Spinazie: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Spinazie is een superfood; spinazie is zeer gezond. Spinazie zit boordevol voedingsstoffen en is caloriearm. Het is een groene bladgroente, deze vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Spinazie heeft antioxiderende en anti-kankereigenschappen. Het is ook rijk aan eiwitten en vitaminen, zoals vitamine A, vitamine C en vitamine E. Er zijn talloze verschillende manieren om van spinazie een lekker gerecht te maken waar je familie en vrienden van kunnen genieten. Het kan vrij gemakkelijk in elk dieet worden opgenomen, omdat het betaalbaar en gemakkelijk te bereiden is. Spinazie kent veel gezondheidsvoordelen.
Wat is spinazie?
Spinazie (Spinacia oleracea) is een van de populairste groene bladgroenten ter wereld omdat het een rijke bron van mineralen, vitaminen, pigmenten en fytonutriënten is. Het is een lid van de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Vanwege het grote aantal voordelen van deze groente, is het raadzaam om regelmatig spinazie te consumeren. Spinazie kan rauw worden gegeten als onderdeel van bijvoorbeeld een salade, en het kan ook worden gekookt of geroerbakt. Het kan worden gegeten als hoofdgerecht of bijgerecht of toegevoegd in een aantal recepten voor soepen, ovenschotels en stoofschotels. Spinazie komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en werd duizenden jaren geleden in Perzië (het huidige Iran) verbouwd. Van daaruit werd het ongeveer 1500 jaar geleden naar China gebracht. De groente bereikte een paar honderd jaar later zijn weg naar Europa en werd al snel een hoofdbestanddeel in een aantal keukens.
Voedingswaarde van spinazie
Spinazie bevat veel
vitamine K,
A en
C, evenals
foliumzuur,
mangaan,
magnesium,
ijzer,
kalium en
calcium. Het is ook een goede bron van
vitamine B3,
zink, eiwitten,
vezels,
vitamine E,
vitamine B1,
vitamine B6,
fosfor en
koper. Spinazie zit ook vol met goede voedingsstoffen om te voorkomen dat cholesterol oxideert en die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen, met name in de dikke darm. Het foliumzuur in spinazie is ook goed voor het behoud van een gezond cardiovasculair systeem, terwijl het magnesiumgehalte helpt om hoge bloeddruk te verlagen. Spinazie helpt ook de hersenfunctie, het geheugen en de mentale helderheid te handhaven. Om het rijke ijzergehalte van spinazie tijdens het koken te behouden, voeg een beetje citroensap of azijn toe aan je gerecht.
Gezondheidsvoordelen van spinazie
Spinazie heeft veel verschillende gezondheidsvoordelen.
Spinazie verbetert het gezichtsvermogen
Spinazie is een rijke bron van bètacaroteen, luteïne en xantheen, welke allemaal goed zijn voor het gezichtsvermogen. Betacaroteen helpt de gezondheid van het oog te verbeteren. Het kan ook
vitamine A-tekort,
jeukende ogen, oogzweren en
droge ogen voorkomen. De ontstekingsremmende eigenschappen van deze groente kunnen ook de wallen of
donkere kringen onder de ogen verminderen.
Spinazie gaat maculadegeneratie tegen
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is verantwoordelijk voor het veroorzaken van blindheid, wat te wijten is aan de degeneratie van luteïne en xantheen die een centraal deel van het netvlies vormen. Patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie hebben baat baat hij verse groene bladgroenten, vooral spinazie, omdat het carotenoïden bevat. Het bevat ook een schat aan antioxidanten die de schadelijke effecten van vrije radicalen verminderen, waarvan bekend is dat ze een negatieve invloed hebben op het gezichtsvermogen en die ook aan leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals glaucoom en maculadegeneratie veroorzaken.
Spinazie biedt neurologische voordelen
Spinazie heeft een hoge antioxidatieve capaciteit en dit wordt in verband gebracht met de mitochondriale activiteit, welke van invloed is op de cognitieve functie. Van verschillende componenten van deze groente zoals kalium, foliumzuur en verschillende antioxidanten is bekend dat ze neurologische voordelen bieden aan mensen die het regelmatig consumeren. Foliumzuur vermindert het voorkomen van de
ziekte van Alzheimer, dus spinazie is heel goed voor mensen met een hoog risico op neurale of cognitieve achteruitgang. Kalium is ook een integraal onderdeel van de gezondheid van de hersenen en wordt is in verband gebracht met een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen en verhoogde cognitie, concentratie en neurale activiteit.
Spinazie als een salade /
Bron: Kaboompics, PixabaySpinazie helpt bij hemofilie
Spinazie is rijk aan vitamine K wat helpt bij de bloedstolling door protrombine te produceren en het behandelt dus hemofilie. Het werkt goed bij het beheersen van overmatig bloeden en het houdt ook de
leverfunctie in stand door de productie van glycogeen te stimuleren.
Spinazie handhaaft de bloeddruk
Spinazie heeft een zeer hoog gehalte aan kalium en een laag natriumgehalte. Deze samenstelling van mineralen is zeer gunstig voor mensen met
hoge bloeddruk daar kalium de
bloeddruk verlaagt en
natrium de bloeddruk verhoogt. Folaat in spinazie draagt ook bij aan de verlaging van hypertensie en ontspant de bloedvaten, terwijl de juiste doorbloeding behouden blijft. Door de bloeddruk te verlagen en de spanning van bloedvaten en slagaders te verminderen, kun je de druk op het cardiovasculaire systeem verminderen en de zuurstoftoevoer naar de orgaansystemen van het lichaam bevorderen voor optimale functionaliteit.
Spinazie versterkt de spieren
Het co-enzym Q₁₀, kort: Q10, ook bekend als CoQ₁₀ of ubichinon-10, is een antioxidant die aanwezig is in spinazie. Het speelt een belangrijke rol bij het versterken van de spieren, vooral de hartspier die voortdurend bloed naar alle delen van het lichaam pompt. Q10 kan worden gebruikt om veel cardiovasculaire aandoeningen zoals hyperlipidemie,
hartfalen, hypertensie en coronaire hartziekte te voorkomen en te behandelen.
Spinazie helpt bij botmineralisatie
Spinazie is een goede bron van vitamine K, die een rol speelt bij het vasthouden van calcium in de botmatrix, wat leidt tot botmineralisatie. Daarnaast helpen ook andere mineralen zoals mangaan, koper, magnesium, zink en fosfor bij het opbouwen van sterke botten. Dit kan op zijn beurt voorkomen dat je
osteoporose of botontkalking ontwikkelt. Deze mineralen zijn ook essentieel voor het behoud van gezonde tanden en nagels.
Spinazie vermindert het risico op cataract
De luteïne en zeaxanthine die in spinazie aanwezig zijn, werken beide als sterke antioxidanten en beschermen de ogen tegen de gevolgen van UV-stralen die kunnen leiden tot
cataract. Ze verminderen ook de impact van vrije radicalen, wat een belangrijke oorzaak kan zijn van staar en andere oogaandoeningen.
De hoeveelheid eiwit in spinazie is indrukwekkend en ze worden door enzymen gemakkelijk afgebroken tot aminozuren die essentieel zijn voor de mens. De opnieuw gevormde eiwitten helpen bij spierontwikkeling en -groei. Ze verhogen ook het vermogen van je lichaam om wonden te helen en geven een boost aan je metabolisme of stofwisseling, en stimuleert al je organen om op hun optimale niveau te functioneren. Thylakoid in spinazie kan het hongergevoel beteugelen, wat kan helpen bij het afvallen.
Spinazie helpt maagzweren te voorkomen
Spinazie en sommige andere groenten hebben het vermogen om het maagslijmvlies te beschermen, waardoor het optreden van
maagzweren wordt voorkomen. Bovendien kunnen de glycoglycerolipiden die in spinazie aanwezig zijn, de kracht van de bekleding van het spijsverteringskanaal vergroten, waardoor ongewenste ontstekingen in dat deel van het lichaam worden voorkomen.
Spinazie helpt atherosclerose te voorkomen
Atherosclerose of slagaderverkalking wordt veroorzaakt door verharding van de slagaders. Van een pigment dat luteïne wordt genoemd en dat voorkomt in spinazie, is aangetoond dat het het optreden van atherosclerose,
hartaanvallen en
beroerten vermindert. Dit komt door het feit dat spinazie-eiwitten de
cholesterol- en andere vetafzettingen in de bloedvaten verminderen.
Spinazie is goed voor het ongeboren kind /
Bron: Zerocool, PixabaySpinazie helpt bij de foetale ontwikkeling
Foliumzuur in spinazie is nodig voor de juiste ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Defecten zoals een gespleten gehemelte of spina bifida kunnen optreden als gevolg van een tekort aan foliumzuur. De vitamine A is nodig voor de longontwikkeling van de foetus en kan tijdens
borstvoeding worden overgedragen, dus spinazieconsumptie moet ook na de geboorte worden voortgezet.
Spinazie vermindert ontsteking
Er zijn veel ontstekingsremmende stoffen in spinazie aanwezig; zeker meer dan een dozijn. Spinazie is een van de krachtigste groenten als het gaat om het verminderen van ontstekingen door het hele lichaam. Dit betekent niet alleen het beschermen van het hart, maar ook het verminderen van de ontsteking en pijn geassocieerd met aandoeningen zoals artritis en
jicht, die miljoenen mensen over de hele wereld treffen.
Spinazie helpt kanker te voorkomen
Spinazie bestaat uit verschillende belangrijke bestanddelen waarvan is vastgesteld dat ze veelbelovend zijn in het voorkomen van verschillende soorten kanker. Deze omvatten
blaaskanker,
prostaatkanker,
leverkanker en
longkanker. Verschillende bestanddelen in spinazie zoals foliumzuur, tocoferol en chlorophylline werken via verschillende mechanismen om patiënten met kanker te behandelen en te beschermen. Spinazie is ook zeer effectief tegen agressieve prostaatkanker, en dit is in verband gebracht met epoxyxanthophylen, die unieke carotenoïden zijn, samen met neoxanthine en violaxanthine die tumoractiviteit en de verspreiding van kanker door het hele lichaam direct verminderen.
Spinazie beschermt de huid
Van verschillende fytonutriënten en pigmenten is aangetoond dat ze de huid beschermen tegen schadelijke zonnestralen, inclusief Uv-stralen. Deze beschermen en repareren de beschadigde tot op zekere hoogte, waardoor op de lange termijn
huidkanker wordt voorkomen.
Spinazieblaadjes /
Bron: Lecic/Shutterstock.comRisico's
Veel mensen slikken antistollingsmiddelen, ook wel bloedverdunners genoemd. Het is in dat geval belangrijk dat je niet plotseling begint met het veranderen van de hoeveelheid voedsel die je eet met vitamine K. De in vet oplosbare vitamine K is een essentiële voedingsstof voor de bloedstolling.
De inname van te veel kalium kan schadelijk zijn nierpatiënten. Als de
nieren geen overtollig kalium uit het bloed kunnen verwijderen, kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid. Het is belangrijk dat mensen met nierproblemen hier notie van nemen.
Spinazie wordt het best geconsumeerd als onderdeel van een gevarieerd en gezond dieet, bij voorkeur een
plantaardig dieet.
Lees verder