Lychee, lekker en gezond

Lychee, de basis
De lychee, officieel genaamd Litchi chinensis, is een boom die oorspronkelijk uit China komt en behoort tot de zeepboomfamilie, officieel Sapindaceae. Het fruit is verwant aan onder meer longan en ramboetan. Voor de liefhebbers in de westerse wereld wordt de lychee geïmporteerd uit Zuidoost-Azië, Zuid-Afrika en Madagaskar.
De lycheeboom is een boom met groenblijvend blad. De boom kan tot zo’n dertig meter hoog worden en heeft een grote dichte kroon. De bladeren zijn ietwat glanzend en dun, ze voelen aan als leer. Het blad is aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant grijsgroen. De bloemen zin kelkachtig en zacht geel of lichtgroen van kleur. Lychees hangen in trossen van circa tien tot dertig stuks aan de boom.
De vrucht is rond tot licht ovaal met een doorsnede van drie tot vijf centimeter en heeft een rode ietwat pukkelige schil. Het kleuren van de schil vindt plaats tijdens het rijpingsproces. Het vruchtvlees is stevig en glazig wit met een grote bruine pit er in. De smaak van de vrucht is zacht zoet en een beetje kruidig.
Lychees op het bord
De vrucht wordt nagenoeg rijp geplukt en kan direct gegeten worden. De verse lychees kan je het beste koel bewaren, in de groente- en fruitlade van de koeling. Ze blijven circa één week goed. De ogenschijnlijk harde schil is er met de vingers eenvoudig af te halen, zodra deze gebroken is. Lychees zijn te koop als vers fruit bij de beter gesorteerde supermarkt of de speciaalzaak. Daarnaast zijn lychees ook in blik te koop. Niet iedere winkel heeft lychees in blik te koop. Ga hiervoor naar de groentespeciaalzaak of de Chinese delicatessenwinkel.Presentatie
Voor sommige mensen geldt dat ze de lychee eigenlijk moet leren eten. De smaak is namelijk niet voor iedereen even toegankelijk en dat geldt ook voor het uiterlijk van het ‘glazige’ vruchtje. Als je ze niet direct vers gepeld lust of er te weinig smaak aan vindt, dan kan je ze altijd nog combineren in een gerecht. Er zijn verschillende manieren om de lychees in gerechten of drankjes te verwerken.

- Je kunt lychees ook schoongemaakt halveren en onderdeel maken van een frisse zomersalade met wat gemengde sla, wat pijnboompitten, enkele stukjes peer en wat reepjes paprika.
- Een ijsdessert kan je ook afmaken met lychees. Laat de lychees heel en haal alleen de pit er voorzichtig uit. Leg wat bolletjes vanilleijs of vanilleroomijs op een bordje, leg er wat lychees omheen en wissel ze af met verse aardbeien. Leg er wat blaadjes mint tussen en knijp er enkele druppels limoen overheen.
- Een glaasje martini heeft een iets zachtere afdronk met enkele lychees er in. Doe wat lychees aan een prikker en zet de prikker met lychees in het glas martini. Ook een glas prosecco met ijs en wat gehalveerde lychees, geeft een twist aan de prosecco. Om het af te maken laat je een muntblaadje drijven op het drankje en voeg je enkele druppels limoensap toe.
- Tenslotte kan een simpel kopje lycheethee ook erg lekker zijn. De zacht zoete smaak komt in de thee goed tot uiting.
De gezonde lychee
Vitamines en mineralenDe lychees bevatten nogal wat voedingsstoffen, te weten:
- Vitamine A, B1, B2, B6, B12, C en D
- Calcium
- Fosfor
- IJzer
- Kalium
- Koper
- Magnesium
- Natrium

Lychees eten helpt goed als je last van candida hebt. Candida, officieel candidiasis, is een aandoening die wordt veroorzaakt door een soort gist. Deze verandert in een schimmel.
Lycheethee kan lekker zacht zoet van smaak zijn, maar enkele kopjes thee helpt de bloedvaten gezond te houden. Vanuit de natuurgeneeskunde worden lychees in theevorm weer ingezet als pijnbestrijder.
Lychees eten kent eigenlijk geen echte nadelen. Het enige wat kan gebeuren bij het eten van grote hoeveelheden lychees, is een licht allergische reactie. Je moet hier dan al wel van nature gevoelig voor zijn.