Lychee: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde lychees

Lychee: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde lychees De lychee wordt soms een noot genoemd vanwege de stevige schil, maar het is eigenlijk een vrucht. De vrucht is eetbaar. Het zijn kleine vruchten met een roze, ruwe schil en het vruchtvlees van deze exotische vrucht is wit en sappig. De lychee is zoet van smaak. De plant wordt zeer gewaardeerd in China, met tientallen variëteiten genoemd naar prominente Chinese families. De lychee kan rond, eivormig of hartvormig zijn, met een verscheidenheid aan texturen, geuren, smaken en kleuren. Het is een voedzaam fruit, rauw of gedroogd. Vanwege de vorm en oorsprong wordt de lychee ook wel de Chinese aardbei genoemd. De lychee kent veel gezondheidsvoordelen.
Lychee / Bron: Sannse, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lychee / Bron: Sannse, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voedingswaarde van een lychee

Basisinformatie

Een portie verse, rauwe lychees van 1 kopje bevat 126 calorieën met ongeveer 1 gram vet en eiwit en 2,5 gram vezels. Het suikergehalte is vrij hoog, met 28 gram natuurlijke suiker, ongeveer dezelfde hoeveelheid als in 1,5 kopje zoete kersen. Als het water wordt verwijderd tijdens het dehydratatieproces en alle resterende componenten worden geconcentreerd, is gedroogde lychee aanzienlijk hoger in suiker en calorieën. Eén portie van een 1/2 kopje bevat 263 calorieën en 63 gram suiker, maar het levert ook 3,6 gram eiwit en 4,4 gram vezels.

Vitaminen

Lychees zijn rijk aan vitamine C. Een kopje lychees bevat meer dan 100% van de algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C die je nodig hebt. Een portie geeft je ook kleine hoeveelheden foliumzuur, vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine) en vitamine B6 met antioxiderende voordelen, ondersteuning van het immuunsysteem, gezond metabolisme, goede zenuwfunctie, gezondheid van het hart en de hersenen. Gedroogde lychee biedt meer dan tweemaal zoveel van deze voedingsstoffen per gram.

Gepelde lychees / Bron: Luc Viatour, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gepelde lychees / Bron: Luc Viatour, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mineralen

Lychee is een goede bron van kalium, een mineraal dat samen met natrium werkt om een ​​gezond evenwicht van water in je lichaam te behouden, waardoor je bloeddruk op een veilig niveau blijft. Hoewel een kopje lychees 324 milligram kalium bevat, levert half zoveel gedroogde lychee maar liefst 1.054 milligram van die voedingsstof, bijna een derde van de ADH. Het biedt ook 1,62 milligram ijzer, 40 milligram magnesium en 172 milligram fosfor, waardoor je 20 tot 30 procent van de ADH krijgt voor elk van die mineralen.

Proanthocyanidine

Lychees hebben krachtige antioxiderende eigenschappen. sommige proanthocyanidinen in lychees lijken een betere antioxiderende werking te hebben dan L-ascorbinezuur, of vitamine C. Ook zit er litchitannine A in lychees, een verbinding die antivirale activiteit vertoont tegen virale infecties zoals coxsackievirus en herpes simplex virus.

Gezondheidsvoordelen van lychees

Lychee kent veel gezondheidsvoordelen. Ze zijn beproefd en bewezen in landen als China en India en zijn ook goed gedocumenteerd in oude Chinese literatuur. Ze bevatten veel voedingsstoffen en vitaminen die helpen bij de bestrijding van verschillende ziektes, evenals een behandeling voor huidverzorging en algehele versterking van het lichaam.

Onrijpe vruchten aan boom / Bron: Thierry Caro, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Onrijpe vruchten aan boom / Bron: Thierry Caro, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Kanker

Lyschees hebben antikankereigenschappen. Deze vrucht heeft flavonoïden die helpt om ziekten zoals kanker te bestrijden. Het bevat flavonen, quercitine en kaemferol, die krachtige verbindingen zijn in het verminderen van de proliferatie van kankercellen. Lychee biedt indrukwekkende eigenschappen tegen borstkanker.

Hartziekten

Lychee normaliseert de bloeddruk en hartslag en beschermt zo tegen beroerten en coronaire hartziekten. 1 glas lycheesap per dag normaliseert de hartslag. Lychees bevatten veel polyfenolen die de gezondheid van het hart bevorderen. Het anti-oxidant dat aanwezig is in lychees verbetert de immuniteit en gaat cardiovasculaire ziekten tegen.

Spijsvertering

Lychees bevorderen de spijsvertering, verbeteren de eetlust en genezen brandend maagzuur en een branderig gevoel in de maag. Het verbetert ook de energieniveaus in het lichaam. Lychee bevat oplosbare vezels die darmproblemen onder controle houden en de maag vrij houden van giftige verbindingen en helpen om de dikke darm te reinigen.

Gezonde botten

Lychee is een rijke bron van fosfor en magnesium voor krachtige botten en ter ondersteuning van sporenelementen zoals koper en mangaan, wat broze botten versterkt.

Rijpe lychees aan boom / Bron: Tanvir Hossain, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Rijpe lychees aan boom / Bron: Tanvir Hossain, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Vitamine C

Lychee is een uitstekende bron van vitamine C, een vitamine die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, wat werkt als antioxidant in het lichaam en nodig is voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Oligonol

Oligonol is een polyfenol met een laag molecuulgewicht dat overvloedig voorkomt in lychees. Oligonol is een antioxidant en het heeft antivirale eigenschappen. Het helpt ook om de bloedcirculatie te verbeteren, het vermindert het gewicht en beschermt de huid tegen schadelijke UVA-stralen.

Vitamine B

Lychee is ook een goede bron van vitamine B-complex, zoals thiamine, riboflavine, niacine en folaten. Deze vitamines helpen het lichaam om koolhydraten, eiwitten en vetten te metaboliseren. Het heeft ook een hoog gehalte aan bètacaroteen (pro-vitamine A, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A) dat het immuunsysteem versterkt en de functie van lever en andere organen verbetert.

Gewichtsverlies

Lychees bevatten vrij weinig calorieën, bevat geen verzadigde vetten of cholesterol en is rijk aan voedingsvezels, wat erg belangrijk is voor mensen die willen afvallen.

Lychee aan een boom in Michal Boym's Flora Sinensis (1657) / Bron: Michael Boym (Micha Piotr Boym), Wikimedia Commons (Publiek domein)Lychee aan een boom in Michal Boym's Flora Sinensis (1657) / Bron: Michael Boym (Micha Piotr Boym), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Lychees zijn goed voor huid en haar

Een lychee is een geweldige bron van vitamine C en andere voedingsstoffen die gunstig zijn voor je huid. Enkele voordelen van lychee ten aanzien van je huid zijn de volgende.

Gaat veroudering tegen

Je huid verliest elasticiteit en stevigheid naarmate je ouder wordt. Maar vervuiling, UV-straling, slechte voeding en roken zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering, dus veroudering van de huid die sneller plaatsvindt dan het natuurlijke proces. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van huidveroudering. Zoals eerder vermeld, is lychee een rijke bron van vitamine C, een krachtige antioxidant die vrije radicalen bestrijdt. Het bevat ook oligonol dat veroudering tegengaat en donkere vlekken of ouderdomsvlekken vermindert.

Bescherming tegen vrije radicalen

Lychee heeft een hoog gehalte aan de antioxidant vitamine C, vitamine B-complex en flavonoïden. Deze antioxidanten beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vervuiling en UV-straling. Vrije radicalen worden gemaakt van zuurstofmoleculen en ze veranderen de functie van je cellen door kankercellen te vormen. Antioxidanten neutraliseren deze vrije radicalen en beschermen zo je huidcellen tegen schade. Op deze manier kan lychee beschermen tegen huidkanker en ontstekingen.

Verbetert huidaandoeningen

Lychees verminderen de aanwezigheid van acne. Ze verfijnen ook de huid en leiden tot minder vlekjes op de huid.

Lychees / Bron: Bru NO, PixabayLychees / Bron: Bru NO, Pixabay

Huidvriendelijke voedingsstoffen

Lychees zijn een geweldige bron van huidvriendelijke voedingsstoffen zoals thiamine, niacine en koper. Thiamine helpt het lichaam bij het metaboliseren van vetten en eiwitten ten behoeve van een gezonde huid. Niacine verhoogt de hydratatie in de huid terwijl koper, in kleine hoeveelheden, bijdraagt aan de genezing van een beschadigde huid. Al deze voordelen maken van lychee een superfruit voor je huid.

Goed voor het haar

Lychee, dat een goede bron van vitamine C, niacine en thiamine is, kan op de volgende manieren nuttig zijn voor de gezondheid van je haar.

Gezond haar

Zoals eerder vermeld, zijn lychees een goede bron van vitamine C, die een actieve rol speelt bij het handhaven van de microcirculatie (de bloedsomloop door de kleinste vaten in het lichaam), waardoor een adequate toevoer van bloed naar je haarzakjes wordt gegarandeerd.

De lychee (Litchi chinensis) / Bron: DiverDave, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De lychee (Litchi chinensis) / Bron: DiverDave, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Het uitzoeken van lychees

Selectie

De vrucht rijpt volledig op de boom zelf en rijpt niet verder na te zijn geoogst. Te rijp fruit wordt donkerbruin en verliest zijn glans en smaak. Kies bij het kopen van lychees voor de vruchten met een heldere kleur: lichtrood tot dieprood zonder vlekken. De schil moet taai en leerachtig zijn, maar moet buigzaam en niet dof, droog of donker zijn. Het vruchtvlees moet vers zijn en vrij van schimmels. Als het fruit bitter of zuur smaakt, geeft het aan dat het nog niet volledig gerijpt is. Aangezien lychees na het plukken niet verder rijpen, vermijd dan de vruchten die zijn gescheurd, lekken of die gefermenteerd ruiken.

Bewaren

Lychees hebben een goede houdbaarheid en kunnen maximaal 5 dagen op kamertemperatuur worden bewaard en maximaal 5 weken worden gekoeld. Om kleurverandering van rood naar bruin te voorkomen en om vochtverlies te voorkomen, moeten de lychees in een papieren doekje worden gewikkeld en in een geperforeerde plastic zak worden bewaard. Ze moeten niet worden geschild, behalve vlak voor het opdienen. Lychees beginnen te fermenteren als ze ouder worden, dus ze moeten snel worden gegeten.

Lychee verwerken in een kerstgerecht: 'Lychee panna cotta'

Lychee is een heerlijk exotisch ingrediënt voor een kerstgerecht. Hieronder een eenvoudig vegetarisch recept voor een kerstgerecht met lychee: 'Lychee panna cotta'. Panna cotta is een Italiaans nagerecht, waarvan de naam letterlijk 'gekookte room' betekent.

Munt / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Munt / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ingrediënten:
 • 1 blik (400 ml) kokosmelk
 • 1 blik (400 ml) lychees in siroop, uitgelekt en siroop apart houden
 • 1/2 kopje suiker
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 2 theelepels gelatinepoeder
 • 2 eetlepels water
 • Verse muntblaadjes ten behoeve van garnering

Bereidingswijze:
 • Meng de gelatine met 2 eetlepels water. Laat het ongeveer 5 minuten staan totdat het ingedikt is.
 • Verwarm de kokosmelk in een pan. Doe dit op laag vuur. Voeg de suiker toe en roer tot het volledig is opgelost.
 • Voeg de lychees vanille-extract toe aan de kokosmelk. (Let op: bewaar een paar lychees voor de garnering of gebruik anders verse lychees.) Voorzichtig roeren. Laat het mengsel warm worden, maar niet koken!
 • Voeg nu het gelatinemengsel toe aan de kokosmelk. Goed doorroeren totdat de gelatine volledig is opgelost.
 • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Giet het mengsel in verschillende glazen of vormpjes. Laat het minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
 • Verwarm de achtergehouden lycheesiroop in een kleine pan en laat het inkoken totdat het een siroopachtige consistentie heeft.
 • Haal de panna cotta uit de koelkast, garneer met verse lychees en muntblaadjes. Besprenkel het met de lycheesiroop.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lychee, lekker en gezondLychee, lekker en gezondDe lycheevrucht is een pokdalig bijna rond of ietwat ovaalachtig bolletje ter grootte van een flinke aardbei. De buitenk…
De geneeskracht van lycheeDe geneeskracht van lycheeDe lychee is een supergezonde fruitsoort die ernstige ziekten niet alleen helpt voorkomen maar ook meehelpt te genezen.…
Lychee - Een vrucht in opkomstLychee - Een vrucht in opkomstTropische vruchten veroveren steeds meer hun plek in de Nederlandse supermarkten. Moest je voor een mango of een guave e…
Exotische en tropische schoonheidsgeheimenNatuurlijke middeltjes worden door exotische vrouwen uit tropische landen eeuwenlang gebruikt als schoonheidsmiddel. Vro…

Hazelnoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde hazelnootHazelnoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde hazelnootHazelnoten zijn de vruchten van een grote struik, de hazelaar, die, volwassen, 4 tot 6 meter meter hoog kan worden. Haze…
Paranoten: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde Brazil nutsParanoten: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde Brazil nutsParanoten (Brazil nuts) zijn gezonde noten die worden geleverd door een boom (Bertholletia excelsa) die van nature in Zu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • Evie kookt. Lychee panna cotta. https://eviekookt.nl/lychee-panna-cotta/ (ingezien op 18-12-2023)
 • https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/01/18/lychee-health-benefits.aspx
 • https://healthyeating.sfgate.com/benefits-lychee-4480.html
 • https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-litchis/#gref
 • https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/lychee.html
 • https://ethnicseattle.com/2015/07/28/13-amazing-benefits-of-litchis-lychee-for-skin-hair-and/
 • Wikipedia. Panna cotta. https://nl.wikipedia.org/wiki/Panna_cotta (ingezien op 18-12-2023)
 • Afbeelding bron 1: Sannse, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Luc Viatour, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Thierry Caro, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeelding bron 4: Tanvir Hossain, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 5: Michael Boym (Micha Piotr Boym), Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 6: Bru NO, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: DiverDave, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 8: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.