Bimi (broccolini): gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Bimi (broccolini): gezondheidsvoordelen en voedingswaarde Bimi is anno 2024 een relatief nieuwe groentesoort uit Japan. Het is ontstaan door broccoli te kruisen met kailan, een Chinese koolsoort. Bimi staat ook bekend als aspergebroccoli, babybroccoli of broccolini. Het ziet eruit als een uitgerekte broccoli. De groente, die naar broccoli en asperges smaken, bevat veel vitamine C, bijna net zoveel als sinaasappels. Daarnaast is het rijk aan vitamine A, ijzer, foliumzuur en calcium. De bladgroente versterkt het immuunsysteem met vitamine C en de botten met calcium. Het ijzer dat het bevat is essentieel voor het transport van zuurstof door het bloed en het foliumzuur bevordert je metabolisme.
Bimi / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bimi / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Wat is bimi?

Bimi, ook wel aspergebroccoli, babybroccoli of broccolini genoemd, is een groente die lijkt op broccoli en een kruising is tussen kalian (een Chinese kool) en broccoli. Beiden behoren tot de kruisbloemenfamilie (Cruciferae), waar ook bloemkool, boerenkool, radijs, koolrabi, paksoi, spruitjes, waterkers en witte kool toe behoren. Het heeft een zachte en zoete smaak, de stengel lijkt op een aspergestengel en de bloemen lijken op broccoli.

Hoe smaakt het?

Broccolini of bimi heeft een milde, ietwat zoete smaak. Rauw gegeten heeft het een zweem van mosterd, maar deze verdwijnt als het wordt gekookt en de groente wordt dan nog zoeter. De textuur lijkt meer op asperges dan op traditionele broccoli.

Voedingswaarde van bimi

Bimi of broccolini is een hybride groente. Het is gemaakt door gewone broccoli te kruisen met een Chinese kool. Om deze reden heeft het eigenschappen die vergelijkbaar zijn met deze twee groenten, maar ook enkele andere, zeer speciale eigenschappen.

Bimi heeft veel gezondheidsvoordelen / Bron: Sakataseediberica, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bimi heeft veel gezondheidsvoordelen / Bron: Sakataseediberica, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Vezels, glucosinolaten en sinigrine

Bimi is een zeer gezond voedingsmiddel dat door zijn hoge gehalte aan vezels en linolzuur erg goed kan zijn om af te vallen. Het is rijk aan glucosinolaten (die het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen beschermen) en het bevat sinigrine, wat de uitscheiding van precancereuze of premaligne cellen bevordert.

Omega 3-vetzuren

Deze groente is rijk aan omega 3-vetzuren en deze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. Het is ook een bron van fenolverbindingen die antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben. Binnen deze groep vallen de flavonoïden. Dit zijn antioxidanten, die vrije radicalen wegvangen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen aanrichten aan cellen en weefsels.

Vitaminen en mineralen

Bimi of Broccolini is rijk aan kalium, zink, foliumzuur, mangaan, ijzer, B-vitaminen en het bevat bovendien een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, die de hoeveelheid vitamine C in sinaasappelen overtreft.

Prebiotica

Het bevat ook plantaardige stoffen die als prebiotica fungeren door de darmflora te voeden. Prebiotische vezels hebben geen directe voedingswaarde maar zij ondersteunen de groei van goede bacteriën in de darmen. Het de is in feite de voedingsbodem voor gezonde darmbacteriën.

Gezondheidsvoordelen van broccolini

De eigenschappen van Bimi zijn van groot belang voor de menselijke gezondheid. Vooral vanwege het hoge aantal antioxidanten en de antikankerstoffen die ze bevat. Het is een voedingsmiddel met goede eigenschappen en heeft daarom verschillende toepassingen. Bimi heeft de volgende voordelen voor de gezondheid:
 • Bimi is rijk aan glucosinolaat, een stof die kans op het krijgen van kanker mogelijk verkleint.
 • Bimi beschermt tegen hart- en vaatziekten door de omega 3-vetzuren.
 • Vanwege zijn hoge gehalte aan vezels is het de ideale groente als je wilt afvallen.
 • Bimi bevat foliumzuur wat van belang is voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem.
 • Het hoge gehalte aan vitamine C (ascorbinezuur) versterkt het immuunsysteem en beschermt je lichaam tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers. Het bevordert ook de energieproductie in je cellen.
 • Calcium (een mineraal dat we ook wel kalk noemen) en vitamine D (wat nodig is om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen) houden je botten gezond en voorkomen osteoporose (botontkalking).
 • Voedingsvezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Zij verbeteren de darmpassage, verminderen het risico op obstipatie en beschermen je tegen darmkanker.

Bimi met sesamsaus / Bron: Flickr user yoppy, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bimi met sesamsaus / Bron: Flickr user yoppy, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Hoe je het eet

Je kunt bimi grillen, koken, stomen, wokken of zelfs rauw eten. Het is wat dat betreft een veelzijdige groente. De normale bereiding is om het met een snufje zout drie minuten in water te koken. Niet te lang komen, anders krijg je een slappe en smakeloze groente. Net als bij normale broccoli.

Waar en wanneer kun je bimi kopen?

Broccolini komt anno 2024 zelden van Nederlandse bodem. Het kan hier te lande worden geoogst van begin juni tot eind oktober. Het wordt dikwijls uit het buitenland geïmporteerd. De bimi die in Nederland te koop is, komt meestal uit Afrika en dan specifiek uit Kenia, een land in Oost-Afrika. Het is bijna het hele jaar door verkrijgbaar in supermarkten met een ruim assortiment en in Aziatische winkels of toko's.

Waar moet je op letten bij het kopen en bewaren?

Zorg ervoor dat de delicate stelen en knoppen er frisgroen en niet verdord uitzien en bewaar ze in de koelkast, bij voorkeur in de groentelade. Een eventueel verdwaald geel bloemetje is echter geen teken van mindere kwaliteit en deze die kun je zonder bezwaar eten.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pine pollen als superfood: de gezondheidsvoordelenPine pollen als superfood: de gezondheidsvoordelenPine pollen, oftewel dennenpollen of grenenpollen: het is anno 2019 één van de nieuwste zogenaamde "superfoods". Dit nat…
Pu erh thee: de gezondheidsvoordelenPu erh thee: de gezondheidsvoordelenDe Pu Erh thee is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland en de rest van Europa. De thee is met name…
Onbekende groente: Kailan - oorsprong en toepassingOnbekende groente: Kailan - oorsprong en toepassingKailan is voor veel mensen nog een onbekende groente. Mogelijk kennen sommige mensen deze groente wel als Chinese brocco…
Kool, gezond en lekkerKool, gezond en lekkerDe verschillende koolsoorten als maaltijd nuttigen is voor veel mensen 'alledaagse kost'. Daarnaast snappen ook steeds m…

Koolrabi: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en telenKoolrabi: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en telenDe koolrabi (Brassica oleracea convar. acephala alef. var. gongylodes) is een groente en een van de vele teeltvormen van…
Ananas: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bewarenAnanas: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bewarenDe ananas (Ananas comosus) behoort tot de bromeliafamilie, een familie van eenzaadlobbige planten die ook veel kamerplan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: User Agriffin On En.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
 • https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/bimi
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bimi
 • https://groentegroente.nl/groentes/bimi-bereiden/
 • https://www.bimibroccoli.nl/
 • https://www.bimibroccoli.co.uk/about/reasons-to-love-bimi
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruisbloemenfamilie
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glucosinolaten.aspx
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinigrine
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspx
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/flavonoiden.aspx
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx
 • https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-krijg-ik-voldoende-vezels-binnen-.aspx
 • https://www.ergomax.nl/voedingssupplementen/prebiotica
 • https://www.samsarahealthyholidays.com/en/bimi/
 • https://www.vers-inspiratie.nl/groenten-5/koolsoorten-2/bimi
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Broccolini
 • https://www.thespruceeats.com/what-is-tenderstem-broccoli-435435
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Sakataseediberica, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Flickr user yoppy, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.