Zwanger en appeltaart
De kans is groot dat een lekker stuk appeltaart er wel in gaat als je zwanger bent. Toch kan te veel appeltaart voor zwangere vrouwen schadelijke gevolgen hebben. Niet alleen omdat het te veel vet en suiker bevat, maar ook de hoeveelheid kaneel in appeltaart kan tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Daarbij bevat appeltaart ook acrylamide dat in grote hoeveelheden mogelijk voor aangeboren afwijkingen kan zorgen.
Appeltaart
Appeltaart is een veel gegeten taart in Nederland. De lekkernij wordt dan ook al eeuwen lang gegeten. Het recept voor appeltaart stond zelfs al in het eerste kookboek dat gedrukt is in het jaar 1514. Het recept bestaat uit zanddeeg, appels en suiker. Naast deze hoofdingrediënten worden er, afhankelijk van het recept, nog rozijnen, kaneel, abrikozenjam, citroensap of rum toegevoegd.
Gezondheid
Hoewel in appeltaart veel fruit verwerkt wordt, is de lekkernij toch niet echt gezond te noemen. De taart bevat namelijk veel vet en suiker en door de bereiding zijn de appels de meeste vitaminen verloren.
Voedingswaarde
In de onderstaande tabel staan de gemiddelde voedingswaarden van een stuk appeltaart. Deze voedingswaarden zijn afhankelijk van het gebruikte recept en kunnen daarom per appeltaart wat afwijken. Een stuk appeltaart weegt ongeveer ongeveer 100 gram.
| Voedingswaarde per 100 gram |
Energie (kcal) | 248 |
Eiwitten (gram) | 4,2 |
Vetten (gram) | 9,8 |
Waarvan verzadigde vetten (gram) | 3,5 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten (gram) | 3,5 |
Meervoudig onverzadigde vetten (gram) | 2,0 |
Koolhydraten (gram) | 35 |
Waarvan suikers (gram) | 22 |
Voedingsvezels (gram) | 1,5 |
Vet
Appeltaart bevat veel verzadigde vetten. Er wordt aanbevolen om niet meer dan tien energieprocent aan verzadigde vetten binnen te krijgen, omdat deze vetten het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Dit advies geldt niet alleen voor zwangere vrouwen, maar ook voor niet-zwangere vrouwen. Appeltaart bevat 12,7 energieprocent verzadigde vetten en dit ligt iets boven de aanbeveling.
Suiker
Appeltaart bevat veel suiker. Suiker heeft een slechte invloed op het gebit van de moeder doordat het cariës kan veroorzaken. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap heb je meer kans op tandvleesproblemen en gaatjes. Daarnaast zorgt suiker voor een snelle stijging van het bloedsuikerniveau. Normaal gesproken is dit geen probleem en houdt je lichaam dit op peil door de aanmaak van insuline. Maar voor de drie procent van de vrouwen die zwangerschapssuiker krijgen, moeten producten waar te veel suiker in zit gemeden worden.
Voedingsvezel
Appeltaart bevat niet veel vezels ten opzichte van het aantal calorieën dat het oplevert. Er wordt aanbevolen om zo'n dertig tot veertig gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen. Per duizend kilocalorieën zou je dan ongeveer vijftien gram vezels binnen moeten krijgen. Appeltaart bevat maar zo'n zes gram vezels per duizend kilocalorieën en is daardoor niet echt vezelrijk. Zwangere vrouwen hebben extra baat bij het eten van voldoende vezels, omdat door de hormonen en de zwaarder wordende baarmoeder de stoelgang belemmerd kan worden.
Kaneel
Veel appeltaartrecepten bevatten kaneel. Kaneel bevat de stof coumarine, waarvan aanwijzingen zijn dat het schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby. Coumarine heeft namelijk een effect op de bloedstolling, waardoor het bloed minder snel kan gaan stollen. Omdat dit mogelijk schadelijk is voor de baby wordt uit voorzorg aangeraden om niet te veel kaneel tijdens de zwangerschap te eten. Hoewel er in Europa is vastgelegd dat voedingsmiddelen niet meer dan de veilige dosis van twee milligram coumarine per kilogram mogen bevatten, zijn hier uitzonderingen op. Producten die traditiegetrouw rijk aan kaneel zijn, zoals appeltaart, vallen hier buiten. Kaneel bevat, afhankelijk van de soort, tot maximaal 2 gram coumarine per kilogram kaneel. Dit betekent dat zwangere vrouwen beter niet meer dan één gram kaneel per dag kunnen eten. Appeltaart bevat gemiddeld zo'n 2 gram kaneel per portie, hierdoor zit je, afhankelijk van het recept, met een half puntje appeltaart al aan de maximale veilige dosis.
Acrylamide
Tijdens het bakken van een appeltaart kan er door een reactie in het deeg met reducerende suikers en eiwitten de schadelijke stof acrylamide ontstaan. Acrylamide is kankerverwekkend en kan leiden tot een verhoogd risico op baarmoeder- en eierstokkanker. Acrylamide zit niet alleen in appeltaart, maar ook in andere gebakken etenswaar die eiwitten en suikers bevatten, zoals koekjes, ontbijtkoek, patat en chips. Als hiervan grote hoeveelheden gegeten worden, kan acrylamide een verminderde vruchtbaarheid tot gevolg hebben. Daarnaast kan bij baby's van zwangere vrouwen die een te hoge acrylamide-inname hebben het geboortegewicht mogelijk lager uitvallen.
Appeltaart tijdens de zwangerschap
Een stukje appeltaart tijdens de zwangerschap kan geen kwaad. Maar omdat het te veel verzadigde vetten, suiker, kaneel en acrylamide bevat, is het voor zwangere vrouwen verstandig om niet dagelijks appeltaart te eten en je te beperken tot een klein stukje. Eigenlijk geldt dit advies ook voor andere lekkernijen met kaneel, zoals speculaasjes, ontbijtkoek, appelflappen of pepernoten. Je mag best genieten, maar het liefst met mate.
Lees verder