Dieet en maaltijdsalade, salade is calorierijker dan patat

Dieet en maaltijdsalade, salade is calorierijker dan patat Medische wetenschappers bevelen aan om driekeer op een dag te eten. Daarbij worden ook aanbevelingen over de voedingsproducten gedaan. Bijvoorbeeld over het eten van een maaltijdsalade. Een maaltijdsalade klinkt voor velen als een heerlijke en gezonde maaltijd. Wanneer deze maaltijden echter worden gegeten, dan wordt er vaak gekozen voor een kant en klare maaltijd van bijvoorbeeld een supermarktketen als Albert Heijn en Jumbo. Toch is het eten van een maaltijdsalade niet altijd een verstandige keus. Vooral niet wanneer men de wens heeft om af te vallen of wanneer men een dieet volgt of aan gewichtsbeheersing doet. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat vele maaltijdsalades meer calorieën bevatten dan een patatje met mayonaise.

Kant en klare maaltijdsalades

Maaltijdsalades vormen een ware hype in de 21e eeuw. Deze maaltijdsalades worden niet alleen gekocht uitgemakzucht. De maaltijdsalades worden ook door velen gegeten:
 • tijdens een dieet;
 • voor gewichtsbeheersing;
 • tijdens het afvallen;
 • als gezonde vervanging van een warme maaltijd;
 • tijdens zomerse dagen.
Waar men deze salades rond de eeuwwisseling nog vooral zelf moest maken, liggen er tegenwoordig steeds meer varianten van maaltijdsalades kant-en-klaar in het schap van de supermarkten. De kant en klare maaltijdsalades lijken een gezonde variant van de vaak vette kant en klaarmaaltijden, maar dit is schijn en de eter komt (onbewust) bedrogen uit.

Consumentenbond

De Consumentenbond heeft in juli 2013 een onderzoeksrapport gepubliceerd met betrekking tot het gezondheidsniveau van kant en klare maaltijdsalades. Voor het wetenschappelijk onderzoek maakte de Consumentenbond gebruik van de twee populairste salades:
 1. de geitenkaassalade;
 2. de caesarsalade.
Van beide varianten werden zes merken maaltijdsalades onderzocht en beoordeeld.

Onderzoekresultaat

Uit dit onderzoek van de consumentenbond bleek onder anderen dat bijna alle onderzochte maaltijdsalades te weinig groenten bevatten. De aanbevolen hoeveelheid groente dat een mens bijvoorkeur dagelijks moet eten, is door het voedingscentrum vastgesteld op 150 gram. De gemiddelde hoeveelheid groenten in de onderzochte maaltijdsalades bleek maar 130 gram te zijn. De geitenkaassalade van de Jumbo vormt hier zelfs een negatieve uitzondering op. Deze maaltijdsalade van de Jumbo bevat volgens de test van de Consumentenbond maar 90 gram groente. Alleen de caesarsalade van Albert Heijn kreeg, voor wat betreft de hoeveelheid groente in de maaltijdsalade, een voldoende. Deze maaltijdsalade bleek precies de aanbevolen 150 gram groente te bevatten.

Calorieën

Tijdens het onderzoek stelde de Consumentenbond ook vast, dat het aantal calorieën in een kant- en klare maaltijdsalade schrikbarend is. Enkele onderzochte maaltijdsalades bevatten zelfs meer calorieën dan een portie patat met mayonaise of een lekker broodje hamburger van Mac Donalds. Zo bevat bijvoorbeeld een portie patat met mayonaise gemiddeld 552 calorieën en een Bic Mac van de Mac Donalds 492 calorieën. Gemiddeld genomen bleken maaltijdsalades 650 calorieën bevatten. Zo blijkt, uit het onderzoek van de Consumentenbond, dat een geitenkaassalade van de AH zelfs een echte caloriebom is. De geitenkaassalade bevat ruim 800 calorieën. Het schrikbarende aantal calorieën is te verklaren door de toevoegingen die tijdens de voorbereidingen in de maaltijdsalades worden gedaan. Waar salades voorheen vooral uit groente bestond, eventueel aangevuld met fruit, wordt een maaltijdsalade nu vaak opgemaakt met lekkere, maar zeer ongezonde, ingrediënten. Bij toegevoegde ingrediënten kan gedacht worden aan:
 • Crouton;
 • Kaas;
 • Calorierijke dressing.
Door deze toevoegingen bevatten maaltijdsalades vaak niet alleen een hoog aantal calorieën, maar ook een hoog percentage aan verzadigde vetten.

Calorieëntabel maaltijdsalades

Uit onderzoeken naar het aantal calorieën in een maaltijdsalade blijkt dat het aantal calorieën in een maaltijdsalade zeer hoog is.
De genomen calorieën zijn gemiddelden en kunnen per daardoor merk iets afwijken
Soort maaltijdsaladeAantal calorieën per salade
De kipfilet mango salade518
De ceasar salade720
De geitenkaas honing salade720
De biefstuk teriyaki salade425

Zelf gezonde maaltijdsalades maken

Maaltijdsalades hoeven zeker niet zo ongezond te zijn als uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt en hierboven wordt aangegeven. Een prima alternatief is het zelf maken van gezonde maaltijdsalades. Wanneer men regelmatig maaltijdsalades eet is het verstandig om zich niet alleen te beperken tot sla, maar naar hartenlust te variëren met veel soorten groenten. De toegevoegde groenten zorgen ervoor dat men alle benodigde voedingstoffen tot zich kan nemen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
 • Komkommer;
 • Paprika;
 • Wortelen.
Naast groente en fruit is het lekker en raadzaam om koolhydraten en eiwitten aan de kant en klare of aan de zelfgemaakte maaltijdsalade toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld:
 • Ei;
 • Vis;
 • gerookte kip;
 • peulvruchten;
 • aardappelen;
 • noten.

Dressing

Een heerlijke en gezonde maaltijdsalade wordt vaak teniet gedaan door een ongezonde, vette en calorierijke dressing. Door het gebruik van veel glucose rijke, kant en klare sladressings, wordt een salade veelal nog ongezonder dan fast-food, koek of snoep. Een gezonder alternatief is het zelf maken van maaltijdsalades en de dressings ook zelf te maken op basis van olijfolie of yoghurt.
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frisse maaltijdsalades met quinoaDeze smakelijke frisse maaltijdsalades zijn het lekkerst indien u ze van tevoren klaarmaakt. Laat de ingrediënten die mo…
Zomerse MaaltijdsaladeZomerse MaaltijdsaladeWat is er nu heerlijker dan na een dag werken thuis te komen en nog even te genieten van het mooie zomerse weer? Helaas…
Gezonde maaltijdsalades voor de middag- of avondmaaltijdGezonde maaltijdsalades voor de middag- of avondmaaltijdDe salade heeft van oudsher het imago dat het min of meer konijnenvoer is en dat de supermodellen leven op sla. Strikt g…
Zwanger en kant-en-klare saladesZwanger en kant-en-klare saladesAan zwangere vrouwen wordt het advies gegeven om gezond en gevarieerd te eten. Voor wie 's avonds weinig tijd of zin hee…

Dieet en koffie, koffie helpt om calorieën te verbrandenDieet en koffie, koffie helpt om calorieën te verbrandenIeder mens wordt geadviseerd om dagelijks te drinken. Veel mensen drinken daarom water. Koffie is echter naast water de…
Waarom u niet blijvend zult afvallen met een crashdieetWaarom u niet blijvend zult afvallen met een crashdieetEr wordt de laatste tijd veel geschreven over het zogenaamde succes van een crashdieet. Dit is absolute onzin. Een jojo-…
Bronnen en referenties
 • www.morgeufile.com
 • www.voedingscentrum.nl
 • www.consumentenbond.nl
 • www.ad.nl
Reacties

Sara, 18-12-2014
Ik vind dit een vreemde en vertekenende vergelijking: een maaltijdsalade is veel voedzamer dan een frietje of een big mac. Bovendien is 800 kcal toch niet 'schrikbarend' veel voor een hoofdmaaltijd? Het enige dat volgens mij gezegd zou kunnen worden is dat een kant-en-klare maaltijdsalade ook niet weínig calorieën bevat, wat me logisch lijkt als er redelijk wat kaas en olierijke dressing in zit. Reactie infoteur, 22-12-2014
Hallo Sara,

Bij een zelfgemaakte maaltijdsalade kan inderdaad het aantal calorieën worden beïnvloed.
Het hangt er dus helemaal vanaf wat je allemaal aan een salade toevoegd.

TekstSchrijverT

Anne, 09-12-2014
Ik snap dat maaltijdsalades uit kunnen komen op meer calorieen dan een patatje. Als je een patatje eet, dan eet je al 16% vet waarvan 9% verzadigd vet en dat is exclusief mayonaise. En maar 3,1% vezels.

Patat is niet gezonder dan een maaltijdsalade met meer calorieen. In een maaltijdsalade zitten stoffen die je nodig hebt, zoals bijvoorbeeld vezels en mineralen. Groenten zijn beter voor je lijf dan patat, of pizza. Alleen blijft het feit, dat je aankomt als je teveel calorieen eet. Dus als je veel geitenkaas of vette dressing in je salade eet, kan je nog steeds aankomen.

Moraal van het verhaal, ook van (kant-en-klaar) maaltijdsalades kun je dik worden. Kijk voor dat je de maaltijdsalade koopt even op de verpakking, hoeveel calorieen zitten er in? Het is heel verstandig van Yusuf om de kant-en-klare maaltijdsalade zonder dressing te eten of bijvoorbeeld zonder kaas. Dan eet je een stuk minder calorieen. Reactie infoteur, 10-12-2014
Goedemorgen Anne,

Dank voor deze uitgebreide reactie. Het is altijd heel erg belangrijk om altijd eerst de verpakking te lezen en dan pas te besluiten om iets kopen.

TekstSchrijverT

Yusuf, 01-07-2014
Als ik een maaltijdsalade eet, eet ik hem altijd zonder dressing. Wordt de salade dan "gezonder"? Reactie infoteur, 02-07-2014
Geodemorgen Yusuf,

Je kunt een dressing heel goed van te voren klaar maken. Door de dressing vooraf klaar te maken, kun je ook goed proeven of de smaak goed is. Belangrijk daarbij is: dat je de dressing pas vlak voordat je gaat eten door de sla gaat mengen. Dat is heel erg belangrijk omdat in veel dressings azijn of een ander zuur zit. Door dit zuur wordt het blad van de sla langzaam zacht en slap. Ga je de sla lang van te voren mengen met dressing, dan krijg je dus hele slappe sla. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom sla met dressing zich zo slecht laat bewaren.

Een dressing is er dus voor het aanbrengen van de gewenste smaak, maar zonder dressing blijft de "gezonde waarde" gelijk.

Smm, 01-05-2014
Ik neem maaltijdsalades als avondeten (met een glas water). Als ik voor hetzelfde tijdstip iets bij de Mc Donalds zou halen, zou ik een burger, frietjes en frisdrank nemen. Of van de snackbar een dik bord (i.p.v. bakje) patat, met sausjes en een snack. Opgeteld is een maaltijdsalade voor mij dan echt wel gezonder! Reactie infoteur, 03-05-2014
Hallo Smm,

Een maaltijdsalade blijkt net zo voedzaam te zijn als ander voedsel en is alleen gezonder. De keuze van wat je eet is dan ook een eigen verantwoordelijkheid en als je je geod voelt bij een gezonde maaltijdsalade dan is dat een zeer goede keus.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 18-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.