Zwanger en groene thee

Geschiedenis van groene thee
Vanaf de derde eeuw voor Christus werd in China groene thee gebruikt voor medicinale doeleinden. In het begin werden de bladeren in de soep gedaan, of werd er op de bladeren gekauwd. Later, toen de Chinezen erachter kwamen dat je de bladeren ook in heet water kon laten trekken, werd de groene thee pas echt populair. De groene thee kreeg hierdoor ook bekendheid in Japan, waar het drankje een favoriet werd van de Keizer Saga. Nu wordt ongeveer tachtig procent in Japan verbouwd, wat Japan een belangrijke speler op de markt voor groene thee maakt.Groene thee versus zwarte thee
Alle thee is afkomstig van het plantje Camellia sinensis. Het verschil tussen groene thee en zwarte thee is vooral afhankelijk van de bewerking van de blaadjes. Als de blaadjes geroosterd worden krijg je zwarte thee en als de blaadjes gestoomd worden krijg je groene thee. Bij het roosteren van de blaadjes vindt er oxidatie plaats waarbij de van oorsprong aanwezige polyfenolen in de thee verdwijnen. Het stomen remt juist de fermentatie en daardoor de oxidatie, waardoor groene thee vier keer zoveel polyfenolen bevat als zwarte thee. Twee belangrijke vormen van polyfenolen zijn flavonoïden en catechinen. Groene thee heeft een zeer hoog gehalte aan flavonoïden.Gezondheidsvoordelen van groene thee
De polyfenolen in groene thee bieden veel gezondheidsvoordelen. Ze hebben een ontstekingsremmende en anticarcinogene werking. Door de aanwezigheid van antioxidanten, in de vorm van polyfenolen, worden de vrije radicalen bestreden waardoor ook ongecontroleerde celgroei wordt tegengegaan. De flavonoïden vertragen de verbranding in de cel en verminderen de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten. Dit effect is gunstig voor personen met een te hoog LDL-cholesterol in het bloed. Tenslotte werken polyfenolen waarschijnlijk ook bloeddrukverlagend. Naast de gezondheidsvoordelen van polyfenolen, bevat groene thee ook veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, K, B6, B12 en E en kalium, mangaan, calcium, magnesium en fluoride.Zwanger en groene thee
Natuurlijk gelden alle bovenstaande gezondheidsvoordelen ook voor zwangere vrouwen. Alleen heeft groene thee, met name voor zwangere vrouwen, ook een aantal nadelen. Een van deze nadelen is het effect van polyfenolen op de foetale vernauwing van de Ductus Botelli. Een ander nadeel is het cafeïnegehalte in groene thee. Het advies is dan ook om groene thee tijdens de zwangerschap met mate te drinken.Foetale vernauwing van de Ductus Botelli
De Ductus Botelli is een extra bloedvat dat alleen een ongeboren kind heeft. De Ductus Botelli zorgt ervoor dat er geen bloed van het hart naar de longen van het ongeboren kind gaat. De longen van een foetus zijn namelijk nog onvoldoende ontwikkeld voor een goede werking. De toevoer van zuurstof en de afvoer van koolstofdioxide gebeurt bij een ongeboren kind dan ook via de navelstreng. Als het bloed bij ongeboren kinderen wel via de longen zou gaan, dan zouden deze te veel weerstand geven aan de bloedstroom, waardoor het hart erg hard zou moeten werken. Dit kan leiden tot een verhoogde druk in de longen en een verdikking van de hartspier. In het ergste geval kan het hart van het ongeboren kind het begeven wat kan leiden tot het overlijden van het ongeboren kind.Het drinken van groene thee tijdens de zwangerschap kan een oorzaak zijn voor het sluiten van de Ductus Botelli tijdens de zwangerschap. De ontstekingsremmende werking van polyfenolen kan namelijk zorgen voor de remming van de aanmaak van prostaglandines. Deze prostaglandines zijn van groot belang voor het openhouden van de Ductus Botelli. Een tekort aan prostaglandines tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de Ductus Botelli sluit. Het is helaas nog onduidelijk hoeveel groene thee er gedronken moet worden om de aanmaak van prostaglandines te remmen. Een kopje per dag lijkt vooralsnog geen nadelige effecten te hebben.