Bimi (broccolini): gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Bimi is anno 2025 een relatief nieuwe groentesoort uit Japan. Het is ontstaan door broccoli te kruisen met kailan, een Chinese koolsoort. Bimi staat ook bekend als aspergebroccoli, babybroccoli of broccolini. Het ziet eruit als een uitgerekte broccoli. De groente, die naar broccoli en asperges smaken, bevat veel vitamine C, bijna net zoveel als sinaasappels. Daarnaast is het rijk aan vitamine A, ijzer, foliumzuur en calcium. De bladgroente versterkt het immuunsysteem met vitamine C en de botten met calcium. Het ijzer dat het bevat is essentieel voor het transport van zuurstof door het bloed en het foliumzuur bevordert je metabolisme.
Wat is bimi?
Bimi, ook wel aspergebroccoli, babybroccoli of broccolini genoemd, is een groente die lijkt op
broccoli en een kruising is tussen kalian (een
Chinese kool) en broccoli. Beiden behoren tot de kruisbloemenfamilie (Cruciferae), waar ook
bloemkool,
boerenkool,
radijs,
koolrabi,
paksoi,
spruitjes,
waterkers en
witte kool toe behoren. Het heeft een zachte en zoete smaak, de stengel lijkt op een aspergestengel en de bloemen lijken op broccoli.
Ecologische impact en duurzame teelt van bimi
Bimi, ook wel broccolini genoemd, is niet alleen een culinaire ster vanwege zijn smaak en veelzijdigheid, maar scoort ook punten op het gebied van duurzaamheid. Deze hybride van broccoli en Chinese kailan is slim ontworpen om niet alleen lekker te zijn, maar ook om milieuvriendelijker te worden geteeld. Tijd om te ontdekken hoe bimi een plaats veroverde in het eco-paradigma van moderne landbouw.
Bimi groeit met een lichtvoetige ecologische voetafdruk
Wat bimi bijzonder maakt, is dat het minder intensief is om te verbouwen in vergelijking met traditionele broccoli. De plant heeft minder ruimte nodig, groeit sneller, en produceert minder afval. Terwijl bij broccoli vaak grote delen van de plant worden weggegooid, kun je bij bimi alles eten – van de steel tot de bloem. Dit maakt het niet alleen een praktische keuze voor in de keuken, maar ook een voorbeeld van
zéro déchet in de landbouw.
Omdat bimi in mildere klimaten gedijt, zoals in Spanje en Kenia, kan het zonder verwarmde kassen worden verbouwd. Dit scheelt enorm in energiegebruik. En wist je dat de plant minder water nodig heeft dan veel andere groentesoorten? Vooral in een tijd waarin water schaarser wordt, is dit een wunderkind in de groentewereld.
Slimme teelt, minder impact
De teelt van bimi leunt op slimme landbouwpraktijken. Denk aan druppelirrigatie, waarmee water direct naar de wortels wordt gebracht en verspilling wordt geminimaliseerd. Boeren gebruiken vaak natuurlijke methoden om plagen te bestrijden, zoals het inzetten van nuttige insecten in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Dat klinkt misschien high-tech, maar eigenlijk is het een terugkeer naar hoe de natuur ooit zelf werkte.
Een Duitse boer in Spanje vertelde dat hij de teelt van bimi als een gamechanger ziet. “De opbrengst per vierkante meter is hoog, en er blijft nauwelijks iets over dat we niet kunnen gebruiken.” Hij wees naar een veld vol bimi en zei: "Warum kompliziert, wenn es auch einfach geht?" Zijn enthousiasme liet zien dat eenvoud en efficiëntie vaak hand in hand gaan.
Transport en verpakking: de laatste schakel
Een ander duurzaam aspect van bimi is dat het vaak lokaal wordt geteeld in Europa, wat betekent dat er minder kilometers nodig zijn om het bij jou op je bord te krijgen. Vergeleken met andere groenten, die soms de halve wereld over reizen, heeft bimi hierin een streepje voor. Daarnaast wordt steeds vaker gekozen voor recyclebare of composteerbare verpakkingen, wat weer een stap in de goede richting is.
Een duurzame keuze voor thuis en de planeet
Het mooie van bimi is dat het niet alleen goed is voor het milieu, maar ook inspireert tot bewuster eten. Je gebruikt alles, er is geen verspilling, en het past perfect in een dieet dat de nadruk legt op duurzaamheid. Of je het nu stoomt, wokt, of in de oven roostert, met bimi kies je voor een groente die minder vraagt van de planeet, maar meer biedt op je bord.
Dus de volgende keer dat je in de winkel langs het groentevak loopt, denk dan even aan die lange, elegante stelen van bimi. Het is niet zomaar een hippe toevoeging aan je maaltijd, maar een groente met een missie. Zoals het spreekwoord zegt: "Wie klein begint, kan groot eindigen." En bimi doet precies dat – een klein gewas met een grote impact.
Hoe smaakt het?
Broccolini of bimi heeft een milde, ietwat zoete smaak. Rauw gegeten heeft het een zweem van mosterd, maar deze verdwijnt als het wordt gekookt en de groente wordt dan nog zoeter. De textuur lijkt meer op
asperges dan op traditionele broccoli.
Voedingswaarde van bimi
Bimi of broccolini is een hybride groente. Het is gemaakt door gewone broccoli te kruisen met een Chinese kool. Om deze reden heeft het eigenschappen die vergelijkbaar zijn met deze twee groenten, maar ook enkele andere, zeer speciale eigenschappen.
Vezels, glucosinolaten en sinigrine
Bimi is een zeer gezond voedingsmiddel dat door zijn hoge gehalte aan
vezels en linolzuur erg goed kan zijn om af te vallen. Het is rijk aan glucosinolaten (die het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen beschermen) en het bevat sinigrine, wat de uitscheiding van precancereuze of premaligne cellen bevordert.
Omega 3-vetzuren
Deze groente is rijk aan omega 3-vetzuren en deze beschermen tegen
hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. Het is ook een bron van fenolverbindingen die antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben. Binnen deze groep vallen de flavonoïden. Dit zijn antioxidanten, die vrije radicalen wegvangen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen aanrichten aan cellen en weefsels.
Vitaminen en mineralen
Bimi of Broccolini is rijk aan
kalium,
zink,
foliumzuur,
mangaan,
ijzer,
B-vitaminen en het bevat bovendien een aanzienlijke hoeveelheid
vitamine C, die de hoeveelheid vitamine C in
sinaasappelen overtreft.
Prebiotica
Het bevat ook plantaardige stoffen die als
prebiotica fungeren door de
darmflora te voeden. Prebiotische vezels hebben geen directe voedingswaarde maar zij ondersteunen de groei van goede bacteriën in de darmen. Het de is in feite de voedingsbodem voor gezonde darmbacteriën.
Gezondheidsvoordelen van broccolini
De eigenschappen van Bimi zijn van groot belang voor de menselijke gezondheid. Vooral vanwege het hoge aantal antioxidanten en de antikankerstoffen die ze bevat. Het is een voedingsmiddel met goede eigenschappen en heeft daarom verschillende toepassingen. Bimi heeft de volgende voordelen voor de gezondheid:
- Bimi is rijk aan glucosinolaat, een stof die kans op het krijgen van kanker mogelijk verkleint.
- Bimi beschermt tegen hart- en vaatziekten door de omega 3-vetzuren.
- Vanwege zijn hoge gehalte aan vezels is het de ideale groente als je wilt afvallen.
- Bimi bevat foliumzuur wat van belang is voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem.
- Het hoge gehalte aan vitamine C (ascorbinezuur) versterkt het immuunsysteem en beschermt je lichaam tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers. Het bevordert ook de energieproductie in je cellen.
- Calcium (een mineraal dat we ook wel kalk noemen) en vitamine D (wat nodig is om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen) houden je botten gezond en voorkomen osteoporose (botontkalking).
- Voedingsvezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Zij verbeteren de darmpassage, verminderen het risico op obstipatie en beschermen je tegen darmkanker.
Hoe je het eet
Je kunt bimi grillen, koken, stomen, wokken of zelfs rauw eten. Het is wat dat betreft een veelzijdige groente. De normale bereiding is om het met een snufje zout drie minuten in water te koken. Niet te lang komen, anders krijg je een slappe en smakeloze groente. Net als bij normale broccoli.
Waar en wanneer kun je bimi kopen?
Broccolini komt anno 2025 zelden van Nederlandse bodem. Het kan hier te lande worden geoogst van begin juni tot eind oktober. Het wordt dikwijls uit het buitenland geïmporteerd. De bimi die in Nederland te koop is, komt meestal uit Afrika en dan specifiek uit Kenia, een land in Oost-Afrika. Het is bijna het hele jaar door verkrijgbaar in supermarkten met een ruim assortiment en in Aziatische winkels of toko's.
Waar moet je op letten bij het kopen en bewaren?
Zorg ervoor dat de delicate stelen en knoppen er frisgroen en niet verdord uitzien en bewaar ze in de koelkast, bij voorkeur in de groentelade. Een eventueel verdwaald geel bloemetje is echter geen teken van mindere kwaliteit en deze die kun je zonder bezwaar eten.

Knoflook /
Bron: Istock.com/MallivanRecept: Gesauteerde bimi met knoflook en citroen
Ingrediënten
- 1 bosje bimi (broccolini)
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
- 1 citroen, rasp en sap
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: rode pepervlokken voor een beetje pit
Instructies
Voorbereiden van de bimi:
Snijd indien nodig de uiteinden van de bimi af. Spoel ze af onder koud water en dep ze droog.
Blancheren van de bimi:
- Breng een grote pan gezouten water aan de kook.
- Voeg de bimi toe en kook 2-3 minuten tot ze heldergroen en lichtjes gaar zijn.
- Giet af en doe ze direct in een kom met ijswater om het kookproces te stoppen. Dit helpt om hun levendige kleur te behouden. Laat na een paar minuten weer uitlekken en dep droog.
De knoflook sauteren:
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de plakjes knoflook toe en sauteer tot ze goudbruin en geurig zijn, ongeveer 1-2 minuten. Pas op dat de knoflook niet verbrandt.
De bimi koken:
- Voeg de geblancheerde bimi toe aan de koekenpan.
- Sauteer ongeveer 5-7 minuten, af en toe roeren, tot de bimi zacht en lichtjes krokant aan de randen is.
Op smaak brengen en serveren:
- Voeg de citroenrasp en het sap toe aan de koekenpan. Meng goed door elkaar.
- Breng op smaak met zout, peper en eventueel rode pepervlokken.
- Serveer warm als bijgerecht.
Geniet van je heerlijke gesauteerde bimi met knoflook en citroen!
Lees verder