Pecannoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
De pecannoot groeit voornamelijk in het zuiden van Noord-Amerika en is een bladverliezende, 40 tot 50 meter hoge boom uit de okkernootfamilie (Juglandaceae), bomen die wereldwijd voorkomen, behalve in Afrika en Australië. Aan de vorm kun je zien dat pecannoten een ver familielid van de walnoot zijn. Pecannoten lijken op walnoten, maar zijn meestal langer, slanker en zien er gladder uit. De schil is bruin en glad en is dunner en gemakkelijker te kraken dan die van walnoten. Pecannoten hebben veel gezondheidsvoordelen en hebben een uitstekende voedingswaarde. Pecannoten bevatten meer antioxidanten dan welke andere boomnoot dan ook. Ze bevatten ook vitaminen en mineralen zoals mangaan, kalium, calcium, ijzer, magnesium, zink en selenium.
Pecannoten /
Bron: Tseiu, PixabayGeschiedenis
Pecannoten hebben een grote rol gespeeld in het dieet en de keuken van de inheemse volkeren in Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten, waar de pecan van oudsher groeit. Veel inheemse Amerikaanse stammen vertrouwden op pecannoten als hoofdvoedsel in de herfst- en wintermaanden en pecannoten dienden zelfs als ruilmiddel.
In de 18e en 19e eeuw begonnen Spaanse en Franse kolonisten pecannoten te cultiveren en ze exporteerden deze noten uiteindelijk naar andere delen van de wereld. New Orleans, een belangrijke zeehaven, ligt in het hart van de natuurlijke habitat van de pecannoot en werd een belangrijke speler in de groeiende pecannotenmarkt van de 19e eeuw.
Pecannoten spelen nog steeds een grote rol in de cultuur en tradities in het zuiden van de Verenigde Staten. Van pecannoot tot koffie-pecannotenijs, pecannoten behoren tot het rijke culinaire erfgoed van het zuiden van de VS.
Gepelde pecannoten /
Bron: LisaRedfern, PixabayVoedingswaarde van pecannoten
Pecannoten worden gewaardeerd om hun hoge gehalte aan antioxidanten en omega-6-vetzuren en beide beschermen de gezondheid van je hart, verlagen het cholesterolgehalte en helpen ziekten te voorkomen. Pecannoten bevatten ook veel eiwitten en
vezels, terwijl ze weinig verzadigd vet bevatten, waardoor ze een populaire alternatieve eiwitbron voor vegetariërs, veganisten en '
plantaardigers' zijn. Pecannoten bevatten ook veel vitaminen en mineralen, waaronder
vitamine B1 (thiamine),
fosfor,
kalium,
calcium,
ijzer,
magnesium,
zink en
selenium.
Pecannoten zijn ook een geweldige bron van
mangaan en
koper. Deze mineralen zijn essentiële componenten van enzymen die je lichaam nodig heeft om fysiologische reacties in je cellen uit te voeren. Als je niet genoeg van deze mineralen binnenkrijgt, kan dit problemen met je groei en metabolisme of stofwisseling veroorzaken.
Pecannoten kopen en bewaren
Let bij het kopen van pecannoten op dat de schil van de noten glad, onbeschadigd en uniform van kleur is. Gepelde pecannoten zijn sterk gegroefd en uniform van kleur en mogen nooit droog of verschrompeld zijn. Na aankoop kunnen ongepelde pecannoten tot 12 maanden worden bewaard op een koele, droge plaats, zonder dat ze hun versheid verliezen. Gepelde pecannoten moeten worden bewaard in de koelkast of vriezer en in een luchtdichte doos. Pecannoten die in de koelkast worden bewaard, blijven ongeveer negen maanden vers, terwijl die in de vriezer maximaal twee jaar houdbaar zijn. Bevroren pecannoten kunnen meerdere keren worden ontdooid en opnieuw ingevroren zonder afbreuk te doen aan smaak of textuur. Pecannoten met schil mogen bij kamertemperatuur maximaal twee maanden worden bewaard en moeten altijd in een luchtdichte verpakking worden bewaard om vocht en ongedierte buiten te houden.
Gezondheidsvoordelen van pecannoten
Pecannoten kennen diverse gezondheidsvoordelen.
Gezond voor hart en bloedvaten
Pecannoten bevatten enkelvoudig onverzadigde vetten zoals oliezuur (cis-9-octadeceenzuur) en fenolische antioxidanten die het risico op
hartaandoeningen helpen verminderen. Het dagelijks eten van een handvol pecannoten verlaagt het LDL, dat wil zeggen het. 'slechte
cholesterol', en verhoogt het HDL, oftewel het 'goede cholesterol', wat op zijn beurt
beroerte en coronaire hartziekte – de meest voorkomende
hart- en vaatziekten in Nederland – voorkomt.
Pecannoten /
Bron: Tseiu, PixabayVerbetert de spijsvertering
Pecannoten zijn vezelrijk en dit bevordert de stoelgang en is goed voor je darmen. Vezelrijk voedsel is nodig voor een goede stoelgang en darmwerking. Pecannoten voorkomen
obstipatie (verstopping) en verminderen het risico op
aambeien en colitis (
dikkedarmontsteking) door het
maag-darmstelsel schoon te maken.
Helpt bij gewichtsverlies
Het consumeren van
noten verhoogt je verzadigingsgevoel en versnelt je stofwisseling en aldus kan een dieet met pecannoten helpen om af te vallen. De noten zijn ook zeer rijke bron van verschillende
B-vitaminen, zoals vitamine B1 (thiamine),
vitamine B2 (
riboflavine),
vitamine B3 (niacine),
vitamine B5 (
pantotheenzuur),
vitamine B6 en folaten die samen goed zijn voor de stofwisseling.
Vermindert het risico op bepaalde kanker
Pecannoten beschermen het menselijk lichaam tegen kanker als gevolg van de antiproliferatieve eigenschappen van ellaginezuur, een krachtig antioxiderend die kanker kan helpen voorkomen. Deze noten bevatten oleïnezuur, een vetzuur waarvan is vastgesteld dat het het risico op
borstkanker vermindert. Pecannoten verminderen ook het risico op
darmkanker, omdat ze het gastro-intestinale stelsel helpen reinigen.
Ontstekingsremmende voordelen
Pecannoten bevatten veel van het mineraal magnesium, dat een ontstekingsremmende werking heeft. Een verhoogde magnesiuminname vermindert ontstekingen in het lichaam, waaronder ontstekingsreactie van de bloedvatwanden, waardoor het risico op artritis, de
ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten en andere inflammatoire aandoeningen wordt verminderd.
Verhoogt de immuniteit
Voldoende inname van mangaan is van belang voor zenuwgeleiding en hersenfunctie. Pecannoten zijn een rijke bron van mangaan, een krachtige antioxidant. Dit mineraal beschermt je zenuwcellen tegen schade door vrije radicalen (agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels), waardoor je immuniteit wordt verhoogd en het lichaam wordt beschermd tegen ziekten, infecties enz.
Goed voor huid en haar
Pecannoten zijn een uitstekende bron van
vitamine E,
vitamine A, zink,
folaat en fosfor, die een belangrijke rol spelen bij het behouden van een mooie en gezonde huid.
Pecannoten zitten boordevol vezels en helpen bij het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam, waardoor je huid er beter gaat uitzien. Pecannoten bevatten ook vitamine A en zink, wat bijdraagt aan een heldere teint en beschermt tegen huidinfecties.
Gaat veroudering tegen
Pecannoten bevatten tal van antioxidanten, waaronder ellagic acid (ellaginezuur), vitamine A en vitamine E, die de vrije radicalen bestrijden en elimineren die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Zo kunnen pecannoten fijne lijntjes,
rimpels en pigmentatie voorkomen.
Stimuleert de haargroei
Pecannoten zijn een uitstekende bron van L-arginine, een aminozuur dat, wanneer het plaatselijk wordt aangebracht, de haargroei stimuleert. L-arginine helpt de flexibiliteit van de slagaderwanden te vergroten en maakt ze minder vatbaar voor bloedstolsels. Dit verhoogt op zijn beurt de snelheid van de bloedstroom door het lichaam en naar de haarwortels, wat van vitaal belang is voor een gezonde haargroei én een gezonde hoofdhuid.
Voorkomt haaruitval door bloedarmoede
Gebrek aan ijzer in het lichaam leidt tot
bloedarmoede, wat een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval is. Maar pecannoten zijn een goede bron van ijzer en dus bestrijden ze haaruitval.
Verschil tussen pecannoten en walnoten
Pecannoten lijken op het eerste gezicht erg op
walnoten, maar er zijn wel degelijk verschillen:
- Walnoten zijn groter en breder in vergelijking met pecannoten.
- Pecannoten zijn qua structuur enigszins zachter dan walnoten.
- Walnoten hebben een zoetere smaak dan pecannoten.
- Walnoten zijn duurder dan pecannoten.
- Walnoten bevatten meer omega-3 vetzuren dan pecannoten.
- De noten bevatten allebei evenveel calorieën, vetten (vooral onverzadigde vetten), koolhydraten en vezels.
- Walnoten bevatten meer magnesium, calcium en vitamine B6 dan pecannoten.
- Pecannoten bevatten evenwel weer wat meer zink en vitamine B1 dan walnoten.
Lees verder