Dieet en maaltijdsalade, salade is calorierijker dan patat

Kant en klare maaltijdsalades
Maaltijdsalades vormen een ware hype in de 21e eeuw. Deze maaltijdsalades worden niet alleen gekocht uitgemakzucht. De maaltijdsalades worden ook door velen gegeten:- tijdens een dieet;
- voor gewichtsbeheersing;
- tijdens het afvallen;
- als gezonde vervanging van een warme maaltijd;
- tijdens zomerse dagen.
Waar men deze salades rond de eeuwwisseling nog vooral zelf moest maken, liggen er tegenwoordig steeds meer varianten van maaltijdsalades kant-en-klaar in het schap van de supermarkten. De kant en klare maaltijdsalades lijken een gezonde variant van de vaak vette kant en klaarmaaltijden, maar dit is schijn en de eter komt (onbewust) bedrogen uit.
Consumentenbond
De Consumentenbond heeft in juli 2013 een onderzoeksrapport gepubliceerd met betrekking tot het gezondheidsniveau van kant en klare maaltijdsalades. Voor het wetenschappelijk onderzoek maakte de Consumentenbond gebruik van de twee populairste salades:
[OLIST]de geitenkaassalade;
de caesarsalade. [/OLIST]
Van beide varianten werden zes merken maaltijdsalades onderzocht en beoordeeld.
Onderzoekresultaat
Uit dit onderzoek van de consumentenbond bleek onder anderen dat bijna alle onderzochte maaltijdsalades te weinig groenten bevatten. De aanbevolen hoeveelheid groente dat een mens bijvoorkeur dagelijks moet eten, is door het voedingscentrum vastgesteld op 150 gram. De gemiddelde hoeveelheid groenten in de onderzochte maaltijdsalades bleek maar 130 gram te zijn. De geitenkaassalade van de Jumbo vormt hier zelfs een negatieve uitzondering op. Deze maaltijdsalade van de Jumbo bevat volgens de test van de Consumentenbond maar 90 gram groente. Alleen de caesarsalade van Albert Heijn kreeg, voor wat betreft de hoeveelheid groente in de maaltijdsalade, een voldoende. Deze maaltijdsalade bleek precies de aanbevolen 150 gram groente te bevatten.
Calorieën
Tijdens het onderzoek stelde de Consumentenbond ook vast, dat het aantal calorieën in een kant- en klare maaltijdsalade schrikbarend is. Enkele onderzochte maaltijdsalades bevatten zelfs meer calorieën dan een portie patat met mayonaise of een lekker broodje hamburger van Mac Donalds. Zo bevat bijvoorbeeld een portie patat met mayonaise gemiddeld 552 calorieën en een Bic Mac van de Mac Donalds 492 calorieën. Gemiddeld genomen bleken maaltijdsalades 650 calorieën bevatten. Zo blijkt, uit het onderzoek van de Consumentenbond, dat een geitenkaassalade van de AH zelfs een echte caloriebom is. De geitenkaassalade bevat ruim 800 calorieën. Het schrikbarende aantal calorieën is te verklaren door de toevoegingen die tijdens de voorbereidingen in de maaltijdsalades worden gedaan. Waar salades voorheen vooral uit groente bestond, eventueel aangevuld met fruit, wordt een maaltijdsalade nu vaak opgemaakt met lekkere, maar zeer ongezonde, ingrediënten. Bij toegevoegde ingrediënten kan gedacht worden aan:
- Crouton;
- Kaas;
- Calorierijke dressing.
Door deze toevoegingen bevatten maaltijdsalades vaak niet alleen een hoog aantal calorieën, maar ook een hoog percentage aan verzadigde vetten.
Calorieëntabel maaltijdsalades
Uit onderzoeken naar het aantal calorieën in een maaltijdsalade blijkt dat het aantal calorieën in een maaltijdsalade zeer hoog is.
De genomen calorieën zijn gemiddelden en kunnen per daardoor merk iets afwijken
Soort maaltijdsalade | Aantal calorieën per salade |
---|---|
De kipfilet mango salade | 518 |
De ceasar salade | 720 |
De geitenkaas honing salade | 720 |
De biefstuk teriyaki salade | 425 |
Zelf gezonde maaltijdsalades maken
Maaltijdsalades hoeven zeker niet zo ongezond te zijn als uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt en hierboven wordt aangegeven. Een prima alternatief is het zelf maken van gezonde maaltijdsalades. Wanneer men regelmatig maaltijdsalades eet is het verstandig om zich niet alleen te beperken tot sla, maar naar hartenlust te variëren met veel soorten groenten. De toegevoegde groenten zorgen ervoor dat men alle benodigde voedingstoffen tot zich kan nemen.Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Komkommer;
- Paprika;
- Wortelen.
Naast groente en fruit is het lekker en raadzaam om koolhydraten en eiwitten aan de kant en klare of aan de zelfgemaakte maaltijdsalade toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld:
- Ei;
- Vis;
- gerookte kip;
- peulvruchten;
- aardappelen;
- noten.
Dressing
Een heerlijke en gezonde maaltijdsalade wordt vaak teniet gedaan door een ongezonde, vette en calorierijke dressing. Door het gebruik van veel glucose rijke, kant en klare sladressings, wordt een salade veelal nog ongezonder dan fast-food, koek of snoep. Een gezonder alternatief is het zelf maken van maaltijdsalades en de dressings ook zelf te maken op basis van olijfolie of yoghurt.