Zwanger en gebraden kipfilet voor de boterham

Zwanger en gebraden kipfilet voor de boterham Sommige vleeswaren worden aan zwangere vrouwen afgeraden omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van de baby. In Nederland worden door het voedingscentrum rauwe vleeswaren en lever afgeraden. Overige vleeswaren worden niet afgeraden, terwijl er wel degelijk een risico is dat voorgesneden vleeswaren, zoals gebraden kipfilet, besmet zijn met Listeria. Listeriose kan tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen hebben voor de baby.

Kipfilet

Kipfilet komt van de borst van een kip. Kipfilet is vers verkrijgbaar en moet dan nog gegaard worden, maar kipfilet is ook verkrijgbaar als boterhambeleg. Deze laatste soort bestaat uit samengeperste delen kipfilet, die gepekeld en gegrild zijn. Kipfilet voor op de boterham is kant en klaar en kan zo uit de verpakking gegeten worden.

Bereiding

Gebraden kipfilet voor op de boterham wordt op ongeveer dezelfde wijze gemaakt als gebraden ham. Het vlees wordt eerst gepekeld met een zoutoplossing waaraan fosfaten en nitriet zijn toegevoegd. Daarna wordt de kip verpakt en ontgast, waarna de pekel kan intrekken. Door de kipfilet nat te pekelen, wordt water opgenomen en houdt men meer eindproduct over. De fosfaten zorgen er tevens voor dat de kipdelen goed aan elkaar blijven plakken, zodat er mooie plakken van gesneden kunnen worden. Soms bevat gebraden kipfilet ook aardappelzetmeel. Als de kipfilet gepekeld is, wordt deze gebraden. Als de kipfilet klaar is, wordt deze in dunne plakken gesneden en verpakt. Vers gesneden kipfilet wordt meestal alleen in een cellofaan verpakt en is kort houdbaar. Voorverpakte kipfilet wordt verpakt onder beschermende atmosfeer. Hierbij wordt de samenstelling van gassen die in de lucht voorkomen, namelijk koolzuurgas, stikstof en zuurstof, in een andere verhouding in de verpakking teruggebracht, waardoor bacteriën minder snel zullen groeien.

Gezondheid

Kipfilet is een vetarme vleeswaar en bevat weinig calorieën. Twee plakken kipfilet bevatten ongeveer 40 calorieën, terwijl een plak kaas ongeveer de dubbele hoeveelheid aan calorieën bevat. Kipfilet is een populaire vleeswaar bij sporters, omdat het niet alleen vetarm is, maar ook veel eiwitten bevat. Daarnaast is kipfilet rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen.

Darmkanker
Kipfilet is een bewerkt vleeswaar dat door zouten en toevoeging van nitriet langer houdbaar is gemaakt. Bewerkte vleessoorten kunnen het risico op darmkanker verhogen. Als men 50 gram bewerkte vleessoorten per dag eet, neemt dit risico al toe met 18 procent. Dit is vooral te danken aan het feit dat de meeste kipfilet nitriet bevat. Nitriet kan reageren met de eiwitten uit het vlees waarbij de kankerverwekkende nitrosamine ontstaan. Nitriet wordt toegevoegd vanwege de conserverende werking en zorgt voor een langere houdbaarheid. Bij rood vlees wordt nitriet vaak ook toegevoegd om de rode kleur te behouden, dit is bij kipfilet niet het geval. Kipfilet is een witte vleessoort en heeft daardoor niet de negatieve gezondheidseffecten van rood vlees.

Zout

Gebraden kipfilet bevat veel zout. De plakken kipfilet voor op de boterham bevatten per 100 gram ruim 2 gram zout. Dit komt neer op 35 procent van de maximale dagelijkse hoeveelheid zout. Een te hoge zout inname kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Een te hoge zoutinname tijdens de zwangerschap kan negatieve gevolgen hebben. Door de bloeddrukstijging kan de bloedtoevoer naar de baby namelijk slechter worden. Dit kan uiteindelijk leiden tot groeiachterstanden. Vooral voor vrouwen die tijdens de zwangerschap te maken hebben met een hoge bloeddruk, is het belangrijk om op de zoutinname te letten. Zij kunnen beter kiezen voor zoutarm broodbeleg, zoals pinda- of notenpasta zonder zout, ei, jam of honing. Ook kunnen ze kiezen voor onbewerkte vleeswaren, zoals zelfgebraden kipfilet die thuis in plakken gesneden wordt.

Bacteriën in kipfilet

Op rauwe kip komen vaak bacteriën voor. Dit komt doordat de hygiëne in pluimveeslachterijen in 2017 niet goed op orde is. Veel voorkomende bacteriën op kip zijn Salmonella, Campylobacter en Listeria. Vooral deze laatste kan erg gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen.

Listeria

Als tijdens de zwangerschap voedsel gegeten wordt met een hoge Listeria-besmettingsgraad, bestaat er een kans dat de zwangere vrouw een voedselinfectie oploopt. Omdat Listeria de placenta kan passeren en zo de ongeboren baby kan infecteren, kan een Listeriabesmetting tijdens de zwangerschap leiden tot een miskraam of aangeboren afwijkingen. Gebraden kipfilet voor op brood is tijdens de bereiding echter altijd verhit. Bij deze verhitting wordt Listeria gedood. Er bestaat echter wel de kans dat het vlees tijdens het snijden of verpakken nabesmet wordt. Listeria vormt namelijk een biofilm op gladde oppervlakken, waardoor het kan zijn dat niet goed gereinigde oppervlakken die in aanraking zijn geweest met het rauwe vlees, het eindproduct kunnen besmetten. Omdat Listeria in staat is om bij lage temperaturen te groeien, kan het zijn dat het nabesmette product aan het einde van de houdbaarheidsdatum grote hoeveelheden Listeria bevat. Hoe langer de kipfilet houdbaar is, hoe groter de kans dat Listeria is uitgegroeid tot grote hoeveelheden. Voorgesneden kipfilet verpakt onder beschermde atmosfeer levert daarom aan het eind van de houdbaarheid het grootste risico.

Toxoplasma

Toxoplasma is een parasiet die veel op rauw vlees voorkomt. Toxoplasma kan net als Listeria de ongeboren baby tijdens de zwangerschap infecteren. Toxoplasma vormt vooral een gevaar in producten die rauw gegeten worden. Gebraden kipfilet voor op brood vormt daarom geen risico voor toxoplasma, terwijl niet goed gebakken verse kipfilet wel de parasiet toxoplasma kan bevatten.

Kipfilet tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt gebraden kipfilet als vleeswaar op brood niet afgeraden door het voedingscentrum. In sommige andere landen is dit wel het geval. Zo raad de Australische voedselautoriteit het eten van voorgesneden koude vleeswaren af in verband met meerdere incidenten waarbij Listeria is gevonden op deze producten. Als er tijdens de zwangerschap gebraden kipfilet gegeten wordt, kan men het best kiezen voor zo vers mogelijke kipfilet. Eet liever geen kipfilet waarbij het einde van de houdbaarheidsdatum genaderd is. Zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk kunnen kipfilet het beste met mate eten, omdat het vleeswaar veel zout bevat. Een veiliger alternatief is om verse kipfilet zelf te braden en in plakken te snijden. Zorg er dan wel voor dat de kipfilet goed gaar is, en voorkom kruisbesmetting door de gebraden kipfilet niet in aanraking te laten komen met de rauwe kip. Bewaar de zelfgebraden kipfilet maximaal 2 dagen in de koelkast.

Lees verder

© 2018 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en softijsZwanger en softijsZwangere vrouwen kunnen tijdens een warme zomerdag nogal eens behoefte hebben aan een verfrissend ijsje. Maar juist tijd…
Vlees(waren) tijdens je zwangerschap; wat kan wel/niet?Als je zwanger bent, wil je er alles aan doen om te zorgen dat de baby in je buik goed kan groeien en probeer je verkeer…
Heerlijke eenpansgerechten met kipHeerlijke eenpansgerechten met kipSoms is het druk en heb je geen zin in al die pannen op het aanrecht, of je wil meerdere maaltijden klaar maken. Wat dan…
Simpele gerechten: kip uit de ovenSimpele gerechten: kip uit de ovenVeel mensen braden vlees gewoon in een pan met wat boter. Vaak strooit men er wat kruiden op en blust men het vlees af m…

Zwanger en quicheZwanger en quicheQuiches bevatten vaak rauwe eieren en kaas, maar ook gerookte zalm en rauwe ham vind je regelmatig terug in quiches. Som…
Zwanger en kruidentheeZwanger en kruidentheeKruidenthee is een lekkere en gezonde drank doordat kruidenthee geen suiker bevat. Daarbij bevat kruidenthee geen cafeïn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kipfilet
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kip.aspx
  • https://nevo-online.rivm.nl/ProductenDetailsGetabt.aspx?tabid=9
  • http://www.foodauthority.nsw.gov.au/_Documents/foodsafetyandyou/listeria_and_pregnancy.pdf
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.