Zwanger en rosbief

Zwanger en rosbief Rosbief is een mooi, mager stuk rood vlees dat vaak als boterhambeleg gegeten wordt. Omdat rosbief van binnen nog rood is, wordt het afgeraden om dit te eten tijdens de zwangerschap. Rauw vlees bevat namelijk een kans om besmet te zijn met Listeria of Toxoplasma, welke beide tijdens de zwangerschap tot ernstige complicaties kunnen leiden. Maar hoe zit het met rosbief die zelf geroosterd wordt?

Rosbief

De naam rosbief is afkomstig van de Engelse benaming roast beef. Rosbief kan van verschillende delen van het rund komen. De beste kwaliteit rosbief komt van de lende van de koe. Maar vaak heeft een rosbief afkomstig van de bil ook een goede kwaliteit. Rosbief is altijd een mager stuk spiervlees en wordt zo klaar gemaakt dat de binnenkant rood blijft. Rosbief wordt in Nederland meestal gegeten als broodbeleg. Het vlees is bij de slager geroosterd en in dunne plakken gesneden, waardoor het zo op de boterham kan. Rosbief kan ook in zijn geheel thuis geroosterd worden en in plakken bij de warme maaltijd gegeten worden.

Gezondheid

Rosbief is een mager stuk rood vlees en bevat weinig calorieën. Daarnaast bevat rosbief veel vitamine B1, B2 en B12 en is rosbief rijk aan ijzer. Daar staat tegenover dat het eten van te veel rood vlees gezondheidsrisico's kent. Daarom wordt er door de Wereldgezondheidsorganisatie aangeraden om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten.

IJzer

Rosbief is een goede ijzerbron. Honderd gram rosbief bevat zo'n 2 microgram ijzer. Dit is zo'n 14 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. IJzer uit rosbief komt voor in de vorm van heemijzer. Dit soort ijzer is door het lichaam goed opneembaar, veel beter dan het non-heemijzer dat in groente voorkomt. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde ijzerbehoefte. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede. Je kunt dit herkennen aan een bleke huid, vermoeidheid en rusteloze benen. Een ijzertekort tijdens de zwangerschap kan een kortere zwangerschapsduur tot gevolg hebben.

Rood vlees

Van rood vlees is bekend dat het het risico op darmkanker kan verhogen. Het heemijzer uit het rode vlees is hiervoor verantwoordelijk. Heemijzer zorgt voor het transport van zuurstof in het bloed. Heemijzer kan de vorming van nitrosamine uit nitriet bevorderen. Nitrosamine zijn kankerverwekkend die meestal gevormd wordt uit nitriet en eiwitten afkomstig van vlees of vis. Dit betekent dat bewerkte vleessoorten die nitriet bevatten een groter risico zijn dan onbewerkte vleessoorten. Nitriet zorgt namelijk voor een goede conservering en behoud van de rode kleur van het vlees. Aan rosbief wordt meestal geen nitriet toegevoegd. Het nadeel hiervan is dat rosbief gevoelig is voor bederf en sneller kan verkleuren. Overigens wordt onder rood vlees niet alleen vlees verstaan wat er ook daadwerkelijk rood uitziet, zoals rosbief. Ook varkensvlees is rood vlees, zoals bijvoorbeeld ham, worst, spek en fricandeau.

Bacteriën in rosbief

Vlees van gezonde dieren dat niet afkomstig is van de huid of het maagdarmkanaal, is altijd van nature steriel. Rauw vlees kan echter toch veel bacteriën bevatten die afkomstig zijn van het maagdarmkanaal en de huid van de dieren. Tijdens het slachten kunnen deze bacteriën op de buitenkant het vlees terecht komen. De binnenkant van het vlees is wel altijd steriel. Voor rosbief betekent dit dat de buitenkant besmet kan zijn met allerlei bacteriën, terwijl de binnenkant zelden besmet is. Als de rosbief geroosterd wordt, worden de bacteriën aan de buitenkant door de hitte gedood, terwijl de binnenkant mooi rood mag blijven. Pas na het snijden kan de binnenkant ook besmet worden, waardoor gesneden rosbief snel kan bederven. Rosbief dient na het bereiden dus snel gegeten te worden. Gezonde mensen zullen ook niet snel ziek worden van verse rosbief.

Bacteriën tijdens de zwangerschap

Voor zwangere vrouwen geldt echter een ander verhaal. Door hun verminderde weerstand kunnen zij namelijk sneller een voedselinfectie oplopen. Daarbij is er een bacterie en een parasiet waar tijdens de zwangerschap extra op gelet moet worden, namelijk de parasiet Toxoplasma Gondii en de bacterie Listeria Monocytogenes.

Toxoplasma

Toxoplasma Gondii is een parasiet die veel voorkomt in rauw vlees. De parasiet kan gedood worden door verhitting boven de 70 graden Celsius of bevriezing van minimaal twee dagen onder de -20 graden Celsius. Besmetting met de parasiet levert meestal geen of milde ziekteverschijnselen op. Bij zwangere vrouwen kan een eerste besmetting tijdens de zwangerschap echter wel gevaarlijk zijn, omdat Toxoplasma via het bloed van de moeder bij de baby kan komen. Een infectie van de baby tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben, zoals aangeboren afwijkingen of een spontane abortus. Het wordt daarom afgeraden om tijdens de zwangerschap rauw vlees te eten. Als het vlees voldoende gezouten is of minimaal 2 dagen bij -20 graden Celsius is ingevroren, is het rauwe vlees wel veilig.

Listeria

Listeria Monocytogenes is een bacterie die veel voorkomt op rauwe producten die in de koeling bewaard worden. Dieren kunnen besmet raken met Listeria als ze in aanraking komen met besmet water of besmet voedsel. Besmette dieren kunnen besmet vlees hebben. Ook messen en oppervlaktes in slachthuizen kunnen besmet raken met Listeria, waardoor vlees bij bijvoorbeeld snijden of verpakken besmet wordt. Vervolgens is Listeria in staat om bij koelkasttemperatuur verder uit te groeien. Kleine hoeveelheden Listeria geven meestal geen problemen. Een voedselinfectie ontstaat pas als Listeria de kans heeft gehad om tot gevaarlijke hoeveelheden uit te groeien. Tijdens de zwangerschap kan een infectie leiden tot een miskraam, een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking bij de baby. Listeria wordt gedood bij een verhitting boven de 70 graden Celsius. Invriezen kan de groei tijdelijk stilzetten, maar de bacteriën zullen in de vriezer niet afsterven.

Rosbief tijdens de zwangerschap

Rosbief is een risicoproduct voor zwangere vrouwen, omdat het zowel Listeria als Toxoplasma kan bevatten. Het wordt daarom afgeraden om tijdens de zwangerschap rosbief te eten. Zeker gesneden rosbief als boterhambeleg is risicovol, omdat de kans op besmetting groter is. Het risico op Listeria is echter beperkt als het vlees heel vers is en vers bereid wordt. Toxoplasma wordt gedood door twee dagen invriezen bij -20 graden. Tijdens het ontdooien van het vlees kan echter Listeria verder uitgroeien, waardoor ook vers ingevroren rosbief voor zwangere vrouwen niet heel verstandig is. Rosbief kan wel door zwanger vrouwen gegeten worden als het vlees goed verhit wordt, waarbij de kerntemperatuur boven de 70 graden Celsius is geweest. Doorgegaarde rosbief wordt alleen niet door iedereen gewaardeerd.

Lees verder

© 2018 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlees(waren) tijdens je zwangerschap; wat kan wel/niet?Als je zwanger bent, wil je er alles aan doen om te zorgen dat de baby in je buik goed kan groeien en probeer je verkeer…
Zwanger en fetaZwanger en fetaFeta is een traditionele Griekse, witte, zachte kaas die bij velen geliefd is. Alleen bij zwangere vrouwen bestaat er va…
De Listeria bacterie: wat je moet weten als je zwanger bentDe Listeria bacterie: wat je moet weten als je zwanger bentListeria bacteriën komen gewoon in de omgeving voor. Deze bacterie kan griepachtige verschijnselen veroorzaken bij wie e…
Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?Goede voeding tijdens de zwangerschap is belangrijk. Door goede voeding groeit je kindje goed en blijf je zelf ook gezon…

Zwanger en gebraden kipfilet voor de boterhamZwanger en gebraden kipfilet voor de boterhamSommige vleeswaren worden aan zwangere vrouwen afgeraden omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van de baby.…
Zwanger en gekookte hamZwanger en gekookte hamGekookte ham is een vleeswaar dat veel op de boterham gegeten wordt. Tijdens de zwangerschap worden bepaalde vleeswaren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosbief
  • https://www.gezondheidsnet.nl/darmkanker/rood-vlees-is-het-echt-zo-ongezond
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx
  • https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=159
  • http://edepot.wur.nl/115368
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.