Rabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheid
Rabarber is een uniek uitziende plant die behoort tot de Polygonaceae-plantenfamilie. Rabarber wordt het hele jaar door in verschillende delen van de wereld geteeld, dus het is in bijna elk seizoen overal verkrijgbaar. De smaak van rabarber is enigszins vergelijkbaar met die van groene appels. Omdat deze groente intens zuur is, eten mensen dit zelden rauw. Bijna altijd wordt rabarber altijd gekookt, gezoet met suiker of als ingrediënt gebruikt in een gerecht. Gekookte rabarber biedt tal van gezondheidsvoordelen, zoals onder andere gewichtsverlies bevorderen, de spijsvertering verbeteren en de ziekte van Alzheimer voorkomen.
Voedingswaarde van rabarber
Rabarber is niet bijzonder rijk aan essentiële voedingsstoffen en het caloriegehalte ervan is laag. Het is echter een zeer goede bron van vitamine K. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 26 (gekookt) tot 37% (rauw) van de aanbevolen dagelijkse inname. Net als andere groenten en fruit, is rabarber ook rijk aan vezels, die vergelijkbare hoeveelheden leveren als
sinaasappels,
appels of selderij.
Een portie van 100 gram portie gekookte rabarber zonder toegevoegde suiker bevat:
- 21 kilocalorieën
- 5 gram koolhydraten
- 0 gram vet
- 1 gram eiwit
Botgezondheid verbeteren
In rabarber bevindt zich veel vitamine K. Dit bevordert de osteotrope activiteit, wat betekent dat het de botgroei en het botherstel stimuleert. In rabarber bevindt zich bovendien een rijke hoeveelheid
calcium en andere mineralen, waardoor de groente als geheel een belangrijke speler is in de
botgezondheid en botbescherming.
Bloedcirculatie verbeteren
De sporenhoeveelheden koper en
ijzer in rabarber zijn voldoende om de productie van nieuwe rode bloedcellen te stimuleren, waardoor het totale aantal rode bloedcellen in het lichaam stijgt. De diverse lichaamsdelen krijgen bovendien voldoende zuurstof door het eten van rabarber, waardoor hun functie verbetert en het algehele metabolisme wordt versterkt.
Diabetes mellitus (suikerziekte) voorkomen
De aanwezigheid van de stof rhaponticine in rabarber helpt bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en helpt hierdoor het risico op
suikerziekte te voorkomen.
Gewichtsverlies bekomen
Rabarber is één van de groenten met weinig calorieën. Daarom is rabarber vaak aanbevolen voor mensen die moeite hebben om af te vallen, maar toch gezond willen blijven. 100 gram rabarber bevat slechts 21 calorieën. De impact die de verschillende organische verbindingen in rabarber hebben op het
metabolisme van het lichaam verhoogt ook de snelheid waarmee het lichaam vet verbrandt, waardoor mensen op een andere manier toch kunnen afvallen.
Gezichtsvermogen verbeteren
Rabarber is een goede bron van bètacaroteen en andere polyfenolische verbindingen zoals luteïne en zeaxanthine, die op dezelfde manier werken als vitamine A. Deze stoffen beschermen de huid en
ogen tegen de effecten van vrije radicalen. Rabarber bevat bovendien vitamine C en
luteïne, stoffen die zeer goed zijn voor een goed gezichtsvermogen. Een behoorlijke hoeveelheid
antioxidanten in de voeding is goed voor de
ooggezondheid. Deze
ooggezonde voeding voorkomt namelijk tevens
cataract en
maculadegeneratie.
Hartziekten behandelen
Rabarber heeft een extreem laag vet- en cholesterolgehalte en vormt geen bedreiging voor de hartgezondheid. Het verhoogt zelfs de niveaus van goede cholesterol door de aanwezigheid van voedingsvezels. De goede cholesterol verwijdert overtollig
cholesterol uit de wanden van bloedvaten en slagaders. Verder bevinden zich veel antioxidanten in rabarber. Dit zorgt ervoor dat vrije radicalen niet leiden tot
hart- en vaatziekten en een breed scala van andere gevaarlijke gezondheidsproblemen.
Huid verzorgen
Rabarber is rijk aan vitamine A, een antioxidant. Dit helpt om vrije radicalen te bestrijden en vertraagt bijgevolg de tekenen van een vroegtijdige
veroudering, waaronder
rimpels en fijne lijntjes. Het werkt ook als een schimmelwerend en antibacterieel middel en voorkomt
huidinfecties en
acne (
huidaandoening met
ontsteking van
talgklieren).
Risico op kanker verminderen
Vrije radicalen zijn bijproducten van het cellulaire metabolisme die ervoor kunnen zorgen dat gezonde cellen muteren (wijzigen) of afsterven, wat vaak leidt tot
kanker of andere chronische ziekten. Deze polyfenolverbindingen zijn bijgevolg nuttig voor het verminderen van het risico op
mondkanker en
longkanker.
Spijsvertering verbeteren
Het spijsverteringsstelsel speelt een grote rol in de algehele gezondheid, dus het is belangrijk om het spijsverteringsstelsel gezond en gereguleerd te houden. De grote hoeveelheid voedingsvezels die in rabarber aanwezig zijn, zorgen voor een gezond spijsverteringsstelsel. Mensen die rabarber eten, krijgen namelijk een soepele en regelmatige ontlasting. Rabarber is bijgevolg een natuurlijke remedie voor
constipatie. Door constipatie en andere spijsverteringsproblemen te verminderen, voorkomen mensen een breed scala van meer ernstige maagdarmstoornissen, waaronder een
opgeblazen gevoel,
darmkrampen,
maagkrampen en zelfs
dikkedarmkanker.
Symptomen van perimenopauze behandelen
De rabarberplant helpt ook om
opvliegers en andere symptomen van de
perimenopauze (periode van symptomen voor de
menopauze) te verminderen. In rabarber zijn namelijk fyto-
oestrogenen aanwezig.
Ziekte van Alzheimer voorkomen
De meest prominente
vitamine in rabarber is eigenlijk vitamine K, die een zeer belangrijke rol speelt in de
hersenen en de neurale gezondheid. Het kan de oxidatie van hersencellen voorkomen en de cognitieve activiteit stimuleren, waardoor het begin van de
ziekte van Alzheimer wordt vertraagd of zelfs wordt voorkomen.
Lees verder