Inuline: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van inuline
Inulie is een oplosbare voedingsvezel, die de gezondheid van je darmen, hart en stofwisseling kan verbeteren. Inuline wordt niet door de dunne darm opgenomen, maar in de dikke darm wordt inuline met behulp van bacteriën afgebroken tot verschillende afbraakstoffen die biologisch actief zijn. Inuline kan mede daarom beschouwd worden als een prebiotica. Dit biedt inuline bepaalde gezondheidsvoordelen. Inuline is een zetmeelachtige substantie die voorkomt in een grote verscheidenheid aan fruit, groenten en kruiden, waaronder tarwe, uien, bananen, prei, artisjokken en asperges. De inuline die wordt gebruikt voor supplementen wordt meestal verkregen door cichoreiwortels (de wortel van de witlofplant) in warm water te weken.
Wat is Inuline?
Inuline is een soort oplosbare vezel die in verschillende planten voorkomt.
Vezels zijn verbindingen die niet worden verteerd of geabsorbeerd door de menselijke darm. Oplosbare vezels trekken water aan, waardoor je ontlasting wordt verzacht en de stoelgang goed wordt onderhouden. Inuline wordt niet verteerd of geabsorbeerd in de maag. Het gaat naar de darmen waar bacteriën het kunnen gebruiken om te groeien. Het ondersteunt de groei van een speciaal soort bacteriën die worden geassocieerd met het verbeteren van de darmfunctie en de algemene gezondheid. Het wordt daarom als een
prebiotica beschouwd, ofwel voedingsvezels die de goede darmbacteriën voeden. Inuline vermindert het vermogen van het lichaam om bepaalde soorten vetten te maken.
Inuline zit o.a. in knoflook /
Bron: Stevepb, PixabayInuline is aanwezig in 36.000 plantensoorten, waaronder in je dagelijkse voeding zoals tarwe, ui,
bananen,
knoflook en
asperges. Het komt ook voor in minder gangbare voedingsmiddelen zoals aardperen en witlof, hoewel cichorei de belangrijkste bron is voor commerciële extractie van inuline voor supplementen. Planten die inuline bevatten, gebruiken het om energie op te slaan en als bescherming tegen lage temperaturen. Bij blootstelling aan koude temperaturen werkt inuline als antivries.
Voedingswaarde
Voedingswaarde inuline per 100 gr:
- Energie: 210 kcal - 850 kJ (9,32% ADH)
- Proteïne: 0,0%
- Vet: 0,0%
- Koolhydraten: 96,0%
- Waarvan suikers: 9,0%
- Vezels: 87,0%
- Zout: 0,0%
Voedingsmiddelen met Inuline
Inuline is te verkrijgen als voedingssupplement, maar de beste manier om inuline binnen te krijgen is door natuurlijke voedingsmiddelen. Enkele van de beste voedselbronnen van inuline zijn onder meer:
- gemalen cichoreiwortel (de meest voorkomende bron van inuline vanwege de extreem hoge concentratie)
- paardenbloemwortel
- asperges
- prei
- uien
- bananen
- knoflook
- artisjokken
- verse kruiden
- yam (een eetbare wortelknol)
- klitwortel
- camassia (een geslacht uit de aspergefamilie)
- zonnehoed (Echinacea purpurea)
- jicama, yam-boon of bangkwang (een knol uit Zuid-Amerikaanse en Aziatische keuken)
- yacon, appelwortel, grondappel, zonnewortel, Boliviaanse zonnewortel (een wortelknol)
Gezondheidsvoordelen van inuline
Werking
Inuline is een oplosbare plantaardige vezel die in grote hoeveelheden aanwezig is in de cichorei, één van de plantensoorten die inuline in wortels opslaat, samen met naar schatting 36.000 andere planten. Inuline verwijst naar een groep fructanen, bestaande uit fructosemoleculen. Samen met andere vezels (zoals
psyllium bijvoorbeeld) wordt inuline beschouwd als een functioneel plantaardig ingrediënt dat de spijsvertering en andere processen bevordert. Voedingsvezels worden al honderden jaren gebruikt om de darmfunctie en de darmgezondheid te verbeteren, de eetlust te beteugelen en de gezondheid van het hart te ondersteunen, op volledig natuurlijke wijze.
Inuline is aanwezig in de wortels van planten als een middel voor het opslaan van energie en het regelen van de interne temperatuur van de plant. Het heeft osmotisch actieve eigenschappen, wat hen helpt weerstand te bieden tegen lage temperaturen en dus om te overleven. Inuline heeft ook een hoog moleculair gewicht, het vermogen om een grote hoeveelheid vloeistof te absorberen en het heeft een natuurlijke weerstand tegen enzymen die door mensen worden geproduceerd. Inuline neemt veel ruimte in beslag in het spijsverteringskanaal nadat het is gegeten waardoor je je sneller vol voelt, en het absorbeert water, wat helpt om ontlasting te vormen; inuline hecht zich daarnaast aan
cholesterol wat helpt om het
metabool syndroom te voorkomen; en door het nemen van inuline kun je ook gemakkelijker poepen. Er zijn een belangrijke gezondheidsvoordelen van inuline.
Vermindert obstipatie
Inuline is een oplosbare vezel. De oplosbaarheid van inuline wordt zelfs hoger geacht dan die van veel andere soorten vezels, wat betekent dat het water gemakkelijker absorbeert dan andere koolhydraten en dat het een volumineuze ontlasting vormt die gemakkelijk kan worden uitgepoept. Vanwege de chemische samenstelling vormt inuline, wanneer het met vloeistof wordt gemengd, een romige gel die ideaal is voor het op natuurlijke wijze verlichten van
obstipatie. Inuline heeft in de darmen een structuur die vergelijkbaar is met lipiden (vetten) die ook helpen het
spijsverteringsstelsel te smeren en het risico op
aambeien vermindert. Inuline verbetert ook de stoelgang door de manier waarop het de gastro-intestinale functies positief beïnvloedt en snel fermenteert in de dikke darm doordat het gezonde bacteriën voedt.
Verbetert de gezondheid van de darmen
Inuline is een type koolhydraat dat een oligosaccharide wordt genoemd, wat betekent dat de chemische samenstelling bestaat uit verschillende eenvoudige suikers die aan elkaar zijn gekoppeld om zo een fructaan te vormen. Deze samenstelling maakt van inuline een niet-verteerbaar prebioticum, waardoor het niet geabsorbeerd wordt door de dunne en dikke darm van mensen. Tijdens dit proces fermenteert inuline op natuurlijke wijze en voedt het de gezonde darmbacteriën, inclusief bifidobacterium.
Inuline en andere fruitvezels verbeteren de darmgezondheid en dit heeft zeer veel voordelen: een verbetert immuunsysteem, bescherming tegen
hartaandoeningen en
diabetes, beter gewichtscontrole, verbeterde opname van voedingsstoffen, etc. Fermentatie van inuline in de dikke darm stimuleert goed darmbacteriën om te groeien, wat aanzienlijke positieve veranderingen in de samenstelling van de darmmicroflora veroorzaakt en significante afnames van het aantal potentieel schadelijke gisten, parasieten en bacteriële soorten die in het lichaam leven en ontsteking veroorzaken. Inuline is ook gunstig voor mensen met inflammatoire darmaandoeningen, zoals de
ziekte van Crohn en
colitis ulcerosa.
Gezond gewicht handhaven
Als je wilt afvallen is het raadzaam om veel vezels eten te eten om je eetlust te temperen, dit heeft ook als voordeel dat het schommelingen van de
bloedsuikerspiegel tegengaat. Gecombineerd met
water, vormt inuline een gelachtige substantie in het spijsverteringskanaal. Dit kan helpen de eetlust en het verlangen naar voedsel te verminderen. Mogelijk helpt het ook om gewicht te verliezen en een
gezond gewicht te handhaven, omdat het de maaglediging vertraagt en je meer volume inneemt, wat de eetlusthormonen vermindert. Het resultaat is dat je na het eten langer vol zit en minder honger hebt. Dat is de reden waarom het consumeren van vezels tot verzadiging leidt.
Verhoogt de gezondheid van het hart
Terwijl inuline door het spijsverteringsstelsel gaat en niet geabsorbeerd wordt door spijsverteringsenzymen, neemt inuline gifstoffen, afvalstoffen, vet- en cholesteroldeeltjes met zich mee. Dit is precies de reden waarom een vezelrijk dieet wordt geassocieerd met de gezondheid van het hart. Sommige oplosbare vezels dragen bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed, de glucosespiegels en verlagen het risico op
atherosclerose (aderverkalking). Oplosbare vezels in het dieet kunnen het LDL-cholesterol (het zogenaamde 'slechte' cholesterol) in het bloed verlagen door de opname van cholesterol in de voeding te verstoren en het risico op
hoge bloeddruk, hartaandoeningen en het metabool syndroom verminderen. Een ander voordeel van inuline is dat het de bloedsuikerspiegel niet verhoogt, omdat de koolhydraten/suikers niet kunnen worden afgebroken.
Verhoogt de calciumopname
Inuline verbetert de opname van elektrolyten, waaronder
calcium en
magnesium. Dat komt voornamelijk door de gunstige prebiotische effecten van inuline in de darm, in het bijzonder hoe het de groei van gunstige darmbacteriën die nodig zijn voor verschillende metabole functies, helpt.
Andere gezondheidsvoordelen
Onderzoek heeft ook de consumptie van inuline in verband gebracht met veel andere gezondheidsvoordelen, waaronder:
- betere groei en ontwikkeling van kinderen
- gastro-intestinale gezondheid
- preventie van darmkanker
- betere controle van de bloedsuikerspiegel
- gezonder cholesterolgehalte
- beter vetmetabolisme
- verbeterde botmineralisatie
- bescherming tegen leververvetting
- bescherming tegen overgewicht/obesitas
- betere immuniteit (verbeterde weerstand)[1]
Hoe inuline gebruiken?
Heb je je ooit afgevraagd hoe je inulinepoeder gemakkelijk kunt gebruiken? Het is eenvoudig! Los gewoon wat inulinepoeder op in een beetje (warm) water, voeg het toe aan je favoriete vloeistof, of meng het door je yoghurt. De smaak van inuline is vergelijkbaar met suiker, en het lost goed op.
Noten:
- Kelly G. Inulin-type prebiotics: a review. Altern Med Rev. 2009 Mar;14(1):36-55.