Zwanger en eiersalade
Vaak wordt het zwangere vrouwen afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege een gevaar op besmetting met de salmonellabacterie. Omdat er in eiersalade doorgaans geen rauwe eieren verwerkt worden, en omdat het goed geconserveerd is, is de kans op een besmetting door het eten van eiersalade klein. Dit kan anders zijn als men zelfgemaakte eiersalade eet, of als de eiersalade te lang buiten de koeling gestaan heeft. Dit is vaak het geval bij feestjes en partijen.
Eiersalade
Eiersalade is een populaire salade voor op brood of op een toastje. Eiersalade bestaat uit ei, mayonaise en kruiden. Soms zijn er andere ingrediënten zoals aardappel, ananas, ui of selderie aan toegevoegd.
Bereiding
Eiersalade die je in de winkel koopt wordt bijna altijd bereid met mayonaise. De eieren, kruiden en eventueel overige ingrediënten worden gemengd met de mayonaise. Om het product houdbaar te maken worden er voldoende voedingszuren en conserveermiddelen toegevoegd. Het eindproduct wordt afgevuld in een bakje en geseald. Omdat salades vaak gepasteuriseerd zijn, zijn de meeste bacteriën dood. Hierdoor is eiersalade die nog dicht is enige tijd houdbaar. Na het openen kunnen er weer bacteriën bij, waardoor de salade nog maar drie dagen in de koeling houdbaar is. Zelfgemaakte eiersalade kun je maken door eieren, bieslook, mayonaise en eventueel een beetje mosterd, kerriepoeder, zout en peper met elkaar te mengen. Deze salade is eveneens ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast.
Gezondheid
Vooral voor zwangere vrouwen is het belangrijk dat ze gezond en gevarieerd eten. Dit komt namelijk ten goede van de groei van het kindje. Gezond eten betekent niet alleen maar groente en fruit eten. In een gezond voedingspatroon hoort veel variatie te zitten. Af en toe een boterham met eiersalade past daardoor in een gezond voedingspatroon terwijl dagelijks vier boterhammen met eiersalade weer af te raden is.
Eieren
In een goede eiersalade zijn eieren het hoofdingrediënt. Eieren zijn gezond voor zwangere vrouwen omdat ze veel vitamines en mineralen bevatten die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby. Denk aan foliumzuur wat de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje verlaagt. Maar ook ijzer, wat de kans op bloedarmoede tijdens de zwangerschap verlaagt. Verder bevatten eieren vitamine B, wat noodzakelijk is voor de opbouw van de botten en choline wat belangrijk is bij de ontwikkeling van de hersenen.
Vet
Eiersalade wordt meestal als vet en calorierijk beschouwd. Dit is niet altijd waar. De gezondheid van eiersalade is eigenlijk vooral afhankelijk van het recept. Als je eiersalade zelf maakt kun je bijvoorbeeld gebruik maken van halvanaise of halfvolle frietsaus. Maar ook kant-en-klare eiersalade in de supermarkt is verkrijgbaar in laag vet soorten. Overigens zijn de vetten die gebruikt worden voor de mayonaise hoofdzakelijk plantaardig. Plantaardige vetten staan bekend om het hoge aandeel onverzadigde vetzuren, welke een gunstige werking kunnen hebben op hart- en bloedvaten.
Zout
Om eiersalade op smaak te brengen wordt vaak veel zout gebruikt. Te veel zout is slecht voor de gezondheid. Vooral tijdens de zwangerschap moeten vrouwen extra opletten met zout. Te veel zout kan namelijk lijden tot opgezwollen enkels door het vasthouden van vocht. Maar ook kan het leiden tot een te hoge bloeddruk, wat gevaarlijk kan zijn voor de ongeboren baby. Zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk kunnen daarom beter hun eiersalade zelf maken en hierbij geen of heel weinig zout gebruiken.
Bacteriën
De veiligheid van eiersalade is voornamelijk afhankelijk van de bereiding. Hierbij is het belangrijkste onderscheid of de eiersalade uit de fabriek komt, of dat deze door een (hobby)kok is gemaakt.
Industrieel bereidde eiersalade
In eiersalade uit de winkel worden doorgaans geen rauwe eieren verwerkt. De eieren worden hard gekookt en de mayonaise is gemaakt met gepasteuriseerd ei. Dit verkleint de kans op een salmonella besmetting aanzienlijk. Daarnaast worden er behoorlijk wat voedingszuren en conserveermiddelen aan toegevoegd, waardoor de meeste bacteriën geen kans meer krijgen. Na openen kun je eiersalade meestal drie dagen in de koelkast bewaren. De salades kunnen binnen drie dagen, indien ze tussendoor niet te lang uit de koeling geweest zijn, ook door zwangere vrouwen veilig gegeten worden.
Huisgemaakte eiersalade
Daar waar eiersalade die je in de winkel koop als een veilig product wordt gezien, kan er nogal wat mis zijn met zelfgemaakte eiersalade. Deze laatste kan bij onvoldoende hygiëne, verhitting of gebruik van rauwe ingrediënten besmet zijn met gevaarlijke bacteriën voor zwangere vrouwen. Zo kunnen er bijvoorbeeld niet goed gekookte eieren gebruikt zijn, maar ook kunnen er voor de bereiding van zelfgemaakte mayonaise rauwe eieren gebruikt zijn. Rauwe eieren kunnen mogelijk besmet zijn met salmonella. Omdat salmonella niet in staat is de placenta te passeren vormt deze bacterie geen direct gevaar voor de baby, maar de moeder kan daarentegen wel ernstig ziek worden door een salmonella besmetting. Een ander mogelijk gevaar schuilt in een onhygiënische bereiding. Hierdoor bestaat er een kans op Listeriabesmetting. Vooral als de zelfgemaakte eiersalade enige tijd in de koeling bewaard wordt kan dit leiden tot een flinke besmetting die vervolgens via de moeder de ongeboren baby kan infecteren. De gevolgen hiervan kunnen ernstig zijn, Listeriose tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam.
Eiersalade tijdens de zwangerschap
De kans dat bovenstaande besmettingen voorkomen in zelfgemaakte eiersalade is klein. Daarom wordt er niet afgeraden om helemaal geen zelfgemaakte eiersalade meer te eten. Desalniettemin is het verstandig om op feestjes waar zelfgemaakte eiersalade al enige tijd op tafel staat toch maar beter te kiezen voor iets anders. Het veiligst is om je eiersalade zelf te maken op een hygiënische en veilige manier of om eiersalade uit de winkel te eten. Bewaar de eiersalade eenmaal geopend maximaal drie dagen in de koeling en laat deze niet te lang buiten de koeling op tafel staan.
Lees verder