Prebiotica: Werking, voordelen en nadelen voor gezondheid
Het menselijke maagdarmkanaal huisvest triljoenen goede en slechte bacteriën. Goede darmbacteriën hebben talloze en belangrijke functies. Ze produceren bijvoorbeeld verschillende voedingsstoffen voor hun gastheer, voorkomen infecties veroorzaakt door darmpathogenen en moduleren een normale immunologische reactie. Prebiotica zijn speciale soort vezels die gezonde bacteriën helpen groeien in de darmen, wat goed is voor de darmflora. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen waarin prebiotica aanwezig zijn, zijn fruit, groenten en volle granen. Ook zijn enkele voedingsmiddelen hiermee verrijkt. Verder zijn ook prebioticasupplementen beschikbaar. Vezels zijn goed voor de darmgezondheid. Mogelijk zijn ook een aantal andere gezondheidsvoordelen gekoppeld aan het consumeren van prebiotica, maar anno oktober 2020 is nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig rond dit thema.
Werking van prebiotica
De definitie van prebiotica is als volgt: “Een niet-verteerbare verbinding die, door zijn metabolisatie door micro-organismen in de
darm, de samenstelling en/of activiteit van de darmmicrobiota moduleert, waardoor een gunstig fysiologisch effect op de gastheer wordt verleend.” (Nature reviews - Gastroenterology and hepatology, mei 2015).
Prebiotica zijn koolhydraten die het lichaam niet kan verteren. Ze gaan dan naar het lagere spijsverteringskanaal, waar ze werken als meststoffen om de gezonde bacteriën (lactobacillen en bifidobacteriën) te helpen groeien. Zonder prebiotica werken goede bacteriën in de darmen minder goed. Naast het voeden van de goede darmbacteriën, kunnen prebiotica:
- calcium helpen opnemen
- de cellen die de darm bekleden gezond houden
- de snelheid veranderen waarmee voedingsmiddelen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken (de glycemische index)
- voedsel sneller doen gisten, zodat ze minder tijd doorbrengen in de spijsvertering
Voedingsmiddelen met prebiotica
Van nature aanwezig
Prebiotica is aanwezig in veel fruit, groenten en volle granen, zoals:
Verder bevatten de suikers in moedermelk ook prebiotica.
Toegevoegd
In sommige producten is prebiotica toegevoegd. Het etiket bevat dan mogelijk ‘versterkt met prebiotica’. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld:
- brood
- cornflakes
- koekjes
- yoghurt
- zuigelingenvoeding
Supplement
Prebiotica bestaan ook in de vorm van een voedingssupplement.
Etiketten
In winkels staat niet altijd vermeld dat prebiotica in het artikel aanwezig is. Volgende termen zijn mogelijk wel aanwezig op het voedingslabel:
- fructooligosacchariden
- galacto-oligosachariden
- glucanen
- inuline
- oligofructose
- pectines uit groenten en fruit
- witlofvezel
Mogelijke voordelen voor gezondheid
Potentiële voordelen van prebiotica zouden kunnen zijn:
Het
Voedingscentrum meldt dat al deze voordelen nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen zijn (2019). Wel bevatten de meeste voedingsproducten met prebiotica veel vezels, wat wel goed is voor de
darmgezondheid. Mensen krijgen hierdoor een regelmatiger stoelgangspatroon. Bovendien bevatten de meeste groenten, fruit en granen ook andere gezonde
vitaminen, mineralen en
antioxidanten.
Prognose
De prognose voor het gebruik van prebiotica is over het algemeen positief, met voordelen voor de darmgezondheid en mogelijk algemene welzijn. Bij een juiste dosering en gebruik kunnen prebiotica bijdragen aan een betere spijsvertering en een evenwichtiger darmmicrobiota.
Complicaties
Complicaties bij het gebruik van prebiotica zijn zeldzaam, maar kunnen maag-darmklachten omvatten zoals winderigheid en buikpijn. Het is belangrijk om bij het gebruik van prebiotica op de individuele reacties te letten en de dosis indien nodig aan te passen.
Bijwerkingen en nadelen
Een overmatige inname van prebiotica leidt mogelijk tot
diarree,
winderigheid, gas of een
opgeblazen gevoel. Mensen starten tot slot met kleine hoeveelheden, zodat de darmen eraan kunnen wennen. Er zijn voorts anno oktober 2020 geen andere negatieve bijwerkingen bekend bij het gewoon gebruik van prebiotica, maar er is anno oktober 2020 nog weinig wetenschappelijk onderzoek gebeurd rond de bijwerkingen van prebiotica. Wel moeten patiënten met chronische aandoeningen of ernstige ziekten prebiotische supplementen vermijden, tenzij een arts een ander advies geeft.
Preventie
Preventie van problemen door het gebruik van prebiotica omvat het volgen van aanbevolen doseringen en het kiezen van producten van hoge kwaliteit. Het is ook nuttig om prebiotica te combineren met andere gezonde voedingsgewoonten en regelmatig de darmgezondheid te monitoren.
Lees verder