Zwanger en drop
Drop is een geliefde lekkernij in Nederland en er wordt jaarlijks gemiddeld twee kilo per persoon van gegeten. De echte dropliefhebbers moeten echter oppassen, en dan met name tijdens de zwangerschap. Drop kan namelijk naast een hoge bloeddruk ook gedragsproblemen bij kinderen veroorzaken als er tijdens de zwangerschap teveel van gesnoept wordt.
Drop
Drop wordt gemaakt van zoethout. Dit is de wortel van de zoethoutstruik, die de Latijnse naam glycyrrhiza glabra heeft, ofwel suikerplant. Dit is een toepasselijke naam omdat zoethout het stofje glycyrrhizine bevat, wat vijftig keer zoeter is dan suiker. Hoewel zoethout vroeger vooral als medicijn werd gebruikt, wordt het tegenwoordig vooral gebruikt voor de lekkernij drop. Het geeft de typische dropsmaak aan drop. Naast zoethout bevat drop ook suiker, salmiakzout, gelatine en eventueel andere ingrediënten die afhankelijk zijn van de dropsmaak.
Drop en bloeddruk
De stof glycyrrhizine uit de zoethoutwortel kan bloeddruk verhogend werken. Dit komt doordat glycyrrhizinezuur in het maag-darmkanaal wordt omgezet in glycyrretinezuur. Dit zuur heeft een remmend effect op bepaalde enzymen in de nieren, waardoor de hoeveelheid cortisol in de nieren toeneemt. Door deze verhoogde hoeveelheid houdt de nier zout vast, waardoor de bloeddruk stijgt. Ook zal hierdoor vaak het kaliumgehalte in het bloed verlaagd worden. Dit alles zal pas gebeuren bij een dagelijkse consumptie van ongeveer 95 mg glycyrrhizinezuur, maar bij zwangere vrouwen kan een bloeddrukstijging mogelijk al eerder optreden.
Drop en gedragsproblemen
Uit een Fins onderzoek blijkt dat gedragsproblemen vaker voorkomen bij kinderen van vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel drop hebben gegeten. Bij dit onderzoek waren 321 achtjarige kinderen psychologisch onderzocht op woordenschat, geheugen en ruimtelijk inzicht. De moeders van deze kinderen hadden voor het onderzoek bijgehouden hoeveel drop zij tijdens hun zwangerschap gegeten hadden. Uit dit onderzoek bleek dat bij het eten van meer dan 250 gram drop per week tijdens de zwangerschap, de kinderen vaker gedragsproblemen vertoonden en gemiddeld een lager IQ hadden. De oorzaak voor de gedragsproblemen van de kinderen ligt waarschijnlijk ook bij de stof glycyrrhizinezuur. Onderzoekers gaan ervan uit dat deze stof de functie van de placenta vermindert. Stresshormonen kunnen daardoor van moeder op baby worden doorgegeven, en dat heeft een negatieve invloed op de hersenontwikkeling van het kind.
Drop tijdens de zwangerschap
Er wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap niet teveel drop te eten. Met name vrouwen die een verhoogde bloeddruk hebben moeten oppassen met het eten van drop en kunnen dit het beste mijden. Door het voedingscentrum wordt dan ook aanbevolen om tijdens de zwangerschap niet meer dan 5 dropjes per dag te eten. Naast drop zijn er ook andere producten die glycyrrhizinezuur bevatten. Voorbeelden zijn zoethoutthee, likeuren met een dropsmaak, keelpastilles, hoestdrank en kauwgom met dropsmaak. Als een van deze producten al gebruikt wordt tijdens de zwangerschap, kan het eten van drop beter gemeden worden.
Lees verder