Prebiotica: gezondheidsvoordelen, in voeding en bijwerkingen

Prebiotica: gezondheidsvoordelen, in voeding en bijwerkingen Prebiotica is voeding voor de darmen ofwel de goede darmbacteriën. Prebiotica zijn bepaalde vezels, of beter gezegd, onverteerbare koolhydraten of voedingsvezels, die voor bepaalde bacteriën in de darmen juist een bron van voeding zijn. Hoe meer probiotica je eet, hoe gezonder je darm zal zijn en dat komt je algehele gezondheid ten goede. Je bent op dit moment waarschijnlijk prebiotica aan het verteren, terwijl je dat helemaal niet weet. Dat komt omdat ze voorkomen in veel voedingsmiddelen die je dagelijks eet. Omdat bepaalde vezels de bron van prebiotica zijn, zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels ook rijk aan prebiotica. Prebiotica zijn een onmisbaar onderdeel van een gezond voedingspatroon en ze maken je darmen gelukkig. Als je er zeker van wilt zijn dat je er genoeg van binnenkrijgt, kan je dagelijks een prebiotica-supplement nemen dat het volledige prebiotische spectrum heeft.

Wat is prebiotica?

Prebiotica zijn bepaalde vezels die alleen kunnen worden gebruikt door de 'goede', dat wil zeggen gezondheidsbevorderende darmbacteriën. De 'slechte' bacteriën, dus bacteriën die je belasten en ongemak veroorzaken, kunnen nauwelijks iets doen met deze vezels. In een prebiotisch dieet wordt het aandeel goede bacteriën in je darmflora groter en verdringt het de schadelijke bacteriën uit onze darmen.

De meeste mensen in Nederland krijgen onvoldoende voedingsvezels binnen, laat staan ​​prebiotica. Dit tekort creëert een ongunstige verhouding tussen de 'goede' en de 'slechte' bacteriën in je darm, wat kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen en overgewicht/obesitas. Het is daarom belangrijk om de goede darmbacteriën in je darmen te helpen door voldoende prebiotisch voedsel te eten.

Probiotica en prebiotica

Het belang van probiotica is al lang bekend. Deze levende bacteriën zijn zeer nuttig bij de bestrijding van de problemen met het maag-darmkanaal en bevorderen een gezonde spijsvertering. Zij spelen een belangrijke rol bij het versterken van het immuunsysteem. Probiotica zijn te vinden in zuivelproducten zoals yoghurt. Hun familieleden – de prebiotica – zijn minder bekend. Zowel probiotica als prebiotica hebben een belangrijke functie voor de gezondheid van de menselijke darm. Probiotica zijn levende organismen die in je spijsverteringskanaal leven. Zij ondersteunen hoofdzakelijk het spijsverteringsstelsel. Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect op je gezondheid hebben als je ze in voldoende hoeveelheden consumeert. Prebiotica zijn geen bacteriën maar stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in het lichaam bevorderen en hieraan worden gunstige effecten voor de gezondheid toegeschreven.

Gezondheidsvoordelen van prebiotica

Prebiotica zijn vaak onverteerbare koolhydraten of voedingsvezels. Voedingsvezels hebben een groot aantal gezondheidsvoordelen, waaronder het potentieel om het risico op coronaire hartziekten, beroerte, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en bepaalde gastro-intestinale aandoeningen te verminderen. Adequate inname van voedingsvezels kan ook de bloedlipidenprofielen verbeteren, de bloeddruk verlagen, de glykemische controle verbeteren, de stoelgang verbeteren, gewichtsverlies bevorderen en de immuunfunctie verbeteren.

Omdat prebiotica anno 2023 een relatief nieuwe ontdekking zijn, staat het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen ervan nog in de kinderschoenen. Sommige gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan de inname van prebiotica omvatten modulatie van de darmflora, verbeterde opname van mineralen, mogelijke bescherming tegen darmkanker, verbeterde bloedglucose- en insulineprofielen, bescherming tegen darminfecties en veranderingen in de voortgang van sommige ontstekingsaandoeningen. Er is anno 2023 echter meer onderzoek nodig om hier harde uitspraken over te doen. Het nemen van extra prebiotica uit verrijkte voedingsmiddelen of supplementen heeft volgens het Voedingscentrum geen bewezen voordelen.

Prebiotica in voeding

De belangrijkste prebiotische voedingsmiddelen zijn de volgende:

Witlof met penwortel / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Witlof met penwortel / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Prebiotica in rauwe witlof

Met een vezelgehalte van schier 65% is witlof een van de beste beschikbare prebiotische bronnen. Je kan witlof rauw eten door de salade, koken of roerbakken. Witlof is te koop in iedere supermarkt. Witlofbladeren zijn tevens rijk aan waardevolle voedingsstoffen zoals:

Prebiotica in rauwe aardperen

Aardperen worden ook wel topinamboer of Jeruzalemartisjok genoemd. De Jeruzalemartisjok heeft niets met artisjokken te maken, behalve dat het een soortgelijke smaak heeft als het artisjokhart, daarom wordt het soms ook zo genoemd. In feite lijkt ze meer op gember dan op artisjokken. Aardperen zijn extreem rijk aan vezels en zeer gezond. Afgezien van zijn rol als een uitstekend prebioticum, bevat het ook veel ijzer en kalium. Je kunt van dit prebioticum genieten als salade, maar je kunt het ook koken, sauteren (soort roerbakken), bakken of roosteren.

Prebiotica in paardenbloembladeren

Paardenbloembladeren zijn rijk aan waardevolle voedingsstoffen zoals vitamine K, vitamine A, calcium en ijzer. Eén kopje rauwe paardenbloembladeren is zelfs gelijk aan 535% van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine K, wat helpt bij de bloedstolling en de botdichtheid helpt te behouden, vooral bij ouderen.

Je kunt genieten van de prebiotische voordelen van rauwe paardenbloembladeren door het aan de salade toe te voegen of als ingrediënt in sandwiches, stoofschotels, gestoofde voedingsmiddelen, soepen of kruidenthee. Omdat ze rauw een nogal scherpe smaak hebben, moet je ze eerst 20 minuten in kokend water blancheren om deze smaak te verzachten.

Prebiotica in knoflook / Bron: Istock.com/MallivanPrebiotica in knoflook / Bron: Istock.com/Mallivan

Prebiotica in rauwe knoflook

Rauwe knoflook is een prebiotisch voedingsmiddel en is tevens rijk aan voedingsstoffen zoals mangaan, vitamine B6, vitamine C en selenium. Er zijn verschillende gezonde manieren om rauwe knoflook te eten, bijvoorbeeld als smaakingrediënt in:
 • guacamole
 • hummus
 • groenteschotels

Prebiotica in rauwe prei

Prei is een prebioticum van hoge kwaliteit die je goed met andere voeringsmiddelen kunt combineren. Als een zoetere versie van de ui is het net zo geschikt voor pasta als voor salades of als garnering voor je quiche of hartige taart. Ook kan je prei toevoegen in soepen, waarbij het wel een groot deel van zijn prebiotische ingrediënten verliest.

Prebiotica in rauwe uien

Net als knoflook behoren uien tot de leliefamilie. Rauwe uien bieden je organische zwavelverbindingen die worden vernietigd zodra de uien zijn gekookt. Naast zwavel, een mineraal dat belangrijk is voor je lichaam, bevatten rauwe uien ook chroom, dat de insulineproductie bevordert, quercetine, dat vrije radicalen bestrijdt, en vitamine C. Aangezien de meeste waardevolle flavonoïden zich in de buitenste lagen van de ui bevinden, is het zaak om zo dun mogelijk te schillen. Als je last krijgt van brandend maagzuur of spijsverteringsstoornissen van rauwe uien, overweeg dan gekookte uien.

Prebiotica in gekookte uien

Net als bij rauwe uien, zijn er veel manieren om gekookte uien in je dagelijkse voeding te integreren. Je kunt karameliseren, braden, grillen of sauteren. Dat gezegd hebbende, de beste manier om van gekookte uien te genieten, is een warme kom uiensoep.

Smoothie met onder meer rauwe asperges / Bron: Martin SulmanSmoothie met onder meer rauwe asperges / Bron: Martin Sulman

Prebiotica in rauwe asperges

Rauwe asperges zijn een andere uitstekende bron van prebiotica omdat het vezelgehalte 5% van het totale gewicht uitmaakt. Het is misschien moeilijk om rauw te eten vanwege de taaie consistentie; daarom is het wokken van asperges een heerlijk alternatief. Zelfs in een smoothie doen rauwe asperges het behoorlijk goed.

Prebiotica in onbewerkte tarwezemelen

Tarwezemelen zijn ook een goede prebiotica, met hetzelfde vezelgehalte als rauwe asperges en gekookte uien. Je kunt ze toevoegen aan je ontbijtgranen, ze in je yoghurt mengen of ze ook als smoothie-ingrediënt gebruiken.

Prebiotica in geroosterde tarwebloem

Geroosterde tarwebloem resulteert in een meer smaakvolle, dichtere versie van je favoriete deeg. Met 14% bevat het ook meer eiwit dan gewoon tarwebloem met een eiwitgehalte van plusminus 11,7%.

Prebiotica in groene bananen

Groene bananen hebben weliswaar een bittere smaak, maar ze zijn gemiddeld genomen gezonder dan rijpe bananen. Groene bananen vormen een uitstekende prebiotische bron die je overal mee naartoe kunt nemen. Gewoon schillen en eten als tussendoortje of na het sporten. Bananen zijn ook rijk aan kalium.

Hoe prebiotica te gebruiken: rauw of gekookt?

Zoals met de meeste voedingsmiddelen, verandert de samenstelling van prebiotica zodra je ze kookt. Met andere woorden, gekookte voedingsmiddelen verliezen een deel van hun kostbare prebiotische vezels. Het is niet precies bekend hoeveel er verloren gaat, maar over het algemeen geldt dat hoe minder je het verwarmt, hoe beter de prebiotische vezels behouden blijven. Dus in plaats van witlof te koken, kun je ze beter in een salade verwerken en rauw eten. En als je prebiotische voedingsmiddelen echt moet koken, kun je het beste voorzichtig stomen om meer prebiotische vezels te behouden dan koken of sauteren.

Hoeveel prebiotica heb je nodig?

Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van prebiotica, moet je elke dag ten minste vijf gram binnenkrijgen aan prebiotische vezels. Hoeveel prebiotica je uiteindelijk binnenkrijgt, hangt onder meer af of je rauw of gekookt voedsel eet en hoe je het bereidt (koken, wokken, stomen, grillen, etc). Dit heeft een aanzienlijke invloed op de prebiotische ingrediënten van je voedsel.

Voedingssupplementen met prebiotische vezels

Prebioticasupplementen

Naarmate de gezondheidsvoordelen van prebiotica anno 2023 meer aandacht krijgen, zijn er ook steeds meer verschillende prebiotische supplementen om je te helpen dagelijks voldoende prebiotische vezels binnen te krijgen. Door voedingssupplementen te slikken weet je dat je genoeg prebiotica binnenkrijgt. Dus als je elke dag een voedingssupplement neemt dat ten minste vijf gram prebiotica bevat, dan kan je er zeker van zijn dat je voldoende binnenkrijgt.

Inuline

Je kunt ook pure prebiotica krijgen in de vorm van inuline (verwar het niet met insuline!) Het prebioticum komt van nature voor in de wortels van planten zoals alant, cichorei, aardpeer, paardenbloemschorseneer en artisjok. Inuline voedt bepaalde bifidobacteriën en lactobacillen zeer effectief.

Bijwerkingen van prebiotica

In de regel worden prebiotica goed verdragen. Speciale voorzichtigheid is echter geboden bij personen die lijden aan fructose-intolerantie, fructose-intolerantie of lactose-intolerantie. Afhankelijk van de mate van intolerantie moet je het gebruik beperken of het helemaal vermijden. Mensen die lijden aan erfelijke fructose-intolerantie, een erfelijke aandoening van het fructosemetabolisme, moeten prebiotica met inuline of andere fructo-oligosachariden vermijden. Als de dosering te hoog is, kunnen prebiotica diarree en buikpijn veroorzaken. Een andere mogelijke bijwerking is winderigheid.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prebiotica: Werking, voordelen en nadelen voor gezondheidPrebiotica: Werking, voordelen en nadelen voor gezondheidHet menselijke maagdarmkanaal huisvest triljoenen goede en slechte bacteriën. Goede darmbacteriën hebben talloze en bela…
Prebiotica, probiotica en darmfloraOnze gezondheid begint in onze buik weten we tegenwoordig. Probiotica en prebiotica zijn dan ook booming business. Er wo…
Wat is darmflora?Iedereen heeft al wel van darmflora en actieve bifidus gehoord. De reclameadvertenties staan er immers vol van. Altijd a…
Darmflora, belangrijk bij vetzuchtDe darmflora van proefdieren en mensen met overgewicht en obesitas blijkt significant anders van samenstelling te zijn d…

Mierikswortel: gezondheidsvoordelen, toepassing en effectMierikswortel: gezondheidsvoordelen, toepassing en effectDe mierikswortel is de witte wortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicac…
Zoethout: gezondheidsvoordelen, toepassing en bijwerkingenZoethout: gezondheidsvoordelen, toepassing en bijwerkingenZoethout van echte zoethout is een geneeskrachtig kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt in de geneeskunde in het V…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RitaE, Pixabay
 • https://www.smulweb.nl/wiki/155/Schorseneren
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pastinaak
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardpeer
 • https://irenamacri.com/top-20-prebiotic-foods-for-gut-health/
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/probiotica.aspx
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/prebiotica.aspx
 • https://proefwarenmagazine.wordpress.com/2013/07/11/week-1-knoflook/
 • http://dertienrotterdam.nl/ideeen/ik-heb-een-fascinatie-voor-het-rottingsproces-dat-fermentatie-heet
 • https://www.margriet.nl/fitengezond/voeding/groene-bananen-wel-of-niet-eten/
 • https://www.healthline.com/nutrition/19-best-prebiotic-foods
 • https://2bhealthy.nl/slaapproblemen-10-tips-goede-nachtrust/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/323214.php
 • https://www.mayoclinic.org/prebiotics-probiotics-and-your-health/art-20390058
 • https://www.monash.edu/medicine/ccs/gastroenterology/prebiotic/faq#2
 • Afbeelding bron 1: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/Mallivan
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.