Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?

Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent? Goede voeding tijdens de zwangerschap is belangrijk. Door goede voeding groeit je kindje goed en blijf je zelf ook gezond. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden.

Zwangerschap en voeding

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om op je voeding te letten. De baby in je buik groeit van hetgeen jij eet. Voldoende vitamines zijn erg belangrijk voor een goede groei en ontwikkeling van de baby. Fruit, groenten, vlees, granen, vis, zuivel etc. bevatten onmisbare bouwstenen voor ons lichaam én dat van de baby. Vetten en suiker moeten altijd met mate worden gebruikt, maar tijdens de zwangerschap is het belangrijk hier extra op te letten. Eten voor twee is er niet bij als je zwanger bent, dit leidt alleen maar tot extra gewicht bij jezelf wat je er maar moeilijk weer af krijgt na de bevalling.
Wanneer we denken aan gezond eten, dan zijn daar ook voedingsmiddelen bij die normaal gesproken erg gezond of erg lekker zijn, maar tijdens een zwangerschap beter vermeden kunnen worden. Deze voedingsmiddelen kunnen een gevaar opleveren voor jou en/of je kind.

Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?

Hieronder een aantal voedingsmiddelen die je moet vermijden als je zwanger bent. Ze kunnen schadelijke bacteriën bevatten of lichamelijke problemen veroorzaken die een bedreiging kunnen zijn voor de gezondheid van jou en/of je baby:
  • Rauwmelkse kazen: buitenlandse rauwmelkse, zachte kazen zijn kazen die niet gepasteuriseerd zijn. Bijvoorbeeld bepaalde soorten brie, camembert en andere zachte kazen waarin ongepasteuriseerde melk is verwerkt. Deze kazen kunnen de listeria bacterie bevatten. Deze bacterie kan miskramen en doodgeboorten veroorzaken. De meeste in de winkel verkochte soorten brie zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt en kunnen geen kwaad. Bij het kopen goed letten op wat op de verpakking vermeld staat.
  • Melk direct van de koe. Deze melk is niet gepasteuriseerd en kan besmet zijn met listeria, net als rauwmelkse kazen.
  • Rauw vlees zoals biefstuk, tartaar, filet americain, ossenworst, rosbief en fricandeau en niet goed doorbakken vlees zoals kip, kalkoen, gehakt, varkensvlees. Rauw of niet goed doorbakken vlees kan mensen besmetten met toxoplasmose. Deze parasiet kan worden overgebracht door dieren en kan leiden tot afwijkingen bij het ongeboren kind als de moeder hiermee besmet is geraakt.
  • Rauwe groenten die niet of niet goed gewassen zijn kunnen ook, via bijvoorbeeld kattenuitwerpselen besmet zijn met toxoplasmose. Verder is ook de listeria bacterie soms aanwezig in rauwe groenten of op fruit. Vermijd bewerkte rauwe groenten of fruit (kant en klaar), de kans op besmetting is hierbij groter.
  • Rauwe vis zoals rauwe zalm, sushi en haring. Rauwe schaal- en schelpdieren. Ook vis kan besmet zijn met listeria
  • Lever: lever bevat een hoge dosis vitamine A, een keertje een plakje lever op brood is niet zo heel erg, maar een stuk gebakken lever of regelmatig lever op brood is echt teveel. Een teveel aan vitamine A is schadelijk voor een ongeboren baby. Ook oppassen met leverworst en leverpastei, paté.
  • Zoute voedingsmiddelen zoals: chips, zoute sticks, kant en klaar maaltijden, soep uit blik of zak, rauwe ham, ontbijtspek, snijworst, salami, rookworst, pizza etc. Deze voedingsmiddelen bevatten erg veel zout. Het gebruik van veel zout tijdens de zwangerschap kan leiden tot hoge bloeddruk, dit is zowel voor jou als voor de baby een gevaar.
  • Drop en zoethout kunnen ook de bloeddruk verhogen, wees hier zeer matig mee.
  • Suiker, snoepgoed, koek, taart, chocola en alles wat veel suiker bevat kun je beter weinig eten.
  • Voedingsmiddelen die alcohol bevatten: iedereen weet dat je geen alcohol moet drinken tijdens de zwangerschap. Maar een doos kersenbonbons of rumbonen bijvoorbeeld kan heel verleidelijk zijn. Wanneer je een aantal kersenbonbons achter elkaar snoept, dan heb je toch al gauw aardig wat alcohol binnen vanwege de likeur die er in zit.

Medicijnen: pillen en poeders tijdens de zwangerschap?

Wanneer je zwanger bent let dan extra op het gebruik van medicijnen, vitaminen of huismiddeltjes. Gebruik geen medicijnen voordat je de huisarts of verloskundige hebt geraadpleegd. Ga geen vitaminepillen slikken, gezonde voeding bevat voldoende vitaminen om een gezonde baby ter wereld te kunnen brengen. Een teveel aan bepaalde vitaminen kan schadelijk zijn voor de baby. Pas op met huismiddeltjes die je in de handverkoop kunt krijgen. Lees goed de bijsluiter voordat je een medicijn uit de handverkoop in wilt innemen. Ga ook eerst even te rade bij je huisarts of verloskundige. Veel medicijnen en vitaminen kunnen schadelijk zijn voor de baby en ernstige afwijkingen, miskramen en vroeggeboorten veroorzaken.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap: dingen die je maar beter kunt vermijdenZwangerschap: dingen die je maar beter kunt vermijdenVeel vrouwen die zwanger willen worden, of zwanger zijn, zijn bewust bezig met hun gezondheid. In dit artikel gaan we ve…
Vlees(waren) tijdens je zwangerschap; wat kan wel/niet?Als je zwanger bent, wil je er alles aan doen om te zorgen dat de baby in je buik goed kan groeien en probeer je verkeer…
Toxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose is een infectieziekte, die ongeveer de helft van de bevolking eens in zijn leven treft. Heb je het eenmaal…
Zwanger en ossenworstZwanger en ossenworstOssenworst is een rauwe worstsoort die in Nederland veel als broodbeleg gebruikt wordt. In België wordt ossenworst ook w…

De zwangerschapstestDe zwangerschapstestMet een zwangerschapstest kan snel worden vastgesteld of je zwanger bent. Er zijn verschillende zwangerschapstesten te k…
Het eerste trimester van de zwangerschapHet eerste trimester van de zwangerschapIn het eerste trimester van de zwangerschap vinden fijne en belangrijke gebeurtenissen plaats. Denk hierbij aan de bevru…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.