Zwanger en biefstuk
Biefstuk eten tijdens de zwangerschap kan gevaren opleveren indien de biefstuk niet doorbakken is. Vlees van landbouwdieren kan namelijk de parasiet Toxoplasma gondii bevatten, die schade kan aanrichten aan het ongeboren kind. Er zijn echter vrouwen die hier immuun voor zijn. Ook kunnen bewerkingen zoals zouten, drogen of simpelweg invriezen een uitkomst bieden.
Biefstuk
Over het algemeen wordt met biefstuk een stuk mager spiervlees van een rund bedoeld. Toch wordt ook vlees van een struisvogel, hert, kalkoen, paard, kangoeroe en bizon ook biefstuk genoemd. Biefstuk wordt vaak kort gebakken, omdat het vlees bij langer bakken taai wordt. Er worden drie gradaties gebruikt, rare, medium en well done. De eerste gradatie wil zeggen dat het vlees erg rood is, waarbij alleen de buitenkant gebakken is. De tweede gradatie geeft aan dat het vlees alleen binnenin rood is, en de laatste gradatie geeft aan dat het vlees gaar is.
Toxoplasmose
Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. Deze parasiet kan zich geslachtelijk vermenigvuldigen door oöcysten, dit zijn een soort eitjes, te vormen. Dit doet de parasiet alleen in het darmslijmvlies van eindgastheren. Tot de eindgastheren behoren katachtige, wilde en gedomesticeerde dieren. Een mens kan besmet raken door vlees of met uitwerpselen besmette producten, zoals groente en fruit, te eten. De eitjes komen in het lichaam uit en kunnen zich ongeslachtelijk vermenigvuldigen in cellen. Uiteindelijk zullen de parasieten onschadelijk gemaakt worden door het afweersysteem, maar deze onschadelijke vorm blijft in het lichaam aanwezig en kan weer schadelijk worden zodra er een nieuwe besmetting optreedt. Een mens merkt weinig van de besmetting, een uitzondering hierop is een foetus. De parasiet kan via de placenta de foetus bereiken en deze infecteren. Tijdens een vroege zwangerschap kan dit tot een miskraam leiden. Later in de zwangerschap is de kans op een miskraam minder groot, maar bestaat er de kans op aangeboren afwijkingen, waarvan oogafwijkingen een veel voorkomende afwijking is. Deze afwijkingen zijn vaak bij de geboorte nog niet zichtbaar, maar komen op latere leeftijd tot uiting. De kans op besmetting van het ongeboren kind neemt toe naarmate de vrouw langer zwanger is. Voor zwangere vrouwen wordt dan ook geadviseerd een besmetting met Toxoplasma gondii te voorkomen. Dit kan door vlees goed te verhitten, te drogen, te zouten waarbij de zoutconcentratie hoger is dan 1,1%, of het vlees gedurende twee dagen te bevriezen bij minimaal -12 graden Celsius.
Immuun voor toxoplasmose
Als je voor het eerst besmet wordt met Toxoplasma, dan maak je antilichamen tegen de parasiet waardoor deze zich niet meer zal vermenigvuldigen in het lichaam. Dit betekent dat de parasiet de foetus niet kan bereiken bij zwangere vrouwen die voor de zwangerschap al eens besmet zijn geweest. Zo'n 40 procent van de mensen is al eens eerder besmet geweest met Toxoplasma en heeft de antilichamen in het bloed. De meeste mensen zijn bij de eerste besmetting tussen de 25 en de 44 jaar. Aangezien de gemiddelde leeftijd voor het krijgen van het eerste kind in 2015 negenentwintig jaar is, betekent dit dat veel zwangere vrouwen nog niet besmet zijn met Toxoplasma. Hierdoor is het eten van rauw vlees gevaarlijk voor de meeste zwangere vrouwen. Door middel van een bloedonderzoek kan bepaald worden of iemand het antistof heeft aangemaakt en dus al eens eerder besmet is geweest met Toxoplasma.
Biefstuk eten tijdens de zwangerschap
Biefstuk eten tijdens de zwangerschap kan zolang men er zeker van is dat deze geen Toxoplasma bevat. Je kunt hier zeker van zijn door de biefstuk goed te bakken totdat de kerntemperatuur boven de 70 graden is geweest. In een restaurant kan er een biefstuk met de gradatie well done gegeten worden. De biefstuk is dan niet meer rood van binnen en wordt vaak ook taai. Een betere manier is om de biefstuk minimaal twee dagen in te vriezen bij een temperatuur lager dan -12 graden Celsius. De meeste vriezers staan standaard ingesteld op -18 graden Celcius, waardoor dit thuis goed mogelijk is. Echte vleeseters kunnen ervoor kiezen om hun bloed te laten testen op antistoffen. Indien deze aanwezig zijn, kan de biefstuk medium of rare gegeten worden.
Lees verder