Zwanger en kant-en-klare salades

Zwanger en kant-en-klare salades Aan zwangere vrouwen wordt het advies gegeven om gezond en gevarieerd te eten. Voor wie 's avonds weinig tijd of zin heeft om te koken kan dit soms lastig zijn. Een kant-en-klare maaltijdsalade lijkt dan een gezond alternatief voor een snelle en makkelijke maaltijd. Maar voor zwangere vrouwen zitten er ook risico's aan het eten van een kant-en-klare maaltijdsalade. Zo kan groente die niet goed gewassen is besmet zijn met gevaarlijke parasieten. Ook maaltijdsalades die al even in de koeling staan kunnen besmet zijn met gevaarlijke bacteriën.

Populariteit maaltijdsalades

Met de kant-en-klare maaltijdsalades spelen supermarkten in op de gemak trend. De salades zijn makkelijk mee te nemen, zien er gezond uit en zijn voor een redelijke prijs te koop. De kant-en-klare maaltijdsalade wordt dan ook steeds populairder. Volgens cijfers van onderzoeksbureau IRI is de verkoop ervan in 2015 zelfs met 8,7 procent gestegen.

Gezondheid

Van kant-en-klare maaltijdsalades wordt wel eens gezegd dat deze helemaal niet zo gezond zijn als men doet vermoeden. Argumenten zijn dat de dressing te vet en te zout is, het aandeel aan groente te laag is waardoor je niet aan de aanbevolen 150 gram groente komt voor een avondmaaltijd, en het aantal calorieën in een maaltijdsalade zou te veel zijn. In de praktijk valt dit vaak mee. Er zijn slechts enkele varianten die qua hoeveelheid calorieën en vet hoger uitkomen dan de gemiddelde maaltijd. Vaak zijn dit varianten waarin kaas en noten zijn verwerkt. De varianten met mager vlees of vis zoals kip of garnalen bevatten juist weer minder calorieën. Ook de hoeveelheid groente ligt bij de meeste maaltijdsalades rond de 150 gram, waarmee de salades aan de richtlijnen van het voedingscentrum voldoen. Op basis hiervan zou je zeggen dat de salades een goede keuze zijn voor zwangere vrouwen die snel even wat willen eten, maar voor deze groep zijn er een aantal punten waarop gelet moet worden.

Zwanger en Listeria

Listeria is een bacterie die bij een hoge besmettingsgraad mensen ziek kan maken. Bij gezonde mensen zal Listeria in kleine aantallen het maagzuur niet overleven waardoor er geen ziekteverschijnselen optreden. Bij zwakkere mensen, zoals ouderen, kinderen, mensen met een immuunziekte of zwangere vrouwen kan de bacterie al in lagere aantallen schade aanrichten. Het blijkt zelfs dat als je zwanger bent, je twintig keer zoveel kans hebt om een Listeriabesmetting op te lopen dan als je niet zwanger bent.

Risico's

Als je zwanger bent, kan Listeria tot een miskraam leiden. Daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden om voedsel met een verhoogd risico op Listeriabesmetting zoveel mogelijk te vermijden. In grote lijnen vallen rauwe producten die gedurende langere tijd in de koelkast bewaard kunnen worden hieronder. De sla uit een maaltijdsalade is rauw en heeft een houdbaarheid van ongeveer een week. De kans dat Listeria binnen een week bij koelkasttemperatuur tot grote hoeveelheden is uitgegroeid is erg klein. Maar om het risico op besmetting te beperken is het voor zwangere vrouwen raadzaam om kant-en-klare maaltijdsalades zo snel mogelijk na aankoop te eten en salades die op of over de uiterste verkoopdatum kun je beter laten staan. Ten slotte vormen kant-en-klare maaltijdsalades waarin dierlijke rauwe producten zijn verwerkt, zoals gerookte zalm of ongepasteuriseerde zachte kaas, een nog groter risico. Eet deze salades dus liever helemaal niet.

Toxoplasma

Naast Listeria kunnen er ook nog andere risico's kleven aan kant-en-klare maaltijdsalades. Rauwe groente kan besmet zijn met Toxoplasma Gondii. Dit is een parasiet die vaak afkomstig is van uitwerpselen van dieren. Vooral katten dragen de parasiet vaak met zich mee. Als de aarde besmet is met deze parasiet kan het via deze weg op de groente terechtkomen. Bij verhitting wordt de parasiet onschadelijk gemaakt, maar als de groente niet verhit wordt, kan deze parasiet een gevaar vormen. Normaal zijn de ziekteverschijnselen nauwelijks merkbaar, maar doordat de parasiet de placenta kan passeren is deze wel gevaarlijk voor het ongeboren kind. Er wordt geadviseerd om groente en fruit dat rauw gegeten wordt altijd goed te wassen, maar in het geval van een kant-en-klare maaltijdsalade is dit niet zo makkelijk. Men moet ervan uit gaan dat de producent de sla goed gewassen heeft.

Alternatieven voor een kant en klare maaltijdsalade

De risico's voor zwangere vrouwen bij het eten van kant-en-klare maaltijdsalades zijn klein. Neem in ieder geval liever geen salades waarin rauwe vis, vlees of zachte kazen zijn verwerkt. Verder is het goed om op de uiterste houdbaarheidsdatum te letten. Wil je echt geen risico lopen dan kun je het beste je maaltijdsalade zelf maken. Was de sla en eventuele andere groente goed en snij bij voorkeur alle groente zelf. Gebruik alleen goed verwarmde vis of vlees en zorg voor voldoende groente om er ook een echt gezonde maaltijd van te maken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en ossenworstZwanger en ossenworstOssenworst is een rauwe worstsoort die in Nederland veel als broodbeleg gebruikt wordt. In België wordt ossenworst ook w…
Dieet en maaltijdsalade, salade is calorierijker dan patatDieet en maaltijdsalade, salade is calorierijker dan patatMedische wetenschappers bevelen aan om driekeer op een dag te eten. Daarbij worden ook aanbevelingen over de voedingspro…
Vlees(waren) tijdens je zwangerschap; wat kan wel/niet?Als je zwanger bent, wil je er alles aan doen om te zorgen dat de baby in je buik goed kan groeien en probeer je verkeer…
Zwanger en quicheZwanger en quicheQuiches bevatten vaak rauwe eieren en kaas, maar ook gerookte zalm en rauwe ham vind je regelmatig terug in quiches. Som…

Veroorzaakt Tdap-vaccinatie een toename van microcefalie?Veroorzaakt Tdap-vaccinatie een toename van microcefalie?Begin 2016 wordt in Brazilië een extreme toename van microcefalie vastgesteld. De aantallen stegen van 150 gevallen in h…
Bewegingen van de baby tijdens de zwangerschapBewegingen van de baby tijdens de zwangerschapHeel veel aanstaande moeders vragen zich halverwege de zwangerschap af wanneer ze hun baby in de buik gaan voelen. Vol s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bottlefish, Pixabay
  • https://www.minime.nl/artikelen/229/sla-eten-zwangerschap
  • http://www.gezondheidsnet.nl/bacterien/geef-de-listeriabacterie-geen-kans
  • Stijn van der Veen, Universiteit van Wageningen. ANP
  • http://www.foodauthority.nsw.gov.au/_Documents/foodsafetyandyou/listeria_and_pregnancy.pdf
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/listeria.aspx
  • http://www.gfactueel.nl/Home/Nieuws/2015/11/Snelle-groei-verkoop-salades-2715553W/
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 14-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.