Lepelblad: lekker, gezond en genezend

Lepelblad: lekker, gezond en genezend Lepelblad is een wilde plant die in Nederland weliswaar voorkomt, maar in aantal niet meer zo sterk vertegenwoordigd is dan de vorige eeuw en daarvoor. Het plantje staat dan ook op de zogenaamde ‘rode lijst’ van steeds zeldzamer wordende planten. Het is een plant die ook eetbaar is en feitelijk heel gezond voor de mens. Toch zijn de meeste mensen niet zo bekend met deze eetbare moerasplant én wat de gezondheidsaspecten van lepelblad zijn.

Lepelblad, de basis

Lepelblad, officieel Cochlearia, is een moerasplant uit de kruisbloemfamilie. Er zijn zo’n dertig soorten planten, die allemaal binnen het geslacht lepelblad vallen en een hoge zouttolerantie hebben. Dat maakt de planten ook geschikt om langs de kustlijn te groeien. De plant heeft kleine witte bloemetjes met een groenige zweem en een blad met een helgroene kleur. Lepelblad wordt tussen de twintig en maximaal dertig centimeter hoog.

Het is een plant die je met name in Europa op de noordelijke helft in het wild ziet, met de kustlijnen als favoriete plek. Overigens begin je langs de Atlantische kustlijn van Portugal het plantje zo nu en dan al tegen te komen. Het is eerst en vooral een moerasplant, die je vervolgens ook in brak water tegen kunt komen. In Nederland vind je de plant met name in Zuid-Holland en Noord-Holland en de overige delen langs het IJsselmeer.

Naamsverwarring

Je komt bij lepelblad vaak ‘echt lepelblad’ tegen als naam. Dit heeft te maken met het gegeven dat er ook een Engels lepelblad is. Qua uiterlijk zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een nadrukkelijk verschil is dat het Engelse lepelblad op nog ziltere grond kan gedijen dan het ‘echte’ lepelblad. Deze laatste kan overigens wel weer veel beter tegen de vorst.

Kweek voor consumptie

Naast de wilde versie, wordt de plant ook gekweekt voor consumptie. Dit vindt plaats op enkele plekken aan de Zuid- en Noord-Hollandse kust, onder meer in Noordwijk. De smaak is kruidig en ietwat scherp. De smaak wordt wel eens vergeleken met waterkers.

Bron: Photographer: John Crellin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Photographer: John Crellin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Toepassing
Lepelblad is op verschillende manieren eenvoudig toe te passen in onze maaltijd, enkele voorbeelden:
  • De plant kan gebruikt worden als smaakmaker voor soepen en sauzen. Om de geur te behouden, wordt de plant er pas ná het kookmoment aan toegevoegd.
  • Ook kan klein gemaakt lepelblad verwerkt worden in verse kruidenboter of kruidenkaas.
  • Maak er een salade van door het lepelblad te mengen met enkele slasoorten. Dit maak je vervolgens aan met wat tomaatjes, paprika, bosui en desgewenst wat olijven. Het spreekt voor zich dat de salade ook nog met een vers stukje vis aangevuld kan worden.
  • Een pastasalade maak je met spelt- of volkorenpasta, wat mayonaise en evenveel yoghurt,gemengd wat peper en zout en enkele klein gemaakte blaadjes lepelblad. Ze geef je een relatief eenvoudige maaltijd extra karakter.

"Onkruid is ook een kruid, zoals onmogelijk ook mogelijk is." Gino Dekeyzer.

Gezondheidsaspecten

Scheurbuik

Lepelblad is een bron van vitamine C en dat maakte het rond de gouden eeuw ook een veel gebruikt onderdeel van de maaltijd tijdens de zeetochten naar het oosten (VOC). Zo kon de bekende scheurbuik zoveel als mogelijk tegen gegaan worden. Overigens gebruikten de Engelse zeevaarders het voor hetzelfde doel.

Spijsvertering

Lepelblad is een maagversterker en wordt ingezet voor een optimaal werkend spijsverteringskanaal. Als je al problemen hebt met je spijsvertering is het goed om regelmatig lepelblad in de maaltijd op te nemen. Een andere optie is om het als thee te drinken. Zet voor een optimaal resultaat dagelijks enkele kopjes thee van het gedroogde lepelblad.

Vochtafdrijvend

Opgehoopte afvalstoffen kunnen in het lichaam indirect ontstekingen veroorzaken. Regelmatige inname van lepelblad stimuleert het afvoeren van de afvalstoffen uit het lichaam. In het verlengde van ‘het opruimen’ van afvalstoffen, stimuleert het ook de opname van voedingstoffen in het lichaam.

Tot slot

Lepelblad is niet zo bekend, maar dat maakt de plant niet minder werkzaam voor het lichaam. Veel mensen gaan voor de maaltijd met verse kruiden aan de slag en dat is een goede ontwikkeling. Voeg hier lepelblad aan toe en het wordt een van de toevoegingen voor een lekkere en gezonde maaltijd.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van echt lepelbladDe geneeskracht van echt lepelbladEcht lepelblad komt in Nederland voor maar is zeldzaam geworden. Het is een eetbare, wilde plant en behoort tot de categ…
Echt lepelblad: gezondheidsvoordelen en werkzame stoffenEcht lepelblad: gezondheidsvoordelen en werkzame stoffenEcht lepelblad, met de botanische naam Cochlearia officinalis, is een plant die afkomstig is uit de familie van de kruis…
Lepelblad en scheurbuikLepelblad en scheurbuikEcht lepelblad, , wel zeer zeldzaam in de natuur en helaas heb ik het dit voorjaar alleen nog maar in potjes bij de tuin…

Eten abrikozenpitten kan gevaarlijk zijn door cyanideEten abrikozenpitten kan gevaarlijk zijn door cyanideHet kan gevaarlijk zijn om meer dan vijf abrikozenpitten per dag te eten. Het consumeren van meer dan vijftien abrikozen…
Lychee, lekker en gezondLychee, lekker en gezondDe lycheevrucht is een pokdalig bijna rond of ietwat ovaalachtig bolletje ter grootte van een flinke aardbei. De buitenk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Franz Xaver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.velt.nu/velt-kalenders/kruidenkalender/algemeen-overzicht/echt-lepelblad
  • http://www.waterwereld.nu/lepelblad.php
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lepelblad
  • Afbeelding bron 1: Photographer: John Crellin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.