Huismiddeltjes tegen kiespijn: snelle hulp bij kiespijn

Huismiddeltjes tegen kiespijn: snelle hulp bij kiespijn Kiespijn kenmerkt zich vaak door een kloppende, stekende of zeurende pijn die steeds erger wordt en kan verschillende oorzaken hebben, zoals gaatjes in de tanden, een losse tandvulling, sinusitis of bijholteontsteking, abces in het tandvlees of een gebroken tand. Een bezoek aan de tandarts is het beste, maar als de afspraak nog enige tijd duurt, kunnen verschillende huismiddeltjes tegen kiespijn helpen. Kiespijn kan effectief worden voorkomen als je je tanden grondig verzorgt.
Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat is kiespijn?

Kiespijn is een langdurige pijn die meestal direct vanaf de tanden begint. In veel gevallen wordt de pijn veroorzaakt door een van de volgende factoren:
  • Gaatjes of cariës. Door tandplak en onvoldoende mondhygiëne ontstaan gaatjes.
  • Wortelontsteking als gevolg van een val lekkende vulling of tandbederf.
  • Tandvleesontsteking kenmerkt zich vaak door gezwollen tandvlees, dat rood van kleur en pijnlijk is en vaak bloedt het ook.
  • Blootliggende tandhalzen als gevolg van een verkeerde manier van tandenpoetsen of een tandvleesontsteking.
  • Tanderosie, waarbij het tandglazuur wordt opgelost door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur.
  • Tandabces, een etterophoping of ophoping van pus die ontstaat is in een afgesloten holte in ontstoken tandvlees of een ontstoken tandwortel.

Wie heeft er last van?

Iedereen heeft vroeg of laat last van kiespijn. Zelfs met strikte mondhygiëne kan kiespijn ontstaan. Regelmatige tandheelkundige zorg kan echter het risico op kiespijn verminderen. Over het algemeen is kiespijn een veel voorkomende aandoening waarbij medische behandeling belangrijk is. Iedereen kan vroeg of laat last krijgen van kiespijn, ongeacht of er regelmatig tandheelkundige zorg plaatsvindt of niet.

Wat helpt tegen kiespijn?

Er zijn meerdere soorten huismiddeltjes tegen kiespijn.

Zuiveringszout of baking soda / Bron: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zuiveringszout of baking soda / Bron: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Spoelen met zout

Een huismiddeltje tegen kiespijn is een zoutspoeling. Meng eenvoudig een theelepel zout of zuiveringszout in een klein glas met lauw water. Spoel ongeveer 30 seconden met deze oplossing en spuug het zoute water uit. Deze oplossing verwijdert ook de vloeistof uit het gezwollen tandvlees. Het is het beste om het proces te herhalen totdat de pijn is verdwenen.

Meerlagige ui

Uien hebben uitstekende ontstekingsremmende eigenschappen en kan gebruikt worden om kiespijn te verlichten. Snijd een ui in grove stukken. Doe dan de stukken ui in een doek, even persen en druk het vervolgens tegen de pijnlijke wang. Of leg een uienplak direct op de pijnlijke tand en kauw erop gedurende 3 minuten. Dit doodt alle bacteriën in de mond, waardoor de kiespijn tijdelijk verdwijnt.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide, ook aangeduid als zuurstofwater, werkt ontsmettend. Waterstofperoxide is een spotgoedkoop wondermiddel dat veel soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken, elimineert. De vloeistof is zeer geschikt om wonden te desinfecteren en zo het aantal bacteriën in de mond te verminderen. Enkele druppels opgelost in water zijn al voldoende als effectief mondwater.

Knoflook tegen kiespijn

De etherische stoffen in knoflook hebben een pijnstillend en ontstekingsremmend effect. Als je geplaagd wordt door kiespijn, snijd dan een teentje knoflook doormidden en plaats deze op de pijnlijke tand of de plaats van het tandvlees. Het sap uit de knoflook heeft een paar minuten nodig om in te werken.

Verschillende theesoorten

Kamille, pepermunt en salie evenals zwarte en groene thee zijn ook bewezen huismiddeltjes om kiespijn te verlichten. Maak een sterke thee met het ingrediënt van je keuze. Neem echter twee keer zoveel thee als voor een normaal drankje. Spoel vervolgens je mond gedurende een minuut met regelmatige tussenpozen met de thee. Bovendien kun je een wattenstaafje gebruiken om de thee rechtstreeks op de pijnlijke tand te deppen.

Kiespijn verlichten met tea tree-olie / Bron: OptimaKiespijn verlichten met tea tree-olie / Bron: Optima

Tea tree-olie

Tea tree-olie werkt tegen alle soorten bacteriën, maar heeft ook een zeer unieke geur en smaak. Voor de behandeling van kiespijn, doe een druppel in een glaasje warm water en spoel je mond ermee. daarna uitspugen. Tea tree-olie kan overigens ook rechtstreeks gebruikt worden. Doe een of twee druppels op een watje en plaats deze vervolgens tegen het pijnlijke gebied.

Olie trekken reinigt het keelgebied

Je kunt hiervoor pure, koudgeperste zonnebloemolie of sesamolie gebruiken. Doe een eetlepel olie in de mond en houd de olie ongeveer drie minuten in de mond. Beweeg het voorzichtig heen en weer om alle hoeken te bereiken en de bacteriën op te pakken. Daarna uitspugen.

Snelle hulp bij kiespijn

Pasta van cayennepeper en gember

Een snelle remedie tegen kiespijn is een pasta van cayennepeper, een beetje gember en water. Dep wat van deze pasta met je vinger of een watje op de pijnlijke tand. Zorg ervoor dat de pasta niet in contact komt met het tandvlees, omdat dit voor irritatie kan zorgen.

IJs tegen kiespijn

Bij kiespijn kunnen ijsblokjes uit de vriezer ook helpen in noodgevallen. De lage temperaturen verminderen de bloedstroom en bieden dus pijnverlichting. Belangrijk: druk het ijs niet rechtstreeks op de huid, maar wikkel het in een keukenhanddoek.

Kruidnagels / Bron: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Kruidnagels / Bron: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Alternatieve huismiddeltjes tegen kiespijn

Kruidnagelolie of kruidnagel

Een alternatief middel tegen kiespijn is kruidnagelolie. Het wordt op de pijnlijke tand gedept en helpt tegen de pijn dankzij zijn antibacteriële en verdovende werking. Kruidnagelolie werd in de 19e eeuw door alle artsen gebruikt. Het actieve ingrediënt dat de verlossing brengt, is te vinden in de bloemknop van de kruidnagel: eugenol. Bij het aanbrengen van de olie kan deze in het begin branden, maar daarna wordt de pijn verlicht. Je kunt het beste twee druppels kruidnagelolie op een wattenstaafje of stukje wat doen om het daarna op de pijnlijke tand of kies aan te brengen.

In plaats van de kruidnagelolie kan ook een hele kruidnagel worden gebruikt. Stop gewoon een kruidnagel in je mond en kauw erop. Zodra de kruidnagel zachter is geworden, komt de olie vrij. Het is het beste om de kruidnagel minstens een half uur op de pijnlijke tand te laten.

Mirre

Een ander alternatief natuurlijk middel tegen kiespijn, is mirre. Mirre is een gomhars uit kleine doornige bomen van de familie van de Burseraceae en wordt gebruikt voor ontsteking van het mondslijmvlies en kiespijn. Het heeft een desinfecterend en ontstekingsremmend effect. Om de kiespijn met mirre te behandelen, kook ongeveer 1 theelepel gemalen hars in 200 ml water gedurende een half uur. Uit deze oplossing wordt vervolgens 1 theelepel mondwater gemengd met een half kopje water. Het moet 5 keer per dag worden gespoeld.

Tandarts raadplegen

In het geval van kiespijn, waarvan de oorzaak geen sinusitis (bijholteontsteking) of tijdelijke gevoeligheid is, moet altijd een afspraak worden gemaakt met de tandarts. Je kunt de pijn slechts tijdelijk door een huismiddeltje verlichten. Als de onderliggende oorzaak niet wordt behandeld, wordt de pijn erger.
© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen kiespijnHuismiddeltjes tegen kiespijnKiespijn is een zeer vervelend kwaaltje dat lastig te negeren is. Met kiespijn moet je altijd naar de tandarts. Tot je b…
Kiespijn: oorzaken & behandelingKiespijn of tandpijn is een van de vervelendste soorten pijn. Er is sprake van een constante, zeurende pijn, onderbroken…
Heeft mijn kind misschien kiespijn?Veel ouders denken dat hun kind last heeft van oorpijn, hoofdpijn of aanstellerij. Dat een kind kiespijn zou kunnen hebb…
Kiespijn, wat kunt u er tegen doen?Kiespijn, wat kunt u er tegen doen?Kiespijn veroorzaakt vaak een zeurende pijn, die meestal plotseling komt opzetten. De meest voorkomende oorzaak van kies…

Stemmingsstabilisatoren: Medicijnen voor bipolaire stoornisStemmingsstabilisatoren: Medicijnen voor bipolaire stoornisStemmingsstabilisatoren zijn geneesmiddelen die pieken (een manie) en dieptepunten (een depressie) behandelen en voorkom…
Drijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftDrijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftSommige mensen schrikken wanneer de ontlasting blijft drijven. De meeste oorzaken van drijvende ontlasting zijn echter g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Frank J. Lipp. Kruidenleer. Librero, 2004.
  • https://www.tandartsplantagemiddenlaan.nl/kiespijn
  • https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache
  • https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-mondgezondheid/aandoeningen/tanderosie/
  • https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/noodbehandeling-van-een-tandabces
  • http://gezondheid.webstein.nl/mondpijn/kiespijn-hoe-kom-je-ervan-af-zonder-medicijnen/
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/waterstofperoxide-voor-in-de-mond?product=waterstofperoxide-mondspoeling-fna
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofperoxide
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320315.php
  • https://www.scentandspice.nl/artikelen/mirre-heilige-hars/
  • Afbeelding bron 1: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Optima
  • Afbeelding bron 4: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.