Uitdroging tijdens de zwangerschap
Uitdroging kan altijd een serieus probleem zijn maar tijdens de zwangerschap is dit nog gevaarlijker. Je hebt niet alleen meer vocht nodig dan normaal als je zwanger bent maar de baby heeft ook vocht nodig. Vocht is essentieel om je in leven te houden en het is belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Goed blijven drinken is iets waar je de gehele zwangerschap heel goed op moet letten. Wat zijn symptomen van uitdroging tijdens de zwangerschap en hoe kun je uitdroging voorkomen?
Wat veroorzaakt uitdroging?
Je lichaam verliest meer en sneller vocht dan dat er binnen komt. Het resultaat is dat je lichaam moeite kan hebben de normale functies uit te voeren. Als je het vocht niet aanvult kan je uitgedroogd raken. Gedurende de zwangerschap is dit iets om je zorgen over te maken. Vocht is nodig om de placenta te vormen, via de placenta komen voedingsstoffen bij de groeiende baby. Het vocht is ook nodig voor het vruchtwater. Uitdroging gedurende de zwangerschap kan complicaties tot gevolg hebben zoals:
- Weinig vruchtwater
- Vroeggeboorte
- Weinig productie van borstvoeding
- Geboorteafwijkingen
Als je last van ochtendmisselijkheid hebt waardoor het moeilijk is om dranken en voedsel binnen te houden is uitdroging iets waar je extra op moet letten. Overgeven kan leiden tot te weinig vocht en verlies van maagsappen. Als je verder bent in de zwangerschap kan oververhitting een issue worden, dit kan een teken zijn van uitdroging. Andere mogelijke oorzaken van uitdroging zijn veel bewegen, zeker als het warm weer is, diarree, overgeven, griep, overmatig zweten, niet genoeg drinken.
Wat zijn de symptomen van uitdroging gedurende zwangerschap?
Als je uitgedroogd begint te raken zijn er wel tekenen hiervan te merken in het lichaam. Het is belangrijk dat je ze weet te herkennen.
Oververhitting kan zeker tijdens een zwangerschap een teken zijn van uitdroging. Als je niet genoeg water drinkt kan je lichaam problemen krijgen om de temperatuur van je lichaam te reguleren. Dit zorgt dat je oververhit kan raken. Donkere urine is een ander teken waar je op moet letten, lichte urine betekent dat je vocht op peil is.
Lichte tot gemiddelde uitdroging
Lichte en gemiddelde uitdroging zijn over het algemeen op te lossen met water drinken. Hou jezelf goed in de gaten als je de volgende symptomen ervaart:
- Droge mond
- Oververhitting
- Moeheid
- Dorst hebben
- Weinig plassen
- Hoofdpijn
- Verstopping
- Duizeligheid
Als je deze symptomen ervaart, drink water en neem zoveel mogelijk rust. Het is een goed idee om de arts te bellen en uit te leggen wat je voelt. Gedurende de zwangerschap kan uitdroging kleine samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Gewoonlijk duurt dit zo'n 2 minuten. Deze samentrekkingen zijn normaal in het derde trimester van de zwangerschap maar je kan het ook in het tweede trimester ervaren. Als je veel van dit soort samentrekkingen voelt kan dit een teken zijn dat je niet goed gehydrateerd bent.
Zware uitdroging
Zware uitdroging is niet alleen op te lossen met water drinken, zeker tijdens de zwangerschap heb je in dit geval medische behandeling nodig. Symptomen van zware uitdroging zijn:
- Extreme dorst
- Extreem droge mond, huid en slijmvliezen
- Irritatie en verwarring
- Weinig of geen urine
- Erg donkere urine
- Je ogen liggen dieper in hun kassen
- Versnelde hartslag en ademhaling
- Lage bloeddruk
Let op de huid, je kan uitgedroogd zijn als je huid droog en schilferig is en niet elastisch. Als je een stukje huid pakt trekt het niet vanzelf weer glad als je het loslaat. Als deze symptomen aanwezig zijn is het belangrijk om direct een arts te consulteren.
Uitdroging voorkomen
Het voorkomen van uitdroging hoeft niet moeilijk te zijn. De beste manier om goed gehydrateerd te blijven gedurende je zwangerschap en daarna is elke dag genoeg water drinken. Probeer ten minste 12 glazen per dag te drinken. Als je last van je spijsvertering hebt kunt je proberen om tussen de maaltijden door drinken in plaats van tijdens de maaltijd. Dit kan de klachten wat verlichten. Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, probeer genoeg te drinken op momenten dat je je wel goed voelt. In gevallen van extreme ochtendmisselijkheid waarbij je geen vocht binnen kan houden moet je een arts consulteren. Vermijd cafeïne, deze stof die bijvoorbeeld aanwezig is in koffie zorgt ervoor dat je vaker moet plassen. Hierdoor raak je sneller je vocht kwijt. Water is ideaal maar je kan ook melk drinken of vruchtensap en soep.
Wees voorzichtig met activiteiten en sport waardoor je gaat zweten, je kan oververhit raken. Zelfs wandelen in warm weer of in weer met een hoge luchtvochtigheid kan oververhitting veroorzaken.
Iedereen kan uitgedroogd raken, maar gedurende een zwangerschap is dit een groter risico. De beste manier om dit te voorkomen is een focus op de hydratatie. Maak er een gewoonte van om een flesje water mee te nemen als je van huis gaat. Hou bij hoeveel je drinkt. Zolang je elke dag genoeg drinkt hebben jij en je baby genoeg vocht in het lichaam.