Zwanger en zalmsalade

Zwanger en zalmsalade Zwangere vrouwen moeten oppassen met het eten van vacuüm verpakte rauwe zalm. Hiervoor wordt gewaarschuwd door verschillende instanties zoals het voedingscentrum. Over het eten van zalmsalade tijdens de zwangerschap is minder bekend. Dit komt waarschijnlijk doordat het eten van zalmsalade veel minder risico's heeft voor een zwangere vrouw. Toch zijn er situaties te bedenken waarbij zalmsalade wel mogelijk schadelijk kan zijn. Zo kan zalmsalade bijvoorbeeld gerookte zalm bevatten of kan het te lang buiten de koeling gestaan hebben.

Zalmsalade

Zalmsalade wordt meestal op een boterham of een toastje gesmeerd. Een goede zalmsalade bestaat voor een groot deel uit zalm. Meestal zal het gaan om gekookte zalm, maar soms zit er ook gerookte of gepocheerde zalm in. Verder bestaat de salade uit mayonaise, kruiden, specerijen en smaakmakers. In sommige goedkope zalmsalades zijn ook wel eieren of witvis verwerkt. Tenslotte wordt de salade soms gedecoreerd met stukjes gekookte of gerookte zalm.

Bereiding

Industriële zalmsalade wordt meestal bereid met gekookte zalm. De zalm wordt vervolgens gemengd met mayonaise en andere smaakmakers. Om de zalmsalade houdbaar te maken worden er voedingszuren en conserveermiddelen aan toegevoegd. Deze gaan de groei van bacteriën, gisten en schimmels tegen. De salades worden na het afvullen lichtdicht geseald. Het voordeel hiervan is dat de zalmsalade geen schadelijke bacteriën bevat en deze door de seal ook niet in de salade terecht kunnen komen. Hierdoor is een dichte verpakking zalmsalade vrij lang in de koeling houdbaar. Na openen kunnen er echter wel bacteriën bij komen en moet de salade binnen drie dagen gegeten worden.

Gezondheid

Salades voor op brood en toast hebben geen gezond imago. De salades zijn ook vaak vet en bevatten veel zout. Daarbij bevatten de meeste salades ook suiker en additieven die de kleur, smaak en houdbaarheid ten goede komen. Toch bevat zalmsalade ook gezonde aspecten. Zalm, het hoofdingrediënt van de meeste zalmsalades, bevat namelijk veel gezonde vitaminen, mineralen en vetten. Deze zullen tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van het kind ten goede komen.

Vetten

Zalmsalade bevat vrij veel vet afkomstig van de mayonaise en de zalm. Mayonaise bevat plantaardige oliën. Deze vetten zijn voornamelijk onverzadigd en behoren tot de goede vetten. Maar nog beter zijn de vetten afkomstig van zalm. Zalm bevat van nature de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn essentieel voor ons lichaam omdat we deze niet zelf kunnen aanmaken. Tijdens de zwangerschap zijn deze vetten belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van de ongeboren baby. Omdat deze vetzuren in maar enkele voedingsmiddelen te vinden zijn, kan het regelmatig eten van een boterham of toastje zalmsalade bijdragen aan betere leerprestaties van het kind. Maar daarnaast kunnen EPA en DHA ook de kans op een postnatale depressie verkleinen en hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap verminderen.

Vitaminen en mineralen

Zalmsalade bevat vitamine A, D en B12 en de mineralen zink, jodium en selenium. Met name vitamine D is voor zwangere vrouwen belangrijk, omdat dit onmisbaar is bij de aanleg van het skelet en gebit van de baby. Bij een tekort kunnen er botafwijkingen bij de baby ontstaan, zoals rachitis. Door voldoende inname van vitamine D tijdens de zwangerschap wordt ook de kans verkleind op osteoporose bij de moeder.

Zout

Zalmsalade bevat doorgaans vrij veel zout. Zwanger en zout is meestal geen goede combinatie. Te veel zout tijdens de zwangerschap kan namelijk leiden tot een verhoogde bloeddruk waardoor de bloedtoevoer naar de baby kan verslechteren. Ook kan een te grote zoutinname tijdens de zwangerschap zorgen voor dikke enkels omdat het lichaam meer vocht vasthoudt. Een portie van dertig gram zalmsalade bevat ongeveer een halve gram zout. Dit is ruim acht procent van de maximale dagelijkse inname.

Verontreiniging

Zalm kan vervuild zijn met gevaarlijke stoffen zoals dioxines, PCB's en zware metalen. Deze giftige stoffen komen via vervuild water in de vis terecht. Tijdens de zwangerschap kunnen deze giftige stoffen via de placenta bij de baby terechtkomen. Bij hoge inname van deze giftige stoffen tijdens de zwangerschap bestaat er een kans dat de baby wordt geboren met afwijkingen zoals hersenletsel en nier- en longbeschadiging. Hierdoor wordt er aangeraden om niet meer dan twee porties vette vis per week te eten. Zalmsalade bestaat vaak maar voor maximaal de helft uit zalm. Daarbij gaat er op een boterham maar zo'n twintig tot dertig gram zalmsalade. De hoeveelheid zalm die men dan binnenkrijgt is beperkt waardoor een enkel portie zalmsalade niet telt als een portie vette vis. Eet men een heel bakje zalmsalade per week, dan kan dit wel als een portie vette vis worden beschouwd.

Veiligheid

De veiligheid van zalmsalade is voornamelijk afhankelijk van de bereiding. Zalmsalade uit de fabriek zal namelijk in veel gevallen veiliger zijn dan zelfgemaakte zalmsalade.

Industriële zalmsalade

In de fabriek wordt voornamelijk gekookte zalm gebruikt voor zalmsalade. Deze gekookte zalm bevat geen schadelijke bacteriën en kan door zwangere vrouwen veilig gegeten worden. Aan sommige industriële zalmsalades is ook gerookte zal toegevoegd. Koud gerookte zalm kan voor zwangere vrouwen gevaarlijk zijn omdat deze Listeria kan bevatten. Bij gerookte zalm die vacuüm verpakt is kan Listeria uitgroeien tot grote aantallen en bij consumptie het ongeboren kind infecteren. Dit kan resulteren in een miskraam. Als de gerookte zalm in een salade is verwerkt zijn de risico's echter minder groot. Toch zijn er in het verleden incidenten geweest met Listeria besmettingen in gerookte zalmsalade. Daarom is het af te raden om tijdens de zwangerschap salade met gerookte zalm te eten.

Huisgemaakte zalmsalade

Zolang zelfgemaakte zalmsalade bereid is met verhitte zalm en het op een hygiënische manier is bereid, kan het geen kwaad om tijdens de zwangerschap huisgemaakte zalmsalade te eten. Men moet er echter wel zeker van zijn dat er geen gerookte zalm in de salade verwerkt is. Ook kan er een gevaar ontstaan als er voor de salade gebruik gemaakt is van een zelfgemaakte mayonaise met rauwe eieren. Deze kunnen mogelijk salmonella bevatten wat je erg ziek kan maken. Deze laatste bacterie is overigens geen groter gevaar voor zwangere vrouwen, omdat Salmonella niet in staat is via de placenta de baby te besmetten. Tenslotte is het belangrijk een zelfgemaakte zalmsalade niet te lang te bewaren. Bewaar de salade na bereiding maximaal drie dagen in de koeling en gooi restjes die langere tijd bij hogere temperaturen op tafel gestaan hebben weg.

Zalmsalade tijdens de zwangerschap

De meeste zalmsalades kunnen veilig door zwangere vrouwen gegeten worden. Zwangere vrouwen moeten altijd goed opletten of er geen gerookte zalm of rauwe zalm in de salade verwerkt is. Daarbij mag de salade niet te lang bewaard worden en kan men restjes die de hele dag op tafel gestaan hebben beter weggooien.

Lees verder

© 2017 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap. Dat is een vraag waar veel zwangere vrouwen keer op keer mee worste…
Heerlijke zalmreceptenZalm is langzaam maar zeker voldoende ingeburgerd dat we het thuis en in het restaurant regelmatig bestellen. Het is vee…
Lekkere kersthapjes voor tussendoorLekkere kersthapjes voor tussendoorKerst staat doorgaans garant voor gezelligheid, lekker eten en samen zijn. En daar hoort eten en drinken in overvloed bi…
Zalmsalade, tonijnsalade en eierslade receptenZalmsalade, tonijnsalade en eierslade receptenZalmsalade, tonijnsalade of eiersalade kan je heel goed zelf maken. Bij een feestje zijn dit de meest populaire slaatjes…

Zwanger en schepijsZwanger en schepijsTijdens een zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn met wat je eet. Sommige producten kunnen namelijk gevaarlijke ba…
Een gezonde levensstijl om de vruchtbaarheid te verhogenEen gezonde levensstijl om de vruchtbaarheid te verhogenEr is sprake van een verminderde vruchtbaarheid als de vrouw na een jaar van onbeschermde gemeenschap niet zwanger is ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Proman, Pixabay
  • http://www.afsca.be/productterugroepingen/2016/2016-03-11b.asp
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.