Uitdroging bij kinderen
Jonge kinderen zijn niet altijd in staat om zelf aan te geven dat ze tekort aan vocht hebben. Een eerste symptoom hiervan is dorst hebben. Heel jonge kinderen en baby’s lopen hierdoor risico, als de uitdroging niet op tijd wordt opgemerkt. Bijeen baby kan het binnen een paar uur al gevaarlijke effecten hebben. Let als ouders dus goed op als je kind last heeft van braken, diarree, zweten, koorts en als het buiten erg heet is.
Symptomen van uitdroging
Als een kind meer vocht kwijtraakt dan het binnen krijgt, ontstaat uitdroging. Vaak gaat dit geleidelijk, maar het kan ook erg snel optreden, vooral bij baby’s. Symptomen waaraan je kunt merken dat je kind uitgedroogd is, zijn;
- Dorst hebben; jonge kinderen en baby’s kunnen dit niet kenbaar maken
- Droge tong
- Huilen zonder tranen
- Geen of weinig plassen, de plas ruikt sterk en is donker van kleur
- Ingedeukte fontanel bij baby’s
Als het stadium van volledige uitdroging bereikt is zijn de symptomen;
- Rusteloosheid
- Verwardheid
- Sufheid
- Bewustzijnsverlies
Oorzaken van het ontstaan van uitdroging
- Een ziek kind wil vaak niet eten en drinken
- Braken
- Diarree
- Zweten
- koorts
- Extreme warmte van buitenaf
Wat kun je zelf doen
- Geef je kind, als het ziek is en niets wil hebben regelmatig kleine slokjes drinken. Kies een drankje wat het kind lekker vindt. Het vochtig maken van de lippen helpt vaak ook al wat mee. Eten is nu niet zo belangrijk, dus dat kan je achterwege laten. Het drinken moet je zo nodig wel afdwingen.
- Geef je kind wat meer zout in het eten, als de buiten temperaturen erg hoog zijn, en je kind hierdoor erg veel zweet.
Hoeveel vocht heeft een gezond kind nodig?
Een kind heeft 1 tot 1,5 liter vocht per dag nodig. ( Baby’s 150 ml per kg lichaamsgewicht en jonge kinderen 50 ml per kg lichaamsgewicht.
Hoe kun je zien dat je jonge kind uitgedroogd is?
Pak de huid van je kind tussen duim en wijsvinger. Normaal gesproken glijdt de huid na loslaten direct terug. Blijft de huid echter staan of glijdt het maar langzaam terug, dan is er sprake van uitdroging. Ook kun je de huid indeuken, bij uitdroging veert de huid niet terug, maar blijf je een deuk zien.
De huisarts waarschuwen
Zodra je denkt dat je kind uitgedroogd is, moet je direct contact opnemen met de huisarts, snel handelen is van levensbelang!