Inuline: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van inuline

Inuline: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van inuline Inulie is een oplosbare voedingsvezel, die de gezondheid van je darmen, hart en stofwisseling kan verbeteren. Inuline wordt niet door de dunne darm opgenomen, maar in de dikke darm wordt inuline met behulp van bacteriën afgebroken tot verschillende afbraakstoffen die biologisch actief zijn. Inuline kan mede daarom beschouwd worden als een prebiotica. Dit biedt inuline bepaalde gezondheidsvoordelen. Inuline is een zetmeelachtige substantie die voorkomt in een grote verscheidenheid aan fruit, groenten en kruiden, waaronder tarwe, uien, bananen, prei, artisjokken en asperges. De inuline die wordt gebruikt voor supplementen wordt meestal verkregen door cichoreiwortels (de wortel van de witlofplant) in warm water te weken.

Wat is Inuline?

Inuline is een soort oplosbare vezel die in verschillende planten voorkomt. Vezels zijn verbindingen die niet worden verteerd of geabsorbeerd door de menselijke darm. Oplosbare vezels trekken water aan, waardoor je ontlasting wordt verzacht en de stoelgang goed wordt onderhouden. Inuline wordt niet verteerd of geabsorbeerd in de maag. Het gaat naar de darmen waar bacteriën het kunnen gebruiken om te groeien. Het ondersteunt de groei van een speciaal soort bacteriën die worden geassocieerd met het verbeteren van de darmfunctie en de algemene gezondheid. Het wordt daarom als een prebiotica beschouwd, ofwel voedingsvezels die de goede darmbacteriën voeden. Inuline vermindert het vermogen van het lichaam om bepaalde soorten vetten te maken.

Inuline zit o.a. in knoflook / Bron: Stevepb, PixabayInuline zit o.a. in knoflook / Bron: Stevepb, Pixabay
Inuline is aanwezig in 36.000 plantensoorten, waaronder in je dagelijkse voeding zoals tarwe, ui, bananen, knoflook en asperges. Het komt ook voor in minder gangbare voedingsmiddelen zoals aardperen en witlof, hoewel cichorei de belangrijkste bron is voor commerciële extractie van inuline voor supplementen. Planten die inuline bevatten, gebruiken het om energie op te slaan en als bescherming tegen lage temperaturen. Bij blootstelling aan koude temperaturen werkt inuline als antivries.

Voedingswaarde

Voedingswaarde inuline per 100 gr:
 • Energie: 210 kcal - 850 kJ (9,32% ADH)
 • Proteïne: 0,0%
 • Vet: 0,0%
 • Koolhydraten: 96,0%
 • Waarvan suikers: 9,0%
 • Vezels: 87,0%
 • Zout: 0,0%

Voedingsmiddelen met Inuline

Inuline is te verkrijgen als voedingssupplement, maar de beste manier om inuline binnen te krijgen is door natuurlijke voedingsmiddelen. Enkele van de beste voedselbronnen van inuline zijn onder meer:
 • gemalen cichoreiwortel (de meest voorkomende bron van inuline vanwege de extreem hoge concentratie)
 • paardenbloemwortel
 • asperges
 • prei
 • uien
 • bananen
 • knoflook
 • artisjokken
 • verse kruiden
 • yam (een eetbare wortelknol)
 • klitwortel
 • camassia (een geslacht uit de aspergefamilie)
 • zonnehoed (Echinacea purpurea)
 • jicama, yam-boon of bangkwang (een knol uit Zuid-Amerikaanse en Aziatische keuken)
 • yacon, appelwortel, grondappel, zonnewortel, Boliviaanse zonnewortel (een wortelknol)

Gezondheidsvoordelen van inuline

Werking

Inuline is een oplosbare plantaardige vezel die in grote hoeveelheden aanwezig is in de cichorei, één van de plantensoorten die inuline in wortels opslaat, samen met naar schatting 36.000 andere planten. Inuline verwijst naar een groep fructanen, bestaande uit fructosemoleculen. Samen met andere vezels (zoals psyllium bijvoorbeeld) wordt inuline beschouwd als een functioneel plantaardig ingrediënt dat de spijsvertering en andere processen bevordert. Voedingsvezels worden al honderden jaren gebruikt om de darmfunctie en de darmgezondheid te verbeteren, de eetlust te beteugelen en de gezondheid van het hart te ondersteunen, op volledig natuurlijke wijze.

Inuline is aanwezig in de wortels van planten als een middel voor het opslaan van energie en het regelen van de interne temperatuur van de plant. Het heeft osmotisch actieve eigenschappen, wat hen helpt weerstand te bieden tegen lage temperaturen en dus om te overleven. Inuline heeft ook een hoog moleculair gewicht, het vermogen om een ​​grote hoeveelheid vloeistof te absorberen en het heeft een natuurlijke weerstand tegen enzymen die door mensen worden geproduceerd. Inuline neemt veel ruimte in beslag in het spijsverteringskanaal nadat het is gegeten waardoor je je sneller vol voelt, en het absorbeert water, wat helpt om ontlasting te vormen; inuline hecht zich daarnaast aan cholesterol wat helpt om het metabool syndroom te voorkomen; en door het nemen van inuline kun je ook gemakkelijker poepen. Er zijn een belangrijke gezondheidsvoordelen van inuline.

Vermindert obstipatie

Inuline is een oplosbare vezel. De oplosbaarheid van inuline wordt zelfs hoger geacht dan die van veel andere soorten vezels, wat betekent dat het water gemakkelijker absorbeert dan andere koolhydraten en dat het een volumineuze ontlasting vormt die gemakkelijk kan worden uitgepoept. Vanwege de chemische samenstelling vormt inuline, wanneer het met vloeistof wordt gemengd, een romige gel die ideaal is voor het op natuurlijke wijze verlichten van obstipatie. Inuline heeft in de darmen een structuur die vergelijkbaar is met lipiden (vetten) die ook helpen het spijsverteringsstelsel te smeren en het risico op aambeien vermindert. Inuline verbetert ook de stoelgang door de manier waarop het de gastro-intestinale functies positief beïnvloedt en snel fermenteert in de dikke darm doordat het gezonde bacteriën voedt.

Verbetert de gezondheid van de darmen

Inuline is een type koolhydraat dat een oligosaccharide wordt genoemd, wat betekent dat de chemische samenstelling bestaat uit verschillende eenvoudige suikers die aan elkaar zijn gekoppeld om zo een fructaan te vormen. Deze samenstelling maakt van inuline een niet-verteerbaar prebioticum, waardoor het niet geabsorbeerd wordt door de dunne en dikke darm van mensen. Tijdens dit proces fermenteert inuline op natuurlijke wijze en voedt het de gezonde darmbacteriën, inclusief bifidobacterium.

Inuline en andere fruitvezels verbeteren de darmgezondheid en dit heeft zeer veel voordelen: een verbetert immuunsysteem, bescherming tegen hartaandoeningen en diabetes, beter gewichtscontrole, verbeterde opname van voedingsstoffen, etc. Fermentatie van inuline in de dikke darm stimuleert goed darmbacteriën om te groeien, wat aanzienlijke positieve veranderingen in de samenstelling van de darmmicroflora veroorzaakt en significante afnames van het aantal potentieel schadelijke gisten, parasieten en bacteriële soorten die in het lichaam leven en ontsteking veroorzaken. Inuline is ook gunstig voor mensen met inflammatoire darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Gezond gewicht handhaven

Als je wilt afvallen is het raadzaam om veel vezels eten te eten om je eetlust te temperen, dit heeft ook als voordeel dat het schommelingen van de bloedsuikerspiegel tegengaat. Gecombineerd met water, vormt inuline een gelachtige substantie in het spijsverteringskanaal. Dit kan helpen de eetlust en het verlangen naar voedsel te verminderen. Mogelijk helpt het ook om gewicht te verliezen en een gezond gewicht te handhaven, omdat het de maaglediging vertraagt en je meer volume inneemt, wat de eetlusthormonen vermindert. Het resultaat is dat je na het eten langer vol zit en minder honger hebt. Dat is de reden waarom het consumeren van vezels tot verzadiging leidt.

Verhoogt de gezondheid van het hart

Terwijl inuline door het spijsverteringsstelsel gaat en niet geabsorbeerd wordt door spijsverteringsenzymen, neemt inuline gifstoffen, afvalstoffen, vet- en cholesteroldeeltjes met zich mee. Dit is precies de reden waarom een ​​vezelrijk dieet wordt geassocieerd met de gezondheid van het hart. Sommige oplosbare vezels dragen bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed, de glucosespiegels en verlagen het risico op atherosclerose (aderverkalking). Oplosbare vezels in het dieet kunnen het LDL-cholesterol (het zogenaamde 'slechte' cholesterol) in het bloed verlagen door de opname van cholesterol in de voeding te verstoren en het risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen en het metabool syndroom verminderen. Een ander voordeel van inuline is dat het de bloedsuikerspiegel niet verhoogt, omdat de koolhydraten/suikers niet kunnen worden afgebroken.

Verhoogt de calciumopname

Inuline verbetert de opname van elektrolyten, waaronder calcium en magnesium. Dat komt voornamelijk door de gunstige prebiotische effecten van inuline in de darm, in het bijzonder hoe het de groei van gunstige darmbacteriën die nodig zijn voor verschillende metabole functies, helpt.

Andere gezondheidsvoordelen

Onderzoek heeft ook de consumptie van inuline in verband gebracht met veel andere gezondheidsvoordelen, waaronder:
 • betere groei en ontwikkeling van kinderen
 • gastro-intestinale gezondheid
 • preventie van darmkanker
 • betere controle van de bloedsuikerspiegel
 • gezonder cholesterolgehalte
 • beter vetmetabolisme
 • verbeterde botmineralisatie
 • bescherming tegen leververvetting
 • bescherming tegen overgewicht/obesitas
 • betere immuniteit (verbeterde weerstand)[1]

Hoe inuline gebruiken?

Heb je je ooit afgevraagd hoe je inulinepoeder gemakkelijk kunt gebruiken? Het is eenvoudig! Los gewoon wat inulinepoeder op in een beetje (warm) water, voeg het toe aan je favoriete vloeistof, of meng het door je yoghurt. De smaak van inuline is vergelijkbaar met suiker, en het lost goed op.

Noten:
 1. Kelly G. Inulin-type prebiotics: a review. Altern Med Rev. 2009 Mar;14(1):36-55.
© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inuline: gebruik als supplement bij diverse klachtenInuline: gebruik als supplement bij diverse klachtenInuline is een supplement dat gebruikt kan worden in poedervorm en waaraan diverse gezondheidsvoordelen worden toegeschr…
Inuline, voeding als medicijn bij diabetes mellitus type 2Inuline is een stof die de ziekte diabetes mellitus type 2 kan tegengaan. Inuline is een polysacharide; in feite is het…
De geneeskracht van aspergesDe geneeskracht van aspergesAsperges zijn een heerlijke en gezonde seizoensgroente. Het werd door de Egyptenaren al gekweekt om zijn medicinale eige…
De geneeskracht van aardpeerDe geneeskracht van aardpeerAardpeer is goed voor mensen die lijden aan diabetes. Deze mooie plant wordt nauwelijks gebruikt als landbouwgewas. De a…

Bèta-alanine en de effecten van gebruik bij krachttrainingBèta-alanine en de effecten van gebruik bij krachttrainingBèta-alanine is een supplement dat veel gebruikt wordt door fanatieke sporters om krachttraining langer vol te kunnen ho…
Bloeddruk verlagen met chocolade: pure chocolade & bloeddrukBloeddruk verlagen met chocolade: pure chocolade & bloeddrukOnderzoek suggereert dat het eten van pure chocolade en cacaopoeder je bloeddruk ongeveer evenveel zou kunnen verlagen a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Inuline
 • https://moniquevandervloed.nl/inuline/
 • https://www.aziatische-ingredienten.nl/jicama/
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1048/inulin
 • https://draxe.com/inulin/
 • https://cellcare.nl/inuline_250
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx
 • http://www.glutenfreewebshop.com/inuline.html
 • https://selfhacked.com/blog/health-benefits-inulin/
 • https://www.ahealthylife.nl/18-beste-prebiotische-voedingsmiddelen/
 • https://mergenmetz.nl/tuinen/groentesoorten/yacon/
 • Kelly G. Inulin-type prebiotics: a review. Altern Med Rev. 2009 Mar;14(1):36-55.
 • Rozemarijn en thijm. Wist u dat over prebioticum inuline? https://www.rozemarijnenthijm.nl/wist-u-dat-over-prebioticum-inuline (ingezien op 18-1-2024)
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.