Zwanger en schepijs

Zwanger en schepijs Tijdens een zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn met wat je eet. Sommige producten kunnen namelijk gevaarlijke bacteriën of parasieten bevatten die bij infectie een miskraam of aangeboren afwijkingen tot gevolg kunnen hebben. Zo kan softijs in sommige gevallen besmet zijn met Listeria waardoor het afgeraden wordt om dit tijdens de zwangerschap te eten. Maar hoe zit het met schepijs, zoals Italiaans ijs uit de ijssalon of roomijs van een ijscokar?

Schepijs

Schepijs wordt uit een bak roomijs in een coupe of op een ijshoorntje geschept. Schepijs wordt verkocht in ijssalons, maar is ook te vinden in snackbars, restaurants en ijscokarren. Schepijs bestaat in vele denkbare smaken die variëren van fruitsmaken tot schepijs met noten, chocolade of karamel. De basis van het ijs bestaat uit ei, suiker, water en melk of room. Maar er bestaat ook sorbetijs gemaakt zonder melk of room.

Schepijssoorten

Er zijn duizenden varianten schepijs te bedenken, maar over het algemeen zijn al deze varianten onder te verdelen in een viertal verschillende soorten schepijs.

Roomijs

Roomijs een veelgegeten soort schepijs. Zoals de naam al aangeeft bevat roomijs room. Warenwettelijk gezien moet roomijs ten minste vijf procent melkvet bevatten. Andere belangrijke ingrediënten van roomijs zijn melk en suiker. Roomijs bestaat in vele verschillende smaken. Deze smaken worden toegevoegd aan het basisrecept. Door het melkvet heeft roomijs een zachte romige smaak en een vol en zalvig mondgevoel.

Melkijs

Als roomijs minder dan vijf procent room bevat, wordt het melkijs genoemd. Melkijs bevat in tegenstelling tot sorbetijs, nog wel een klein gehalte melkvet, zo rond de tweeënhalf procent. Vaak zijn goedkopere ijssoorten melkijs, doordat melkvet een duur ingrediënt is.

Slagroomijs

Roomijs met een hoger melkvetgehalte wordt slagroomijs genoemd. Door toevoeging van slagroom aam roomijs wordt een extra romig en vol ijs verkregen. Doordat slagroomijs meer melkvet bevat is het ook calorierijker dan ander ijs. Ook slagroomijs is verkrijgbaar in verschillende smaken.

Sorbetijs

Ten slotte bestaat er sorbetijs. Sorbetijs is ijs op basis water en fruit. Sorbetijs bevat dan ook helemaal geen melkvet. Hierdoor heeft sorbetijs een heel andere smaak dan de andere soorten. Een bijkomend voordeel is dat het ijs vaak minder calorieën bevat.

Bereiding

Industrieel schepijs

Industrieel schepijs wordt gemaakt door melk, room, suiker, ei en water te mengen en te verhitten om bacteriën te doden. In het geval van sorbetijs wordt alleen het water en suiker verhit. Het mengsel wordt vervolgens gehomogeniseerd om de vetdeeltjes te verkleinen. Daarna wordt het mengsel gekoeld, en kan het ijs rijpen. Na het rijpen wordt het mengsel geroerd, belucht en bevroren. Tijdens dit proces kunnen er diverse andere ingrediënten aan toegevoegd worden die de smaak bepalen, zoals siropen, chocolade of fruit. Als het ijs uiteindelijk koud genoeg is, is het klaar om gegeten te worden.

Zelfgemaakt schepijs

Zelfgemaakt schepijs kan in een ijsmachine gemaakt worden. In tegenstelling tot industrieel schepijs, worden de ingrediënten van tevoren niet altijd verhit. Soms worden er rauwe eieren aan het ijs toegevoegd omdat deze de structuur verbeteren en het ijs smeuïger maken. Het ijsmengsel gaat in een ijsmachine die het ijs al roerende bevriest. Daarna moet het ijs nog minimaal enkele uren in de vriezer rijpen.

Bacteriën in ijs

In schepijs dat goed bevroren en koud is, kunnen in principe geen bacteriën groeien. De temperatuur is immers te laag, zodat bacteriën zich niet kunnen vermeerderen. Bevriezing stopt weliswaar de groei, maar het doodt de bacteriën niet. Dit betekent dat een slechte hygiëne bij de bereiding ervoor kan zorgen dat het ijs toch grote aantallen micro-organismen kan bevatten. Doordat bij een industriële bereiding de ijsmix voor het bevriezen gepasteuriseerd wordt, zijn bacteriën gedood en is de kans op besmetting met bacteriën dus minimaal. De grootste kans op besmetting met bacteriën is bij industrieel schepijs als er in een ijssalon niet hygiënisch gewerkt wordt. Zo moet bijvoorbeeld een ijslepel in stromend water gelegd wordt. Als dit niet het geval is kunnen namelijk in het water waar de ijsschep ligt bacteriën groeien die alsnog voor een besmetting zorgen. Zelfgemaakt ijs in bijvoorbeeld restaurants kan een groter risico zijn, zeker als het ijs rauwe eieren bevat. Rauwe eieren kunnen namelijk besmet zijn met Salmonella. Salmonella kan leiden tot een voedselinfectie. Vooral risicogroepen, waaronder zwangere vrouwen, zijn vatbaarder om ziek te worden van Salmonella. In ijssalons in Italië wordt in tegenstelling tot in Nederland soms ook nog gewerkt met rauwe eieren tijdens de ijsbereiding. In heel enkele gevallen kan zelfgemaakt ijs van rauwe melk zijn gemaakt. Rauwe melk kan Listeria bevatten, waardoor schepijs gemaakt van rauwe melk besmet kan zijn.

Schepijs tijdens de zwangerschap

Industrieel schepijs is een veilig product voor zwangere vrouwen, mits het goed koud bewaard is en er hygiënisch gewerkt wordt. Bij zelfgemaakt schepijs bestaat er een kans op Salmonellabesmetting. Salmonella kan voor zwangere vrouwen gevaarlijk zijn omdat ze er erg ziek van kunnen worden. Salmonella kan echter niet het ongeboren kind bereiken, doordat het de placenta niet kan passeren. Hierdoor is een Salmonella-infectie tijdens de zwangerschap niet direct gevaarlijk voor het ongeboren kind. Verder bestaat er een kans op Listeriabesmetting als het schepijs is bereid met rauwe melk. Listeria kan tijdens een zwangerschap leiden tot een miskraam, doordat de bacterie instaat is de placenta te passeren en het ongeboren kind te infecteren. Schepijs bereid met rauwe melk is echter nauwelijks te vinden en het wordt vrijwel altijd vermeld. Voor al het schepijs dat niet gemaakt is van rauwe melk zullen de risico's op een Listeriabesmetting vele malen kleiner zijn dan bij softijs. Hierdoor kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap beter kiezen voor schepijs in plaats van softijs.

Lees verder

© 2017 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten consumptie-ijs en variantenSoorten consumptie-ijs en variantenConsumptie-ijs kan in vier soorten worden onderverdeeld. Zo is er schepijs, softijs, sorbetijs en waterijs. Varianten va…
De caloriën van ijssoortenDe caloriën van ijssoortenDe temperaturen stijgen en het is heerlijk weer om naar het strand te gaan. Je wilt er wel strak uitzien, maar de verlei…
Zelf ijs maken, sorbetijs receptZelf ijs maken, sorbetijs receptWanneer het zonnetje schijnt is er niks lekkerder dan een heerlijke bol sorbetijs, lekker verfrissend en zoet. Zelf gema…
IJs, onweerstaanbare smaaksensatieIJs, onweerstaanbare smaaksensatieIJs staat garant voor een moment van geluk. Wil je je smaakpapillen laten dansen, genieten van iets onweerstaanbaars of…

Multiple Sclerose (MS) en zwangerschapMultiple Sclerose (MS) en zwangerschapMultiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel treft. Het is de meestvoorkomende chronisc…
Zwanger en zalmsaladeZwanger en zalmsaladeZwangere vrouwen moeten oppassen met het eten van vacuüm verpakte rauwe zalm. Hiervoor wordt gewaarschuwd door verschill…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Silviarita, Pixabay
  • http://www.atelierbonvanie.com/ijs/productieproces
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Consumptie-ijs
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 08-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.