De geneeskracht van gerst

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Gerst is gras
- Voedingswaarde gerst
- Gerst, vezels en aderverkalking
- Granen goed voor het hart
- Gerst tegen diabetes type 2
- Gerst tegen borstkanker
- Vezelrijk eten tegen galstenen
- Gerst tegen kanker
- Geneeskracht van gerstgras
- Geneeskracht van mugicha of gerstthee
Gerst is gras
Gerst is een grassoort net als rogge, tarwe, haver, gierst en zilvervliesrijst. Gerst kwam oorspronkelijk in het wild voor in het Midden Oosten maar de gerst die we nu eten is gecultiveerd. Het gebied waar gerst voorkwam was niet alleen het Midden Oosten maar strekte zich uit van de bergen van Ethiopië tot de bergketens van Tibet. In Syrië en Irak zijn 7000 jaar geleden mensen begonnen met het planten van granen in akkers. Gerst wat ontkiemd is wordt mout genoemd. Dit wordt soms gebruikt voor bier brouwen en whisky maken.
Voedingswaarde gerst
Gerst bevat vooral veel mineralen en vezels. 100 Gram gerst is goed voor 27% van de ADH aan vezels. Het mineraal seleen zit voor 26% van de ADH in gerst. Gerst bevat ook enkele belangrijke aminozuren zoals tryptofaan wat voor 19% van de ADH in de gerstkorrel huist. Koper en mangaan zijn allebei met 16% van de ADH waarde vertegenwoordigd in deze edele graansoort. Fosfor is een belangrijk mineraal dat met 12% van de ADH in een ons gerst zit. Het bevat meer vitaminen en mineralen zoals vitamine A, D en vitaminen uit het B-complex maar hiervan zij de waarden niet heel hoog. Alle vitaminen en fytonutriënten bij elkaar hebben wel een synergetisch of elkaar versterkend effect waardoor de uiteindelijke antioxidanteigenschappen van het gerstekorreltje zeer goed zijn.Gerst, vezels en aderverkalking
De vezels in gerst hebben verschillende gezonde werkingen. Door de vezels wordt het eten beter verteerd. Alles wat je hebt gegeten in combinatie met gerst wordt effectiever opgenomen in je lichaam. Daarnaast helpt vezelrijk voedsel om darmkanker tegen te gaan. Vezels voeren galzuren af waardoor de lever weer nieuwe zuren moet aanmaken. Daardoor wordt meer cholesterol verbruikt. Wetenschappers zijn nog niet helemaal erover uit of dat nu goed of slecht is. Teveel cholesterol kan leiden tot aderverkalking en hartziekten maar cholesterol is nodig voor de hersens en de spiercellen. De lever blijft in ieder geval aan het werk door vezelrijk eten waardoor de galzuren nog effectiever vetten kunnen verteren. Gerst bezit over redelijk wat niacine of vitamine B3. Deze vitamine helpt vrije radicalen elimineren waardoor er minder cholesterolafzettingen aan de bloedvatwanden komt oftewel: minder aderverkalking.
Granen goed voor het hart
Een Amerikaans onderzoek onder 22.000 mensen toonde aan dat wie ´s morgens de dag begon met hele granen, dus geen bewerkte producten als cornflakes of cruesli, een verminderde kans van 29% heeft om tegen een hartfalen aan te lopen. Dit ging niet alleen om gerst maar ook om rogge, haver, tarwe en griesmeel.Gerst tegen diabetes type 2
Magnesiumhoudende voeding eten is een manier die kan helpen om diabetes type 2 buiten de deur te houden. In een 8 jaar durende studie onder 41.000 vrouwen uit de V.S. bleek dat degenen die veel magnesium aten minder snel diabetes ontwikkelden. Gerst is een graan waar veel magnesium in zit. Wanneer er frequent gerst of andere magnesiumhoudende granen wordt gegeten dan is een een 31% lagere kans om diabetes type 2 te krijgen. Gerst is ook goed voor mensen die al suikerziekte hebben. Uit onderzoek bleek dat gerst beter dan havermout in staat is om de bloedsuikerspiegels onder controle te houden zodat er niet teveel insuline nodig is.
Gerst tegen borstkanker
Veel mensen ontbijten met fruit en granen en dat is een hele gezonde keus. Vooral vrouwen in de post-menopauze-fase hebben hier belang bij aangezien de kans om borstkanker te krijgen daalt met 24% in vergelijking met vrouwen die geen of nauwelijks granen en fruit als ontbijt namen. In de V.S. is een onderzoek gedaan onder 51.000 vrouwen. Gerst lijkt gezonder te zijn dan havermout, wat ook al heel gezond is. Het vezelrijke dieet werkt het best als extra vezelrijke voeding werd gegeten zoals gerst. Wat vruchten betreft bevatten appels, pruimen, vijgen, dadels en peren extra veel vezels.Vezelrijk eten tegen galstenen
In de V.S. zijn 70.000 vrouwen 16 jaar lang onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die veel vezels aten minder kans op galstenen hadden. Doordat het eten geleidelijker verteerd wordt, zorgt vezelrijke voeding ervoor dat er minder galzuur wordt aangemaakt wat tegelijk de kans op nierstenen verkleint. Hoe meer vezels je eet hoe kleiner de kans op nierstenen. Er is voor mensen die vezelrijke voeding eten een 17% lagere kans op het krijgen van nierstenen.