Cafeïne en vruchtbaarheid

Cafeïne en vruchtbaarheid Wat is de invloed van cafeïne op de vruchtbaarheid? Het anwoord is afhankelijk of we het hebben over de mannelijke vruchtbaarheid of de vrouwelijke vruchtbaarheid. Bij mannen stimuleert cafeïne de vruchtbaarheid, het is het enige stimulerende middel wat de vruchtbaarheid bevordert, terwijl het gebruik van cafeïne voor vrouwen juist een negatief effect heeft.

Stimulatie bij mannen

Volgens onderzoekers aan de universiteit van het Braziliaanse Sao Paulo heeft de consumptie van koffie een stimulerende werking op de vruchtbaarheid bij mannen. Cafeïne is hier echter wel de uitzondering op de regel, omdat andere stimulerende middelen zoals bijvoorbeeld het roken van sigaretten of het drinken van alcohol slecht zijn voor de vruchtbaarheid. Roken kan zelfs tot impotentie leiden.

Slecht voor vrouwen

Voor vrouwen is de consumptie van cafeïne een negatieve factor voor wat betreft vruchtbaarheid. De inname van 300 mg. cafeïne per dag verkleint de kans op zwangerschap met maar liefst 27% in vergelijking met vrouwen die geen cafeïne gebruiken. Aan de andere kant zijn er in het verleden ook studies geweest waarbij weinig tot geen effect aan het licht is gekomen. Om het zeker voor het onzekere te nemen is het misschien het verstandigst om de hoeveelheid cafeïne te verminderen indien je graag zwanger wilt worden.

Hoe te verminderen

Indien je besluit om het cafeïne gebruik te verminderen bouw het dan langzaam af, om symptomen als vermoeidheid en hoofdpijn te voorkomen.

Je kunt besluiten om over te schakelen op decafe, of het verbruik te reduceren door de koffie iets minder sterk te drinken. Als je graag thee drinkt, dompel het theezakje dan minder lang in het hete water. Het verschil tussen 1 minuut en 5 minuten is ongeveer de helft minder cafeïne.

Indien je er aan gewend bent geraakt om minder of geen cafeïne te gebruiken, zou je over kunnen stappen op warme melk voorzien van een een smakelijke siroop, dat heeft als bijkomend voordeel dat de calcium in de melk goed voor je is.

Waar zit caffeïne in

Uiteraard in de eerste plaats in koffie. De hoeveelheid cafeïne in een kop koffie is erg verschillend, het is afhankelijk van de gebruikte koffiebonen, hoe sterk de koffie gezet wordt en natuurlijk ook van de inhoud van de kofiekop of beker.

Om de inname van cafeïne te verminderen is het belangrijk om te weten waar cafeïne allemaal in zit. Behalve in koffie treffen we cafeïne aan in thee, soft drinks, energy drankjes, chocolade- en koffie ijsjes. Daarnaast ook in bepaalde kruidendrankjes en middelen tegen hoofdpijn en verkoudheid alsmede in sommige anti allergie middelen.

ProductMaatInhoudCafeïne
Koffiegemiddeld kopje 160 ml 102-200 mg
Espressoklein kopje 30 ml 30-90 mg
Instant koffie gemiddeld kopje160 ml 27-173 mg
Decafe koffie gemiddeld kopje160 ml 3-26 mg
Gewone theegemiddeld kopje160 ml 40-120 mg
Groene theegemiddeld kopje160 ml 30-50 mg
Thee decafegemiddeld kopje160 ml 2 mg
Ice Tea standaard glas340 ml 10 mg
Coca Colalongdrink glas340 ml 35 mg
Pepsi Colalongdrink glas340 ml 38 mg
7-Uplongdrink glas340 ml 0 mg
Spritelongdrink glas340 ml 0 mg
Red Bullblikje235 ml 80 mg
Pure chocoladereep40 gram 31 mg
Melk chocoladereep40 gram 11 mg
Hete chocolademelkbeker160 ml 3-13 mg
© 2010 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 tips om snel zwanger te worden10 tips om snel zwanger te wordenDe meeste stellen zijn wel even bezig om zwanger te worden. Zelfs de meest gezonde mensen hebben een kans van 20 procent…
Vruchtbaarheidstest voor de manAls pogingen tot zwangerschap niet lukken is het fijn om de mogelijkheid te hebben om de vruchtbaarheid te controleren.…
Koffie verkleint de kans op borstkanker en prostaatkankerRecent onderzoek toont aan dat het drinken van koffie het risico op bepaalde soorten kanker kan verkleinen. Mannen hebbe…
Wat zoeken mannen in een vrouw?Wat zoeken mannen in een vrouw?Mannen hebben bepaalde voorkeuren voor eigenschappen van vrouwen waar ze een relatie mee aangaan. De voorkeuren van mann…

Een hoge bloedsuikerspiegel omlaag krijgenEen hoge bloedsuikerspiegel omlaag krijgenLees hier alles over hoe je een hoge bloedsuikerspiegel omlaag kunt krijgen. Hier kun je vinden wat je het beste kunt et…
Afweerstoornissen: Immuundeficiëntie Oorzaken en SymptomenNormaal gesproken zorgt je immuunsysteem ervoor dat indringers zoals bacteriën of virussen worden herkend en bestreden.…
Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.