Zwanger en groene thee

Zwanger en groene thee Groene thee wordt van oorsprong veel in China en Japan gedronken, maar tegenwoordig wordt er ook veel groene thee in het westen gedronken. In 2010 bestond al bijna tien procent van de in Nederland geïmporteerde thee uit groene thee. Een van de redenen voor deze toegenomen populariteit is het gezonde imago van groene thee. Groene thee heeft ook zeker veel gezonde aspecten, maar kent ook zeker nadelen. Zo zou het drinken van meerdere koppen groene thee per dag door zwangere vrouwen ernstige nadelige gevolgen kunnen hebben voor het ongeboren kind, zoals long- en hartproblemen of zelfs het overlijden van het kind. Daarnaast bevat groene thee cafeïne dat tijdens de zwangerschap slechts in beperkte mate gedronken mag worden.

Geschiedenis van groene thee

Vanaf de derde eeuw voor Christus werd in China groene thee gebruikt voor medicinale doeleinden. In het begin werden de bladeren in de soep gedaan, of werd er op de bladeren gekauwd. Later, toen de Chinezen erachter kwamen dat je de bladeren ook in heet water kon laten trekken, werd de groene thee pas echt populair. De groene thee kreeg hierdoor ook bekendheid in Japan, waar het drankje een favoriet werd van de Keizer Saga. Nu wordt ongeveer tachtig procent in Japan verbouwd, wat Japan een belangrijke speler op de markt voor groene thee maakt.

Groene thee versus zwarte thee

Alle thee is afkomstig van het plantje Camellia sinensis. Het verschil tussen groene thee en zwarte thee is vooral afhankelijk van de bewerking van de blaadjes. Als de blaadjes geroosterd worden krijg je zwarte thee en als de blaadjes gestoomd worden krijg je groene thee. Bij het roosteren van de blaadjes vindt er oxidatie plaats waarbij de van oorsprong aanwezige polyfenolen in de thee verdwijnen. Het stomen remt juist de fermentatie en daardoor de oxidatie, waardoor groene thee vier keer zoveel polyfenolen bevat als zwarte thee. Twee belangrijke vormen van polyfenolen zijn flavonoïden en catechinen. Groene thee heeft een zeer hoog gehalte aan flavonoïden.

Gezondheidsvoordelen van groene thee

De polyfenolen in groene thee bieden veel gezondheidsvoordelen. Ze hebben een ontstekingsremmende en anticarcinogene werking. Door de aanwezigheid van antioxidanten, in de vorm van polyfenolen, worden de vrije radicalen bestreden waardoor ook ongecontroleerde celgroei wordt tegengegaan. De flavonoïden vertragen de verbranding in de cel en verminderen de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten. Dit effect is gunstig voor personen met een te hoog LDL-cholesterol in het bloed. Tenslotte werken polyfenolen waarschijnlijk ook bloeddrukverlagend. Naast de gezondheidsvoordelen van polyfenolen, bevat groene thee ook veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, K, B6, B12 en E en kalium, mangaan, calcium, magnesium en fluoride.

Zwanger en groene thee

Natuurlijk gelden alle bovenstaande gezondheidsvoordelen ook voor zwangere vrouwen. Alleen heeft groene thee, met name voor zwangere vrouwen, ook een aantal nadelen. Een van deze nadelen is het effect van polyfenolen op de foetale vernauwing van de Ductus Botelli. Een ander nadeel is het cafeïnegehalte in groene thee. Het advies is dan ook om groene thee tijdens de zwangerschap met mate te drinken.

Foetale vernauwing van de Ductus Botelli

De Ductus Botelli is een extra bloedvat dat alleen een ongeboren kind heeft. De Ductus Botelli zorgt ervoor dat er geen bloed van het hart naar de longen van het ongeboren kind gaat. De longen van een foetus zijn namelijk nog onvoldoende ontwikkeld voor een goede werking. De toevoer van zuurstof en de afvoer van koolstofdioxide gebeurt bij een ongeboren kind dan ook via de navelstreng. Als het bloed bij ongeboren kinderen wel via de longen zou gaan, dan zouden deze te veel weerstand geven aan de bloedstroom, waardoor het hart erg hard zou moeten werken. Dit kan leiden tot een verhoogde druk in de longen en een verdikking van de hartspier. In het ergste geval kan het hart van het ongeboren kind het begeven wat kan leiden tot het overlijden van het ongeboren kind.

Het drinken van groene thee tijdens de zwangerschap kan een oorzaak zijn voor het sluiten van de Ductus Botelli tijdens de zwangerschap. De ontstekingsremmende werking van polyfenolen kan namelijk zorgen voor de remming van de aanmaak van prostaglandines. Deze prostaglandines zijn van groot belang voor het openhouden van de Ductus Botelli. Een tekort aan prostaglandines tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de Ductus Botelli sluit. Het is helaas nog onduidelijk hoeveel groene thee er gedronken moet worden om de aanmaak van prostaglandines te remmen. Een kopje per dag lijkt vooralsnog geen nadelige effecten te hebben.

Cafeïne in groene thee

Groene thee bevat, net als zwarte thee en koffie, cafeïne. Het cafeïnegehalte in thee is afhankelijk van de sterkte van de thee. Over het algemeen bevat groene thee ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne van zwarte thee. Het cafeïnegehalte in koffie is ongeveer vier keer groter dan het cafeïnegehalte van groene thee. Hoewel er nog steeds veel onduidelijkheden bestaan over cafeïne tijdens de zwangerschap, adviseert het voedingscentrum een maximale cafeïne-inname van honderd milligram per dag voor zwangere vrouwen. Dit komt overeen met ongeveer vijf koppen groene thee per dag. Maar pas op, want als je ook koffie, energydranken, zwarte thee of andere cafeïnehoudende producten nuttigt, dan kun je met één kopje thee al boven de maximale aanbeveling komen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groene thee - Gezond antioxidantGroene thee - Gezond antioxidantGroene thee is lekker, gezond en wordt door de geneeskrachtige werking al eeuwen in de Chinese geneeskunde toegepast. Gr…
Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, m…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…

Zwanger en softijsZwanger en softijsZwangere vrouwen kunnen tijdens een warme zomerdag nogal eens behoefte hebben aan een verfrissend ijsje. Maar juist tijd…
Zwanger: voordelen en risico's van groente en fruitZwanger: voordelen en risico's van groente en fruitGroente en fruit zijn belangrijke bronnen van vitaminen en mineralen en bevatten daarnaast vaak ook veel voedingsvezels.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DeniMix, Pixabay
  • https://www.babyopkomst.nl/nieuws/voorzichtig-met-groene-thee/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_thee
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Polyfenol
  • http://www.optimalegezondheid.com/groene-thee-special-deel-1-de-achtergrond-van-groene-thee/
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 29-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.