Zwanger en softijs
Zwangere vrouwen kunnen tijdens een warme zomerdag nogal eens behoefte hebben aan een verfrissend ijsje. Maar juist tijdens een zwangerschap moeten vrouwen extra voorzichtig zijn bij de keuze van het ijs dat ze willen eten. Softijs kan namelijk besmet zijn met de bacterie Listeria Monocytogenes. Deze bacterie kan bij zwangere vrouwen vroeggeboorte en miskramen veroorzaken. De risico's zijn groter als de betreffende ijsmachine al ouder is, of als het ijs gekocht wordt op een plek waar weinig ijs verkocht wordt. Als je zwanger bent, let dan dus goed op waar je je ijs koopt!
Softijs
Het belangrijkste verschil tussen softijs en roomijs is dat softijs vaak direct gemaakt wordt in een softijsmachine, terwijl roomijs eerst moet rijpen bij koude temperaturen. Roomijs heeft ongeveer twaalf uur nodig om een stevige en goede structuur te krijgen, terwijl softijs in enkele seconde klaar is. Softijs wordt gemaakt door een vloeibare of droge mix met een machine te koelen naar ongeveer min vier graden. Daarna wordt het ijs belucht en direct uit de machine in een hoorntje of bakje gespoten. Het ijs is vaak minder vet en luchtiger dan roomijs. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de smaak van softijs ten opzichte van roomijs vaak wat vlakker en zachter is.
Bacteriën
Het hoge vocht- en eiwitgehalte van kant-en-klare softijsmix maken dit product een ideale bron voor bacteriën. Daar komt bij dat, in tegenstelling tot roomijs, een softijs premix wordt bewaard bij nul tot vijf graden Celsius. Bij deze temperaturen is groei van Listeria Monocytogenes mogelijk. Vooral bij slechte hygiëne en een slechte reiniging van de softijsmachine kan Listeria tot grote hoeveelheden uitgroeien.
maatregelen tegen bacteriën
Om de risico's voor uitgroei van Listeria in softijs te beperken zijn er de laatste jaren een aantal maatregelen getroffen. Zo wordt er anno 2016 steeds meer gebruikgemaakt van droge poedermixen die vlak voor de bereiding van het softijs worden gemengd met water. Verder zijn er softijsmachines op de markt gekomen met een zelfreinigende functie. Deze machines warmen zichzelf op waardoor alle bacteriën gedood worden. Tenslotte heeft het bedrijfschap Horeca en Catering een zogeheten `Hygiënecode voor de IJsbereiding' opgesteld. Hierin zijn procedures opgenomen waaraan een ijsbereider zich moet houden. De hygiëne kan zo beter gewaarborgd worden. De risico's op Listeriabesmetting zouden theoretisch door deze maatregelen verminderd moeten zijn. Er is alleen nog niet goed in kaart gebracht wat de risico's in 2016 zijn.
Softijs tijdens de zwangerschap
Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor infecties. Daardoor moeten vrouwen tijdens de zwangerschap extra op hygiëne letten. Vooral bacteriën die de placenta kunnen passeren kunnen veel schade toebrengen tijdens de zwangerschap.
Zwanger en Listeria
Listeria Monocytogenes staat erom bekend dat deze de placenta kan passeren en zo de ongeboren baby kan infecteren. Bij één op de vijf gevallen van listeriose tijdens de zwangerschap overlijdt de ongeboren baby. In andere gevallen kan het leiden tot vroeggeboorte. Vooral tijdens het derde trimester van de zwangerschap blijken de risico's groter te worden. Het is dus zaak voor zwangere vrouwen om een besmetting met Listeria te voorkomen.
Listeria in softijs
Zoals eerder vermeld kan Listeria in softijs groeien. Dit is vooral het geval als er gebruik wordt gemaakt van oudere softijsmachines en er een vloeibare premix voor het softijs wordt gebruikt. Door maatregelen die de laatste jaren zijn doorgevoerd is de kans op een Listeriabesmetting kleiner geworden, maar niet uitgesloten. In dit geval blijkt het dus beter te zijn om softijs tijdens de zwangerschap te laten staan. Een veiliger alternatief is roomijs, dat diepgevroren is, waardoor Listeria geen kans krijgt om te groeien.
Advies over softijs tijdens de zwangerschap
Er zijn in Nederland verschillende bronnen die informatie verschaffen over veilig eten tijdens de zwangerschap. Een aantal betrouwbare bronnen zijn het RIVM, het voedingscentrum en de verloskundigen of gynaecologen. Op de website van het RIVM wordt het eten van softijs door zwangere vrouwen afgeraden. Ook op websites van verschillende verloskundigen wordt geadviseerd om liever voorverpakt ijs te eten in plaats van softijs. Op de website van het voedingscentrum wordt softijs echter niet afgeraden. Er is dan ook veel onduidelijkheid over het eten van softijs tijdens de zwangerschap.
Lees verder