Rabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheid

Rabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheid Rabarber is een uniek uitziende plant die behoort tot de Polygonaceae-plantenfamilie. Rabarber wordt het hele jaar door in verschillende delen van de wereld geteeld, dus het is in bijna elk seizoen overal verkrijgbaar. De smaak van rabarber is enigszins vergelijkbaar met die van groene appels. Omdat deze groente intens zuur is, eten mensen dit zelden rauw. Bijna altijd wordt rabarber altijd gekookt, gezoet met suiker of als ingrediënt gebruikt in een gerecht. Gekookte rabarber biedt tal van gezondheidsvoordelen, zoals onder andere gewichtsverlies bevorderen, de spijsvertering verbeteren en de ziekte van Alzheimer voorkomen.

Voedingswaarde van rabarber

Rabarber is niet bijzonder rijk aan essentiële voedingsstoffen en het caloriegehalte ervan is laag. Het is echter een zeer goede bron van vitamine K. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 26 (gekookt) tot 37% (rauw) van de aanbevolen dagelijkse inname. Net als andere groenten en fruit, is rabarber ook rijk aan vezels, die vergelijkbare hoeveelheden leveren als sinaasappels, appels of selderij.

Een portie van 100 gram portie gekookte rabarber zonder toegevoegde suiker bevat:
 • 21 kilocalorieën
 • 5 gram koolhydraten
 • 0 gram vet
 • 1 gram eiwit

Botgezondheid verbeteren

In rabarber bevindt zich veel vitamine K. Dit bevordert de osteotrope activiteit, wat betekent dat het de botgroei en het botherstel stimuleert. In rabarber bevindt zich bovendien een rijke hoeveelheid calcium en andere mineralen, waardoor de groente als geheel een belangrijke speler is in de botgezondheid en botbescherming.

Bloedcirculatie verbeteren

De sporenhoeveelheden koper en ijzer in rabarber zijn voldoende om de productie van nieuwe rode bloedcellen te stimuleren, waardoor het totale aantal rode bloedcellen in het lichaam stijgt. De diverse lichaamsdelen krijgen bovendien voldoende zuurstof door het eten van rabarber, waardoor hun functie verbetert en het algehele metabolisme wordt versterkt.

Diabetes mellitus (suikerziekte) voorkomen

De aanwezigheid van de stof rhaponticine in rabarber helpt bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en helpt hierdoor het risico op suikerziekte te voorkomen.

Gewichtsverlies bekomen

Rabarber is één van de groenten met weinig calorieën. Daarom is rabarber vaak aanbevolen voor mensen die moeite hebben om af te vallen, maar toch gezond willen blijven. 100 gram rabarber bevat slechts 21 calorieën. De impact die de verschillende organische verbindingen in rabarber hebben op het metabolisme van het lichaam verhoogt ook de snelheid waarmee het lichaam vet verbrandt, waardoor mensen op een andere manier toch kunnen afvallen.

Rabarber is goed voor de ooggezondheid / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Rabarber is goed voor de ooggezondheid / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Gezichtsvermogen verbeteren

Rabarber is een goede bron van bètacaroteen en andere polyfenolische verbindingen zoals luteïne en zeaxanthine, die op dezelfde manier werken als vitamine A. Deze stoffen beschermen de huid en ogen tegen de effecten van vrije radicalen. Rabarber bevat bovendien vitamine C en luteïne, stoffen die zeer goed zijn voor een goed gezichtsvermogen. Een behoorlijke hoeveelheid antioxidanten in de voeding is goed voor de ooggezondheid. Deze ooggezonde voeding voorkomt namelijk tevens cataract en maculadegeneratie.

Hartziekten behandelen

Rabarber heeft een extreem laag vet- en cholesterolgehalte en vormt geen bedreiging voor de hartgezondheid. Het verhoogt zelfs de niveaus van goede cholesterol door de aanwezigheid van voedingsvezels. De goede cholesterol verwijdert overtollig cholesterol uit de wanden van bloedvaten en slagaders. Verder bevinden zich veel antioxidanten in rabarber. Dit zorgt ervoor dat vrije radicalen niet leiden tot hart- en vaatziekten en een breed scala van andere gevaarlijke gezondheidsproblemen.

Huid verzorgen

Rabarber is rijk aan vitamine A, een antioxidant. Dit helpt om vrije radicalen te bestrijden en vertraagt bijgevolg de tekenen van een vroegtijdige veroudering, waaronder rimpels en fijne lijntjes. Het werkt ook als een schimmelwerend en antibacterieel middel en voorkomt huidinfecties en acne (huidaandoening met ontsteking van talgklieren).

Risico op kanker verminderen

Vrije radicalen zijn bijproducten van het cellulaire metabolisme die ervoor kunnen zorgen dat gezonde cellen muteren (wijzigen) of afsterven, wat vaak leidt tot kanker of andere chronische ziekten. Deze polyfenolverbindingen zijn bijgevolg nuttig voor het verminderen van het risico op mondkanker en longkanker.

Spijsvertering verbeteren

Het spijsverteringsstelsel speelt een grote rol in de algehele gezondheid, dus het is belangrijk om het spijsverteringsstelsel gezond en gereguleerd te houden. De grote hoeveelheid voedingsvezels die in rabarber aanwezig zijn, zorgen voor een gezond spijsverteringsstelsel. Mensen die rabarber eten, krijgen namelijk een soepele en regelmatige ontlasting. Rabarber is bijgevolg een natuurlijke remedie voor constipatie. Door constipatie en andere spijsverteringsproblemen te verminderen, voorkomen mensen een breed scala van meer ernstige maagdarmstoornissen, waaronder een opgeblazen gevoel, darmkrampen, maagkrampen en zelfs dikkedarmkanker.

Symptomen van perimenopauze behandelen

De rabarberplant helpt ook om opvliegers en andere symptomen van de perimenopauze (periode van symptomen voor de menopauze) te verminderen. In rabarber zijn namelijk fyto-oestrogenen aanwezig.

Ziekte van Alzheimer voorkomen

De meest prominente vitamine in rabarber is eigenlijk vitamine K, die een zeer belangrijke rol speelt in de hersenen en de neurale gezondheid. Het kan de oxidatie van hersencellen voorkomen en de cognitieve activiteit stimuleren, waardoor het begin van de ziekte van Alzheimer wordt vertraagd of zelfs wordt voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Kilocalorieën groentetabelKilocalorieën groentetabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Superfood: boerenkoolBij superfoods denk je vaak aan allerlei exotische vruchten, aan speciale zaden of aan vreemde voedingssupplementen zoal…
Gezonde voeding: okraGezonde voeding: okraOkra is een groente die behoort tot de kaasjeskruidfamilie of malvaceae. Deze plant levert groene peulen die zowel eetba…

Macadamianoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaardeMacadamianoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaardeMacadamianoten zijn de vruchten van de macadamiaboom, die oorspronkelijk in Australië voorkomt. De macadamiaboom kan in…
Noten en zaden: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenNoten en zaden: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenEen noot is volgens de encyclopedie Wikipedia een niet-openspringende, éénzadige, enkelvoudige dopvrucht met verhoute vr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay (bewerkt)
 • Geraadpleegd op 3 januari 2019:
 • Cooked - Rhubarb No Sugar, https://www.myfitnesspal.com/food/calories/cooked-rhubarb-no-sugar-409362791
 • Geraadpleegd op 19 december 2018:
 • What Is Rhubarb Good For? A Detailed Nutrition Review, https://www.healthline.com/nutrition/rhubarb
 • Geraadpleegd op 17 december 2018:
 • 11 Amazing Rhubarb Benefits, https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/rhubarb.html
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • The Health Benefits of Rhubarb, https://greenblender.com/smoothies/8896/health-benefits-of-rhubarb
 • What Is Rhubarb Good For?, https://foodfacts.mercola.com/rhubarb.html
 • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.