Voordelen voor de moeder van het geven van borstvoeding

Voordelen voor de moeder van het geven van borstvoeding Over borstvoeding is al veel geschreven. Over het algemeen is het wel bekend dat borstvoeding het beste is voor de baby. Voor de moeder worden er vaak veel negatieve aspecten belicht. Er zijn echter talloze zwaarwegende voordelen voor de moeder. Voor de meeste voordelen geldt dat deze groter worden naar mate er langer borstvoeding wordt gegeven.

Lichamelijke voordelen van het geven van borstvoeding

Het hormoon Oxytocine

Bij borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij wat er voor zorgt dat de baarmoeder sneller samentrekt. Hierdoor zit de baarmoeder eerder op de juiste plek en neemt het weer de oorspronkelijke grootte aan. Dit hormoon voorkomt ook overmatig vloeien zowel bij een natuurlijke bevalling als bij een keizersnede. Er is minder kans op ijzergebrek zo lang je borstvoeding geeft en niet menstrueert. Het hormoon oxytocine werkt ook tegen stress, het zorgt dat je je tijdens het voeden kunt ontspannen

Tijdens de borstvoedingsperiode

Na de bevalling vindt er sneller gewichtsherstel plaats, meestal is binnen zes maanden het oude gewicht weer bereikt en dit zonder een dieet te volgen. Dit komt omdat je per dag veel calorieën extra verbruikt door het voeden. Bij diabetes heb je in de periode dat je borstvoeding geeft vaak minder insuline nodig. Bij een al bestaande chronische aandoening heb in de periode dat je borstvoeding geeft vaak minder last van ziekteverschijnselen van bijvoorbeeld epilepsie en multiple sclerose.

Na de borstvoedingsperiode

Als je tijdens je leven 12 maanden of langer borstvoeding geeft heb je minder kans op borstkanker, baarmoederhalskanker en eierstokkanker vóór de menopauze, tevens heb je minder kans op reumatoïde artritis. De botdichtheid neemt af tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, dit komt omdat er calcium en andere mineralen uit het lichaam gebruikt worden. Als er gestopt wordt met borstvoeding neemt de botdichtheid weer toe. Uit onderzoek blijkt dat na de borstvoedingsperiode de kans op botontkalking wordt verminderd.


Praktische voordelen van het geven van borstvoeding

Werken en slapen

Als je gaat werken, een dagje uit wil of langere tijd niet kan voeden kun je van te voren melk afkolven. Dit kan dan door een ander aan de baby worden gegeven. Ook kun je gemakkelijk onderweg of op het werk kolven, er zijn handige reiskolven. De afgekolfde melk is 5 tot 10 uur houdbaar op kamertemperatuur. Bewaar je afgekolfde melk in de koelkast dan is deze zelfs 5 dagen houdbaar bij een temperatuur van 5 graden.
Bij nachtvoedingen hoef je je bed niet uit om een flesje klaar te maken,

Dagje uit en vakantie

Ook als je langere tijd van huis bent met de baby hoef je niets extra's mee te nemen op het gebied van voeding. De melk is altijd aanwezig, heeft direct de juiste temperatuur en samenstelling. Er zijn geen zorgen over veilig drinkwater of hygiëne.

Overige voordelen van het geven van borstvoeding

 • Het is gratis, per maand bespaar je hiermee gemiddeld 45 euro.
 • Het is milieuvriendelijk, er is geen afval van verpakkingsmateriaal,
 • Er hoeven geen grote hoeveelheden flessen en spenen worden aangeschaft.
 • Je hoeft je geen zorgen te maken of je kind voldoende drinken krijgt, de natuur regelt dit helemaal zelf.
 • Borst gevoede kinderen zijn minder vaak ziek. Ze hoeven minder vaak naar de dokter en er hoeft daarom minder vaak vrij te worden genomen van bijvoorbeeld het werk.

Feiten en fabels over het geven van borstvoeding

Fabels

 1. Door het geven van borstvoeding krijg je slappe borsten. Inderdaad, de borsten worden slapper maar dit proces is al gestopt vóór het geven van borstvoeding. Tijdens de zwangerschap rekt het bindweefsel op en wordt de huid slapper. Dit valt pas op na de bevalling als je geen borstvoeding (meer) geeft.
 2. Tijdens de borstvoedingsperiode moet je extra op je eten letten. Je mag in principe alles eten, gezond eten is altijd belangrijk dus nu ook. Sommige kinderen reageren op bepaalde kruiden, wees hier wel alert op.
 3. Je mag geen koffie meer drinken. Je kunt gerust 2 kopjes koffie drinken per dag. Drink je meer dan kan je kind hier wat onrustig van worden, wees hier alert op.
 4. Voordat je weer gaat werken kan je beter stoppen met borstvoeding. Je mag de eerste negen maanden een kwart van je werktijd besteden aan voeden of kolven.
 5. Borstvoeding zorgt voor vermoeidheid. Tijdens het drinken van de baby komt het hormoon oxytocine vrij. Het zorgt ervoor dat de melk toeschiet. Daarnaast geeft dit de moeder een loom gevoel, waardoor ze de rust heeft om te voeden en even bij te komen. Na het voeden trekt dit lome gevoel weer weg. Veel vrouwen denken dat dit lome gevoel betekent dat ze erg moe zijn. Vermoeidheid is iets wat iedere moeder wel heeft, echter tijdens het voeden voel je het even heel duidelijk.

Feit en fabel

 1. Zolang je borstvoeding geeft kan er geen alcohol worden gedronken. Alcohol komt in het bloed en dus ook in de melk. Moedermelk is een bloedproduct en alcohol is schadelijk voor je kind. Er kan wel alcohol worden gedronken maar na het nuttigen van één glaasje zal je drie uur moeten wachten met voeden. Zorg dan dat je van te voren melk heb gekolfd dan kan deze worden gegeven mocht je kind binnen die drie uur willen drinken.
 2. Zolang je borstvoeding geeft mag je niet roken. Helemaal niet meer roken is beter voor jezelf en voor de baby. Wil je toch blijven roken doe dit dan nooit in de nabijheid van je kind. Stoppen met roken is een goede overweging als je borstvoeding geeft, stoppen met borstvoeding is geen goede overweging als je wilt blijven roken. De schadelijke stoffen die je kind via de melk binnen krijgt van het roken zijn slecht maar de afweerstoffen die hij binnenkrijgt door de borstvoeding heeft hij als jij rookt wel heel hard nodig.
© 2014 - 2024 Infoly, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van borstvoeding voor moeder en kindDe voordelen van borstvoeding voor moeder en kindMoedermelk is beter voor het kind dan flesvoeding die uit een potje komt. Maar het heeft voor de moeder ook gezondheidsv…
Borstvoeding: De natuurlijkste startWat is er natuurlijker dan borstvoeding? Het is het gezondste wat een baby kan krijgen! Borstvoeding heeft vele voordele…
Borstvoeding of de fles?Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Na de Zwangerschap: Borstvoeding en afvallenVeel vrouwen denken dat ze na hun zwangerschap weer gelijk terugkomen op hun normale gewicht. Vaak valt dit toch tegen …

Wat je beter wel en niet eet als je zwanger bentOver bepaalde producten is vrijwel iedereen het eens, rook en drink niet tijdens een zwangerschap. De schadelijke stoffe…
Zwanger en koffieZwanger en koffieVeel mensen starten de dag met een kopje koffie. Mensen hebben het nodig om wakker te worden. Maar steeds meer onderzoek…
Bronnen en referenties
 • www.borstvoeding.com
 • www.voedingscentrum.nl
Infoly (7 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.