Zwanger en noten
Noten hebben een hoge voedingswaarde en zijn erg gezond. Toch bestaat er veel verwarring of noten tijdens de zwangerschap wel gegeten moeten worden. Er zijn vaak onduidelijkheden over de gevolgen voor het ontwikkelen van allergieën en noten worden als calorierijk bestempeld. Wat wel vast staat is dat noten door de hoge voedingswaarde een goede aanvulling kunnen zijn in het dieet van een zwangere vrouw.
Noten
Noten zijn enkelvoudige dopvruchten die bestaan uit een zaad met een hard, houtachtig omhulsel. Veel soorten die men beschouwt als noten, zijn botanisch gezien geen noot maar bijvoorbeeld een zaad, peulvrucht of steenvrucht. Zo behoren bijvoorbeeld een eikel of een hazelnoot tot de echte noten, maar een pinda of een walnoot niet. Toch maakt dit voor de voedingswaarde niet zo veel uit. Alle olieachtige vruchten met een harde schil kunnen uit voedselkundig oogpunt als noot beschouwd worden.
Verschillende soorten
Noten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn alle noten gezond, maar onderling bestaan wel verschillen in voedingswaarde. Zo bevatten hazelnoten heel veel vitamine E, macadamianoten heel veel onverzadigde vetten en pecannoten veel zink. Er is niet te zeggen welke soort noot het gezondst is, omdat alle soorten hun eigen unieke gezonde voedingswaarde bevatten. Variatie in verschillende soorten noten is daarom aan te bevelen.
Bereiding
Naast het verschil in soort bestaat er ook verschil in bereiding. Noten kunnen rauw gegeten worden, maar vaker worden ze gefrituurd of droog geroosterd. Deze bereidingswijzes geven de noten meer smaak en een krokante "bite", maar ze verliezen door de hittebehandeling wel belangrijke voedingswaarde. Tenslotte kunnen gefrituurde noten ook gezouten worden. Ook dit wordt ten behoeve van de smaak gedaan. Noten die vrijwel altijd rauw gegeten worden zijn walnoten en paranoten, omdat deze bitter worden bij het branden. Pinda's worden vrijwel nooit rauw gegeten. Rauwe pinda's kunnen namelijk slecht verteerd worden en vallen hierdoor zwaar op de maag. Ook de smaak van rauwe pinda's wordt door velen minder gewaardeerd.
Gezondheid
Noten bevatten veel onverzadigde vetten die het cholesterol in het bloed verlagen. Hierdoor kunnen noten beschermend werken tegen hart- en vaatziekten. Naast goede vetten bevatten noten ook veel ijzer, vitamine B en vitamine E. Het blijkt dat mensen die elke dag tien gram noten eten gemiddeld langer leven.
Noten tijdens de zwangerschap
Noten leveren belangrijke vitaminen en mineralen die zwangere vrouwen hard nodig hebben. Vooral rauwe ongebrande noten bevatten nog veel van deze gezonde voedingsstoffen. De volgende voedingstoffen die in noten te vinden zijn hebben zwangere vrouwen extra hard nodig.
Calcium
Calcium is nodig voor de aanmaak van het skelet en het gebit van de baby. Voldoende inname van calcium tijdens de zwangerschap voorkomt dat het calcium uit de botten van de moeder wordt gehaald. Dit kan op latere leeftijd namelijk leiden tot osteoporose. Noten die veel calcium bevatten zijn hazelnoten, amandelen en paranoten.
IJzer
IJzer speelt een rol bij de vorming van de placenta en de ontwikkeling van de baby. IJzertekort komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Dit is niet gek als je bedenkt dat er tijdens een zwangerschap zo'n twee liter extra bloed wordt aangemaakt. Noten die veel ijzer bevatten zijn hazelnoten, walnoten, amandelen, cashewnoten, pistachenoten, paranoten en pinda’s.
Foliumzuur
Foliumzuur kan bij een vroege zwangerschap de kans op aangeboren afwijkingen verkleinen. Zwangere vrouwen wordt daarom aangeraden om vanaf het moment dat ze zwanger willen worden tot aan acht weken zwangerschap minimaal 400 milligram foliumzuur per dag te nemen. Noten die rijk zijn aan foliumzuur zijn kastanjes en pistachenoten.
Omega-3-vetten
Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de hersenen en de ogen van de ongeboren baby. Noten bevatten met name het omega-3-vetzuur alfalinoleenzuur. Deze vetzuren komen ook in plantaardige oliën voor, maar verder zijn er weinig voedingsmiddelen die alfalinoleenzuur bevatten. Vooral walnoten zijn een goede bron van omega-3-vetzuren. Een handje walnoten voorziet al in voldoende omega-3-vetzuren.
Zout
Gebrande noten zijn veelal ook gezouten. Te veel zout tijdens de zwangerschap kan de bloeddruk verhogen. Dit kan zorgen voor een verslechterde bloedtoevoer naar de baby en kan bijvoorbeeld leiden tot groeivertraging. Ook kan het zorgen voor het vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap. Kies daarom het liefst voor ongezouten noten.
Noten en allergie
Uit onderzoek van het Satens Serum Institute in Kopenhagen blijkt dat het eten van noten en pinda's tijdens de zwangerschap de kans op het ontwikkelen van een allergie verkleint. Het blijkt dat kinderen tot hun zevende jaar zelfs een derde minder kans hebben op het ontwikkelen van astma. Waar men vroeger altijd dacht dat het eten van noten of pinda's het risico op notenallergie vergrootte, blijkt nu dus het omgekeerde waar te zijn. Zo blijkt ook dat in Engeland, waar het eten van pinda's jarenlang werd afgeraden voor zwangere vrouwen, het aantal kinderen met allergieën juist toegenomen te zijn. Een verklaring hiervoor kan zijn dat als het lichaam al eerder in contact is geweest met een stof, het later er niet tegen zal gaan vechten, zoals bij een allergie het geval is.
Lees verder