Lychee, lekker en gezond

Lychee, lekker en gezond De lycheevrucht is een pokdalig bijna rond of ietwat ovaalachtig bolletje ter grootte van een flinke aardbei. De buitenkant van de vrucht doet weinig voor het oog, maar als je het harde schilletje van het vruchtvlees trekt, houd je een half doorzichtig wit vruchtje over. Als de pit uit de vrucht gehaald wordt, heb je een lekkere vrucht. Een vrucht die ook nog gezond voor de mens is. Waar komt de lychee vandaan, hoe gezond is de lychee en hoe consumeer je de lychee bij voorkeur?

Lychee, de basis

De lychee, officieel genaamd Litchi chinensis, is een boom die oorspronkelijk uit China komt en behoort tot de zeepboomfamilie, officieel Sapindaceae. Het fruit is verwant aan onder meer longan en ramboetan. Voor de liefhebbers in de westerse wereld wordt de lychee geïmporteerd uit Zuidoost-Azië, Zuid-Afrika en Madagaskar.

Bron: Pisauikan, PixabayBron: Pisauikan, Pixabay
De boom, het blad en de vrucht
De lycheeboom is een boom met groenblijvend blad. De boom kan tot zo’n dertig meter hoog worden en heeft een grote dichte kroon. De bladeren zijn ietwat glanzend en dun, ze voelen aan als leer. Het blad is aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant grijsgroen. De bloemen zin kelkachtig en zacht geel of lichtgroen van kleur. Lychees hangen in trossen van circa tien tot dertig stuks aan de boom.

De vrucht is rond tot licht ovaal met een doorsnede van drie tot vijf centimeter en heeft een rode ietwat pukkelige schil. Het kleuren van de schil vindt plaats tijdens het rijpingsproces. Het vruchtvlees is stevig en glazig wit met een grote bruine pit er in. De smaak van de vrucht is zacht zoet en een beetje kruidig.

Lychees op het bord

De vrucht wordt nagenoeg rijp geplukt en kan direct gegeten worden. De verse lychees kan je het beste koel bewaren, in de groente- en fruitlade van de koeling. Ze blijven circa één week goed. De ogenschijnlijk harde schil is er met de vingers eenvoudig af te halen, zodra deze gebroken is. Lychees zijn te koop als vers fruit bij de beter gesorteerde supermarkt of de speciaalzaak. Daarnaast zijn lychees ook in blik te koop. Niet iedere winkel heeft lychees in blik te koop. Ga hiervoor naar de groentespeciaalzaak of de Chinese delicatessenwinkel.

Presentatie

Voor sommige mensen geldt dat ze de lychee eigenlijk moet leren eten. De smaak is namelijk niet voor iedereen even toegankelijk en dat geldt ook voor het uiterlijk van het ‘glazige’ vruchtje. Als je ze niet direct vers gepeld lust of er te weinig smaak aan vindt, dan kan je ze altijd nog combineren in een gerecht. Er zijn verschillende manieren om de lychees in gerechten of drankjes te verwerken.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay
Een bakje verse lychees kan je uiteraard zo eten als een onderdeel van een gezond voedingspatroon. Enkele voorbeelden hoe lychees te verwerken in een recept:
  • Je kunt lychees ook schoongemaakt halveren en onderdeel maken van een frisse zomersalade met wat gemengde sla, wat pijnboompitten, enkele stukjes peer en wat reepjes paprika.
  • Een ijsdessert kan je ook afmaken met lychees. Laat de lychees heel en haal alleen de pit er voorzichtig uit. Leg wat bolletjes vanilleijs of vanilleroomijs op een bordje, leg er wat lychees omheen en wissel ze af met verse aardbeien. Leg er wat blaadjes mint tussen en knijp er enkele druppels limoen overheen.
  • Een glaasje martini heeft een iets zachtere afdronk met enkele lychees er in. Doe wat lychees aan een prikker en zet de prikker met lychees in het glas martini. Ook een glas prosecco met ijs en wat gehalveerde lychees, geeft een twist aan de prosecco. Om het af te maken laat je een muntblaadje drijven op het drankje en voeg je enkele druppels limoensap toe.
  • Tenslotte kan een simpel kopje lycheethee ook erg lekker zijn. De zacht zoete smaak komt in de thee goed tot uiting.

De gezonde lychee

Vitamines en mineralen

De lychees bevatten nogal wat voedingsstoffen, te weten:
  • Vitamine A, B1, B2, B6, B12, C en D
  • Calcium
  • Fosfor
  • IJzer
  • Kalium
  • Koper
  • Magnesium
  • Natrium

Bron: Domeckopol, PixabayBron: Domeckopol, Pixabay
Wat doet de lychee voor het lichaam?
Lychees eten helpt goed als je last van candida hebt. Candida, officieel candidiasis, is een aandoening die wordt veroorzaakt door een soort gist. Deze verandert in een schimmel.

Lycheethee kan lekker zacht zoet van smaak zijn, maar enkele kopjes thee helpt de bloedvaten gezond te houden. Vanuit de natuurgeneeskunde worden lychees in theevorm weer ingezet als pijnbestrijder.

Lychees eten kent eigenlijk geen echte nadelen. Het enige wat kan gebeuren bij het eten van grote hoeveelheden lychees, is een licht allergische reactie. Je moet hier dan al wel van nature gevoelig voor zijn.

Tot slot

Lychees zijn gezonde en lekkere frisse ietwat glazige vruchtjes die op verschillende manieren te eten zijn. Eet de gepelde lychees zo of voeg ze toe aan een frisse salade of een lekker drankje. Ze bevatten verschillende vitamines en mineralen en zeker vitamine C is ruim vertegenwoordigd in deze vrucht. Lychees, lekker en gezond.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lychee - Een vrucht in opkomstLychee - Een vrucht in opkomstTropische vruchten veroveren steeds meer hun plek in de Nederlandse supermarkten. Moest je voor een mango of een guave e…
De geneeskracht van lycheeDe geneeskracht van lycheeDe lychee is een supergezonde fruitsoort die ernstige ziekten niet alleen helpt voorkomen maar ook meehelpt te genezen.…
Lychee: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde lycheesLychee: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde lycheesDe lychee wordt soms een noot genoemd vanwege de stevige schil, maar het is eigenlijk een vrucht. De vrucht is eetbaar.…
Exotische en tropische schoonheidsgeheimenNatuurlijke middeltjes worden door exotische vrouwen uit tropische landen eeuwenlang gebruikt als schoonheidsmiddel. Vro…

Lepelblad: lekker, gezond en genezendLepelblad: lekker, gezond en genezendLepelblad is een wilde plant die in Nederland weliswaar voorkomt, maar in aantal niet meer zo sterk vertegenwoordigd is…
De lekkere en gezonde zoete aardappelDe lekkere en gezonde zoete aardappelHoewel de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen echte aardappel. De zoete aardappel behoort tot de groe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Greissdesign, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lychee
  • https://www.isditwelgezond.nl/lychee/
  • Afbeelding bron 1: Pisauikan, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Domeckopol, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.