De geneeskracht van aardpeer

De geneeskracht van aardpeer Aardpeer is goed voor mensen die lijden aan diabetes. Deze mooie plant wordt nauwelijks gebruikt als landbouwgewas. De aardpeer wordt met name gevonden in de moestuin. Hij wordt gekenmerkt door twee tot drie meter lange stelen en sprekende felgele bloemen. De schitterende bloem misstaat niet in een gewone tuin. In de herfst kun je de aardpeer oogsten. Andere namen voor aardpeer zijn: topinamboer en aardartisjok. De aardpeer smeekt licht naar artisjok dus vandaar aardartisjok. Oorspronkelijk komt de aardpeer uit Noord-Amerika. Hij kan zowel rauw worden gegeten als gekookt. Gekookte aardpeer smaakt heel zoet en kan voor diabetici een uitkomst zijn als alternatief en gezond zoetmiddel. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Aardpeer in het wild in Duitsland / Bron: AnRo0002, Wikimedia Commons (CC0)Aardpeer in het wild in Duitsland / Bron: AnRo0002, Wikimedia Commons (CC0)

Aardpeer uit Canada

In het begin van de 16e eeuw was er onder Franse kolonialisten in Canada een hongersnood. Veel Fransen zijn gestorven. De overleveraars hadden hun leven te danken aan het eten van aardpeer. Ze stuurden de wortels terug naar Europa alwaar de aardpeer vanaf dat moment veel gekweekt wordt in moestuinen. Om deze reden werd de aardpeer lange tijd Canadese aardappel genoemd. Tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog is aardpeer in Europa gegeten als noodgewas; er was weinig ander voedsel.

Aardpeer bij de Indianen

De Indianen van Noord en Midden Amerika hadden de aardpeer standaard op het menu staan. Een stam die graag aardpeer at heette de Topinambas. Zij waren uiteindelijk de naamgever aan de naam topinamboer; deze naam wordt in Engelstalige en Duitstalige landen gebruikt. De topinambas lieten dit knolgewas gisten in putten. In de knollen zit inuline wat door het gisten wordt omgezet in gezonde, natuurlijke fructose. Inuline is onverteerbaar. Het gistproces maakt de aardpeer zoeter.

De eetbare wortel van aardpeer / Bron: Dr. Hagen Graebner, Wikimedia Commons (CC0)De eetbare wortel van aardpeer / Bron: Dr. Hagen Graebner, Wikimedia Commons (CC0)

Bloedsuikerspiegel

De aardpeer kan baat hebben voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus. Aardpeer is goed voor de bloedsuikerspiegel. Hiervoor moet je de aardpeer rauw opeten. Je kunt het raspen of in dunne plakjes snijden en door salades heen doen. De bloedsuikerverlagende werking wordt op drieërlei wijze veroorzaakt door inuline. Ten eerste is inuline een koolhydraat wat door de mens niet kan worden verteerd. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel niet oplopen. Daarnaast is inuline een oplosbare vezel dat koolhydraten vasthoudt. Hierdoor verloopt de spijsvertering langzamer en loopt de bloedsuikerspiegel niet zo snel op. Ten derde bindt de oplosbare vezel zich met water waardoor er sneller een verzadigingsgevoel ontstaat. Hierdoor wordt overeten voorkomen; op deze drie manieren wordt de bloedsuikerspiegel niet verhoogd.

Aardpeer als gezond zoetmiddel

Gekookte aardperen smaken erg zoet doordat de inuline wordt omgezet in fructose. Soms gebruikt een banketbakker gekookte aardpeer als gekonfijte vruchtjes. De zoete aardpeerpuree zou kunnen worden gebruikt in plaats van suiker in bakproducten. Om dezelfde reden worden ook geweekte vijgen, abrikozen of rozijnen gebruikt in het maken van zoete taarten zonder suiker. Zo maakte men oorspronkelijk gebak. Wie de geschiedenis van suiker kent weet dat de mensheid tot 1850 allerlei alternatieve, gezonde methoden had om producten zoet te maken.

Alle medische werkingen van aardpeer zijn ontleend van het standaardwerk Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, wat veel wordt gebruikt in de fytotherapie. In dit boek staan enkel werkingen beschreven die op medisch wetenschappelijk onderzoek berusten.

Aardperen hebben schitterende bloemen / Bron: Mfortini, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Aardperen hebben schitterende bloemen / Bron: Mfortini, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Bifidobacteriën in aardpeer

Bifidobacteriën bevorderen de groei van gezonde darmflora. Wanneer de darmflora verstoord is, bijvoorbeeld door het nemen van medicijnen of een ziekte waarbij diarree als symptoom is geweest, dan kan aardpeer de darmen sneller op orde brengen. Dat komt omdat de gezonde bifidobacteriën in aardpeer een ideale voedingsbodem zien. Daarnaast zitten er polysachariden in die de immuniteit bevorderen; je wordt minder snel ziek. Bifidobacteriën zorgen er ook voor dat je minder snel diarree krijgt.

Spijsverteringsbevorderend

Inuline in de aardpeer zorgt ervoor dat de darmperistaltiek beter plaats vindt. M.a.w. Het eten loopt soepeler en sneller door de darmen. Dat komt omdat inuline een actieve plantenvezel is. Mensen met chronische constipatie hebben baat bij het regelmatig eten van rauwe aardpeer.

Aardpeer reikend naar het licht / Bron: Luigi Chiesa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Aardpeer reikend naar het licht / Bron: Luigi Chiesa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Aardpeer tegen osteoporose of botontkalking

Aardpeer bevordert de opname van plantaardige mineralen. Het gisten van inuline en bifidobacteriën in de darmen zorgt ervoor dat er azijnzuur, boterzuur, propionzuur en melkzuur wordt aangemaakt. Hierdoor daalt de PH-waarde in de darmen. Calcium en andere belangrijke mineralen kunnen beter door de darmwand worden opgenomen als er een lagere PH-waarde is. 40 gram inuline per dag kan de calciumabsorbtie met 58% verhogen. Calcium uit plantaardige voeding is normaal gesproken moeilijker op te nemen door het lichaam dan calcium uit zuivel.

Aardpeer tegen obesitas

Doordat aardpeer vochtafdrijvend werkt, het een voedingsmiddel is met een laag caloriegehalte en er het bio-identieke hormoon fyto-oestrogeen in zit kan aardpeer helpen bij obesitas. Sommige vormen van obesitas worden mede veroorzaakt doordat iemand teveel vocht vasthoudt en de aardpeer kan helpen het overtollige vocht te verliezen. Inuline geeft sneller een vol gevoel zodat je minder grote porties nodig hebt om vol te zitten. Op deze manier helpt aardpeer ook tegen obesitas. De aardpeer past daarom uitstekend in een dieet dat gewichtsverlies tot doel heeft.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoete aardappel of bataatDe zoete aardappel is in de verste verte geen familie van de gewone aardappel. Ook smaakt hij heel anders. De verschille…
Inuline: gebruik als supplement bij diverse klachtenInuline: gebruik als supplement bij diverse klachtenInuline is een supplement dat gebruikt kan worden in poedervorm en waaraan diverse gezondheidsvoordelen worden toegeschr…
Groenten als geneeskruidDat goede voeding je gezondheid kan bevorderen is nogal vanzelfsprekend, maar dat groenten ook bij ziekte en dus als med…
Voeding en ouderdom: osteoporoseOsteoporose is bij 75-plussers, en voornamelijk bij vrouwen, een veelvoorkomend probleem. Dit kan echter voorkomen worde…

De geneeskracht van ginsengDe geneeskracht van ginsengDe officiële naam is panax ginseng. ´Pan´ betekent in het Grieks alles en ´axos´ betekent medicijn. Panax betekent zoiet…
Vegetarische bronnen van ProteïnenVegetarische bronnen van ProteïnenProteïnen zijn voor het eerst beschreven door een Nederlandse chemicus, Gerardus Johannes Mulder die werkzaam was bij de…
Bronnen en referenties
Reacties

Anneke Keizer, 05-02-2015
Hallo, ik heb met veel aandacht over de aardpeer gelezen. als ik het goed heb begrepen is de knol alleen in december verkrijgbaar. En daar ik diabetes heb, is mijn vraag of het ook in poedervorm te krijgen is, zodat ik het regelmatig gebruiken kan. Ook zou ik willen weten waar je de knollen kopen kunt.
met vriendelijke groet Anneke Keizer Reactie infoteur, 02-05-2015
Ik wil geen reclame maken ivm google-regels (die kunnen veranderen in de toekomst)

Hannie Blanken, 26-12-2014
Geachte redactie,

Ik lees dat aardperen insuline bevat en dat aardperen gezond zijn voor diabeet patiënten. Ik ben diabeet en begrijp niet helemaal hoe het gezond kan zijn dat er insuline in voedsel zit. Als ik vóór m'n maaltijd insuline heb gespoten en ik eet daarna nog eens voedsel dat insuline bevat krijg ik gegarandeerd een hypo, met alle gevolgen van dien.Graag Uw reactie s.v.p. Reactie infoteur, 18-01-2015
Aardperen bevatten geen insuline maar inuline. Overigens is men er nog niet helemaal over uit of dit nu goed is voor diabetici. De ene groep therapeuten zegt van wel en anderen van niet. Dat komt omdat aardperen naast inuline ook schadelijke suikers bevat. Een veel betere groente voor diabetici is asperges, waar ook inuline in zit.

Kim, 06-12-2014
Vandaag geroosterde aardperen uit de oven gegeten, met ui, knoflook, rozemarijn en zeezout. Erg lekker!
Ik las op een andere website dat aardpeer maar beperkt houdbaar is. Nu heeft mijn man vandaag veel geoogst omdat ze op bouwland stonden en dus in de weg :) als ik ze nu weer begraaf in de moestuin, blijven ze dan goed? Het zou zonde zijn om ze weg te moeten gooien. Reactie infoteur, 10-12-2014
Je kan ze beter in een donkere ruimte, kelder of koelkast bewaren. En natuurlijk zo snel mogelijk ervan genieten!

Henny, 22-11-2014
Gefrituurd smaken ze heerlijk met wat zout. Ze worden niet zo krokant als aardappelen maar de smaak is lekker, ook rauw. Er staat helaas niet duidelijk bij dat ze winderigheid en diarree kunnen veroorzaken. Reactie infoteur, 22-11-2014
Leuk dat je aarperen zo lekker vindt.

Winderigheid is vaak het gevolg van voedingstoftekorten. Zelfs groenten die als flatulentiebevorderend te boek staan, zorgen niet meer voor flatulentie als je ze regelmatig eet. Dat komt omdat flatulentie geen voedingsprobleem maar een darmwandprobleem is. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/145108-de-waarheid-over-flatulentie.html

Wat diarree betreft, aardpeer gaat dat juist tegen. In dit geval geldt voor diarree hetzelfde als voor flatulentie; dat kan alleen door aardpeer getriggerd worden als er sprake is van een darmwandprobleem, wat bijvoorbeeld mensen met coeliakie hebben.

Eva, 02-01-2014
Met kerst hebben we veel aardperen gegeten waarvan één lichting niet goed gaar was. Wat een geruststelling dat ze ook rauw gezond zijn. In het kookboek Plenty staat een superlekker recept van aardperen gemarineerd in citroensap met tomaat en basilicum. Jamie Oliver heeft een heel lekker recept van aardpeer gegratineerd met kaas. Reactie infoteur, 03-01-2014
Super!

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.