Zwanger en bavarois

Zwanger en bavarois Een zelfgemaakte bavarois wordt vaak bereid met rauwe eieren. Zwangere vrouwen worden gewaarschuwd om op te letten voor rauwe eieren vanwege het gevaar voor een voedselinfectie met Salmonella. Maar hoe groot is de kans om Salmonella op te lopen door het eten van een rauw ei of een bavarois met rauwe eieren? Ook is het vaak onduidelijk wat de gevolgen van een Salmonellabesmetting zijn voor het ongeboren kind. Om de risico's te verkleinen kan men met een simpele aanpassing aan het recept een veilige bavarois maken.

Bavarois

Een bavarois is een luchtige pudding op basis van slagroom, eieren en gelatine, waar eventueel nog fruit en smaakstoffen aan toegevoegd zijn. Het van oorsprong Franse gerecht wordt vaak gegeten als dessert, of gebruikt als vulling voor een taart. Een bavarois wordt altijd een aantal uren van tevoren gemaakt, omdat de gelatine in de koelkast moet opstijven. Bij het gebruik van instant koud oplosbare gelatine kan de opstijftijd verkort worden.

Bereiding

Een bavarois op basis van vruchten wordt gemaakt door fruit, zoals bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of abrikozen te pureren. Het fruit kan op smaak gebracht worden met citroensap en eventueel andere smaakmakers zoals likeur of vanille. De gelatine moet van tevoren geweekt worden in koud water en daarna opgelost worden in warm water. Het gelatinemengsel laat men afkoelen en mengt men met het fruitmengsel. De eieren moeten gesplitst worden en het eigeel wordt luchtig geklopt met de suiker. Ook dit moet gemengd worden door het fruitmengsel. Tenslotte klopt men de slagroom en eiwitten apart luchtig. De slagroom moet als eerst voorzichtig met een spatel door de bavarois gemengd worden en daarna moeten de luchtig geslagen eiwitten voorzichtig erdoorheen gemengd worden. Het is belangrijk dat het een luchtig mengsel wordt, te intensief mengen kan de luchtigheid verminderen.

Eieren in bavarois

Bavarois is een lichte pudding die luchtig is geworden door de opgeklopte eieren. Hiervoor worden doorgaans rauwe eieren gebruikt. Vanwege de kans op Salmonella in rauwe eieren, wordt er tegenwoordig in fabrieken, maar ook wel in horecagelegenheden, gebruik gemaakt van gepasteuriseerd eigeel en eiwit. Deze eieren hebben een verhittingsstap gehad, waardoor schadelijke bacteriën dood zijn. Veel huisgemaakte bavaroises bevatten echter wel rauwe eieren.

Salmonella in rauwe eieren

Omdat er een kans bestaat dat rauwe eieren besmet zijn met de Salmonellabacterie, wordt het voor zwangere vrouwen afgeraden om dit te eten. In de meeste gevallen komt een Salmonellabesmetting van de buitenkant van een ei. De buitenkant kan namelijk in aanraking zijn geweest met de ontlasting van de kip, omdat een ei en de ontlasting beide uit de cloaca van de hen komt. Als er tijdens de bereiding besmette eierschillen in de bavarois terecht komen, kan de hele bavarois besmet worden. Daarom is het aan te raden om bij gebruik van rauwe eieren deze voor gebruik goed te wassen. Doe dit echter niet een hele tijd van tevoren, want dan was je de natuurlijke beschermlaag van de eieren af waardoor de Salmonellabesmetting mogelijk tot in het ei kan doordringen. Slechts één op de twintigduizend eieren zijn van binnenuit besmet met Salmonella. Bij een hygiënische werkwijze is de kans op besmetting met Salmonella door gebruik van rauwe eieren dus heel klein.

Bacteriën tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ben je door hormonale veranderingen vatbaarder voor infectieziektes veroorzaakt door bacteriën. Hierdoor wordt het aangeraden om extra voorzichtig met voedsel om te gaan. Daarbij zijn er een aantal voedingsmiddelen die helemaal afgeraden worden omdat deze mogelijk besmet kunnen zijn met Listeria of Toxoplasma. Deze bacterie en parasiet kunnen via de placenta de ongeboren baby bereiken wat kan leiden tot aangeboren afwijkingen of een miskraam. Dit geldt niet voor andere pathogene bacteriën zoals Salmonella, deze zullen doorgaans alleen de moeder ziek maken. Door de verminderde weerstand ligt een voedselinfectie sneller op de loer, maar zolang er geen sprake is van listeriose of toxoplasmose zal de foetus niet besmet worden.

Bavarois tijdens de zwangerschap

Bavarois gekocht in de winkel is gemaakt van gepasteuriseerde eieren, waardoor de kans op schadelijke bacteriën veel kleiner is. Zelf gemaakte bavarois, bavarois van de bakker of bavarois in een restaurant kan wel gemaakt zijn van rauwe eieren. Als er gebruik gemaakt wordt van verse eieren is de kans op een Salmonellabesmetting klein. Het risico neemt echter toe naarmate er meerdere eieren voor de bavarois gebruikt worden. Daar waar het risico op een besmet ei één op twintigduizend is, is het risico op besmetting in een bavarois met twintig eieren één op duizend. Ook kunnen de bacteriën verder uitgroeien zodra de bavarois is bereid omdat dit een uitstekende voedingsbodem voor Salmonella is. Vraag in een restaurant daarom ook altijd of de bavarois gemaakt is met rauwe eieren. Als je thuis bavarois maakt doe dit dan bij voorkeur met gepasteuriseerd ei. Als je dit niet hebt, gebruik dan alleen verse eieren en was deze van tevoren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Advocaatbavarois, sinaasappelschuim en mandarijnbavaroisAdvocaatbavarois, sinaasappelschuim en mandarijnbavaroisBavarois klinkt chique en feestelijk. Het is geen dagelijkse kost, maar toch is dit nagerecht eenvoudig klaar te maken.…
Recepten bavaroisBavarois is een luchtige franse pudding. Deze pudding wordt in een vorm gegoten of gebruikt voor taartvulling. Er zijn v…
Brunch, dessertsBrunch, dessertsWat is een mooiere afsluiting van een brunch dan een dessert? U leest hier een paar recepten van desserts, voor 8 person…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…

10 ideeën voor het ultieme kraamcadeau10 ideeën voor het ultieme kraamcadeauHoera, er is weer een baby'tje geboren! Tijd om op kraambezoek te gaan. En bij een kraambezoek hoort natuurlijk een leuk…
Zwanger en chorizoZwanger en chorizoChorizo is een geliefde pittige worstsoort die door velen gewaardeerd wordt. Voor zwangere vrouwen is het vaak onduideli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LeslieAnneliese, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bavarois
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/142626-zwanger-en-eieren.html
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.