Zwanger en mayonaise
Bij sommige vrouwen bestaat er twijfel of ze mayonaise mogen eten tijdens de zwangerschap. Industrieel gemaakte mayonaise is veilig vanwege de hygiënische bereiding en het gebruik van veilige ingrediënten. Een ander verhaal is het bij zelfgemaakte mayonaise. De veiligheid van de mayonaise hangt af van de bereiding door de kok, en het kan zijn dat de zelfgemaakte mayonaise gevaarlijke bacteriën bevat. Omdat het vaak niet gaat om Listeria of Toxoplasma, zijn er geen risico's voor het ongeboren kind. Maar er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat de zwangere vrouw door een verlaagde weerstand wel extra vatbaar kan zijn voor gevaarlijke bacteriën.
Mayonaise
Mayonaise wordt in Nederland en België vaak gegeten bij patat of andere gefrituurde etenswaren. Maar ook op broodjes, door salades of bij vlees of brood wordt vaak mayonaise gebruikt. De smaak van mayonaise verschilt per merk en per regio. Zo is er in Nederland vaak suiker aan de mayonaise toegevoegd voor een zoetere smaak. In België is de mayonaise zuurder. Maar de basisingrediënten, olie en eidooier, zijn in alle echte mayonaises aanwezig.
Ingrediënten
De voornaamste ingrediënten van mayonaise zijn eidooier, olie, azijn of citroensap, mosterd, kruiden, zout, peper en eventueel suiker. Volgens de warenwet moet mayonaise tenminste zeventig procent olie en vijf procent eigeel bevatten. Er zijn mayonaises te koop zonder ei of met minder olie, maar deze mogen wettelijk gezien geen mayonaise heten. Deze worden dan ook vaak onder een andere naam verkocht, zoals bijvoorbeeld mayolijn of halvanaise.
Bacteriën in mayonaise
Mayonaise is een zuur product, waardoor de meeste bacteriën niet snel in dit product kunnen groeien. Als de mayonaise bij de bereiding al een aantal bacteriën bevat kunnen deze na verloop van tijd echter wel uitgroeien. Dit is zeker het geval als de mayonaise bij kamertemperatuur bewaard wordt. De veiligheid van mayonaise hangt dan ook voor een groot deel af van de hygiëne tijdens de bereiding en het besmettingsniveau van de ingrediënten.
Industriële mayonaise
Industrieel bereide mayonaise bevat vaak geen ingrediënten met een hoge besmetting zoals rauwe eieren. In plaats daarvan gebruikt men vaak gepasteuriseerd eigeel. Ook wordt er in een fabriek in de meeste gevallen hygiënisch gewerkt. Industriële mayonaise kun je kant-en-klaar kopen in de winkel en wordt in de meeste gevallen gebruikt bij snackbars en patatkramen.
Zelfgemaakte mayonaise
Zelfgemaakte mayonaise wordt echter regelmatig bereid met rauwe eieren. Eieren kunnen besmet zijn bacteriën. Ook kan het zijn dat er minder hygiënisch gewerkt wordt bij de bereiding, waardoor de kans op besmetting van zelfgemaakte mayonaise groter is dan de kans op besmetting van industriële mayonaise. Zelfgemaakte mayonaise krijg je in sommige restaurants.
Bacteriën in eieren
Eieren bevatten van nature een beschermlaag op de eierschaal, waardoor bacteriën niet zo snel kunnen binnendringen in het ei. Maar de buitenkant van een ei kan besmet zijn met bacteriën, doordat een ei uit dezelfde uitgang van de kip komt als de ontlasting. Daarnaast kan een ei van een met Salmonella geïnfecteerde kip ook besmet zijn met Salmonella. Deze besmetting komt van binnenuit omdat deze al is opgetreden in de eierstok van de kip. Door Salmonella bij legkippen steeds beter bestreden wordt, is de kans op een met Salmonella besmet ei steeds kleiner. Naar schatting deze kans minder dan 1 op 20.000.
Mayonaise tijdens de zwangerschap
Omdat industriële mayonaise hygiënisch is gemaakt, bevat deze geen schadelijke bacteriën en kan deze tijdens de zwangerschap gegeten worden. Ook zelfgemaakte mayonaise kan vaak gegeten worden, maar er zitten wel risico's aan. Als de mayonaise bereid is met rauwe eieren bestaat er een kans dat de mayonaise Salmonella bevat. Zeker als er niet hygiënisch gewerkt is en er bijvoorbeeld bacteriën van de buitenkant van het ei in de mayonaise terecht zijn gekomen. Salmonella is niet in staat om via de placenta het ongeboren kind te bereiken. Maar omdat zwangere vrouwen extra vatbaar zijn om een infectie op te lopen, moeten ze extra uitkijken bij het eten van risicoproducten. Als je geen risico wil nemen kun je als je zwanger bent in een restaurant altijd vragen of de mayonaise zelf gemaakt is en of er rauwe eieren in verwerkt zijn.
Tips voor zelfgemaakte mayonaise tijdens de zwangerschap
Als je toch graag je mayonaise zelf maakt in plaats van mayonaise uit de winkel te eten, dan volgen hieronder een aantal tips om de kans op gevaarlijke bacteriën te minimaliseren:
- Gebruik gepasteuriseerd ei of lecithine in plaats van rauw ei.
- Bewaar de mayonaise in de koelkast en niet langer dan drie dagen.
- Werk met schoon keukengereedschap.
- Als je toch rauw ei gebruikt, was dan van tevoren de eieren goed en leg deze een aantal seconden in kokend water. Gebruik alleen verse eieren en bewaar deze in de koelkast.
Lees verder