Zwanger en appeltaart

Zwanger en appeltaart De kans is groot dat een lekker stuk appeltaart er wel in gaat als je zwanger bent. Toch kan te veel appeltaart voor zwangere vrouwen schadelijke gevolgen hebben. Niet alleen omdat het te veel vet en suiker bevat, maar ook de hoeveelheid kaneel in appeltaart kan tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Daarbij bevat appeltaart ook acrylamide dat in grote hoeveelheden mogelijk voor aangeboren afwijkingen kan zorgen.

Appeltaart

Appeltaart is een veel gegeten taart in Nederland. De lekkernij wordt dan ook al eeuwen lang gegeten. Het recept voor appeltaart stond zelfs al in het eerste kookboek dat gedrukt is in het jaar 1514. Het recept bestaat uit zanddeeg, appels en suiker. Naast deze hoofdingrediënten worden er, afhankelijk van het recept, nog rozijnen, kaneel, abrikozenjam, citroensap of rum toegevoegd.

Gezondheid

Hoewel in appeltaart veel fruit verwerkt wordt, is de lekkernij toch niet echt gezond te noemen. De taart bevat namelijk veel vet en suiker en door de bereiding zijn de appels de meeste vitaminen verloren.

Voedingswaarde

In de onderstaande tabel staan de gemiddelde voedingswaarden van een stuk appeltaart. Deze voedingswaarden zijn afhankelijk van het gebruikte recept en kunnen daarom per appeltaart wat afwijken. Een stuk appeltaart weegt ongeveer ongeveer 100 gram.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal)248
Eiwitten (gram)4,2
Vetten (gram)9,8
Waarvan verzadigde vetten (gram)3,5
Enkelvoudig onverzadigde vetten (gram)3,5
Meervoudig onverzadigde vetten (gram)2,0
Koolhydraten (gram)35
Waarvan suikers (gram)22
Voedingsvezels (gram)1,5

Vet

Appeltaart bevat veel verzadigde vetten. Er wordt aanbevolen om niet meer dan tien energieprocent aan verzadigde vetten binnen te krijgen, omdat deze vetten het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Dit advies geldt niet alleen voor zwangere vrouwen, maar ook voor niet-zwangere vrouwen. Appeltaart bevat 12,7 energieprocent verzadigde vetten en dit ligt iets boven de aanbeveling.

Suiker

Appeltaart bevat veel suiker. Suiker heeft een slechte invloed op het gebit van de moeder doordat het cariës kan veroorzaken. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap heb je meer kans op tandvleesproblemen en gaatjes. Daarnaast zorgt suiker voor een snelle stijging van het bloedsuikerniveau. Normaal gesproken is dit geen probleem en houdt je lichaam dit op peil door de aanmaak van insuline. Maar voor de drie procent van de vrouwen die zwangerschapssuiker krijgen, moeten producten waar te veel suiker in zit gemeden worden.

Voedingsvezel

Appeltaart bevat niet veel vezels ten opzichte van het aantal calorieën dat het oplevert. Er wordt aanbevolen om zo'n dertig tot veertig gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen. Per duizend kilocalorieën zou je dan ongeveer vijftien gram vezels binnen moeten krijgen. Appeltaart bevat maar zo'n zes gram vezels per duizend kilocalorieën en is daardoor niet echt vezelrijk. Zwangere vrouwen hebben extra baat bij het eten van voldoende vezels, omdat door de hormonen en de zwaarder wordende baarmoeder de stoelgang belemmerd kan worden.

Kaneel

Veel appeltaartrecepten bevatten kaneel. Kaneel bevat de stof coumarine, waarvan aanwijzingen zijn dat het schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby. Coumarine heeft namelijk een effect op de bloedstolling, waardoor het bloed minder snel kan gaan stollen. Omdat dit mogelijk schadelijk is voor de baby wordt uit voorzorg aangeraden om niet te veel kaneel tijdens de zwangerschap te eten. Hoewel er in Europa is vastgelegd dat voedingsmiddelen niet meer dan de veilige dosis van twee milligram coumarine per kilogram mogen bevatten, zijn hier uitzonderingen op. Producten die traditiegetrouw rijk aan kaneel zijn, zoals appeltaart, vallen hier buiten. Kaneel bevat, afhankelijk van de soort, tot maximaal 2 gram coumarine per kilogram kaneel. Dit betekent dat zwangere vrouwen beter niet meer dan één gram kaneel per dag kunnen eten. Appeltaart bevat gemiddeld zo'n 2 gram kaneel per portie, hierdoor zit je, afhankelijk van het recept, met een half puntje appeltaart al aan de maximale veilige dosis.

Acrylamide

Tijdens het bakken van een appeltaart kan er door een reactie in het deeg met reducerende suikers en eiwitten de schadelijke stof acrylamide ontstaan. Acrylamide is kankerverwekkend en kan leiden tot een verhoogd risico op baarmoeder- en eierstokkanker. Acrylamide zit niet alleen in appeltaart, maar ook in andere gebakken etenswaar die eiwitten en suikers bevatten, zoals koekjes, ontbijtkoek, patat en chips. Als hiervan grote hoeveelheden gegeten worden, kan acrylamide een verminderde vruchtbaarheid tot gevolg hebben. Daarnaast kan bij baby's van zwangere vrouwen die een te hoge acrylamide-inname hebben het geboortegewicht mogelijk lager uitvallen.

Appeltaart tijdens de zwangerschap

Een stukje appeltaart tijdens de zwangerschap kan geen kwaad. Maar omdat het te veel verzadigde vetten, suiker, kaneel en acrylamide bevat, is het voor zwangere vrouwen verstandig om niet dagelijks appeltaart te eten en je te beperken tot een klein stukje. Eigenlijk geldt dit advies ook voor andere lekkernijen met kaneel, zoals speculaasjes, ontbijtkoek, appelflappen of pepernoten. Je mag best genieten, maar het liefst met mate.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Appeltaart zonder ei en zonder koemelkAppeltaart zonder ei en zonder koemelkDeze koemelk- en eivrije appeltaart is een heerlijk alternatief voor mensen die een allergie voor ei en/of koemelk hebbe…
Overheerlijke appeltaartEr gaat niets boven zelfgemaakte appeltaart, en zeker niets boven deze versie. Over de hele wereld wordt wel appeltaart…
Tarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeTarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeZin in appeltaart? Maak dan eens Tarte Tatin. Dit omgedraaide appeltaartje is heel makkelijk te maken. Lekker voor bij d…
Appeltaart extraAppeltaart extraAppeltaart is al sinds jaar en dag populair. De appeltaart ontbreekt zelden daar waar de taarten het feestje opvrolijken…

Zwanger en bavaroisZwanger en bavaroisEen zelfgemaakte bavarois wordt vaak bereid met rauwe eieren. Zwangere vrouwen worden gewaarschuwd om op te letten voor…
Zwanger en chorizoZwanger en chorizoChorizo is een geliefde pittige worstsoort die door velen gewaardeerd wordt. Voor zwangere vrouwen is het vaak onduideli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dustytoes, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Appeltaart
  • https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1072
  • http://www.24kitchen.nl/news/info-fun/kookvragen/kaneel-bij-zwangerschap
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.