Chinese kool: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde & bewaren

Chinese kool: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde & bewaren Chinese kool is een snel groeiende kool, die afkomstig is uit China. Chinese kool is gesloten en ovaalvormig. De bladeren zijn meestal geelgroen van kleur en hebben meestal brede nerven. Deze koolsoort dankt zijn naam aan het feit dat hij oorspronkelijk uit China komt, maar anno 2024 wordt hij ook in Hollandse kassen gekweekt. Chinese kool wordt niet alleen beschouwd als een lekkere, maar ook als een gezonde groente. Het bevat nauwelijks vet en calorieën. Chinese kool is ook rijk aan vitamine C. De kool is licht verteerbaar en past uitstekend in een caloriearm dieet. Zorg er bij het kopen voor dat de bladeren geen lelijke, bruine vlekken hebben en stevig zijn. Een voordeel van Chinese kool is dat het nauwelijks ruikt en bijna met alles is te combineren. Als er tijdens het koken iets van de grote kool overblijft, is dat geen probleem, want Chinese kool is ongevoelig. Verpakt in huishoudfolie blijft het enkele dagen houdbaar in het groentevak van je koelkast.
Chinese kool / Bron: By Drab Makyo, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Chinese kool / Bron: By Drab Makyo, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Wat is Chinese kool?

Kruisbloemenfamilie

De zogenaamde Chinese kool (Brassica rapa var. pekinensis) is een plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie, net zoals bloemkool, boerenkool, broccoli, koolrabi, paksoi, radijs, spruitjes, waterkers en witte kool. De Chinese kool heeft een ovale, cilindrische krop, die bestaat uit brede geel/groene, kreukelige bladeren met een brede witte nerf. De kool heeft een gewicht dat varieert tussen 1 en 3 kilogram. De Chinese kool ziet er al met al heel anders uit dan de ronde kolen. Kenmerkend is dat deze bladgroente de uitgesproken koolsmaak mist.

Oorsprong

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft Chinese kool zijn oorsprong in China. Het werd daar ongeveer 1500 jaar geleden verbouwd. De wetenschappelijke naam is 'Brassica rapa var. pekinensis', oftewel: afkomstig uit Beijing (Peking). Vanaf de 15e eeuw wordt deze bladgroente ook in Korea verbouwd. Hij kwam in de 19e eeuw naar Japan. Er wordt aangenomen dat de koolsoort ontstaan is uit een spontane natuurlijke kruising tussen knolraap en paksoi. Chinese kool wordt sinds het begin van de 20e eeuw ook in Europa verbouwd. In tegenstelling tot de Aziatische rassen is de Europese Chinese kool slechts een eenjarige plant. Er zijn meerdere varianten.

. Chinese kool is gesloten en ovaalvormig / Bron: Jamie Nettles, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0). Chinese kool is gesloten en ovaalvormig / Bron: Jamie Nettles, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Teelt in Nederland

In Europa wordt Chinese kool in juni gezaaid. Na ongeveer twee of drie maanden is de kool klaar om te oogsten. De Chinese kool kan een maximale hoogte van 60 centimeter bereiken. In Nederland wordt het vooral in het Westland gekweekt. Chinese kool wordt vooral in Hollandse kassen geteeld en is daarom het hele jaar door verkrijgbaar.

Smaak

De Chinese kool heeft als voordeel dat de fijne bladeren nauwelijks de typische koolsmaak hebben. Ze smaken dus nogal aangenaam fris.

Voedingswaarde van Chinese kool

Vitamine C

Zoals alle koolsoorten bevat Chinese kool grote hoeveelheden vitamine C. Er zit 26 mg vitamine C in 100 gram Chinese kool. Vitamine C activeert het immuunsysteem en beschermt tegen ziekten en verkoudheden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 75 mg vitamine C voor volwassen mannen en vrouwen kan voor 50% worden gedekt met een grote portie Chinese kool.

Foliumzuur

Bijzonder opmerkelijk voor Chinese kool is, net als alle andere koolsoorten, het hoge gehalte aan foliumzuur, wat vooral voor zwangere vrouwen van enorm belang is. Omdat zowel vitamine C als foliumzuur gevoelig zijn voor warmte, mag Chinese kool slechts kort worden gestoomd of als rauw voedsel worden gegeten.

Vitamine K

De vitamine K die in hoge doseringen aanwezig is in Chinese kool zorgt er vooral voor dat je bloed kan stollen. Dit is van vitaal belang, vooral bij verwondingen en tijdens operaties. Vitamine K reguleert ook het calciumgehalte in het bloed en verlaagt het risico op atherosclerose (botontkalking).

Bètacaroteen

Het lichaam zet bètacaroteen om in vitamine A. Het is vooral belangrijk omdat het helpt bij een hoog cholesterolgehalte en ook beschermt tegen hart- en vaatziekten, zoals hartaanval en beroerte. Bètacaroteen neutraliseert vrije radicalen en voorkomt daardoor vernauwing van de bloedvaten, waardoor arteriosclerose (slagaderverkalking) wordt voorkomen.

Vitamine B3

Vitamine B3 (niacine) in Chinese kool zorgt voor de regeneratie van spieren en zenuwen en het herstel van je lichaam door fysieke en psychische stress. Het nemen van niacine zorgt voor meer balans en ontspanning en is belangrijk voor je welzijn.

Vitamine B6

De in water oplosbare vitamine B6 (pyridoxine) speelt een sleutelrol bij de opbouw en omzetting van eiwitten in het lichaam en het is een belangrijk co-enzym voor het metabolisme van aminozuren of eiwitten. Met dit co-enzym kunnen belangrijke biochemische reacties sneller plaatsvinden.

Magnesium

Magnesium zorgt ervoor dat het energiemetabolisme soepel verloopt en het mineraal is betrokken bij de activering van meer dan 300 enzymen. Magnesium ondersteunt en reguleert belangrijke zenuw- en spierfuncties en is een belangrijk mineraal dat in bijna alle cellen van het lichaam aanwezig is. Magnesium helpt ook de hartspier om voldoende energie te leveren teneinde de cellen en weefsels in het lichaam van voldoende bloed te voorzien.

Kalium

Het kalium dat in Chinese kool wordt aangetroffen, zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Het mineraal is ook nodig voor de aanmaak van lichaamseigen eiwitten en voor de activering van bepaalde enzymen. Daarnaast regelt kalium samen met chloride en natrium de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam.

Calcium

Samen met fosfor is calcium nodig voor botten en tanden. Calcium is van bijzonder belang voor de prikkeloverdracht tussen de zenuwcellen. en voor de bloedstolling.

Chinese kool heeft een uitstekende voedingswaarde / Bron: Lebensmittelfotos, PixabayChinese kool heeft een uitstekende voedingswaarde / Bron: Lebensmittelfotos, Pixabay

IJzer

Het mineraal ijzer in Chinese kool is in de eerste plaats verantwoordelijk voor het zuurstoftransport. IJzer is onmisbaar voor celademhaling (aerobe dissimilatie), celvorming en voor de spieren. Met behulp van ijzer wordt zuurstof aan het rode bloedpigment hemoglobine gebonden, door het lichaam verdeeld en in de cellen gebruikt voor energie.

Zink

Het sporenelement zink is onmisbaar voor het menselijk lichaam, omdat je metabolisme niet zou werken zonder zink. Zink is vooral aanwezig in het haar en de huid, evenals in botten en tanden, maar ook in de lever en spieren. Je lichaam heeft zink nodig voor celdeling, het ondersteunt wondgenezing en beïnvloedt de groei van cellen, vooral bij kinderen, zwangere vrouwen en sporters. Zink is ook verantwoordelijk voor zowel het reuk- en smaakvermogen als het gezichtsvermogen.

Jodium

Jodium zit vooral in de schildklier, waar het erg belangrijk is voor de hormonen thyroxine (T4) en tri-joodthyronine (T3). Een jodiumtekort manifesteert zich uitwendig in de vorm van een struma. Jodiumtekort kan bij kinderen leiden tot lichamelijke en geestelijke onderontwikkeling. Bij volwassenen manifesteert jodiumtekort zich door vermoeidheid, concentratiestoornissen en obstipatie.

Gezondheidsvoordelen van Chinese kool

Afvallen

Chinese kool is een ideaal voedingsmiddel om af te vallen. Het bevat heel weinig calorieën, maar wel veel vezels die een verzadigend gevoel geven. Chinese kool kan in grote hoeveelheden worden gegeten. Chinese kool helpt om de dagelijkse portie groenten binnen te krijgen. Het vult je zodat er minder ander (mogelijk ongezond) voedsel hoeft te worden gegeten. Chinese kool is daarom ideaal voor diëten en lichte maaltijden.

Veel voedingsstoffen, maar weinig calorieën

Chinese kool bevat slechts 12 calorieën per 100 gram en kan je daarom helpen af ​​te vallen. Dit maakt het één van de meest caloriearme voedingsmiddelen. Naast talloze vitamines, mineralen en sporenelementen bestaat het bijna geheel uit water. De voedingsstoffen die het bevat, helpen om aan je dagelijkse behoeften te voldoen. Het bevat in aanzienlijke hoeveelheden kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Omdat Chinese kool in grote hoeveelheden kan worden gegeten, is het bij uitstek geschikt om het lichaam van voedingsstoffen te voorzien en tegelijkertijd niet te veel calorieën binnen te krijgen.

Veel vezels

Chinese kool bevat waardevolle vezels. Deze vezels zorgen voor een gezonde spijsvertering en kunnen je helpen af ​​te vallen. Voedingsvezels zorgen ervoor dat het eten langer in de maag blijft en korter in de darm. Je voelt je langer vol, het verbetert de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Bovendien binden vezels schadelijke stoffen in het maag-darmkanaal en leiden ze deze het lichaam uit. Omdat de darm van groot belang is voor de menselijke gezondheid in het algemeen, levert Chinese kool een waardevolle bijdrage aan een gezond lichaam.

Antioxidanten

Chinese kool bevat veel gezonde glucosinolaten. De zwavelverbindingen hebben een antioxiderende en natuurlijke antibioticumwerking en geven de kool zijn typische smaak. De eigenschappen zorgen voor een kankerremmend effect door vrije radicalen in het spijsverteringskanaal onschadelijk te maken en de organen te beschermen tegen celbeschadiging.

De glucosinolaten in Chinese kool bestrijden ziekteverwekkers zoals bacteriën en schimmels in het hele maag-darmgebied en doden ze. Het regelmatig eten van Chinese kool heeft voordelen voor de darmflora. Chinese kool moet daarom regelmatig worden gegeten omdat het het maag-darmkanaal reinigt en ziekteverwekkers remt.

Positief effect op het cholesterolgehalte

Chinese kool heeft positieve effecten op het cholesterolgehalte. De zwavelverbindingen breken het slechte LDL-cholesterol af en helpen hart- en vaatziekten te voorkomen.

Tegengaan van kanker

Glucosinolaten beschermen je lichaam tegen kankerverwekkende stoffen. Het zijn niet alleen de antioxiderende effecten van mosterdglycosiden (glucosinolaten) die kanker voorkomen. Het is aangetoond dat deze stoffen ook kunnen beschermen tegen borstkanker door een positief effect te hebben op de hormonale balans.

Glucosinolaten komen voor in alle koolsoorten, maar ook in mosterdzaad, mierikswortel, tuinkers, radijs en rode bieten, maar in koolrabi. Koolrabi, tuinkers en broccoli bevatten het grootste deel van deze uiterst gezonde mosterdolie.

Licht verteerbaar

In tegenstelling tot andere koolsoorten, die ook rijk zijn aan glucosinolaten, is Chinese kool gemakkelijker verteerbaar. Chinese kool is een fantastisch alternatief voor iedereen die problemen heeft met moeilijk verteerbare kool. Chinese kool is relatief licht verteerbaar.

Rijk aan eiwitten

Chinese kool bevat veel eiwitten. Eiwit is belangrijk. Eiwitten leveren calorieën en aminozuren. Aminozuren behoren tot de elementaire bouwstenen van het menselijk lichaam: het zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Groenten met een hoog eiwitgehalte helpen bovendien je gewicht te verliezen.

Kopen en bewaren

Zorg er bij het kopen van Chinese kool voor dat de bladeren vers en knapperig zijn. Bovendien mogen ze geen donkere vlekken hebben. Het is belangrijk dat de kool een sappig groen uiterlijk en een stevige consistentie heeft.

Als de Chinese kool vers wordt gekocht, moet deze in het groentevak van de koelkast worden bewaard. Hij kan daar meestal minimaal een week blijven. De fijne en opvallend brede en witte nerven van Chinese kool zijn meestal zonder moeite te eten.

Bereidingstips

Het bereiden van deze koolsoort kost niet veel tijd. Als er verwelkte bladeren zijn, worden ze verwijderd. De Chinese kool kun je wassen in een vergiet. Na het uitlekken kun je het fijnsnijden. De Chinese kool kan rauw gegeten worden en smaakt het lekkerst met een saladedressing. Het kan ook in reepjes worden gesneden en geroosterd, gewokt of gestoofd. Stomen of koken kunnen ook. Het is ook geschikt als bijgerecht voor stoofschotels, vis, gebakken vlees, soepen of stoofschotels.

Recept voor Chinese koolsalade

Dit is een eenvoudig recept voor een frisse en gezonde Chinese koolsalade:

Cashewnoten / Bron: Istock.com/marekuliaszCashewnoten / Bron: Istock.com/marekuliasz
Ingrediënten:
  • 1 Chinese kool, fijngesneden
  • 2 wortels, geschild en geraspt
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 1/2 kopje geroosterde cashewnoten
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • Naar keuze: gehakte verse koriander

Voor de dressing:
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte gember

Bereidingswijze:
  • Meng de fijngesneden Chinese kool, geraspte wortels en rode paprika in een grote kom.
  • Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Hak ze daarna in grove stukjes.
  • Voeg de gehakte cashewnoten en lente-uitjes toe aan de kom met groenten. Eventueel kun je er nog wat gehakte verse koriander aan toevoegen.
  • Maak de dressing door alle ingrediënten samen te voegen in een kleine kom. Roer goed door elkaar.
  • Giet de dressing over de groenten en meng alles goed door elkaar.
  • De salade direct opdienen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
De geneeskracht van Chinese koolDe geneeskracht van Chinese koolEen Chinese kool is een hele grote kool die je eigenlijk niet moet koken. Je kunt het op dezelfde manier eten als sla. H…
De groententuin: KolenZelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…

Bittermeloen (sopropo): gezondheidsvoordelen, voedingswaardeBittermeloen (sopropo): gezondheidsvoordelen, voedingswaardeDe gerimpelde bittermeloen of sopropo (Momordica charantia) komt oorspronkelijk uit China en India. Het is een kruidacht…
Asperges: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde aspergeAsperges: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde aspergeVeel mensen eten asperges vanwege hun smaak; zacht, met een heel kenmerkend aroma. Asperges hebben ook veel te bieden va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michal O79, Pixabay
  • Allerhande. Aziatische koolsalade. https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R931416/aziatische-koolsalade (ingezien op 27-2-2023)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_kool
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_cabbage
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruisbloemenfamilie
  • http://www.indonesisch-culinair.nl/ingredient/85-chinese-kool.html
  • https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/chinese-kool
  • https://www.culinea.nl/koolsoorten/
  • https://www.mijntuin.org/plants/11535-chinese-kool-nagaoka
  • https://deliciousmagazine.nl/site/2018/03/12/geroosterde-chinese-kool/64811/
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kalium.aspx
  • https://www.vitamins.nl/blog/acht-dingen-die-je-moet-weten-over-calcium/
  • https://www.orthokennis.nl/nutrienten/kalium
  • https://www.tasteofhome.com/article/what-is-chinese-cabbage/
  • https://www.flinndal.nl/magnesium
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kalium.aspx
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Celademhaling
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schildklierhormonen
  • https://thewoksoflife.com/chinese-cabbage-stir-fry/
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glucosinolaten.aspx
  • https://mrmindblowing.com/benefits-of-napa-cabbage-chinese-cabbage/
  • https://www.startpagina.nl/v/gezondheid/vraag/37285/koolsoorten-agressief-maag-darmen/
  • https://gezonderleven.com/groenten-met-een-hoog-eiwitgehalte-helpen-gewicht-verliezen/
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx
  • https://www.aminozuur.com/nieuws/de-bouwstenen-van-het-leven.html
  • https://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=528781
  • https://www.bbc.co.uk/food/chinese_cabbage
  • https://www.nutrition-and-you.com/napa-cabbage.html
  • https://www.lekkervanbijons.be/groenten/chinese-kool-klaarmaken
  • https://www.thespruceeats.com/how-to-cook-chinese-cabbage-4106993
  • http://www.kalashseedsonline.com/vegetable-health-tips/health-benefits-of-chinese-cabbage.html
  • https://groentegroente.nl/groentes/chinese-kool/
  • Afbeelding bron 1: By Drab Makyo, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Jamie Nettles, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Lebensmittelfotos, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/marekuliasz
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 18-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 37
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.