelen zijn een goede bron van veel vitaminen en mineralen, waaronder fosfor. Fosfor kan een aanzienlijke invloed hebben op de sterkte en duurzaamheid van botten en tanden, terwijl het ook het ontstaan ​​van leeftijdgerelateerde aandoeningen zoals osteoporose of botontkalking voorkomt. Het regelmatig consumeren van amandelen wordt geassocieerd met verhoogde botmineraaldichtheid, ook kortweg 'botdichtheid' genoemd.

Amandelen verminderen ontstekingen

Goede vetten zijn belangrijk voor vitale functies en moeten deel uitmaken van je dieet. Het lichaam kan zijn eigen vetzuren niet aanmaken en moet dit uit voeding halen. Amandelen hebben twee zeer belangrijke vetzuren, zowel linolzuur als linoleenzuur. Deze vetzuren helpen ontstekingen overal in het lichaam te verminderen, waar veel mensen last van hebben. Vetzuren helpen ook om de niveaus van LDL-cholesterol te verlagen en ze zijn goed voor huid en haar. Al met al bevatten deze noten een krachtige, gezonde dosis vetten.

Amandelen zijn goed tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayAmandelen zijn goed tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Goed voor de zwangerschap

Amandelen bevatten foliumzuur, wat de incidentie van geboorteafwijkingen bij pasgeboren baby's helpt verminderen. Het stimuleert ook gezonde celgroei en weefselvorming. Bij een neurale buisdefect gaat er iets mis bij het vormen van het centrale zenuwstelsel van het ongeboren kindje. Foliumzuur zorgt zorgt voor een goede ontwikkeling van de buis.

Amandelen geven energie

De aanwezigheid van mangaan, koper en riboflavine in amandelen helpt bij de energieproductie en de stofwisseling. Een handvol amandelen kunnen je over een dipje heen helpen en geven een gezonde energieboost.

Amandelen voorkomen obstipatie

Amandelen zijn rijk aan vezels en net als de meeste andere vezelrijke voedingsmiddelen helpen amandelen om obstipatie te voorkomen. Het is echter ook belangrijk om een ​​aanzienlijke hoeveelheid water te drinken bij het eten van amandelen om het spijsverteringsproces en de gunstige effecten van de noot te versnellen. Je hoeft niet eens veel te eten; de hoeveelheid vezels in 4 tot 5 amandelen is genoeg om je spijsvertering en stoelgang regelmatig te houden.

Geblancheerde amandelen / Bron: Nadiatalent, Wikimedia Commons (Publiek domein)Geblancheerde amandelen / Bron: Nadiatalent, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bijwerkingen van amandelen

Net als elk ander voedsel hebben ook deze noten hun nadeel. Ze bevatten oxalaten en overmatige oxalaten kunnen kristallisatie veroorzaken, wat tot een groot aantal verschillende problemen kan leiden, zoals de vorming van calciumhoudende nierstenen. Mensen met nier- of galblaasproblemen moeten daarom amandelen vermijden.

Rauwe amandelen zijn erg goed voor je, maar net als bij al het andere, is matigheid belangrijk. Het mineraalgehalte in amandelen is indrukwekkend en het kan je helpen bij alles van osteoporose tot verbeterde cognitieve functie. Evenzo kan het vetgehalte hoog zijn, maar veel daarvan is in de vorm van 'goede' vetten. Te veel amandelen kan echter je calorieverbruik enorm opkrikken en dat is iets waar je op moet letten. Bittere amandelen bevatten cyanide en daar mag je zeker niet te veel van binnenkrijgen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte brokjes in je keel (tonsil stones)Last van witte brokjes achter in je keel? Grote kans dat dit tonsil stones zijn. Tonsil stones is een veel voorkomend pr…
Symptomen en behandeling ontstoken amandelen bij kinderenSymptomen en behandeling ontstoken amandelen bij kinderenOntstoken amandelen bij uw kind. Wanneer uw kind veel moet hoesten, check dan ook eens of de keelamandelen opgezet zijn.…
Amandelen, een gezonde lekkernijAmandelen, een gezonde lekkernijAmandelen zijn heerlijke noten. Ze zorgen voor gewichtsverlies, zijn een rijkere bron van eiwitten dan eieren en voorkom…
Soorten marsepeinMarsepein is voor jong en oud een prachtig product om mee te werken. Je kan er van alles mee maken, zoals leuke Sinterkl…

Rabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheidRabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheidRabarber is een uniek uitziende plant die behoort tot de Polygonaceae-plantenfamilie. Rabarber wordt het hele jaar door…
Spinazie: gezondheidsvoordelen en voedingswaardeSpinazie: gezondheidsvoordelen en voedingswaardeSpinazie is een superfood; spinazie is zeer gezond. Spinazie zit boordevol voedingsstoffen en is caloriearm. Het is een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay
 • https://healthyeating.sfgate.com/benefits-eating-almonds-daily-5007.html
 • https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-almonds
 • https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-almonds.html
 • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=20
 • https://foodrevolution.org/blog/almond-health-benefits/
 • https://draxe.com/almonds-nutrition/
 • Afbeelding bron 1: Nicolás Pérez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: NMajik at en.wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Bacho/Shutterstock
 • Afbeelding bron 5: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 6: Plàcid Pérez Bru, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 7: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 8: Nadiatalent, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.