Hazelnoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde hazelnoot

Hazelnoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde hazelnoot Hazelnoten zijn de vruchten van een grote struik, de hazelaar, die, volwassen, 4 tot 6 meter meter hoog kan worden. Hazelnoten zijn 1,5 à 2 cm groot en eivormig. Hazelnoten bieden geweldige gezondheidsvoordelen, zoals het ondersteunen van een gezond hart, het beheersen van diabetes, het ondersteunen van de gezondheid van de hersenen, het voorkomen van kanker, het ondersteunen van gewichtsverlies, het voorkomen van schade aan de hersenen, het bevorderen van gezonde spieren, het ondersteunen van de botgezondheid, het ondersteunen van de gezondheid van het zenuwstelsel en het verbeteren van de huid. Hazelnoten hebben een uitstekende voedingswaarde.
Rijpe hazelnoten / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rijpe hazelnoten / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat zijn hazelnoten?

De hazelnoot is de vrucht van de hazelaar (Corylus avellana), een in West-Europa inheemse struik uit de berkenfamilie. Deze grote heester kan wel drie tot vijf meter hoog worden. De kern van de hazelnoot is eetbaar. Hazelnoten worden in zoetwaren gebruikt om praliné te maken en worden ook gebruikt in combinatie met chocolade voor chocoladetruffels en producten zoals Nutella en Frangelico-likeur. Hazelnootolie, geperst uit hazelnoten, is sterk gearomatiseerd en wordt gebruikt als bakolie. Turkije is 's werelds grootste producent van hazelnoten. Hazelnoten zijn rijk aan eiwitten, enkelvoudig onverzadigde vetten, vitamine E, mangaan en talloze andere essentiële voedingsstoffen (zie voedingstabel hieronder).

Geschiedenis

Hazelnoten maken sinds het begin van de geschiedenis deel uit van het menselijke dieet. Opgravingen in China laten sporen zien van cultivatie van hazelnoten van grofweg 5000 jaar geleden. Hazelnoten werden beschouwd als een van de vijf heilige voedingsmiddelen van China. Hazelnoten waren een belangrijk onderdeel van het 'prehistorische' menselijke dieet; de meeste archeologen speculeren dat mensen hazelnoten aten om voldoende energie te hebben voor de jacht.

Voedingswaarde van hazelnoten

Voedingswaarde van hazelnoten per 100 gram (vitaminen en mineralen):

Vitamine of mineraalHoeveelheid
Vitamine A20 IU
Vitamine B10,643 mg
Vitamine B20,113 mg
Vitamine B31,8 mg
Vitamine B50,918 mg
Vitamine B60,563 mg
Vitamine B8-
Vitamine B11113 μg
Vitamine B12-
Vitamine C6.3 mg
Vitamine D-
Vitamine E15,03 mg
Vitamine K14.2 μg
Jodium17 µg
Chloor-
Chroom?
Natrium-
Kalium680 mg
Calcium114 mg
Fosfor290 mg
IJzer4.7 mg
Magnesium163 mg
Koper1,725 mg
Zink2,45 mg
Selenium2,4 μg
Mangaan6,175 mg
Molybdeen?
Fluoride-

Naast deze voedingsstoffen zijn hazelnoten ook een uitstekende bron van antioxidanten en plantaardige chemische verbindingen zoals luteïne en zeaxanthine.

Corylus colurna, Turkije / Bron: Lottis 80, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Corylus colurna, Turkije / Bron: Lottis 80, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Gezondheidsvoordelen van hazelnoten voor de huid

Hazelnoten hebben verschillende gezondheidsvoordelen voor de huid.

Helpt bij het vertragen van vroegtijdige veroudering

Eén kopje hazelnoten biedt ongeveer 86% van de dagelijkse vitamine E-behoefte (ADH). Het bevat ook vitamine A en vitamine C, twee krachtige antioxidanten. Een synergetisch effect van deze vitamines voorkomt het ontstaan ​​van fijne lijntjes en rimpels op de huid, waardoor het vroege begin van veroudering wordt vertraagd.

Houdt je huid gehydrateerd

Hazelnoten bevatten veel vitamine E. De vitamine E en de vetten van deze noot helpen bij het hydrateren van de huid. Het houdt de huid zacht en soepel. De huid ziet er daardoor zichtbaar stralend uit.

Beschermt tegen UV-stralen

Je kunt hazelnootolie op je huid aanbrengen. Dit zal fungeren als een natuurlijke zonnebrandcrème en je beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-stralen.

Houdt je huid gezond en fris

Hazelnoten bevatten veel antioxidanten welke een vitale rol spelen bij het gezond houden van de huid. De antioxidanten bestrijden de vrije radicalen, die, als ze ongetemd blijven, je huid kunnen beschadigen. Het beschermt ook de huid tegen huidkanker veroorzaakt door UVA-/UVB-stralen. De flavanoïden en de antioxidanten stimuleren de regeneratie van huidcellen. Dit elimineert de dode cellen, waardoor je een zichtbaar gezondere en jonger uitziende huid krijgt.

Hazelnoten / Bron: Fir0002 at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hazelnoten / Bron: Fir0002 at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Veilig en zacht voor een gevoelige huid

De zachte hydraterende en conditionerende eigenschappen van deze noot maken het een perfecte natuurlijke vochtinbrengende crème voor een gevoelige en droge huid.

Gezondheidsvoordelen van hazelnoten voor het haar

Hazelnoten bieden veel gezondheidsvoordelen voor het haar.

Goed voor gekleurd haar

Hazelnoten worden gebruikt als een natuurlijk ingrediënt in verschillende kleurstoffen. Naast het geven van een mooi bruine kleur aan het haar, zorgt hazelnoot er ook voor dat de kleur langer meegaat. Bovendien biedt het een extra bescherming door de gekleurde lokken geconditioneerd te houden en zo te beschermen tegen de schade veroorzaakt door chemische toepassing.

Versterkt het haar

Je kunt de olie die uit deze noten wordt gehaald, gebruiken bij de verzorging van je haar. Breng een beetje hazelnootolie aan op de hoofdhuid en het haar en masseer het een paar minuten in. Laat het een nacht intrekken en was het de volgende dag uit je haar.

Door muizen leeggegeten noten / Bron: Aung, Wikimedia Commons (Publiek domein)Door muizen leeggegeten noten / Bron: Aung, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Gaat gespleten haarpunten tegen

Verzorg je gespleten haarpunten door er een paar druppels hazelnootolie in te masseren. De schade zal in de loop van de tijd verdwijnen, waardoor het haar er weer gezond en stralend uitziet.

Gezondheidsvoordelen van hazelnoten

Er zijn legio gezondheidsvoordelen van hazelnoten, waaronder de volgende.

Een goede snack als je op dieet bent

Neem als tussendoortje een handvol hazelnoten als je op dieet bent en probeert gezicht te verliezen. Het vult je maag en voorkomt dat je te veel eet. Zorg ervoor dat je niet meer eet dan een handje van deze noten.

Goed voor hart

Deze bruine noten vormen een goede bron van onverzadigde vetten en er zit geen cholesterol in. Onverzadigde vetten, vooral oliezuur, hebben de potentie om de niveaus van LDL (het slechte cholesterol) te beteugelen en tegelijkertijd de niveaus van HDL(het goede cholesterol) te verhogen.

Met slechts één kopje van deze noten voldoe je aan 50% van de vereiste dagelijkse magnesiuminname. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het calciumniveau. Van een te hoog calciumgehalte is bekend dat het schadelijk is voor de gezondheid van het hart. Magnesium beschermt je hart; magnesium zorgt voor een goede spierfunctie van het hart en een normaal hartritme.

Helpt bij het voorkomen van kanker

Hazelnoten zitten vol met alfa-tocoferol, een vitamine E-variant waarvan bekend is dat het de kracht bezit om het risico dat gepaard gaat met het ontstaan ​​van blaaskanker met meer dan 50% te beteugelen.

Deze noten zijn ook een overvloedige bron van mangaan. Van dit mineraal is bekend dat het een ingrediënt is van een anti-oxidatief enzym in mitochondriën (de energiefabriekjes van de cel), waardoor het een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van kanker.

Hazelnoten zijn goed voor de spieren / Bron: Alice Day/Shutterstock.comHazelnoten zijn goed voor de spieren / Bron: Alice Day/Shutterstock.com

Goed voor spieren

Magnesium speelt een ​​vitale rol bij het optimaal houden van het calciumniveau van en naar lichaamscellen. Het helpt dus bij spiercontractie en het voorkomen van overbelasting van spieren. Dit verlicht op zijn beurt spierspanning en bestrijdt en voorkomt spiervermoeidheid, spierspasmen, spierkrampen en spierpijn. Een goede dosis magnesium kan zelfs helpen bij het versterken van de spieren.

Goede bron van eiwitten en vezels

Met slechts één kop hazelnoten krijg je 17 gram eiwitten binnen en direct ook een goede dosis vezels. Dit maakt het een geweldige tussendoortje voor vegetariërs, veganisten en mensen met een plantaardige leefwijze om hun vetverbrandingscapaciteit te verhogen en vetvrije massa te ontwikkelen.

Ter voorkoming van obstipatie

Als rijke bron van vezels kun je hazelnoten toevoegen aan je dieet voor een goede stoelgang. Bij obstipatie kunnen vezels samen met voldoende vocht de ontlasting soepel maken en houden.

Gunstig voor gewrichten en botten

Samen met calcium is magnesium essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je botten en gewrichten. Het extra magnesium opgeslagen dat is opgeslagen in de botten komt te hulp wanneer er een plotseling tekort aan dit mineraal is. Bovendien bevatten hazelnoten mangaan, een mineraal dat van essentieel belang is voor botgroei en kracht. Hazelnoten zijn daarom zeer nuttig voor vrouwen in de overgang en na de overgang om zichzelf te beschermen tegen osteoporose (botontkalking) en botten die broos en poreus worden.

Hazelnoten / Bron: Ejaugsburg, PixabayHazelnoten / Bron: Ejaugsburg, Pixabay

Verbetert de gezondheid van het zenuwstelsel

Vitamine B6 is een vitamine die essentieel is voor het goed functioneren van aminozuren. Deze zuren spelen een rol bij de regulering van de gezondheid van het zenuwstelsel. Van een tekort aan vitamine B6 is bekend dat het de synthese belemmert van myeline (een vettige stof die op veel plaatsen in het zenuwstelsel het axon omhult) die essentieel is voor de optimale werking van het zenuwstelsel. Vitamine B6 is ook essentieel voor de juiste productie van verschillende neurotransmitters, waaronder epinefrine, melatonine en serotonine.

Goed voor de spijsvertering

Mangaan speelt een belangrijke rol speelt bij de synthese van cholesterol en vetzuren. Dit mineraal is ook essentieel ten behoeve van het metabolisme van koolhydraten en proteïnen. Hoe hoger het niveau van mangaan in je lichaam, des te beter is het metabolisme van eiwitten en koolhydraten. Dit zal op zijn beurt de gezondheid van je spijsvertering stimuleren. De vezels die aanwezig zijn in deze noten zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen, terwijl ze er tevens voor zorgen dat de afvalstoffen en toxines via de ontlasting uit het lichaam worden verwijderd.

Verbetert de immuniteit

Hazelnoten bevatten verschillende mineralen zoals calcium, kalium, mangaan en magnesium. Al deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een onbelemmerde doorbloeding van het lichaam. Wanneer het bloed ongehinderd door het lichaam stroomt, krijgt je immuniteit een boost. Dit voorkomt ziekte.

Gaat stress en depressie tegen

Hazelnoten bevatten een goede dosis alfa-linoleenzuur en omega 3-vetzuren. Samen met de B-vitaminen spelen ze een effectieve rol bij het voorkomen en verlichten van verschillende psychologische aandoeningen, waaronder angst, stress, depressie en zelfs schizofrenie. Deze elementen verbeteren ook je geheugen en spelen een belangrijke rol in de synthese van neurotransmitters zoals serotonine.

Vruchtbaarheid verbeteren

Hazelnoten bezitten de kracht om het bloedsuikergehalte te verlagen, de insulinegevoeligheid te verbeteren en aldus bij te dragen aan het verbeteren van je vruchtbaarheid.

Hazelnoten aan de boom / Bron: Myriams Fotos, PixabayHazelnoten aan de boom / Bron: Myriams Fotos, Pixabay

Ter bestrijding van menstruele krampen

Hazelnoten zijn rijk aan magnesium, vitamine E, calcium en andere voedingsstoffen, waarvan bekend is dat ze een positieve invloed hebben op het verlichten van menstruatiekrampen.

Rijke bron van ijzer

Hazelnoten vormen een goede natuurlijke remedie voor ijzertekort en gezondheidsproblemen die zijn ontstaan ​​door gebrek aan ijzer. Deze noten bevatten veel ijzer. De rode bloedlichaampjes gebruiken ijzer om zuurstof te absorberen, waardoor je wordt beschermd tegen verschillende gezondheidsproblemen. Een handvol hazelnoten geeft ongeveer 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer.

Goede bron van vitamine K

Vitamine K is erg belangrijk voor de bloedstolling. Het speelt een belangrijke rol bij het tegengaan van buitensporig bloedverlies door de synthese van bloedplaatjes op gang te brengen, waardoor je wordt beschermd tegen levensbedreigende situaties. Deze vitamine is ook essentieel voor de juiste opname van calcium, waardoor het risico op fracturen als gevolg van een calciumtekort wordt verlaagd.

Hazelnoten tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayHazelnoten tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Goed voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Goede voeding is belangrijk tijdens de zwangerschap voor het behoud van de gezondheid van zowel moeder als baby. En hazelnoten zijn rijke bronnen van verschillende voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede zwangerschap, waaronder ijzer en calcium. Zorg ervoor dat je deze noten met mate eet, samen met een gezond en gevarieerd dieet dat rijk is aan fruit en groenten. Zorg er ook voor dat je vochtinname voldoende is om obstipatie te voorkomen.

Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen hazelnoten nemen als een tussendoortje om ongewenste hongergevoelens te beteugelen. Bovendien voorzien deze noten je van essentiële voedingsstoffen.

Goed voor baby's

Foliumzuur (of vitamine B11) is een essentieel element dat bijdraagt ​​aan de groei van zuigelingen. Met slechts 30 gram hazelnoten zal je 17% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) binnenkrijgen.

Voorkomt diabetes

De hazelnoot is een gezonde snack voor diegenen die kampen met diabetes, vooral diabetes type 2. Het zit boordevol voedingsvezels, waardoor je er echt vol van kunt blijven. Omdat ze een lage glycemische index (GI) hebben (GI zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen), voorkomen deze noten dat de bloedglucose te veel schommelt. Bovendien kan het eten van hazelnoten de HDL-niveau zelfs verbeteren. Het verhoogt het goede cholesterolniveau terwijl het slechte cholesterolniveau wordt verlaagd.

Hazelnoten zijn gunstig voor de bloeddruk / Bron: Bacho/ShutterstockHazelnoten zijn gunstig voor de bloeddruk / Bron: Bacho/Shutterstock

Gunstig voor de bloeddruk

Het is bekend dat hazelnoten gunstig zijn voor mensen die aan hoge bloeddruk lijden. Het is een goede bron van gezonde vetten, terwijl het slechts weinig verzadigd vet bevat. Het geeft je ook 46 mg magnesium, 193 gram kalium en 2,7 gram voedingsvezels. Een goede dosis kalium is essentieel om het bloeddrukniveau te verlagen en de risico's te verminderen die gepaard gaan met het ontstaan ​​van verschillende cardiovasculaire aandoeningen, waaronder beroerte.

Bijwerkingen en veiligheid

Hazelnoten zijn voor de meeste mensen veilig in normale voedselhoeveelheden. Sommige mensen zijn allergisch voor hazelnoten en hebben ernstige allergische reacties gehad, waaronder levensbedreigende ademhalingsproblemen (anafylaxie).

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen

Zwangerschap en borstvoeding

Hazelnoot is veilig in hoeveelheden die in voedsel worden aangetroffen, maar er is onvoldoende informatie om te weten of het veilig is in de grotere hoeveelheden die als geneesmiddel worden gebruikt.

Allergieën

Mensen die allergisch zijn voor pinda’s, bijvoetpollen, paranoten, berkenpollen en macadamianoten kunnen ook allergisch zijn voor hazelnoot.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van hazelnootDe geneeskracht van hazelnootIn de herfst kun je in het bos hazelnoten van de grond oprapen zodat je voor de hele winter, lente en zomer een voorraad…
Herfst en eetbare notenHerfst en eetbare noten1 september begint de meteorologische herfst op het noordelijk halfrond en de astronomische herfst begint rond 21 septem…
Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheidHazelnoten: Voordelen voor de gezondheidHazelnoten vormen een smakelijke snack en zijn een geweldige aanvulling op veel gerechten. Hazelnoten hebben een zoete s…
Is studentenhaver gezond?Is studentenhaver gezond?Studentenhaver is een mix van noten en vruchten. De noten die het meest gebruikt worden zijn cashewnoten, walnoten, aman…

Perzik: Voordelen van perziken voor de gezondheidPerzik: Voordelen van perziken voor de gezondheidPerziken zijn donzige vruchten die afkomstig zijn uit het noordwesten van China. Ze zijn lid van de steenfruitfamilie en…
Lychee: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde lycheesLychee: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde lycheesDe lychee wordt soms een noot genoemd vanwege de stevige schil, maar het is eigenlijk een vrucht. De vrucht is eetbaar.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lloorraa, Pixabay
 • http://www.montignaccen.nl/nieuws/voeding-rijk-aan-jodium/
 • https://draxe.com/hazelnuts/
 • https://www.stylecraze.com/articles/wonderful-benefits-of-hazelnuts-for-skin-hair-and-health/#gref
 • https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-hazelnuts/
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-865/hazelnut
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Hazelnut
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hazelaar_(plant)
 • https://www.aboutnuts.com/nl/encyclopedie/hazelnoten/
 • Afbeelding bron 1: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Lottis 80, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Fir0002 at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Aung, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: Alice Day/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Ejaugsburg, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Myriams Fotos, Pixabay
 • Afbeelding bron 8: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 9: Bacho/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.