Drijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijft

Drijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijft Sommige mensen schrikken wanneer de ontlasting blijft drijven. De meeste oorzaken van drijvende ontlasting zijn echter goedaardig. Wanneer er naast drijvende ontlasting geen andere tekenen aanwezig zijn, is meestal geen sprake van een ziekte of een ander gezondheidsprobleem en is er geen behandeling vereist omdat dit symptoom spontaan verdwijnt. Soms zijn echter bijkomende klachten aanwezig, zoals bijvoorbeeld gewichtsverlies, misselijkheid, een stinkende ontlasting of buikpijn. Wanneer naast de poep die drijft bijkomende symptomen verschijnen, is het verstandig om medische hulp op te zoeken. De arts spoort met behulp van een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en diagnostisch onderzoek de onderliggende oorzaak op. De behandeling hangt tot slot af van de specifieke diagnose.

Maag en darmproblemen en poep die blijft drijven

Gastro-enteritis (buikgriep)

Drijvende ontlasting is soms een teken van een maagdarminfectie veroorzaakt door bacteriën zoals E. coli, Salmonella of door virussen zoals het norovirus. Deze infecties leiden mogelijk tot gasvorming, met drijvende poep tot gevolg. Ook is het mogelijk dat de infecties leiden tot malabsorptie, waarbij het lichaam het lastig heeft om voldoende voedingsstoffen op te nemen, hetgeen mogelijk leidt tot vettige, drijvende stoelgang. Veel vloeistoffen drinken en uitrusten verhelpen de meeste infecties. Indien de symptomen ernstig zijn of de tekenen niet na enkele dagen verdwenen zijn, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Andere aandoeningen

Het prikkelbare darmsyndroom (aandoening met symptomen van diarree en obstipatie) en functionele dyspepsie (maagklachten na het eten of drinken) leiden mogelijk ook tot poep die drijft.

Malabsorptie en stoelgang die drijft

Drijvende, vettige ontlasting (steatorree) die vies ruikt (stinkende poep), is het resultaat van ernstige malabsorptie (slechte opname van voedingsstoffen door het lichaam). Diverse aandoeningen liggen mogelijk aan de basis van malabsorptie, zoals bijvoorbeeld lactose-intolerantie, dunnedarmaandoeningen, leverziekten of galaandoeningen. Andere symptomen die mogelijk verschijnen bij malabsorptie zijn onder andere gewichtsverlies, een opgeblazen gevoel, diarree, een vettige ontlasting en buikpijn.

Pancreasproblemen (aandoeningen aan alvleesklier)

Alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker veroorzaakt mogelijk ontlasting die blijft drijven.

De behandeling bestaat meestal uit (een combinatie van) chirurgie, chemotherapie en radiotherapie.

Chronische pancreatitis

Chronisch alcoholmisbruik of terugkerende acute aanvallen van een ontsteking van de alvleesklier, resulteren mogelijk in chronische pancreatitis. Bij een aanhoudende alvleesklierontsteking is het vetgehalte in de stoelgang verhoogd, hetgeen leidt tot een drijvende ontlasting. Daarnaast verschijnen ook andere tekenen, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, gewichtsverlies en rugpijn.

Voeding en drijvende ontlasting

Meestal is drijvende poep te wijten aan de voeding.

Verandering van voeding

Een verandering in de voeding veroorzaakt mogelijk een toename van gas, hetgeen er voor zorgt dat stoelgang gaat drijven. Als een verandering in de voeding de oorzaak is van de drijvende ontlasting, moet de patiënt proberen om te achterhalen welk voedsel hiervoor verantwoordelijk is, bijvoorbeeld door het volgen van een eliminatiedieet (voedsel schrappen en dan weer geleidelijk introduceren). Hij vermijdt best dit voedingsmiddel om poep die drijft te voorkomen.

Vezelverbruik

Mensen die erg veel vezels innemen (fruit, groenten en volle granen), krijgen sneller te maken met drijvende stoelgang. Dit wijst op een gezond voedingspatroon en is dus geen alarmerend teken. Vezelrijk voedsel verlaagt de dichtheid van de stoelgang, waardoor deze gaat drijven. Dit geldt vooral voor het eten van bonen, spruitjes, broccoli en bloemkool.

Diagnose en onderzoeken

De arts voert een lichamelijk onderzoek uit en stelt de patiënt vragen over de medische geschiedenis. Hij stelt ook vragen inzake de start, de frequentie, de kleur en de geur (stinkt het?) van de drijvende poep, de andere aanwezige tekenen, het eventueel gewijzigde voedingspatroon. De arts bestelt vaak een ontlastingsonderzoek. Verder voert hij mogelijk een bloedonderzoek uit. In de meeste gevallen zijn deze testen echter niet nodig. Afhankelijk van de eventueel andere aanwezige symptomen, besluit de arts mogelijk om nog andere, gespecialiseerde onderzoeken uit te voeren en/of de patiënt door te verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.

Behandeling

In de meeste gevallen is poep die drijft een normaal teken, en is een behandeling niet nodig. Wanneer bijkomende tekenen aanwezig zijn, is mogelijk een medische behandeling nodig die is afgestemd op de onderliggende oorzaak van de drijvende stoelgang.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drijvende ontlasting: symptomen, oorzaak en behandelingDrijvende ontlasting: symptomen, oorzaak en behandelingDrijvende ontlasting duidt op ontlasting dat blijft drijven in de toiletpot. Drijvende ontlasting of poep kan komen door…
Plakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlastingPlakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlastingDe meest ideale ontlasting is vergelijkbaar met een banaan: een zachte consistentie, een ronde vorm en een glad oppervla…
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Rode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting of rode diarree hoeft niet per se te wijzen op bloed in ontlasting. Rode poep of rode diarree kan wijzen…

Huismiddeltjes tegen kiespijn: snelle hulp bij kiespijnHuismiddeltjes tegen kiespijn: snelle hulp bij kiespijnKiespijn kenmerkt zich vaak door een kloppende, stekende of zeurende pijn die steeds erger wordt en kan verschillende oo…
Auditieve hallucinaties: Horen van onechte geluidenAuditieve hallucinaties: Horen van onechte geluidenSommige patiënten horen beangstigende of aangename stemmen, muziek of andere bekende of onbekende geluiden zonder dat di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
  • Geraadpleegd op 26 oktober 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Does your poop float? You need to read this, https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/does-your-poop-float-you-need-to-read-this/articleshow/70961929.cms
  • Stools floating, https://medlineplus.gov/ency/article/003128.htm#targetText=Increased%20gas%20in%20the%20stool,is%20not%20properly%20absorbing%20nutrients.
  • What causes floating poop?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325274.php
  • What Causes Your Stool to Float?, https://www.healthline.com/health/stools-floating
  • What It Means When Your Poop Floats, https://www.verywellhealth.com/floating-stool-89206
  • What you should know about pancreatic cancer, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323423.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 12-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.