Zwanger in de zomer

Zwanger in de zomer Het kan heel fijn zijn om zwanger in de zomer te zijn. Je kunt makkelijk zittende kleding aan, voelt je minder snel futloos en als je er 's nachts uit moet om te plassen is het niet zo koud. Het enige nadeel is dat je in de zomer wel last kunt krijgen van kwaaltjes waar je in de winter minder snel last van hebt. Zo krijg je als je zwanger bent in de zomer sneller last van vochtophopingen of oedeem, een zwangerschapsmasker of uitdroging door de warmte.

Oedeem

Bij warm weer zal je lichaam sneller vocht vasthouden. In medische termen wordt dit ook wel oedeem genoemd. Vooral in de benen, enkels en voeten kan het vocht zich gaan ophopen, maar ook andere lichaamsdelen kunnen opzwellen.

Oorzaak

Bij warm weer probeert het lichaam zichzelf af te koelen. Een manier om dit te doen is door de bloedvaten meer open te laten staan, waardoor ze meer warmte kunnen afgeven aan de omgeving. Bij dit proces kan er vocht uit het bloed in de omringende weefsels terechtkomen. Bij een zwangerschap kunnen deze hoeveelheden vocht groter zijn dan normaal. Hiervoor zijn verschillende oorzaken.
  • De wand van de bloedvaten wordt onder invloed van hormonen dunner. Hierdoor kan het vocht uit het bloed makkelijker ontsnappen.
  • Door een grotere druk van de baarmoeder op de bekken kan het vocht moeilijker uit de benen afgevoerd worden.
  • Een grotere hoeveelheid bloed zorgt voor meer druk op de bloedvaten.
  • Een toenemende bloeddruk tijdens de zwangerschap zorgt ook voor meer druk op de bloedvaten.
  • Door minder beweging kan het vocht moeilijker afgevoerd worden.
  • Verlies van vocht en zout door de warmte kan het proces versnellen.

Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Symptomen
Doordat vocht naar beneden zakt, zullen de meeste zwangere vrouwen vochtophopingen het eerste merken in hun benen, enkels en voeten. Vaak zetten deze op en voel de huid hier gespannen en oncomfortabel aan. Je kunt testen of je vocht vasthoudt door met je vinger op de plek te drukken. Als de huid bleker wordt en niet gelijk terugveert, wijst dit op een vochtophoping. Vocht vasthouden op warme dagen of bij weinig beweging komt vaak voor tijdens een zwangerschap. Zo'n tachtig procent van de zwangere vrouwen heeft er last van en het kan niet veel kwaad. Maar als de vochtophoping plotseling ontstaat en je last krijgt van hoofdpijn of een verhoogde bloeddruk, kan het ook wijzen op zwangerschapsvergiftiging.

Tips

Als je in de zomermaanden last krijgt van oedeem, zijn er een aantal tips om de klachten te verlichten:
  • Door veel te drinken kun je het teveel aan vocht makkelijker via de urine afvoeren. Veel kleine beetjes drinken stimuleert de nieren meer dan in een keer een grote hoeveelheid.
  • Door minder zout te eten houd je ook minder vocht vast.
  • Leg je benen zoveel mogelijk omhoog. Hierdoor kan het vocht makkelijker uit je benen. Vooral 's nachts kun je het beste met je benen op een kussen slapen.
  • Beweeg veel. Hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd en kan het teveel aan vocht makkelijker afgevoerd worden.
  • Zoek verkoeling op door te gaan zwemmen of een verfrissend voetbad te nemen.
  • Masseer de plekken waar vocht zit opgehoopt.
  • Met steunkousen kun je druk uitoefenen op de benen waardoor de kans op vochtophoping afneemt.
  • Slaap op je linkerzij waardoor de druk van de baarmoeder op de aderen in het been het kleinst is.

Zon

In de zomer staat de zon hoger waardoor de hoeveelheid uv-straling zeker tien keer sterker is dan in de winter. Vooral als de zon het hoogste punt bereikt heeft, rond half twee 's middags, is de uv-straling groot. Uv-straling van de zon zorgt voor bruinkleuring van de huid. Voor zwangere vrouwen is deze straling niet gevaarlijker dan voor niet zwangere vrouwen. Het bevordert zelfs de aanmaak van vitamine D door de huid, een vitamine waar tijdens de zwangerschap een verhoogde behoefte aan is. Toch kan zonnen tijdens de zwangerschap ook nadelige gevolgen hebben.

Zwangerschapsmasker

Zwangerschapshormonen zorgen bij een minderheid van de zwangere vrouwen voor pigmentvlekken in het gezicht en de nek. Dit verschijnsel heet een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker ontstaat door blootstelling aan uv-straling. Bij een grotere dosis uv-straling kan het effect erger worden. Zwangere vrouwen kunnen in de zomer beter niet met het gezicht in de zon zitten. Zeker rond de middag, als de zon het hoogste punt heeft bereikt, doet men er verstandig aan om het gezicht af te schermen. Een zwangerschapsmasker is verder niet gevaarlijk en verdwijnt in de meeste gevallen weer geleidelijk na de bevalling. Bij sommige vrouwen verdwijnen de vlekken echter niet.

Warmte

Zwangere vrouwen hebben in de zomer vaak eerder last van de warmte. De voornaamste reden hiervoor is een verhoogde stofwisseling en een beter doorbloeding. Hierdoor kunnen zwangere vrouwen op een warme zomerdag eerder last hebben van overmatig zweten met uitdroging als gevolg.

Uitdroging

Bij hoge temperaturen in de zomer bestaat er de kans op uitdroging. Door uitdroging kan de bloedtoevoer naar de baby verslechteren. Teveel warmte aan het einde van een zwangerschap kan leiden tot een eerdere geboorte van de baby. Dit blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Montreal in Canade. Bij temperaturen boven de 32 graden Celsius voor een periode van drie tot zeven dagen, is de kans op geboorte voor de veertig weken met 27 procent vergroot. Dit komt doordat er door de verslechterde bloedtoevoer naar de baarmoeder hormonen vrijkomen die de weeën opwekken. Door de warmte kunnen zwangere vrouwen ook sneller last krijgen van duizeligheid, benauwdheid en hartkloppingen.

Aangeboren afwijkingen

Te veel warmte aan het begin van de zwangerschap kan mogelijk leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby. Uit dierproeven met ratten blijkt dat het aantal aangeboren afwijkingen groter is als de ratten aan het begin van de zwangerschap een verhoogde lichaamstemperatuur hebben gehad. Voor zwangere vrouwen is het aan te raden om bij warm weer verkoeling te zoeken. Het best kun je in de schaduw gaan zitten en 's ochtends, als het nog niet zo warm is, de deur uitgaan. Ook voldoende drinken helpt uitdroging en oververhitting tegen te gaan. Vooral warme dranken zoals thee stimuleren het transpireren waardoor het lichaam beter kan afkoelen.

Tuinieren

In de zomer wordt er vaak ook weer volop in de tuin gewerkt. Zwangere vrouwen kunnen beter extra opletten bij het werken in de tuin. Veel bukken en zwaar tillen is namelijk extra belastend voor het lichaam van een zwangere vrouw. Rugpijn en pijn in de benen kan door de zwaardere buik en de versoepelde gewrichten sneller voorkomen. Daarbij kan tuinieren op een warme dag leiden tot oververhitting of uitdroging. Tenslotte moeten zwangere vrouwen oppassen met het contact met tuinaarde omdat hier de parasiet Toxoplasma Gondii in kan voorkomen. Besmetting met deze parasiet kan bij zwangere vrouwen leiden tot aangeboren afwijkingen of een miskraam. Gebruik daarom altijd tuinhandschoenen en was je handen direct na het tuinieren.

Kleding

Het voordeel voor zwanger zijn in de zomer is dat je minder en dunnere kleding aan kunt trekken. Dit kan behoorlijk schelen in de kosten voor de aanschaf van positiekleding. Vaak is de dunne losse kleding ook nog comfortabeler voor de dikker wordende buik. Om oververhitting te voorkomen is het beter om katoen of linnen te dragen. Kies bij voorkeur voor lichtere kleuren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oedeem, vochtophopingOedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit zit in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Het ontstaat do…
Oedeem tijdens de zwangerschapElke zwangere vrouw heeft wel eens last van één of andere kwaal. Eén van die kwalen kan oedeem zijn. Op zich onschuldig,…
Hydrosalpinx: afgesloten eileider door vochtophopingHydrosalpinx: afgesloten eileider door vochtophopingBij een hydrosalpinx is er sprake van een vochtophoping in de eileider die een normale functie van het orgaan in de weg…
Zwanger en zonnebankZwanger en zonnebankZwanger en onder de zonnebank, mag dit nou wel of niet? Er bestaan nogal wat misverstanden over het zonnen tijdens de zw…

Zwanger en notenZwanger en notenNoten hebben een hoge voedingswaarde en zijn erg gezond. Toch bestaat er veel verwarring of noten tijdens de zwangerscha…
Zwanger en filet americainZwanger en filet americainFilet americain is een veel gegeten soort broodbeleg. Tijdens een zwangerschap is het echter niet verstandig om te eten,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TawnyNina, Pixabay
  • http://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapskwaaltjes/vocht-vasthouden-zwangerschap/
  • https://www.salusi.nl/warmte-oedeem-vochtophoping-door-hitte-stuwing/
  • http://wij.nl/baby-info/nieuws/zomerse-hitte-risico-voor-zwangere-en-baby
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet
  • http://www.zwangerenouder.nl/hittegolf-leidt-tot-groter-risico-op-kortere-zwangerschap/
  • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.