Macadamianoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Macadamianoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde Macadamianoten zijn de vruchten van de macadamiaboom, die oorspronkelijk in Australië voorkomt. De macadamiaboom kan in het wild een hoogte van 20 meter bereiken, maar op plantages zijn ze vaak wat kleiner. Macadamia is een geslacht uit de familie Proteaceae. De macadamiavrucht groeit in een vlezige bolster met daar in het zaad met een diameter van 1 tot 1,5 cm. De noot zelf wordt beschermd door een harde schil. Deze noten bevatten enkele van de belangrijkste essentiële vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, bepaalde B-vitaminen, ijzer, folaat en mangaan, maar ook eiwitten, gezonde vetten en antioxidanten. Macadamianoten zijn ook rijk aan oliezuur (het belangrijkste onverzadigd vetzuur met één dubbele binding) en omega-9 enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat precies hetzelfde vetzuur is dat wordt aangetroffen in olijfolie. Deze noten bevatten daarnaast talloze andere voedingsstoffen.
Ferdinand von Mueller / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ferdinand von Mueller / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Geschiedenis van macadamianoten

Macadamianoten komen van oorsprong uit Australië en Celebes (Indonesisch: Sulawesi). Het was de Duits-Australische fysicus, aardrijkskundige, maar voornamelijk botanicus, Ferdinand von Mueller (30 juni 1825 10 oktober 1896) die in 1857 het geslacht de naam Macadamia gaf. De naam was ter ere van John Macadam (29 mei 1827 2 september 1865), een Schots-Australische scheikundige, politicus en leraar geneeskunde. Aan het eind van de negentiende eeuw werden de eerste macadamiabomen op Hawaï geïntroduceerd en pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw begon de macadamianootindustrie in Australië te floreren.

Voedingswaarde van macadamianoten

Macadamia zijn een rijke bron van vitamine A, eiwitten, vitamine B2, vitamine B3 en foliumzuur. Ze bevatten ook matige hoeveelheden zink, koper, calcium, fosfor, kalium en magnesium. Macadamianoten bevatten antioxidanten zoals polyfenolen, aminozuren, flavonen en selenium. Het is ook een goede bron van koolhydraten zoals sucrose, fructose, glucose, maltose en sommige op zetmeel gebaseerde koolhydraten. 28 gram macadamianoten bevat 201 calorieën. Het bevat 21 gram totaal vet, waarvan slechts 3 gram verzadigd vet is. De noten bevatten geen cholesterol en verwaarloosbare hoeveelheden natrium. Andere belangrijke voedingsstoffen in 30 gram van deze noten zijn:

Deze voedingsstoffen maken macadamianoten gezond.

Macadamianoten die nog in de boom hangen / Bron: MorePix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Macadamianoten die nog in de boom hangen / Bron: MorePix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gezondheidsvoordelen van macadamianoten

Macadamianoten kennen meerdere gezondheidsvoordelen.

Bevordert de gezondheid van het hart

Mensen die veel macadamianoten consumeren hebben dezelfde hoeveelheid cholesterol als mensen met een vetarm dieet. Macadamianoten zijn ook rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, waardoor bloedplaatjes minder plakkerig worden en minder snel stolsels in bloedvaten vormen. Dit voorkomt hartaanval of beroerte.

Als je dieet een grote hoeveelheid noten bevat, loop je een verlaagd risico op overlijden door hartaandoeningen. Dit komt omdat de enkelvoudig onverzadigde vetten in noten (inclusief macadamianoten) het lipidenprofiel bestaande uit het totaal cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden kan verbeteren. Dit vermindert het risico op aandoeningen aan hart- en bloedvaten.

Noten kunnen ook bijdragen aan een goede bloeddruk, wat de gezondheid van je hart ten goede komt. Deze kwaliteit van macadamianoten wordt toegeschreven aan hun kaliumgehalte. Kalium is onder meer nodig voor het handhaven van een normale bloeddruk.

Stabieler bloedsuikerniveau

Noten staan erom bekend dat ze bepaalde gezondheidsproblemen die samenhangen met diabetes kunnen verlichten. Noten, waaronder macadamianoten, kunnen de glykemische controle bij patiënten met diabetes type 2 verbeteren.

Macadamianoten hebben een uniek profiel van macro- en micronutriënten en andere bioactieve stoffen die de bloedsuikerspiegel helpen verbeteren en de nadelige effecten van diabetes tegengaan. Bovendien bevatten macadamianoten enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat helpt het slechte cholesterol te verlagen.

Goed voor je gewicht

Macadamianoten zijn goede bronnen van vezels en als je er elke ochtend een paar neemt bij je ontbijt, kun je je hongergevoel op afstand houden en dat komt je gewicht ten goede.

Een macadamianoot in zijn schil en een geroosterde macadamianoot / Bron: Kowloonese, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een macadamianoot in zijn schil en een geroosterde macadamianoot / Bron: Kowloonese, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Verbeterde bottengezondheid

Macadamianoten zijn goede bronnen van calcium, magnesium en kalium, de drie mineralen die botdemineralisatie helpen voorkomen. De fosfor in de noten bevordert de mineralisatie van tanden en botten.

Ondersteunt de gezondheid van de darmen

Macadamianoten bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels; deze spoelen gifstoffen uit het lichaam en komen ook de spijsvertering ten goede. De noten zijn bijzonder rijk aan koper dat de enzymatische reacties ondersteunt die de spijsvertering verbeteren.

Vermindert ontsteking

De consumptie van macadamianoten kan helpen om ontstekingen tegen te gaan, die anders coronaire hartziekten kunnen veroorzaken. Ook kan macadamia-notenolie worden gebruikt ter behandeling van ontstekingen. Macadamianoten zijn ook goede bronnen van alfa-linoleenzuur, een type ontstekingsremmend omega-3-vetzuur dat ontstekingen helpt behandelen en artritis voorkomt.

Goed voor het cholesterol

Macadamianoten zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, dus de gezonde vetten. Macadamia-noten bestaan voor 75% uit vet, maar het meeste is het enkelvoudig onverzadigde type. Mmacadamianoten verhogen het HDL, het goede cholesterol, en verlagen het LDL, het slechte cholesterol.

Macadamianoten / / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Macadamianoten / / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Verbetert de gezondheid van de hersenen

Een ander belangrijk ingrediënt van macadamianoten is oleïnezuur en dat is hetzelfde vet dat in olijfolie wordt aangetroffen. Dit zuur houdt de bloeddruk laag en voorkomt beroerte, waardoor de gezondheid van de hersenen wordt behouden. Een ander zuur in deze noten is palmitoleïnezuur, dat ook een belangrijk onderdeel is van myeline (een vetlaag die zenuwcellen in de hersenen beschermt). Een paar andere voedingsstoffen in macadamianoten zijn koper, vitamine B1, mangaan en magnesium, die allemaal bijdragen aan de productie van gezonde neurotransmitters. Ook de omega-9 die deze noten bevatten, helpt de stemming te verbeteren. Het vetzuur kan zelfs je geheugen verbeteren en verschillende neurologische ziekten voorkomen. Omega-9 speelt een rol bij de preventie van de ziekte van Alzheimer.

Ter bestrijding van bloedarmoede

Macadamianoten bevatten wat ijzer en dit kan helpen bij de behandeling van bloedarmoede en het kan zelfs de aandoening voorkomen. Het is echter belangrijk om ook andere ijzerrijke voedingsmiddelen zoals spinazie in je dieet op te nemen. Neem ook vitamine C, want dat zorgt ervoor dat je non-heemijzer uit plantaardige bronnen beter opneemt in het lichaam. Eet bijvoorbeeld bij elke maaltijd groente of fruit.

Macadamianoten in chocolade / Bron: BrokenSphere, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Macadamianoten in chocolade / Bron: BrokenSphere, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Geeft energie

De complexe koolhydraten waar deze noten van gemaakt zijn, kunnen je energieniveaus opkrikken. En de vetten kunnen komen je energieniveau ook ten goede.

Verhoging van het metabolisme

De enkelvoudig onverzadigde vetzuren in macadamianoten kunnen het vetmetabolisme versnellen. Het consumeren van noten is in het algemeen gekoppeld aan een verminderd risico op het metabool syndroom.

Oxidatieve stress verminderen

Studies hebben aangetoond dat noten (waaronder macadamianoten) oxidatieve stress kan verminderen. En macadamianoten zitten ook nog eens boordevol antioxidanten, die ook helpen om oxidatieve stress te bestrijden. Dit komt omdat antioxidanten vrije radicalen bestrijden, en een hoog niveau van vrije radicalen kan leiden tot oxidatieve stress en een verhoogd risico op ziekte.

Macadamianoten bevatten ook hoogwaardige eiwitten, hoewel slechts in een kleine hoeveelheid. Een handvol macadamianoten kan je bloedsuikerspiegel onder controle houden vanwege hun hoogwaardige eiwitgehalte.

Macadamia-olie / Bron: Gerald (Flickr foodite), Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Macadamia-olie / Bron: Gerald (Flickr foodite), Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Verbetert de gezondheid van de huid

De essentiële vetzuren in macadamianoten spelen een rol bij de gezondheid van de huid, en dit geldt met name voor macadamianoten-olie. Het palmitoleïnezuur in de noten is een ander essentieel vetzuur dat de huid hydrateert, huidgenezing bevordert en de gezondheid van celmembranen ondersteunt. Het aanbrengen van de olie op je huid kan een jeugdige gloed geven. Hoewel het dik is, wordt het vrij gemakkelijk opgenomen door de huid. Het is belangrijk op te merken dat er van nature een hoeveelheid palmitoleïnezuur op je huid voorkomt, wat afneemt met het voortschrijden der jaren. Deze notenolie aanbrengen op de kan het essentiële zuur aanvullen. Het palmitoleïnezuur gaat ook veroudering van de huid tegen. Het voorkomt vroegtijdige tekenen van veroudering zoals rimpels en ouderdomsvlekken.

Versterkt het haar

Het palmitoleïnezuur in macadamianoten is ook goed voor je haar. Het behandelt droog haar en versterkt de haarwortels. Door je haar regelmatig te masseren met macadamia-olie, krijgt het haar glans, wordt de haargroei gestimuleerd en wordt de elasticiteit van het haar hersteld. De notenolie voorkomt ook haarbreuk door de hoofdhuid binnen te dringen en de sterkte van de haarzakjes te verbeteren.

Oogst macadamianoten / Bron: Sherry Kang, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Oogst macadamianoten / Bron: Sherry Kang, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Trivia

De meeste macadamia-noten ter wereld worden op het eiland Hawaï verbouwd. De noten werden in 1881 voor het eerst in Hawaï geïntroduceerd in 1881 en de eerste commerciële boomgaarden werden opgericht in 1921.

De Verenigde Staten van Amerika (VS) is de grootste verbruiker van macadamianoten (51% van het totale verbruik in de wereld), terwijl Japan op een verre tweede plaats (15%) zit. Anno 2024 neemt wereldwijd de vraag toe terwijl de stijging in productie achterblijft. Dit maakt dat de noten verhoudingsgewijs duur zijn.

Bijwerkingen van macadamianoten

Macadamianoten zijn veilig om eten en bijwerkingen zijn zeldzaam. Maar overmatige inname kan allergieën en hoge bloeddruk veroorzaken.

Allergie

Allergie voor noten kan huiduitslag en andere klachten veroorzaken, zoals jeuk rond of in de mond, tranende ogen, niezen en/of een loopneus.

Macadamiaboom / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Macadamiaboom / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Bloeddruk

Als de noten die je hebt gekocht gezouten zijn, kunnen ze je bloeddruk verhogen. Kies derhalve voor de ongezouten (en ook, ongezoete) variëteit.

Maag-darmproblemen

Gegeven het feit dat macadamianoten goede bronnen van vezels zijn, kan overmatige consumptie van deze noot leiden tot gastro-intestinale problemen zoals gasvorming, diarree en een opgeblazen gevoel.

Problemen bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Macadamianoten zijn veilig als ze in normale hoeveelheden worden gegeten. Een paar handjes van deze noten per dag is genoeg.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van macadamianotenDe geneeskracht van macadamianotenMacadamianoten zijn lekkere rondgevormde noten die geneeskrachtig zijn en een hoge voedingswaarde hebben. Het macadamian…
Zijn macadamianoten gezond?Zijn macadamianoten gezond?Macadamianoten kennen we al enige tijd en zeker in notenmix vinden veel mensen de grote ronde macadamianoot erg lekker.…
Zwanger en notenZwanger en notenNoten hebben een hoge voedingswaarde en zijn erg gezond. Toch bestaat er veel verwarring of noten tijdens de zwangerscha…
Noten gezond? Welke soorten zijn het best en wat zit erin?Noten gezond? Welke soorten zijn het best en wat zit erin?Noten worden steeds meer gegeten. Dat is niet verwonderlijk, omdat er steeds meer positieve verhalen over noten de ronde…

Hennepzaad: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenHennepzaad: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenHennepzaad is lange tijd genegeerd vanwege de botanische relatie van hennep met medicinale cannabisvariëteiten. Hennepza…
Rabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheidRabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheidRabarber is een uniek uitziende plant die behoort tot de Polygonaceae-plantenfamilie. Rabarber wordt het hele jaar door…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sunnysun0804, Pixabay
 • http://notenspecialist.com/soorten-noten/macadamianoten/macadamiateelt/
 • https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-macadamia-nuts/#gref
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Macadamia
 • https://en.wikipedia.org/wiki/John_Macadam
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_von_Mueller
 • https://encyclopedie.medicinfo.nl/lipidenprofiel-vetspectrum
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx
 • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: MorePix, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Kowloonese, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 5: BrokenSphere, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Gerald (Flickr foodite), Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 7: Sherry Kang, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 8: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.