Lychee: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde lychees
De lychee wordt soms een noot genoemd vanwege de stevige schil, maar het is eigenlijk een vrucht. De vrucht is eetbaar. Het zijn kleine vruchten met een roze, ruwe schil en het vruchtvlees van deze exotische vrucht is wit en sappig. De lychee is zoet van smaak. De plant wordt zeer gewaardeerd in China, met tientallen variëteiten genoemd naar prominente Chinese families. De lychee kan rond, eivormig of hartvormig zijn, met een verscheidenheid aan texturen, geuren, smaken en kleuren. Het is een voedzaam fruit, rauw of gedroogd. Vanwege de vorm en oorsprong wordt de lychee ook wel de Chinese aardbei genoemd. De lychee kent veel gezondheidsvoordelen.
Voedingswaarde van een lychee
Een portie verse, rauwe lychees van 1 kopje bevat 126 calorieën met ongeveer 1 gram vet en eiwit en 2,5 gram
vezels. Het
suikergehalte is vrij hoog, met 28 gram natuurlijke suiker, ongeveer dezelfde hoeveelheid als in 1,5 kopje zoete
kersen. Als het water wordt verwijderd tijdens het dehydratatieproces en alle resterende componenten worden geconcentreerd, is gedroogde lychee aanzienlijk hoger in suiker en calorieën. Eén portie van een 1/2 kopje bevat 263 calorieën en 63 gram suiker, maar het levert ook 3,6 gram eiwit en 4,4 gram
vezels.
Vitaminen
Lychees zijn rijk aan
vitamine C. Een kopje lychees bevat meer dan 100% van de algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C die je nodig hebt. Een portie geeft je ook kleine hoeveelheden
foliumzuur,
vitamine B1 (thiamine),
vitamine B2 (
riboflavine),
vitamine B3 (niacine) en
vitamine B6 met antioxiderende voordelen, ondersteuning van het immuunsysteem, gezond metabolisme, goede zenuwfunctie, gezondheid van het hart en de hersenen. Gedroogde lychee biedt meer dan tweemaal zoveel van deze voedingsstoffen per gram.
Mineralen
Lychee is een goede bron van
kalium, een mineraal dat samen met
natrium werkt om een gezond evenwicht van water in je lichaam te behouden, waardoor je
bloeddruk op een veilig niveau blijft. Hoewel een kopje lychees 324 milligram kalium bevat, levert half zoveel gedroogde lychee maar liefst 1.054 milligram van die voedingsstof, bijna een derde van de ADH. Het biedt ook 1,62 milligram
ijzer, 40 milligram
magnesium en 172 milligram
fosfor, waardoor je 20 tot 30 procent van de ADH krijgt voor elk van die mineralen.
Proanthocyanidine
Lychees hebben krachtige antioxiderende eigenschappen. sommige proanthocyanidinen in lychees lijken een betere antioxiderende werking te hebben dan
L-ascorbinezuur, of vitamine C. Ook zit er litchitannine A in lychees, een verbinding die antivirale activiteit vertoont tegen virale infecties zoals coxsackievirus en
herpes simplex virus.
Gezondheidsvoordelen van lychees
Lychee kent veel gezondheidsvoordelen. Ze zijn beproefd en bewezen in landen als China en India en zijn ook goed gedocumenteerd in oude Chinese literatuur. Ze bevatten veel voedingsstoffen en vitaminen die helpen bij de bestrijding van verschillende ziektes, evenals een behandeling voor huidverzorging en algehele versterking van het lichaam.
Kanker
Lyschees hebben antikankereigenschappen. Deze vrucht heeft flavonoïden die helpt om ziekten zoals kanker te bestrijden. Het bevat flavonen, quercitine en kaemferol, die krachtige verbindingen zijn in het verminderen van de proliferatie van kankercellen. Lychee biedt indrukwekkende eigenschappen tegen
borstkanker.
Hartziekten
Lychee normaliseert de bloeddruk en hartslag en beschermt zo tegen
beroerten en coronaire hartziekten. 1 glas lycheesap per dag normaliseert de hartslag. Lychees bevatten veel polyfenolen die de gezondheid van het hart bevorderen. Het anti-oxidant dat aanwezig is in lychees verbetert de immuniteit en gaat cardiovasculaire ziekten tegen.
Spijsvertering
Lychees bevorderen de spijsvertering, verbeteren de eetlust en genezen
brandend maagzuur en een branderig gevoel in de maag. Het verbetert ook de energieniveaus in het lichaam. Lychee bevat oplosbare vezels die darmproblemen onder controle houden en de maag vrij houden van giftige verbindingen en helpen om de dikke darm te reinigen.
Gezonde botten
Lychee is een rijke bron van fosfor en magnesium voor krachtige botten en ter ondersteuning van sporenelementen zoals
koper en
mangaan, wat broze botten versterkt.
Vitamine C
Lychee is een uitstekende bron van vitamine C, een vitamine die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, wat werkt als antioxidant in het lichaam en nodig is voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.
Oligonol
Oligonol is een polyfenol met een laag molecuulgewicht dat overvloedig voorkomt in lychees. Oligonol is een antioxidant en het heeft antivirale eigenschappen. Het helpt ook om de bloedcirculatie te verbeteren, het vermindert het gewicht en beschermt de huid tegen schadelijke UVA-stralen.
Vitamine B
Lychee is ook een goede bron van
vitamine B-complex, zoals thiamine, riboflavine, niacine en folaten. Deze vitamines helpen het lichaam om koolhydraten, eiwitten en vetten te metaboliseren. Het heeft ook een hoog gehalte aan bètacaroteen (pro-vitamine A, dat in het lichaam wordt omgezet in
vitamine A) dat het immuunsysteem versterkt en de functie van
lever en andere organen verbetert.
Gewichtsverlies
Lychees bevatten vrij weinig calorieën, bevat geen verzadigde vetten of
cholesterol en is rijk aan voedingsvezels, wat erg belangrijk is voor mensen die willen afvallen.
Lychees zijn goed voor huid en haar
Een lychee is een geweldige bron van vitamine C en andere voedingsstoffen die gunstig zijn voor je huid. Enkele voordelen van lychee ten aanzien van je huid zijn de volgende.
Gaat veroudering tegen
Je huid verliest elasticiteit en stevigheid naarmate je ouder wordt. Maar vervuiling, UV-straling,
slechte voeding en roken zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering, dus veroudering van de huid die sneller plaatsvindt dan het natuurlijke proces. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van huidveroudering. Zoals eerder vermeld, is lychee een rijke bron van vitamine C, een krachtige antioxidant die vrije radicalen bestrijdt. Het bevat ook oligonol dat veroudering tegengaat en donkere vlekken of
ouderdomsvlekken vermindert.
Bescherming tegen vrije radicalen
Lychee heeft een hoog gehalte aan de antioxidant vitamine C, vitamine B-complex en flavonoïden. Deze antioxidanten beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vervuiling en UV-straling. Vrije radicalen worden gemaakt van zuurstofmoleculen en ze veranderen de functie van je cellen door kankercellen te vormen. Antioxidanten neutraliseren deze vrije radicalen en beschermen zo je huidcellen tegen schade. Op deze manier kan lychee beschermen tegen
huidkanker en ontstekingen.
Verbetert huidaandoeningen
Lychees verminderen de aanwezigheid van
acne. Ze verfijnen ook de huid en leiden tot minder vlekjes op de huid.
Lychees /
Bron: Bru NO, PixabayHuidvriendelijke voedingsstoffen
Lychees zijn een geweldige bron van huidvriendelijke voedingsstoffen zoals thiamine, niacine en koper. Thiamine helpt het lichaam bij het metaboliseren van vetten en eiwitten ten behoeve van een gezonde huid. Niacine verhoogt de hydratatie in de huid terwijl koper, in kleine hoeveelheden, bijdraagt aan de genezing van een beschadigde huid. Al deze voordelen maken van lychee een superfruit voor je huid.
Goed voor het haar
Lychee, dat een goede bron van vitamine C, niacine en thiamine is, kan op de volgende manieren nuttig zijn voor de gezondheid van je haar.
Gezond haar
Zoals eerder vermeld, zijn lychees een goede bron van vitamine C, die een actieve rol speelt bij het handhaven van de microcirculatie (de bloedsomloop door de kleinste vaten in het lichaam), waardoor een adequate toevoer van bloed naar je haarzakjes wordt gegarandeerd.
Het uitzoeken van lychees
Selectie
De vrucht rijpt volledig op de boom zelf en rijpt niet verder na te zijn geoogst. Te rijp fruit wordt donkerbruin en verliest zijn glans en smaak. Kies bij het kopen van lychees voor de vruchten met een heldere kleur: lichtrood tot dieprood zonder vlekken. De schil moet taai en leerachtig zijn, maar moet buigzaam en niet dof, droog of donker zijn. Het vruchtvlees moet vers zijn en vrij van schimmels. Als het fruit bitter of zuur smaakt, geeft het aan dat het nog niet volledig gerijpt is. Aangezien lychees na het plukken niet verder rijpen, vermijd dan de vruchten die zijn gescheurd, lekken of die gefermenteerd ruiken.
Bewaren
Lychees hebben een goede houdbaarheid en kunnen maximaal 5 dagen op kamertemperatuur worden bewaard en maximaal 5 weken worden gekoeld. Om kleurverandering van rood naar bruin te voorkomen en om vochtverlies te voorkomen, moeten de lychees in een papieren doekje worden gewikkeld en in een geperforeerde plastic zak worden bewaard. Ze moeten niet worden geschild, behalve vlak voor het opdienen. Lychees beginnen te fermenteren als ze ouder worden, dus ze moeten snel worden gegeten.
Lychee verwerken in een kerstgerecht: 'Lychee panna cotta'
Lychee is een heerlijk exotisch ingrediënt voor een kerstgerecht. Hieronder een eenvoudig vegetarisch recept voor een kerstgerecht met lychee: 'Lychee panna cotta'. Panna cotta is een Italiaans nagerecht, waarvan de naam letterlijk 'gekookte room' betekent.
Ingrediënten:
- 1 blik (400 ml) kokosmelk
- 1 blik (400 ml) lychees in siroop, uitgelekt en siroop apart houden
- 1/2 kopje suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 theelepels gelatinepoeder
- 2 eetlepels water
- Verse muntblaadjes ten behoeve van garnering
Bereidingswijze:
- Meng de gelatine met 2 eetlepels water. Laat het ongeveer 5 minuten staan totdat het ingedikt is.
- Verwarm de kokosmelk in een pan. Doe dit op laag vuur. Voeg de suiker toe en roer tot het volledig is opgelost.
- Voeg de lychees vanille-extract toe aan de kokosmelk. (Let op: bewaar een paar lychees voor de garnering of gebruik anders verse lychees.) Voorzichtig roeren. Laat het mengsel warm worden, maar niet koken!
- Voeg nu het gelatinemengsel toe aan de kokosmelk. Goed doorroeren totdat de gelatine volledig is opgelost.
- Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
- Giet het mengsel in verschillende glazen of vormpjes. Laat het minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de achtergehouden lycheesiroop in een kleine pan en laat het inkoken totdat het een siroopachtige consistentie heeft.
- Haal de panna cotta uit de koelkast, garneer met verse lychees en muntblaadjes. Besprenkel het met de lycheesiroop.
Lees verder