De zwangerschapstest

De zwangerschapstest Met een zwangerschapstest kan snel worden vastgesteld of je zwanger bent. Er zijn verschillende zwangerschapstesten te koop. In dit artikel vind je alle informatie over zwangerschapstesten en over zwanger zijn, in heldere taal.

Wat doet een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest meet of het hormoon hCG in je urine aanwezig is. Dit is een zwangerschapshormoon, de volledige naam is 'humaan choriongonadotrofine'. Wanneer een eicel is bevrucht, zal deze cel zich na ongeveer een week innestelen. Zodra deze eicel zich innestelt begint je lichaam met het aanmaken van het hormoon hCG. De hoeveelheid van dit hormoon verdubbelt ongeveer iedere 2 dagen. Op de eerste dag nadat je ongesteld had moeten worden, dit is twee weken na de conceptie, is de hoeveelheid hCG gestegen tot boven 100 mU/l. Wanneer je 10 tot 12 weken zwanger bent ligt de hoeveelheid hCG tussen 30.000 en 200.000 mU/l. Je kunt een zwangerschapstest gedurende de gehele zwangerschap uitvoeren, omdat het hormoon hCG constant aanwezig is tijdens je zwangerschap.

Hoe doe je een zwangerschapstest?

Lees altijd de bijsluiter van de test goed door. Er zijn namelijk veel verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt. Deze stappen zijn dus niet de juiste voor iedere test, het is afhankelijk van welk type en welk merk zwangerschapstest je hebt gekocht.
  • Vang wat urine op in een gedesinfecteerd potje en houd de test daar zo'n 5 tot 10 seconden in, of houd de test 5 tot 10 seconden in je urinestraal.
  • Kijk of de urine wordt opgenomen door de zwangerschapstest, dit kan je zien doordat de test roze/paars kleurt.
  • Leg de test plat op een tafel of ander meubel.
  • Lees de uitslag af na ongeveer 5 minuten.

Wat betekent het resultaat van de zwangerschapstest?

Vaak bestaan de resultaten van zwangerschapstesten uit lijnen. Hierbij betekent meestal:
  • Één lijn: niet zwanger
  • Twee lijnen: wel zwanger

De controlelijn is om de testlijn te vergelijken. Zo wordt aangetoond of de test goed is uitgevoerd. Verschijnt deze lijn niet? Dan is de test misschien niet goed uitgevoerd, of heb je te weinig urine gebruikt. De testlijn verschijnt alleen als er hCG in je urine zit.

Ook kan je voor een andere soort zwangerschapstest kiezen. Het merk Clearblue verkoopt zwangerschapstesten waar in heldere tekst verschijnt: 'zwanger' of 'niet zwanger'. Dit wordt ook wel een digitale zwangerschapstest genoemd.

Twijfels over de uitslag van je zwangerschapstest?

Wanneer je een zwangerschapstest gebruikt waarin lijntjes wel/niet verschijnen, kan het zijn dat je niet zo goed kunt zien of de testlijn nou wel of niet verschijnt. Ook al zie je maar lichtjes een tweede lijn, de uitslag is dan positief. Maar als je écht twijfelt of de testlijn wel of niet aanwezig is, doe de test dan na een paar dagen opnieuw. Zorg er dan voor dat je niet teveel drinkt! Door veel drinken wordt de concentratie van de urine minder. De testlijn zal duidelijker verschijnen of juist niet verschijnen, natuurlijk afhankelijk van het feit of je wel/niet zwanger bent, wanneer je de test opnieuw doet en minder hebt gedronken.

Handig om te weten bij het afnemen van een zwangerschapstest

Zorg ervoor dat je voldoende urine gebruikt om te testen, lees daarvoor ook goed de gebruiksaanwijzing. Soms moet je de test echt in de urinestraal houden. Zorg ervoor dat je niet teveel hebt gedronken. Wanneer je zelf echt twijfelt over het resultaat van je zwangerschapstest, ga dan naar de dokter. Huisartsen beschikken over zeer gevoelige testen, waarbij de testen ook door de arts of assistente worden afgelezen. Wanneer je zelf een test afneemt kan het zijn dat je na een tijdje ineens een tweede lijntje ziet verschijnen. Het kan zijn dat je dan nog niet voldoende hCG in je urine hebt om aan te tonen dat je zwanger bent. Is dit het geval: doe de test dan na een paar dagen opnieuw. Ga er niet zonder meer vanuit dat je zwanger bent, je kunt namelijk dan toch nog ongesteld worden.

Is er verschil tussen zwangerschapstesten?

Ja, er zijn zwangerschapstesten die verschillende hoeveeheden uCG in urine meten. Er zijn de zogenaamde ultra gevoelige zwangerschapstesten, die al reageren bij 10ml/U hCG. Een voorbeeld van deze test is de Xtra Sensitive, te koop op internet en bij de drogist. Er zijn ook gevoelige testen, die reageren bij 25ml/U hCG, een voorbeeld hiervan is Clearview. De standaard testen reageren op 50mU/l hCG. Voorbeelden hiervan zijn de bekende Clearblue testen en de Predictor zwangerschapstest. De extra gevoeligheid betekent niet dat de test minder betrouwbaar is. Alle zwangerschapstesten, de ultra gevoelige en de standaard testen zijn betrouwbaar. Een vrouw heeft 'normaal' namelijk 0 tot 5ml hCG in haar urine. De grens van de ultra gevoelige test is 10ml.

Wat zijn de symptomen van een vroege zwangerschap?

In de eerste weken is er vooral sprake van één of meerdere van de volgende symptomen:
  • Je wordt niet meer of lichter ongesteld;
  • Je voelt je rusteloos;
  • Je voelt je misselijk;
  • Je borsten zwellen op en kunnen gevoeliger worden;
  • Je tepels worden donkerder en groter;
  • Je bent moe;
  • Je moet vaker plassen;
  • Je kunt last krijgen van brandend maagzuur en van hoofdpijn;
  • Je kunt je heel emotioneel (boos, blij, verdrietig) voelen, zonder reden.

Wil je zeker weten of je zwanger bent? Doe een test, en je weet het. Ook kun je altijd terecht bij de huisarts voor een test. Er is ook een online test beschikbaar, voor deze test kun je hier klikken, het is eigenlijk niet nodig om te vermelden, maar: de online test is niet betrouwbaar. Het kan je slechts een indicatie geven, of een bevestiging van je vermoedens. Om het echt zeker te weten doe je een zwangerschapstest, thuis of bij de dokter.
© 2010 - 2024 Anny87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen van zwangerschapSymptomen van zwangerschapAls je zwanger bent, dan wordt heel je hormoonhuishouding op zijn kop gezet. Het is namelijk best een ingrijpende verand…
Hoe weet ik of ik zwanger ben?Hoe weet je of je zwanger bent? In dit artikel lees je de vier belangrijkste symptomen van een prille zwangerschap. Als…
Negatieve zwangerschapstest: toch zwanger?Het doen van een zwangerschapstest is voor veel vrouwen een spannende aangelegenheid: zal je wel zwanger zijn of toch ni…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…

Het tweede trimester van de zwangerschapHet tweede trimester van de zwangerschapHet tweede trimester van je zwangerschap bestaat uit de periode van week 14 tot en met week 27. Je bent er nu al echt aa…
Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?Goede voeding tijdens de zwangerschap is belangrijk. Door goede voeding groeit je kindje goed en blijf je zelf ook gezon…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brusalvate, Pixabay
  • Zwanger worden.nu
  • Wikipedia
  • Symptomen zwangerschap.nl
Anny87 (14 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.