De geneeskracht van gerst

De geneeskracht van gerst Bij gerst denken sommigen alleen aan bier maar dit ingrediënt kan ook goed in oergezond brood en muesli zitten. Gerst is een grassoort die het meest wordt verbouwd in Europa. Graszaden kun je in principe eten. Ver voordat er graan, gerst of andere grassoorten werden gecultiveerd, was men bezig met het verzamelen van zaden van wilde grassen om een voedselvoorraad aan te leggen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Gerst is gras

Gerst is een grassoort net als rogge, tarwe, haver, gierst en zilvervliesrijst. Gerst kwam oorspronkelijk in het wild voor in het Midden Oosten maar de gerst die we nu eten is gecultiveerd. Het gebied waar gerst voorkwam was niet alleen het Midden Oosten maar strekte zich uit van de bergen van Ethiopië tot de bergketens van Tibet. In Syrië en Irak zijn 7000 jaar geleden mensen begonnen met het planten van granen in akkers. Gerst wat ontkiemd is wordt mout genoemd. Dit wordt soms gebruikt voor bier brouwen en whisky maken.

Gerststengel / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Gerststengel / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Voedingswaarde gerst

Gerst bevat vooral veel mineralen en vezels. 100 Gram gerst is goed voor 27% van de ADH aan vezels. Het mineraal seleen zit voor 26% van de ADH in gerst. Gerst bevat ook enkele belangrijke aminozuren zoals tryptofaan wat voor 19% van de ADH in de gerstkorrel huist. Koper en mangaan zijn allebei met 16% van de ADH waarde vertegenwoordigd in deze edele graansoort. Fosfor is een belangrijk mineraal dat met 12% van de ADH in een ons gerst zit. Het bevat meer vitaminen en mineralen zoals vitamine A, D en vitaminen uit het B-complex maar hiervan zij de waarden niet heel hoog. Alle vitaminen en fytonutriënten bij elkaar hebben wel een synergetisch of elkaar versterkend effect waardoor de uiteindelijke antioxidanteigenschappen van het gerstekorreltje zeer goed zijn.

Gerst, vezels en aderverkalking

De vezels in gerst hebben verschillende gezonde werkingen. Door de vezels wordt het eten beter verteerd. Alles wat je hebt gegeten in combinatie met gerst wordt effectiever opgenomen in je lichaam. Daarnaast helpt vezelrijk voedsel om darmkanker tegen te gaan. Vezels voeren galzuren af waardoor de lever weer nieuwe zuren moet aanmaken. Daardoor wordt meer cholesterol verbruikt. Wetenschappers zijn nog niet helemaal erover uit of dat nu goed of slecht is. Teveel cholesterol kan leiden tot aderverkalking en hartziekten maar cholesterol is nodig voor de hersens en de spiercellen. De lever blijft in ieder geval aan het werk door vezelrijk eten waardoor de galzuren nog effectiever vetten kunnen verteren. Gerst bezit over redelijk wat niacine of vitamine B3. Deze vitamine helpt vrije radicalen elimineren waardoor er minder cholesterolafzettingen aan de bloedvatwanden komt oftewel: minder aderverkalking.

Gerstlandschap in Engeland / Bron: Richard Webb, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Gerstlandschap in Engeland / Bron: Richard Webb, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Granen goed voor het hart

Een Amerikaans onderzoek onder 22.000 mensen toonde aan dat wie ´s morgens de dag begon met hele granen, dus geen bewerkte producten als cornflakes of cruesli, een verminderde kans van 29% heeft om tegen een hartfalen aan te lopen. Dit ging niet alleen om gerst maar ook om rogge, haver, tarwe en griesmeel.

Gerst tegen diabetes type 2

Magnesiumhoudende voeding eten is een manier die kan helpen om diabetes type 2 buiten de deur te houden. In een 8 jaar durende studie onder 41.000 vrouwen uit de V.S. bleek dat degenen die veel magnesium aten minder snel diabetes ontwikkelden. Gerst is een graan waar veel magnesium in zit. Wanneer er frequent gerst of andere magnesiumhoudende granen wordt gegeten dan is een een 31% lagere kans om diabetes type 2 te krijgen. Gerst is ook goed voor mensen die al suikerziekte hebben. Uit onderzoek bleek dat gerst beter dan havermout in staat is om de bloedsuikerspiegels onder controle te houden zodat er niet teveel insuline nodig is.

Gerstoogst in Japan / Bron: Kusakabe Kimbei, Wikimedia Commons (Publiek domein)Gerstoogst in Japan / Bron: Kusakabe Kimbei, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Gerst tegen borstkanker

Veel mensen ontbijten met fruit en granen en dat is een hele gezonde keus. Vooral vrouwen in de post-menopauze-fase hebben hier belang bij aangezien de kans om borstkanker te krijgen daalt met 24% in vergelijking met vrouwen die geen of nauwelijks granen en fruit als ontbijt namen. In de V.S. is een onderzoek gedaan onder 51.000 vrouwen. Gerst lijkt gezonder te zijn dan havermout, wat ook al heel gezond is. Het vezelrijke dieet werkt het best als extra vezelrijke voeding werd gegeten zoals gerst. Wat vruchten betreft bevatten appels, pruimen, vijgen, dadels en peren extra veel vezels.

Vezelrijk eten tegen galstenen

In de V.S. zijn 70.000 vrouwen 16 jaar lang onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die veel vezels aten minder kans op galstenen hadden. Doordat het eten geleidelijker verteerd wordt, zorgt vezelrijke voeding ervoor dat er minder galzuur wordt aangemaakt wat tegelijk de kans op nierstenen verkleint. Hoe meer vezels je eet hoe kleiner de kans op nierstenen. Er is voor mensen die vezelrijke voeding eten een 17% lagere kans op het krijgen van nierstenen.

Louter door het gewicht der gerstekorrels buigt de gerststengel omlaag / Bron: Bjoertvedt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Louter door het gewicht der gerstekorrels buigt de gerststengel omlaag / Bron: Bjoertvedt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gerst tegen kanker

Seleen en vezels samen zorgen ervoor dat de kans op darmkanker aanmerkelijk verkleint als men gerst eet. Allerlei wetenschappelijke onderzoeken tonen een sterke relatie aan tussen het eten van voedsel met veel seleen en kanker. Hoe meer seleenrijk voedsel je eet hoe kleiner de kans op darmkanker en prostaatkanker, en misschien nog meer vormen van kanker. Seleen laat vitamine E beter werken doordat seleen en vitamine E samen enzymen met antioxidanteigenschappen produceren. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen die als ze in overvloed aanwezig zijn in het lichaam de vorming van kankertumors kunnen triggeren. Een onderzoek van de Cornell Universiteit toont aan dat gerst zeker kankerbestrijdende effecten heeft maar dat men niet exact weet hoe dit in zijn werk gaat. Vermoed wordt dat komende jaren men fytonutriënten in gerst zal ontdekken welke kankerwerende eigenschappen hebben.

Geneeskracht van gerstgras

Gerstgras of gerstegras is de jonge, pas ontspruite gerstplant die tot poeder is verwerkt. Gerst kun je ook als gerstgras poeder kopen. Dit poeder wat je tot drank kunt verwerken heeft vele gezonde eigenschappen. Het werkt goed om vrije radicalen te bestrijden, is extra goed voor mensen met diabetes type 2 en het is een prima middel om gewichtsverlies te bewerkstelligen. In gewone gerst zit geen vitamine C maar gerst gras bevat wel vitamine C. Het is een 100% natuurlijk product en vrij duur en wordt verkocht als voedingssupplement in biologische winkels.

Gebrande gerst voor mugicha / Bron: Badagnani, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Gebrande gerst voor mugicha / Bron: Badagnani, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Geneeskracht van mugicha of gerstthee

Mugicha of gerstthee wordt in Japan en Korea veel gedronken. Het is thee van gebrande gerst. Deze thee wordt medicinale werkingen toegeschreven. Het zou goed helpen bij een detoxificatie. Gerstthee doet de urinewegen stimuleren waardoor afvalstoffen minder kans hebben om zich op te hopen en voor ziekten te zorgen. Mugicha thee is in Japanse voedingswinkels, sommige toko´s en via internet te koop. Een Japans wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat de oxidant peroxynitrie, welke celschade en DNA-schade kan aanrichten, geëlimineerd wordt door 10 in mugichathee aanwezige fytochemicaliën. De thee werkt als een natuurlijke bloedverdunner doordat er alkylpyrazine in zit.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerst, wat is gerst en wat doet het in watergruwel?Gerst kennen de meeste mensen wel van bier en whisky, want daar zit het in. Maar gerst kun je ook gewoon eten. Gerst gaa…
Gerst geneeskrachtigGerst geneeskrachtigGerst kennen we vooral als basis voor de bierbereiding, maar het is ook een graan dat, in zijn geheel gekookt, gegeten k…
Medicinale Cannabis: effectief of niet?Medicinale Cannabis: effectief of niet?Sinds september 2003 kunnen artsen cannabis voor medicinaal gebruik voorschrijven en mogen apothekers het op recept afle…
Kastanje of Castanea sativaTam of wild worden ze genoemd. De kastanje. Maar ondanks hun gemeenschappelijke naam zijn ze botanisch toch geen familie…

De geneeskracht van artisjokkenDe geneeskracht van artisjokkenArtisjokken zijn een heerlijke delicatesse onder de groenten. Je kunt zowel de artisjokharten eten als de plantbladeren.…
De geneeskracht van anijsDe geneeskracht van anijsAnijs is een lekker kruid waarvan we vooral het zaad gebruiken om anijsthee of anijsmelk te maken. Anijs zit in het beke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jack Dykinga, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Barley
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerst
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=127
  • http://www.hanoju.nl/product/biologisch-gerstegras-gemalen-500-gram-1106?gclid=CIzfhYjEsrMCFbMbtAod6nkAgA
  • https://www.hotsoup.nl/nl/tisanes/332-mugicha-thee.html
  • http://www.livestrong.com/article/238461-the-health-benefits-of-roasted-barley-tea/
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Richard Webb, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Kusakabe Kimbei, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Bjoertvedt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Badagnani, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Reacties

Roeland, 27-05-2015
Betekent het feit dat gerst gezond is ook dat aan het drinken van bier goede kanten zitten? Reactie infoteur, 15-06-2015
Nee, de alcohol in bier zorgt er namelijk voor dat alle vitaminen en mineralen in bier gebruikt worden voor het verwerken van de alcohol, plus dat er nog meer vitaminen en mineralen nodig zijn.

Richard, 05-10-2014
Graag commentaar van de auteur op de rage om koolhydraatarm of -beperkend te eten zonder veel granen, wat nu erg in trek is, bijv. bij volgers van het zgn. Paleo dieet, en ook de Weston Price club heeft een sterke afkeur voor het gebruik van granen, inclusief (biologische) volle granen en volkorenbrood. Het zou volgens hen juist leiden tot ontstekingen overal in het lichaam en diabetes en kanker in de hand werken omdat het de bloedsuikerspiegel doet opstuwen, dit in tegenstelling tot dierlijke eiwitten en vetten.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord. Reactie infoteur, 06-10-2014
Interessante vraag. Ik heb het net benoemd in een artikel over voedsel mythen http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/141706-10-mythen-over-voedsel.html Zie mythe nummer 6. Het ding is: in de supermarkt is geen goed meel verkrijgbaar is. Alle supermarktbrood moet worden gemeden uit gezondheidsoverwegingen. Maar biologisch volkorenbrood van de biologische winkel is juist heel gezond en voedzaam. Alleen biedt dit geen oplossing voor mensen die reeds coeliakie hebben. Overigens is het aantal mensen met coeliakie of glutenintolerantie erg laag.

Meelproducten uit de supermarkt veroorzaken niet alleen coeliakie maar staan aan de basis van een reeks aan ziekten, zoals diabetes, hart-en vaatziekten en kanker.

Daarnaast is het goed om te variéren: eet roggebrood, speltbrood, bak pannenkoeken met bijvoorbeeld gerstemeel of teffmeel, en eet ook biologisch volkorenbrood, maar gebruik het niet als enige vorm van brood.
Thomas Dijkman

Reina Folkers, 22-06-2014
Gaarne verneem ik de kracht van Gerst om brood te bakken. Reactie infoteur, 23-06-2014
Van gerst kun je prima een brood bakken. Bij sommige biologische bakkers kun je Tibetaans gerstebrood kopen. Gerst zorgt er onder andere voor dat insuline 30% meer effectief is, zo blijkt uit een Nederlandse studie. Dat betekent dat gerstebrood in vergelijking tot tarwebrood extra goed is voor mensen met diabetes of een prestadium daarvan. Het kan samen met andere voeding en natuurlijke geneesplanten diabetes genezen.

Overigens gelooft de reguliere wetenschap niet in een genezing van diabetes maar hebben mensen over de hele wereld zichzelf met succes van deze welvaartsziekte genezen, vaak met behulp van een natuurgeneeskundige.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 28-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.