Zwanger en chorizo
Chorizo is een geliefde pittige worstsoort die door velen gewaardeerd wordt. Voor zwangere vrouwen is het vaak onduidelijk of het wel veilig is om chorizo tijdens de zwangerschap te eten. Deze onduidelijkheid is ontstaan door het feit dat chorizo een rauwe worstsoort is, waardoor er een kans bestaat dat er misschien Toxoplasma of Listeria in de worst zit. Daarbij bevat chorizo veel zout en nitriet, waarvan tijdens de zwangerschap niet te veel gegeten mag worden.
Chorizo
Chorizo is een bekende Spaanse salamisoort die in vele varianten te verkrijgen is. Het wordt gemaakt van grof gemalen varkensvlees, dat op smaak is gebracht met zout, knoflook, oregano, suiker, paprikapoeder en verschillende soorten kruiden die afhankelijk zijn van het recept. In Nederland is chorizo meestal gedroogd of gerookt, maar er bestaan ook verse chorizoworsten.
Bereiding
Chorizo wordt gemaakt door grof gemalen varkensvlees een aantal dagen te marineren met de andere ingrediënten. Hierna wordt het vlees afgevuld in darmen en hangend gedroogd. Een verse chorizo wordt niet of heel kort gedroogd. Een harde chorizosoort wordt juist weer wat langer gedroogd.
Drogen en fermenteren
Tijdens het drogen van de worst zullen melkzuurbacteriën de suiker in de worst omzetten in melkzuur. Hierdoor krijgt de chorizo een zurige smaak die kenmerkend is voor de worst. Dit proces wordt de fermentatie van de worst genoemd. Door het zuurder worden van het vlees verlaagt de pH, wat een gunstige invloed heeft op de houdbaarheid. Daarbij zullen de eiwitten in het vlees door de lagere pH gaan coaguleren waardoor het vlees een soort garing krijgt. Door deze garing kan het vlees minder vocht vasthouden waardoor de worst droger wordt. Ook dit heeft een gunstige uitwerking op de houdbaarheid. Na het drogen en fermenteren heeft een chorizoworst meestal tussen de twintig en dertig procent van zijn gewicht verloren.
Roken
Chorizo wordt in sommige streken ook gerookt. Vooral als het vochtig is moet men de worsten roken, omdat anders tijdens het drogen schimmel kan ontstaan. Het roken geeft de chorizo ook een typische rooksmaak.
Gezondheid
Chorizo is een worst die doorgaans veel verzadigde vetten bevat. Daarnaast bevat chorizo veel zout en wordt er voor de houdbaarheid gebruik gemaakt van nitriet.
Voedingswaarde
In de onderstaande tabel zijn de voedingswaarden van een chorizoworst weergegeven. De voedingswaarden zijn afhankelijk van het recept en de bereiding, waardoor deze per worst wat kunnen verschillen. Een chorizoworst weegt ongeveer 100 gram.
| Voedingswaarde per 100 gram |
Energie (kcal) | 360 |
Eiwitten (gram) | 23 |
Vetten (gram) | 30 |
Waarvan verzadigde vetten (gram) | 14,5 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten (gram) | 3,5 |
Meervoudig onverzadigde vetten (gram) | 6,0 |
Koolhydraten (gram) | 0,6 |
Waarvan suikers (gram) | 0 |
Zout (gram) | 3,5 |
Vet
Chorizo bevat erg veel vet waarvan bijna de helft bestaat uit verzadigde vetten. Te veel verzadigde vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Er wordt daarom ook aanbevolen om niet meer dat tien energieprocent aan verzadigde vetten in te nemen. Chorizo bevat meer dan 36 energieprocent verzadigde vetten en dit ligt ruim boven de aanbeveling.
Zout
Chorizo bevat veel zout. Een hoog zoutgehalte is gunstig voor de houdbaarheid, maar minder gunstig voor de gezondheid. Een te hoge zoutinname kan leiden tot een te hoge bloeddruk. Zo'n vijftien procent krijgt hiermee tijdens een eerste zwangerschap te maken. Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is gevaarlijk omdat dit kan leiden tot een slechtere bloedtoevoer naar de baby, wat de ontwikkeling en de groei van de baby kan verstoren. Zwangere vrouwen die een te hoge bloeddruk hebben, hebben vaak last van dikke enkels, hoofdpijn, misselijkheid of tintelende vingers. Per dag mag je maximaal zes gram zout binnenkrijgen. Als je honderd gram chorizo eet, heb je al meer dan de helft van de maximale hoeveelheid binnen.
Nitriet
Om de houdbaarheid van chorizo te verlengen en de rode kleur te behouden, wordt er bij chorizo als conserveermiddel nitriet toegevoegd. Nitriet kan via de placenta bij de baby terecht komen. Het bindt zich aan het ijzer in het bloed waardoor er minder zuurstof in het bloed kan komen. Baby's kunnen hierdoor een zuurstoftekort krijgen. Alleen bij heel hoge nitrietinnames kan het een schadelijk effect hebben.
Toxoplasma
Toxoplasmose is een infectieziekte die ontstaat door een besmetting van de parasiet Toxoplasma Gondii. De parasiet kan voorkomen op rauw vlees. Na consumptie van besmet vlees kan de parasiet de baby via de placenta infecteren. Dit kan leiden tot aangeboren afwijkingen en in een vroege zwangerschap zelfs tot een miskraam. De parasiet wordt geïnactiveerd bij bevriezing gedurende twee dagen bij -20 graden Celsius, bij verhitting boven de 70 graden Celsius, in zure producten met een pH lager dan 4, in zout vlees met een zoutgehalte van tenminste 1,1% en door gammastraling.
Listeria
Listeriose is een infectieziekte die ontstaat door een besmetting met de Listeriabacterie. Listeria komt met name voor op onverhitte producten die langere tijd in de koeling bewaard worden. Om besmet te worden moeten er doorgaans voldoende Listeriabacteriën in het voedsel aanwezig zijn. Hele verse producten vormen daarom vaak geen gevaar. Listeriose tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte, doodgeboorte, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking bij de baby. De bacterie wordt geïnactiveerd door verhitting boven de 70 graden Celsius en in zure producten met een pH lager dan 4,4. De bacterie is niet in staat te groeien in droge producten of in bevroren producten. Na ontdooien kan de bacterie echter wel weer verder groeien.
Chorizo tijdens de zwangerschap
Gedroogde of gerookte chorizo kan vanwege het droge karakter en het hoge zoutgehalte geen besmettingsgevaar opleveren voor Toxoplasma of Listeria. Hierdoor vormt het eten van gedroogde of gerookte chorizo geen direct gevaar voor zwangere vrouwen. Wel is het verstandig om chorizo met mate te eten, vanwege het hoge zoutgehalte, de toegevoegde nitriet en het hoge gehalte aan verzadigde vetten. Verse chorizo is minder droog en zout en kan hierdoor wel besmet zijn met Toxoplasma en Listeria. Verse chorizo is daarom niet geschikt voor zwangere vrouwen.
Lees verder