Een gezonde levensstijl om de vruchtbaarheid te verhogen

Een gezonde levensstijl om de vruchtbaarheid te verhogen Er is sprake van een verminderde vruchtbaarheid als de vrouw na een jaar van onbeschermde gemeenschap niet zwanger is geworden. Mannen en vrouwen hebben allebei een even grote kans om niet of minder vruchtbaar te zijn. Bij vrouwen kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals een onregelmatige menstruatie. Bij mannen ligt de oorzaak vaak bij het sperma. Of het nu aan beiden ligt of aan één van beiden, als er sprake is van een kinderwens moet er gezocht worden naar een oplossing. Er zijn een aantal natuurlijke middelen, dus zonder het gebruik van medicijnen, die zowel mannen als vrouwen kunnen gebruiken om de kans van slagen groter te maken. Allereerst is een gezonde levensstijl heel erg belangrijk, maar daarnaast kunnen ook andere middelen de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen verhogen, zoals gezonde voeding en supplementen. Voor de vrouw is het van groot belang om te weten hoe haar cyclus verloopt en wanneer er sprake is van een eisprong.

Inhoud


Vruchtbaarheid

Je bent als man en vrouw vruchtbaar als je kinderen kunt verwekken en als vrouw als je in staat bent om een vrucht te dragen. Niet iedereen is vruchtbaar of even sterk vruchtbaar. Er zijn een aantal verschillende niveaus van vruchtbaarheid:
  • Verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit): Hier is sprake van als de vrouw na een jaar van onbeschermde gemeenschap niet zwanger is geworden, of de vrouw heeft herhaalde miskramen gekregen. Bij een miskraam wordt de vrouw dus wel zwanger, maar kan ze de zwangerschap niet voldragen.
  • Primaire subfertiliteit: Dit is het geval als de man of vrouw verminderd vruchtbaar is en de vrouw nog niet zwanger geworden is na onbeschermde gemeenschap. De man en vrouw hebben nog geen kindje gekregen samen.
  • Secundaire subfertiliteit: Hier is sprake van als er een verminderde vruchtbaarheid is bij de man of vrouw, maar de vrouw is al wel eerder zwanger geweest of de vrouw heeft al wel eerder een kindje gekregen, maar daarna is het niet meer gelukt om zwanger te worden.
  • Onvruchtbaarheid (infertiliteit): Een man en vrouw kunnen geen kinderen krijgen en dit is ook medisch vastgesteld.

Oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen

Onvruchtbaarheid komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen, en in sommige gevallen ligt het aan allebei. Bij een klein percentage waarbij onvruchtbaarheid is vastgesteld wordt de oorzaak nooit gevonden. Dit wordt ook wel 'onbegrepen onvruchtbaarheid' genoemd. De term die door artsen hiervoor gebruiken is idiopathische subfertiliteit. De oorzaken van een verminderde vruchtbaarheid kunnen dus bij de man of aan de vrouw liggen.

Oorzaken bij mannen

Bij mannen kan onvruchtbaarheid of een verminderde vruchtbaarheid liggen aan een aantal zaken, maar het ligt wel grotendeels aan het sperma en de zaadcellen:
  • De aanmaak van de zaadcellen kan verstoord zijn, bijvoorbeeld door het ontbreken van een of beide teelballen
  • Slechte kwaliteit van het sperma
  • De zaadlozing kan verstoord zijn, bijvoorbeeld door een verstopte zaadleider
  • Seksuele problemen

Oorzaken bij vrouwen

Bij vrouwen kunnen de oorzaken onder andere zijn:
  • Soa
  • Endometriose (baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder)
  • Vleesbomen (goedaardig gezwel aan de baarmoederwand)
  • Onregelmatige menstruatie of eisprong
  • Tekort aan gezonde eicellen
  • Problemen met de hormoonhuishouding
  • Aangeboren afwijking van de baarmoeder of de eierstokken
  • PCOS-syndroom (geen goede rijping van de eiblaasjes en vaak ook langdurig geen eisprong of menstruatie)
  • Seksuele problemen

De vruchtbaarheid verhogen

Zowel mannen als vrouwen kunnen hun natuurlijke vruchtbaarheid verhogen door onder andere hun levensstijl aan te passen. Maar ook door het gebruik van andere natuurlijke middelen, zoals voeding en supplementen is de kans heel groot dat de vruchtbaarheid verhoogd wordt en er een goede kans is op een gezonde zwangerschap.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Vruchtbaarheid van de vrouw verhogen

Weten wanneer de eisprong is

Om zwanger te kunnen worden is het heel belangrijk om te weten wanneer een eitje rijp is. Sommige vrouwen voelen hun eisprong, maar je kunt het ook zien aan het baarmoederslijmvlies. Als je baarmoederslijm dunner en helderder is, dan komt de eisprong eraan. Je bent vruchtbaar van vijf dagen voor de daadwerkelijke eisprong tot één dag ná de eisprong. Omdat het baarmoederslijmvlies dunner is, kunnen de zaadcellen eenvoudiger de eicel bereiken. Je kunt je baarmoederslijm controleren door af en toe met een zakdoekje voorzichtig langs de vagina te wrijven. Is het slijmvlies rekbaar en lijkt het een beetje op eiwit, dan is het moment aangebroken om proberen zwanger te raken. Ook zijn er verschillende testen te verkrijgen om te kijken of je aan het ovuleren bent.

Gewicht: afvallen of aankomen

Wil je je oestrogeenpeil gezond houden, dan moet je ook je lichaamsvet in de gaten houden. Oestrogenen spelen namelijk een rol in de aanmaak van vetten en lichaamsvet zorgt voor een toename van oestrogeen, wat tot meer gewicht kan leiden, en dus weer tot meer oestrogeen. Heb je een te laag vetgehalte, dan kan dit weer zorgen voor te weinig oestrogeen, wat dus weer kan zorgen voor geen menstruatie. Ook de ovulatie kan hierdoor niet goed gaan, of de baarmoeder kan de bevruchte eicel moeilijk laten innestelen. Oestrogeen en lichaamsvet gaan dus hand in hand en als deze twee uit balans zijn, kan het de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden.

Vermijd fysieke inspanning

Als je regelmatig veel en intensief sport, kan dit van invloed zijn op je eisprong. Dit probleem komt veel voor bij vrouwelijke topsporters, zoals atleten en ballerina's. Als je intensief sport en je probeert zwanger te raken, doe dan even een paar stapjes terug en zorg dat je lichaam in gezonde rust komt. Ook stress kan zorgen voor problemen met zwanger worden.

Vermijden van bepaalde geneesmiddelen

Het gebruik van antihistaminica (onderdrukker van allergische reacties) en decongestivum (tegen verstopte neus) beïnvloedt het slijmvlies in de holtes, maar ook het baarmoederslijmvlies. Het baarmoederslijmvlies moet in goede en gezonde conditie zijn, om het sperma naar de eicel te leiden. Vermijd dus deze middelen bij het proberen om zwanger te worden. Vermijd ook ibuprofen en aspirine. Dit zijn ontstekingsremmende middelen, maar hebben ook invloed op de ovulatie. Ook kunnen deze medicijnen ervoor zorgen dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Paracetamol kan wel gewoon als pijnstiller gebruikt worden.

Een gezonde levensstijl voor de man en vrouw

Om de vruchtbaarheid van de man en de vrouw te verhogen is het hebben van een gezonde levensstijl heel belangrijk. Dit houdt in dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt, matig bent met alcohol en niet rookt. Een gezond voedingspatroon is ook erg belangrijk voor een gezond lichaam. Bovendien kan een gezond voedingspatroon en het letten op verschillende voedingsmiddelen voor zowel vrouwen als mannen de vruchtbaarheid verhogen.

Stoppen met roken / Bron: 27707, PixabayStoppen met roken / Bron: 27707, Pixabay
Stoppen met roken
Van roken is het algemeen bekend dat het de vruchtbaarheid vermindert en het verhoogt bovendien de kans op een miskraam. Ook wordt het aantal gezonde eicellen bij de vrouw minder als zij rookt en bij mannen daalt het aantal spermacellen en hij heeft een grote kans op beschadigde zaadcellen. Bij een verminderde vruchtbaarheid is het absoluut heel belangrijk dat er gestopt wordt met roken.

Pas je voeding aan

Een gezonde levensstijl is voor iedereen heel belangrijk, maar bij een verminderde vruchtbaarheid en het uitblijven van een zwangerschap, kunnen bepaalde voedingsmiddelen van groot belang zijn. Zorg dus voor een goed en gezond voedingspatroon. Van een aantal voedingsmiddelen is het bekend dat ze een positieve werking hebben op het oestrogeengehalte, zodat deze stabiel en in balans blijft met het vetpercentage.

Vezels
Om een overschot aan oestrogeen kwijt te raken, zijn vezels van groot belang. Door het verteringsproces verlaat een teveel aan oestrogeen het lichaam, maar om dit proces goed te laten verlopen zijn vezels belangrijk. Vezels vind je alleen in plantaardige producten, zoals volkoren producten, groente, fruit, peulvruchten en noten.

Antioxidanten
Voeding die rijk is aan antioxidanten, zoals fruit, groenten, noten en granen hebben, naast dat ze vezels bevatten, ook nog een andere goede werking, namelijk de antioxidantenwerking. Vrije radicalen zijn stoffen in ons lichaam die gezonde cellen beschadigen. Het merendeel van deze stoffen wordt door ons lichaam zelf aangemaakt. Dit gebeurt automatisch door de verschillende processen waar ons lichaam de hele dag mee bezig is, denk aan de stofwisseling en de celdeling. Antioxidanten gaan de werking tegen van deze schadelijke stoffen. Hoe gezonder je leeft en eet, hoe minder vrije radicalen je in je lichaam krijgt.

Belangrijke vetzuren

Het eten van gezonde en natuurlijke voedingsmiddelen is ontzettend belangrijk om de vruchtbaarheid te verbeteren. Het lichaam krijgt zo voldoende voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Naast al deze voedingsstoffen heeft ons lichaam ook belangrijke vetzuren nodig, de zogeheten essentiële vetzuren. Dit zijn gezonde vetten die erg goed zijn voor ons lichaam. We kennen deze vetten als omega 3, omega 6 en omega 9. De belangrijkste zuren in deze vetten zijn de ALA-, DHA- en EPA-vetzuren. Probeer twee keer per week vette vis te eten. Als dit niet lukt, zorg dan voor een goede kwaliteit van omega 3. Deze supplementen zijn vrij te verkrijgen in de vorm van olie of capsules bij de apotheek.

ALA, DHA en EPA

ALA-zuur is een plantaardig omega-3-vetzuur en kun je vinden in noten en zaden, maar ook in verschillende oliën, zoals lijnzaadolie. Deze olie bevat de meeste ALA. De zuren DHA en EPA zijn de dierlijke visvetzuren en deze zitten dan ook in vis en in schaal-, en schelpdieren. Belangrijke voedingsbronnen van DHA en EPA zijn zalm, haring, makreel, forel en sardines.

Bron: Meditations, PixabayBron: Meditations, Pixabay
Visvetzuren
De omega-visvetzuren hebben een groot positief effect op de vruchtbaarheid van de man en de vrouw. Voor de vrouw is het niet alleen goed voor de rijping van de eicellen, maar het heeft ook effect op de hormonen van de vrouw en de hele baarmoeder. Voor de man zijn deze vetzuren juist belangrijk voor zijn sperma en zaadcellen. Het heeft een positieve werking op de algehele vruchtbaarheid van mannen en vrouwen, zoals:
  • de regeling van de hormonen in het lichaam (hormoonregulatie).
  • Het zorgen voor de toename van het baarmoederhalsslijm (cervixslijm), hierdoor kan de zaadcel beter bij de eicel komen.
  • Het stimuleren van de eisprong (ovulatie).
  • Zorgen voor een verbeterde kwaliteit van de baarmoeder.
  • Het verbeteren van de kwaliteit van de zaad- en eicellen.
  • Het verbeteren van de gehele gezondheid van alle organen in het lichaam, dus ook de voortplantingsorganen van de man en vrouw.
  • Het zorgen voor een betere werking van de bloedsomloop naar de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen.
  • De bloeddruk verlagen.
  • Het bijdragen aan de vorming van gezond sperma en gezonde zaad,- en eicellen

Bron: 3dman eu, PixabayBron: 3dman eu, Pixabay

Andere supplementen om de vruchtbaarheid te verhogen

Er zijn een aantal supplementen die naast een gezonde levensstijl en gezonde voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat de vruchtbaarheid verhoogd wordt.

Zink

Voor mannen
Dit is een mineraal dat ervoor zorgt dat het testosterongehalte in het lichaam verhoogd wordt en dat er meer spermacellen aangemaakt worden. Ook wordt het sperma door het gebruik van zinksupplementen vitaler. Een ding is wel belangrijk om te weten: zink belemmert de opname van koper in het lichaam. Daarom is het belangrijk om bij gebruik van zinksupplementen ook 2 mg. koper per dag te slikken. Er zijn supplementen verkrijgen waarin ze beide zitten. Zink is ook belangrijk bij de werking van vitamine B11 (foliumzuur). Een combinatie van deze twee mineralen zorgt voor een toename van gezonde spermacellen.

Foliumzuur

Voor mannen
Het gebruik van foliumzuur door mannen die verminderd vruchtbaar zijn, kan zorgen voor een betere kwaliteit van het sperma. Dat komt omdat foliumzuur een positief effect heeft op het DNA dat in het sperma zit.

Voor vrouwen
Foliumzuur kan door de vrouw ook gebruikt worden om de vruchtbaarheid te verhogen, doordat foliumzuur een positief effect heeft op een bepaalde bouwstof (homocysteïne) in het lichaam die heel belangrijk is voor de vorming en rijping van de eicellen. Ook is foliumzuur heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van de baby, met name voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Selenium (seleen)

Voor mannen
Selenium is een mineraal dat heel belangrijk is voor het sperma en de zaadcellen. Het beschermt de cellen tegen de aanval van vrije radicalen, maar het zorgt ook voor een betere werking van de wand van de zaadcel, zodat de zaadcel stabiel blijft. Daarnaast zorgt selenium ervoor dat de bewegingen van de zaadcel beter wordt. Als je een tekort aan selenium hebt, kan dit ervoor zorgen dat de kwaliteit van het sperma slechter wordt.

Voor vrouwen
Selenium is een mineraal dat actief aanwezig is in de voortplantingsorganen van de vrouw, met name in de eierstokken, waar de rijping van de eicellen plaatsvindt. Voldoende selenium zorgt voor gezonde vruchtbare eicellen. Bij een verminderde vruchtbaarheid kan selenium ervoor zorgen dat de vruchtbaarheid verhoogd wordt.

Vitaminen voor mannen en vrouwen

Om de vrije radicalen tegen te gaan, die de gezonde zaad- en eicellen beschadigen, kun je ook extra vitaminen slikken met een antioxidantenwerking, zoals vitamine C,D en E. Deze zorgen ervoor dat het kwaliteit van het sperma beter wordt en helpen de zaad,- en eicellen te beschermen.

Tot slot

Ben je een vrouw en ouder dan 35, dan kunnen jullie ná een half jaar contact opnemen met de huisarts als je niet zwanger bent geworden na een half jaar ‘proberen’. Ben je jonger dan 35 jaar, neem dan na een jaar van ‘proberen’ contact met de huisarts. Hoe ouder de vrouw is, hoe langer het kan duren voor je zwanger bent. De gunstigste leeftijd van de vrouw is tussen de 20 en 30 jaar, in deze periode zit zij in haar meest vruchtbare periode. Voor andere zaken die zorgen voor eventuele complicaties, kun je altijd direct contact opnemen.
© 2017 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om vruchtbaarheid te bevorderenTips om vruchtbaarheid te bevorderenNiet voor iedereen is het realiseren van hun kinderwens iets van zelf sprekends. Er zijn een hoop vrouw en mannen die ni…
Voeding, vruchtbaarheid en zwangerschapVoeding, vruchtbaarheid en zwangerschapDe kans op een zwangerschap hangt van veel factoren af. Naast medische factoren zijn er ook andere zaken waar men op kan…
Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Zwanger worden wordt lastiger wanneer er bepaalde risicofactoren aanwezig zijn. Een flink deel van deze risicofactoren k…
Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineUitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineProlactine is de veroorzaker van het uitblijven van de menstruatie na de zwangerschap. Prolactine is een hormoon dat ond…

Zwanger en eiersaladeZwanger en eiersaladeVaak wordt het zwangere vrouwen afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege een gevaar op besmetting met de salmonellabact…
Bloedarmoede (anemie) tijdens de zwangerschapBloedarmoede (anemie) tijdens de zwangerschapZwangere vrouwen krijgen relatief vaak te maken met bloedarmoede (anemie). Het bloed bevat dan niet genoeg rode bloedcel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Onvruchtbaarheid
  • https://www.freya.nl/brochures/vruchtbaarheidsproblemen-bij-de-man/
  • https://www.ahealthylife.nl/17-natuurlijke-manieren-om-vruchtbaarheid-boost-geven-en-sneller-zwanger-worden/
  • Boek 1001 veilige remedies ISBN978-90-6407-818-7
  • http://www.natuurlijkvruchtbaar.nl/
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: 27707, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Meditations, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: 3dman eu, Pixabay
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.