Zwanger en koffie

Zwanger en koffie Veel mensen starten de dag met een kopje koffie. Mensen hebben het nodig om wakker te worden. Maar steeds meer onderzoeken wijzen uit dat koffie tijdens de zwangerschap wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn. In Amerika wordt het drinken van koffie tijdens de zwangerschap al net zo ernstig gevonden als roken tijdens de zwangerschap. Hier in Nederland zijn we echter wat nuchterder. Een kopje koffie moet volgens ons best kunnen.

Koffie

Koffie kent een lange geschiedenis en werd rond het jaar 600 ontdekt in Ethiopië of in Arabië. In deze tijd werd er door de Ethiopiërs op de koffiebonen gekauwd. Ook werden er koffiebonen gemalen en vermengd met vet waardoor er energierijk voedsel ontstond dat geschikt was om mee te nemen op reis. Pas later werd het koffie drinken zoals we dat nu doen ontdekt door de Arabieren. Aan het einde van de zestiende eeuw kwam de koffie naar Europa. De Venetianen waren de eerste die het koffie drinken ontdekten. Ook kregen de Nederlanders al snel interesse in de koffiehandel. Ze zorgden voor koffieplantages in Indonesië en de handel kwam op gang. Koffie werd wereldwijd bekend en er werden overal koffiehuizen geopend. Langzamerhand werd koffie steeds belangrijker. Vandaag de dag is koffie na petroleum het belangrijkste handelsproduct ter wereld.

Cafeïne

Koffie bevat van nature cafeïne. Cafeïne behoort tot de groep alkaloïden, net als nicotine, morfine, cocaïne en codeïne. Het is een opwekkende stof die een stimulerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel. Het cafeïnegehalte van verschillende soorten koffie kan behoorlijk verschillen tussen de verschillende koffieketens. De cafeïne gehaltes van een espresso kunnen variëren tussen de vijftig en driehonderd milligram cafeïne. Cafeïne heeft in het lichaam gemiddeld een halveringstijd van 4,9 uur, en bij zwangere vrouwen is de halveringstijd nog eens veel langer.

Cafeïne inname verlagen

Om de dagelijkse cafeïne inname te verlagen kun je overschakelen van koffiepads en filterkoffie naar oploskoffie of espresso. Dit bevat meestal minder cafeïne. Ook zal het helpen om de koffiebonen grover te malen, zodat de cafeïne minder makkelijk vrij komt uit de koffie. Cafeïnevrije koffie is natuurlijk ook een optie. Het smaakt vrijwel gelijk aan normale koffie. Hieronder staat een overzicht van de cafeïnegehaltes in verschillende soorten koffie.

Cafeïnegehaltes

KoffiesoortGemiddeld Cafeïnegehalte per kop (in mg)
Koffiepads85
Filterkoffie85
Espresso65
Instant koffie60
Cafeïnevrije koffie3

Gevaren van cafeïne

Er bestaan nog steeds veel onduidelijkheden over cafeïne tijdens de zwangerschap.

Verminderde vruchtbaarheid

Er zijn vermoedens dat een te hoge cafeïne-inname je vruchtbaarheid vermindert en de kans op een miskraam tijdens de zwangerschap vergroot. Cafeïne kan via de placenta de baby bereiken. Hierdoor kan de hartslag van de baby verhogen en wordt de baby actiever. Dit kan een effect hebben op de ontwikkeling van de baby.

Geboortegewicht

Er zijn een aantal onderzoeken die een verband aantonen tussen de inname van cafeïne en het geboortegewicht van de baby. Bij een te hoge cafeïne inname is het geboortegewicht van de baby lager.

Onderzoeksfouten

Tegenstanders beweren dat er in deze studies geen rekening is gehouden met andere aspecten. Zo zouden alleen de vrouwen met een hoge inname van cafeïne ook roken tijdens de zwangerschap. Het is aangetoond dat zwangere vrouwen die roken meer kans hebben op een baby met een lager geboortegewicht. Naast de onduidelijkheden over de effecten van koffie op de baby heeft koffie ook nadelen voor de zwangere vrouw. Cafeïne zorgt voor een toename van maagzuurafgifte, een bekend kwaaltje voor zwangere vrouwen.

Koffie tijdens de zwangerschap

Hoewel er geen duidelijk wetenschappelijk bewijs bestaat over de mogelijke schadelijke effecten van koffie, wordt toch aangeraden om tijdens de zwangerschap niet te veel cafeïne-houdende dranken te drinken. Het Voedingscentrum adviseert de inname van cafeïne te beperken tot maximaal 100 milligram per dag. Dit komt overeen met een kopje koffie per dag. Let daarnaast ook op andere cafeïne houdende dranken als energydranken, cola en thee. Bij gebruik van deze dranken kan het namelijk zijn dat je met een kopje koffie al over de maximale aanbeveling komt.

Lees verder

© 2014 - 2020 Mrst, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Koffie drinken tijdens de zwangerschap, gevaarlijk?Koffie drinken tijdens de zwangerschap, gevaarlijk?Veel mensen drinken regelmatig een kop koffie, zo ook zwangere vrouwen. Geen probleem zul je denken, wat heeft cafeïne n…
De beste koffie voor elk moment van de dagDe beste koffie voor elk moment van de dagMenig Nederlander houdt van een kopje koffie. De gemiddelde Nederlander drinkt namelijk zon drie koppen koffie per dag.…
Italiaanse espressoItaliaanse espressoWij Nederlanders beginnen onze dag graag met een kop koffie of thee. Wanneer we op vakantie zijn, zetten we deze 'tradit…
Cafeïne en vruchtbaarheidCafeïne en vruchtbaarheidWat is de invloed van cafeïne op de vruchtbaarheid? Het anwoord is afhankelijk of we het hebben over de mannelijke vruch…

Voordelen voor de moeder van het geven van borstvoedingVoordelen voor de moeder van het geven van borstvoedingOver borstvoeding is al veel geschreven. Over het algemeen is het wel bekend dat borstvoeding het beste is voor de baby.…
Bronnen en referenties
  • http://www.koffie-weetjes.nl/koffie/koffie-geschiedenis/, bezocht op 25-11-2014
  • http://www.koffieengezondheid.nl/algemeen/nieuws/pers/item/595-cafeinetabel, bezocht op 25-11-2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cafe%C3%AFne, bezocht op 25-11-2014

Reageer op het artikel "Zwanger en koffie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mrst
Laatste update: 25-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Special: Zwanger en eten
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!