Paksoi: gezondheidsvoordelen voedingswaarde en zelf telen

Paksoi: gezondheidsvoordelen voedingswaarde en zelf telen Is paksoi gezond? Jazeker, paksoi biedt ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Paksoi is net als Chinese kool een bladgroente en is het hele jaar door verkrijgbaar. Paksoi behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is nauw verwant aan de koolgewassen. Het werd duizenden jaren geleden voor het eerst gecultiveerd in China. Nu is het beschikbaar over de hele wereld. Niet alleen in toko's, maar ook in de plaatselijke supermarkt. Andere kruisbloemige groenten zijn boerenkool, broccoli, bloemkool, spruitjes, kool, boerenkool, koolraap en rapen. Deze groenten bevatten veel voedingsstoffen en hebben relatief weinig calorieën. Ze zijn geschikt voor een gezond dieet.
Paksoi / Bron: David Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Paksoi / Bron: David Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is paksoi?

Paksoi of pak-choi is een langbladige open Chinese kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen. Paksoi behoort tot de kruisbloemenfamilie, net zoals bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, radijs, spruitjes, waterkers en witte kool.

Herkomst

Paksoi doet qua uiterlijk denken aan snijbiet en is nauw verwant aan Chinese kool. Paksoi komt oorspronkelijk uit China, Taiwan en Japan, waar het in grote hoeveelheden wordt verbouwd. Hoewel hij eigenlijk de voorkeur geeft aan de vochtige warmte, kan de kool ook in Nederland worden verbouwd.

Voedingswaarde van paksoi

Per 100 gram

Paksoi heeft veel voordelen voor de gezondheid. Voedingswaarde paksoi per 100 gram (vitaminen en mineralen):

Vitamine of mineraalHoeveelheid
Vitamine A0,3 mg
Vitamine B10,1 mg
Vitamine B50,85 mg
Vitamine B60,1 mg
Vitamine B1160 µg
Vitamine B12-
Vitamine C20 mg
Vitamine D-
Natrium10 mg
Kalium250 mg
Calcium50 mg
Fosfor30 mg
IJzer0,5 mg
Magnesium7 mg
Koper0,02 mg
Zink0,2 mg

Dagelijkse behoefte

Een portie rauwe paksoi biedt 5 procent van je dagelijkse kaliumbehoefte, 62 procent van je vitamine A-behoefte, 7 procent van je calciumbehoefte, 5 procent van je vitamine B-6-behoefte, 3 procent van je magnesiumbehoefte, 3 procent van je ijzerbehoefte en 52 procent van je dagelijkse vitamine C-behoefte. Paksoi bevat ook diverse mineralen, zoals fosfor, zink, natrium, koper, mangaan en selenium.

Paksoi is gezond! / Bron: Yuchinutrition, PixabayPaksoi is gezond! / Bron: Yuchinutrition, Pixabay

Gezondheidsvoordelen van paksoi

Kruisbloemige groenten, zoals paksoi, zijn rijk aan glucosinolaten. Dit zijn zwavelhoudende verbindingen die de menselijke gezondheid op velerlei manieren ten goede komen. De voedingsstoffen in paksoi bieden bescherming tegen allerlei ziekten en aandoeningen.

In paksoi zijn glucosinolaten te vinden in. Deze kunnen een positief effect hebben op urineweg- en luchtweginfecties en sommige andere bacteriën en virussen kunnen ook worden bestreden met mosterdolie. Dit is een vluchtige, zwavelhoudende verbinding, die ontstaat bij de afbraak van glucosinolaten. Paksoi bevat ook flavanoïden, fenolen en andere secundaire plantenstoffen, die een antioxiderende werking hebben en in de kool eigenlijk dienen als bescherming tegen roofdieren. Vanwege hun functie als antioxidanten kunnen ze veroudering tegengaan. Paksoi bevat ook mineralen zoals calcium en kalium, evenals vitamines uit de B-groep, vitamine C en caroteen.

Bescherming tegen kanker

Glucosinolaten

Paksoi en andere kruisbloemige groenten hebben bepaalde anti-kankereigenschappen. Studies hebben aangetoond dat mensen die veel kruisbloemige groenten eten, een lager risico hebben op het ontwikkelen van longkanker, prostaatkanker, darmkanker en borstkanker. De glucosinolaten in paksoi worden in het lichaam omgezet in isothiocyanaten en deze verbindingen hepen het lichaam om kanker te bestrijden.

Longkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.comLongkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.com

Foliumzuur

Paksoi bevat foliumzuur. Foliumzuur speelt een rol in DNA-synthese en herstel, zodat het voorkomt dat er zich kankercellen vormen als gevolg van mutaties in het DNA. Vitamine C, vitamine A en beta-caroteen zijn krachtige antioxidanten die helpen om cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Selenium

Selenium is een mineraal dat niet voorkomt in de meeste vruchten en groenten, maar het zit wel in paksoi. Het speelt een rol bij de leverenzymfunctie en het helpt om kankerverwekkende stoffen te ontgiften in het lichaam. Bovendien voorkomt selenium ontstekingen in het lichaam en vermindert het de snelheid waarmee een tumor groeit.

Vezels

Kruisbloemige en andere groenten bieden ook bescherming vanwege de vezels die zij bevatten. Voedingsvezels zorgen voor goede, volumineuze ontlasting. Dit houdt de darmen gezond en vermindert het risico op het ontwikkelen van darmkanker.

Paksoi gezond voor de botten

Collageen

Het ijzer, fosfor, calcium, magnesium, zink en vitamine K in paksoi dragen bij aan het opbouwen en onderhouden van de botstructuur. IJzer en zink spelen een cruciale rol in de productie en rijping van collageen, een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel. Fosfor en calcium zijn beide belangrijk voor de botstructuur. Wel moeten deze twee mineralen zorgvuldig uitgebalanceerd zijn voor een goede botmineralisatie. Te veel fosfor met te weinig calciuminname kan leiden tot botverlies.

Het kleine broertje van paksoi heet bokchoi of baby-paksoi / Bron: Karl-Heinz Wellmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het kleine broertje van paksoi heet bokchoi of baby-paksoi / Bron: Karl-Heinz Wellmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Botbreuken

Lage inname van vitamine K wordt in verband gebracht met een hoger risico op botbreuken. Voldoende inname van vitamine K is van belang voor een goede gezondheid, want het verandert botmatrix-proteïnen, verbetert de opname van calcium, en het kan uitscheiding van calcium verminderen.

Paksoi gezond voor de bloeddruk

Kalium, calcium en magnesium worden alle drie aangetroffen in paksoi. Deze mineralen verlagen op natuurlijke wijzen de bloeddruk. Een lage inname van natrium is essentieel voor het verlagen van de bloeddruk. Een grote hoeveelheid kalium is ook gunstig vanwege vasodilatatie (verwijding van de bloedvaten).

Paksoi gezond voor hart- en bloedvaten

Foliumzuur, kalium, vitamine C en vitamine B6 in paksoi helpen om een ​​gezond hart te behouden. Vitamine B6 en foliumzuur voorkomen de opbouw van een verbinding die bekend staat als homocysteïne, een tussenproduct in de omzetting van het aminozuur methionine tot het aminozuur cysteïne. Overtollige homocysteïne in het lichaam kan tot beschadiging van bloedvaten leiden aan aanleiding geven tot hartproblemen.

Ontstekingen

Choline helpt bij slaap, spierbewegingen, leren en geheugen. Het helpt ook bij het handhaven van cellulaire membranen, de overdracht van zenuwimpulsen, de absorptie van vet en het verminderen van chronische ontstekingen.

Immuniteit

Selenium in paksoi stimuleert de immuunrespons op infectie door de productie van killer T-cellen te verbeteren.

Door gezond te eten behoud je een gezond gewicht / Bron: Istock.com/VladimirFLoydDoor gezond te eten behoud je een gezond gewicht / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

Paksoi gezond voor de huid

Carotenoïden

Paksoi bevat verschillende voedingsmiddelen die goed zijn voor de huid, zoals carotenoïden, vitamine C, vitamine K, foliumzuur, kalium en selenium. Carotenoïden houden de integriteit van de celmembraan in stand door in de celmembraan voor antioxidant-bescherming te zorgen.

Vitamine C en collageen

Collageen is belangrijk voor de huid. Vitamine C als een essentiële voedingsstof voor collageen. Vitamine C werkt in je lichaam als anti-oxidant om schade die wordt veroorzaakt door de zon, vervuiling en rook te voorkomen. Vitamine C bevordert ook het vermogen van collageen om rimpels weg te werken of te voorkomen en de algehele huidtextuur te verbeteren.

Groenten en fruit

Het consumeren van een grote variatie aan groenten en fruit wordt in verband gebracht met een verlaagd risico van veel leefstijlgerelateerde gezondheidsproblemen. Het verhogen van de consumptie van plantaardig voedsel, waaronder paksoi, verlaagt het risico op obesitas (overgewicht), diabetes, hart- en vaatziekten, terwijl het ook zorgt voor een gezonde huid en haar, meer energie en een beter gewicht. Er zijn sterke aanwijzingen dat kruisbloemige groenten kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel te handhaven als je diabetes hebt.

Gember, knoflook en rode peper / Bron: Martin SulmanGember, knoflook en rode peper / Bron: Martin Sulman

Paksoirecept: wokken met rode peper, gember en knoflook

Paksoi kun je eenvoudig bereiden door het te roerbakken.

Benodigdheden

  • 400 gram paksoi;
  • ½ eetlepel arachideolie (ook wel pindaolie of aardnotenolie genoemd);
  • 5 teentjes fijngesneden of fijngehakte knoflook;
  • 2½ cm fijngehakte gemberwortel;
  • 2 rode pepers, zonder zaadjes, gesneden in dunne reepjes; en
  • 2 eetlepels sojasaus (bijvoorbeeld van Kikkoman, die ook een zoutarme variant heeft).

Bereiding

Snijd het uiteinde van de paksoi en snijd de paksoi in de breedte in drieën. Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg daarna de knoflook, gember en peper toe. Roerbak deze ingrediënten gedurende ongeveer tien seconden. Voeg de paksoi toe en wok deze totdat het groene gedeelte zacht is en de witte stengels knapperig. Dan de sojasaus toevoegen en doorroeren. De hele paksoi moet met de saus bedekt zijn. Direct opdienen.

Smoothie met paksoi / Bron: Martin SulmanSmoothie met paksoi / Bron: Martin Sulman

Smoothie met paksoi

Benodigdheden

  • 1 paksoi;
  • 2½ cm gember;
  • 1 banaan;
  • 1 mango;
  • Kokoswater (zodat het goed drinkbaar wordt);
  • 1 limoen.

Bereiding

Pluk de bladeren van de paksoi en scheur deze in stukken. Schil de mango en doe deze ook in de blender. Doe er ook een geschilde banaan bij en knijp de limoen uit boven de blender. Voeg als laatste gember toe en een flinke hoeveelheid kokoswater (het moet lekker drinkbaar zijn). Blend het geheel tot een egale smoothie.

Zelf paksoi telen

Uiterlijk en groei

In tegenstelling tot Chinese kool vormt paksoi geen gesloten krop. Paksoi is een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte en lange vlezige bladstelen. De bladeren zijn 40 tot 60 centimeter hoog en zijn donkergroen, glad en hebben brede witte lijnen.

Zelf paksoi telen / Bron: Webvet~enwiki at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zelf paksoi telen / Bron: Webvet~enwiki at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Standplaats en bodem

Paksoi geeft de voorkeur aan een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. De grond moet voedselrijk, los en kalkhoudend zijn. Als kruisbloemige groente mag de paksoi na een pauze van drie jaar op hetzelfde bed worden gekweekt. Om te zorgen dat je grond gezond blijft is het belangrijk om gewassen niet elk jaar op dezelfde plek te plaatsen. Bovendien mag het niet worden geplant met andere kruisbloemige groenten zoals mosterd of koolzaad of andere soorten kool. Sla, prei en wortels zijn goede buren, terwijl andere kruisbloemige groenten en aardappelen niet geschikt zijn als bedburen.

Zaaien

Dikwijls wordt Paksoi gezaaid van half juli tot half augustus. De zaden worden 1-2 cm diep gezaaid. De plantafstand is ideaal als je een afstand van 30×30 cm aanhoudt.Paksoi begint te ontkiemen vanaf een temperatuur van 12 graden Celsius, maar de optimale kiemtemperatuur is iets hoger, tussen 18 en 22 graden Celsius. De teeltperiode is ongeveer twee tot drie weken.

Zorg

Je moet paksoi regelmatig water geven, maar vermijd te veel water. Af en toe de grond mulchen met compost maakt de grond los. Extra bemesting, zoals bij Chinese kool, is bij paksoi niet nodig.

Oogsten

Je kunt de bladeren slechts zes tot acht weken na het planten oogsten, ongeveer eind september. De drukgevoelige bladeren moeten zorgvuldig worden geoogst het is van belang om de kool na de oogst snel naar een koele plaats te brengen, zodat het blad niet slap wordt.

Ziekten en plagen

Door de korte teeltperiode en het relatief late groeiseizoen is paksoi relatief ongevoelig voor ziekten. Naast bladluizen kan de plant getart worden door aardvlooien. Als preventieve maatregel is het toepassen van vruchtwisseling of wisselbouw van belang, evenals het regelmatig losmaken van de grond. Er zijn bestrijdingsproducten die gebruikt worden tegen aardvlooien.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is paksoi?Hoe gezond is paksoi?Paksoi hebben we al lang in de schappen van de supermarkt of groentewinkel liggen en toch is het niet echt heel erg beke…
De geneeskracht van paksoiDe geneeskracht van paksoiPaksoi is een knapperige groente met grote donkergroene bladeren en roomwitte platte stelen en nerven. Je kunt er van al…
Instant noedels net even andersInstant noedels net even andersIedereen kent wel instant noedels. Tegenwoordig hoef je hiervoor niet speciaal naar de toko, maar koop je ze gewoon in d…
Pastagerechten met kipVolgens de reclame is kip een veelzijdig stukje vlees. Je kunt het braden, bakken, frituren, grillen of in de oven berei…

Zout, een stof die te veel gegeten wordtZout, een stof die te veel gegeten wordtWe eten dagelijks veel zout. We gebruiken kruidenmixen in onze gerechten waar veel zout in zit. Ook in fastfood zit, zoa…
Drinkwater: vergelijking kraanwater en bron-/mineraalwaterDrinkwater: vergelijking kraanwater en bron-/mineraalwaterIedereen weet ondertussen dat water drinken gezond is. Volgens een onderzoek gedaan in 2014 wordt er in Europa jaarlijks…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vkoreastore1, Pixabay
  • Allotment. Growing Pak Choi Chinese Cabbage – How to Grow Pak Choi. https://www.allotment-garden.org/vegetable/pak-choi-chinese-cabbage-growing/ (ingezien op 2-5-2020)
  • Gardenersworld. How to grow pak choi. https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-pak-choi/ (ingezien op 2-5-2020)
  • Indonesisch-culinair.nl. Paksoi. http://www.indonesisch-culinair.nl/ingredient/361-paksoi.html (ingezien op 2-5-2020)
  • Medical News Today. The health benefits of bok choy. https://www.medicalnewstoday.com/articles/280948 (ingezien op 2-5-2020)
  • Mijn moestuin. Gewasrotatie. http://www.mijnmoestuin.nl/moestuinieren/gewas_rotatie (ingezien op 2-5-2020)
  • MNT. The Health Benefits of Bok Choy. http://www.medicalnewstoday.com/articles/280948.php (ingezien op 26-3-2017)
  • Okoko. Roergebakken paksoi met rode peper, gember en knoflook. https://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/paksoi/roergebakken-paksoi-rode-peper-gember-knoflook (ingezien op 18-3-2023)
  • Quickcrop. How To Grow Pak Choi. https://www.quickcrop.ie/learning/plant/chinese-cabbage (ingezien op 2-5-2020)
  • RHS. Pakchoi. https://www.rhs.org.uk/advice/grow-your-own/vegetables/pak-choi (ingezien op 2-5-2020)
  • Verse Oogst. Paksoi. https://www.verseoogst.nl/producten/paksoi (ingezien op 26-3-2017)
  • Voedingswaardetabel.nl. Voedingswaardetabal paksoi, vers. https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=757 (ingezien op 26-3-2017)
  • Wikipedia. Glycoside. https://nl.wikipedia.org/wiki/Glycoside (ingezien op 2-5-2020)
  • Wikipedia. Paksoi. https://nl.wikipedia.org/wiki/Paksoi (ingezien op 2-5-2020)
  • Zaadhandelvanderwal. Groentezaden fijnzadig. https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/group_id,607 (ngezien op 2-5-2020)
  • Afbeelding bron 1: David Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Yuchinutrition, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Muratart/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Karl-Heinz Wellmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/VladimirFLoyd
  • Afbeelding bron 6: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 7: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 8: Webvet~enwiki at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.