Uitdroging bij kinderen

Uitdroging bij kinderen Jonge kinderen zijn niet altijd in staat om zelf aan te geven dat ze tekort aan vocht hebben. Een eerste symptoom hiervan is dorst hebben. Heel jonge kinderen en baby’s lopen hierdoor risico, als de uitdroging niet op tijd wordt opgemerkt. Bijeen baby kan het binnen een paar uur al gevaarlijke effecten hebben. Let als ouders dus goed op als je kind last heeft van braken, diarree, zweten, koorts en als het buiten erg heet is.

Symptomen van uitdroging

Als een kind meer vocht kwijtraakt dan het binnen krijgt, ontstaat uitdroging. Vaak gaat dit geleidelijk, maar het kan ook erg snel optreden, vooral bij baby’s. Symptomen waaraan je kunt merken dat je kind uitgedroogd is, zijn;
  • Dorst hebben; jonge kinderen en baby’s kunnen dit niet kenbaar maken
  • Droge tong
  • Huilen zonder tranen
  • Geen of weinig plassen, de plas ruikt sterk en is donker van kleur
  • Ingedeukte fontanel bij baby’s

Als het stadium van volledige uitdroging bereikt is zijn de symptomen;

  • Rusteloosheid
  • Verwardheid
  • Sufheid
  • Bewustzijnsverlies

Oorzaken van het ontstaan van uitdroging

  • Een ziek kind wil vaak niet eten en drinken
  • Braken
  • Diarree
  • Zweten
  • koorts
  • Extreme warmte van buitenaf

Wat kun je zelf doen

  • Geef je kind, als het ziek is en niets wil hebben regelmatig kleine slokjes drinken. Kies een drankje wat het kind lekker vindt. Het vochtig maken van de lippen helpt vaak ook al wat mee. Eten is nu niet zo belangrijk, dus dat kan je achterwege laten. Het drinken moet je zo nodig wel afdwingen.
  • Geef je kind wat meer zout in het eten, als de buiten temperaturen erg hoog zijn, en je kind hierdoor erg veel zweet.

Hoeveel vocht heeft een gezond kind nodig?

Een kind heeft 1 tot 1,5 liter vocht per dag nodig. ( Baby’s 150 ml per kg lichaamsgewicht en jonge kinderen 50 ml per kg lichaamsgewicht.

Hoe kun je zien dat je jonge kind uitgedroogd is?

Pak de huid van je kind tussen duim en wijsvinger. Normaal gesproken glijdt de huid na loslaten direct terug. Blijft de huid echter staan of glijdt het maar langzaam terug, dan is er sprake van uitdroging. Ook kun je de huid indeuken, bij uitdroging veert de huid niet terug, maar blijf je een deuk zien.

De huisarts waarschuwen

Zodra je denkt dat je kind uitgedroogd is, moet je direct contact opnemen met de huisarts, snel handelen is van levensbelang!
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitdroging herkennen: hoe weet je of iemand is uitgedroogd?Uitdroging herkennen: hoe weet je of iemand is uitgedroogd?Bij uitdroging kunnen diverse verschijnselen optreden. Kinderen en ouderen lopen meer kans op uitdroging. In het begin i…
Uitdroging tijdens de zwangerschapUitdroging tijdens de zwangerschapUitdroging kan altijd een serieus probleem zijn maar tijdens de zwangerschap is dit nog gevaarlijker. Je hebt niet allee…
Hypokaliëmie: een tekort aan kaliumKalium is een van de belangrijke zouten die het lichaam nodig heeft voor een gezonde werking. Ook is kalium van groot be…
Rotavirus: heftige diarree, uitdroging bij baby of zuigelingRotavirus: heftige diarree, uitdroging bij baby of zuigelingDoor toedoen van voeding, de weerstand en hygiëne kan een baby snel worden geïnfecteerd met bacteriën of een virus. Bij…

Pijnlijke branderige voeten? Wat is eraan te doen?Pijnlijke branderige voeten? Wat is eraan te doen?Pijnlijke branderige voeten komen vaak voor en kunnen veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen of omstandighed…
HuisstofmijtallergieHet hele jaar door verkouden. Dit klinkt vreselijk maar mensen met een huisstofmijtallergie zullen het herkennen. Door d…
Bronnen en referenties
  • Boek Kinderen en gezondheid ISBN 90 274 2545 0
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.