De geneeskracht van olijven
Olijven zijn een supergezonde boomvrucht. Hoewel in de keuken de olijf meer als groente wordt gebruikt is het biologisch gezien fruit. De olijf is wereldwijd gezien een veelgebruikt natuurproduct. Olijven zijn pas sinds de jaren 60 van de vorige eeuw in supermarkten van alle landen gesignaleerd. In de jaren 70 en 80 heeft het olijfje zich een vaste plek veroverd in de eetgewoonten van westerlingen. Nog bekender dan de olijf zelf is misschien wel de olijfolie, een gewaardeerd en ultragezond bakmiddel of slatoevoeging.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Het Mediterrane dieet
Er zijn verschillende soorten olijven en elke soort heeft aangetoond over waardevolle voedingsstoffen te beschikken in ongeveer dezelfde verhoudingen dus kunnen we in het algemeen spreken over de medicinale werking van olijven zonder ons te beperken tot één soort. Het Mediterrane dieet staat erom bekend zeer gezond te zijn. Olijven staan centraal in het Mediterrane dieet wat gegeten wordt in Spanje, Portugal, Zuid-Frankrijk, Italië en Griekenland.
Olijven en allergiebestrijding
In olijven zitten natuurlijke histamineblokkers. Deze stoffen verhinderen dat histaminereceptors zich binden aan histamine. Daardoor kunnen allergische reacties uitblijven. Van olijven is bekend dat ze sterke ontstekingsremmende eigenschappen op celniveau hebben. Hoe dit mechanisme exact werkt op celniveau is voorlopig onontgonnen onderzoeksterrein voor wetenschappers maar het is zeer waarschijnlijk dat de ontstekingsremmende werking en de histamineblokkerende werking een toekomstige rol kunnen vervullen voor mensen die gevoelig zijn voor allergische reacties.
Voedingswaarde olijven
Olijven behoren tot de voedselsoorten waarvan de gezondheid niet goed kan worden afgemeten in
vitaminen en
mineralen tabellen. Er zit 16% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan
ijzer in een ons olijven. Dat is een mooi percentage maar daarmee is ijzer het meest voorkomende mineraal. De meeste andere plantaardige producten bezitten vitaminen of mineralen in veel hogere percentages. Verder bevat het nog 12% van de ADH aan koper en 12% voor de ADH aan vezels. En dat is het dan. Daar staat tegenover dat olijven bijzonder rijk zijn aan
fytonutriënten die niet in ADH-tabellen voorkomen.
Fytonutriënten olijven
Oleuropeïne, anthocyaninen, hydroxytyrosol, kaempferol,
quercetine, het is slechts een greep uit de vele tientallen fytonutriënten in olijven. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de antibacteriële en ontstekingsremmende werkingen.
Olijven, aderverkalking en andere hart- en vaatziekten
Olijven hebben de eigenschap dat ze de oxidatie van cholesterol verminderen waardoor er minder plaque zich hecht aan de wanden van de aders. Dat komt onder meer door de oleuropeïne en diverse andere flavonoïden in olijven. Het werkt preventief tegen angina
pectoris of hartkrampen doordat oleuropeïne de bloedvaten een klein beetje verwijdt wat de doorstroming vergemakkelijkt. Olijven gaan ook hartkloppingen tegen. Deze genezende werkingen samen zorgen ervoor dat de olijf en olijfolie preventieve medicijnen zijn tegen
hart- en vaatziekten.
Olijfblad als geneesmiddel
Wanneer je uit onderstaande ziektebeelden concludeert dat olijven of olijfblad wel eens een medicijn voor jou kunnen zijn dan wordt het aangeraden om naar een
fytotherapeut te gaan die je het beste medicijn in de vorm van een tinctuur, afkooksel of extract aan jou kan voorschrijven. Het is altijd mogelijk en verstandig om olijfolie in je dagelijks voedingspatroon op te nemen. Je kunt twee eetlepels olijfolie over een salade doen. Je kunt je brood begieten met olijfolie in plaats van roomboter of margarine. Bakken in olijfolie is gezonder dan bakken in boter. Let wel op het soort olijfolie dat je gebruikt. Op de fles staat of het geschikt is om mee te bakken.
Olijfblad als diureticum
Olijfblad kun je niet eten maar wordt alleen in speciale bewerkingsvorm door een fytotherapeut vorgeschreven. Olijvenbladeren werken als een diureticum, een vochtafdrijvend middel. Daardoor wordt het ingezet tegen oedeem. Het is een medicijn tegen hyperuricemie of verhoogd urinezuurgehalte. Omdat het vochtverdrijvend werkt kunnen ook de opgehoopte afvalstoffen die jicht veroorzaken sneller worden afgevoerd en werkt olijfblad als medicijn tegen jicht. Om dezelfde reden werkt het blad goed tegen niergruis en nierstenen.
Eeuwenoude olijfboom /
Bron: Tbc, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ontstekingsremmende werking van olijfblad
Doordat olijvenbladeren ontstekingen remmen wordt het ingezet tegen diverse infectieziekten zoals herpes genitalis, gordelroos, bijholte-ontsteking, bronchitis, keelpijn, amandelontsteking, tandontsteking en candida schimmelinfecties.
Behalve dat de bladeren van de olijfboom medicinale werking hebben, leveren de olijven en de daaruit geperste olijfolie ook medicinale effecten. Let er bij olijfolie op dat je alleen van de eerste, koude persing gemaakte olijfolie gebruikt. Olijfolie helpt vooral goed tegen hart- en vaatziekten, diabetes en maag/darmbezwaren. Regelmatig olijfoliegebruik in de keuken zorgt ervoor dat deze ziekten minder snel voorkomen.
Overige ziekten waarbij olijfolie helpt
Olijfolie werkt tegen een scala aan ziekten. Fytotherapeuten schrijven het onder andere voor om:
- galstenen te voorkomen en te elimineren,
- ouderdomsverschijnselen zoals vroegtijdige rimpels te voorkomen,
- galkoliekpijn te verminderen,
- flatulentie te verminderen,
- hypertensie of hoge bloeddruk tegen te gaan,
- diabetes, zowel bij type 1 als type 2, te behandelen,
- de bloedsuikerspiegel te verbeteren,
- constipatie te voorkomen en
- een maagzweer te voorkomen.
Uitwendig gebruik van olijfolie
Olijfolie wordt sinds jaar en dag uitwendig gebruikt in de Mediterrane landen.
De oude Grieken beschreven hoe ze hun lijf insmeerden om het te beschermen tegen de verwoestende stralen van de zon. Veel Spanjaarden verkiezen olijfolie boven nieuwerwetse zonnebrandcremes. Olijfolie is een goed middel om egaal bruin te worden. Het voorkomt een droge huid en gaat kloven tegen. Olijfiolie helpt goed tegen de jeuk. Sommige mensen met eczeem gebruiken olijfolie om de jeuk tegen te gaan omdat dit beter helpt dan dure cremes van de farmaceutische industrie. Het wordt zelfs wel eens in het haar gedaan om verdroging van de haren tegen te gaan. Olijfolie is veelal de basis voor zalven oor- en neusdruppels en massage-oliën.
Lees verder