Medicinale Cannabis: effectief of niet?

Medicinale Cannabis: effectief of niet? Sinds september 2003 kunnen artsen cannabis voor medicinaal gebruik voorschrijven en mogen apothekers het op recept afleveren. De Cannabisplant wordt reeds door de eeuwen heen gebruikt voor zijn sederende en pijnstillende werking, en in de laatste eeuw ook in de moderne medische wetenschap. Uit Amerikaans onderzoek blijkt echter dat het vermeende positieve effect ervan matig is. Geen wondermiddel, maar wel degelijk gunstig.

Medicinale wiet

In de 20e eeuw werd geconstateerd dat de oculaire druk afneemt bij cannabisgebruik tijdens een onderzoek naar THC-gehalten bij cannabisgebruikers, waardoor er later geëxperimenteerd werd met medicinaal cannabisgebruik bij glaucoompatiënten. Vietnamveteranen in Amerika gebruikten destijds regelmatig cannabis om met name gewrichtspijnen te verminderen. In de laatste decennia wordt cannabis met name voorgeschreven bij chronische pijn, MS, tijdens chemokuren, epilepsie, HIV/aids en de ziekte van Parkinson. In een aantal gevallen wordt het voorgeschreven de bijwerkingen van medicijnen tegen te gaan, zoals een afgenomen eetlust of misselijkheid tijdens chemokuren. In Nederland is het gebruik van cannabis voor medicinaal gebruik toegestaan, mits voorgeschreven door een arts. In België is medicinaal cannabisgebruik per wet verboden en enkel toegestaan in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

In Nederland kan cannabis voor medicinaal gebruik geleverd worden door een apotheek, waar in de beginjaren patiënten dit nog zelf moesten kopen bij een coffeeshop, hetzij tegen een gereduceerd tarief. Er zijn enkele zorgverzekeringen die het medicinaal gebruik nog niet vergoeden, of slechts in zeer specifieke gevallen. In Amerika is medicinaal cannabisgebruik langzaam geïntroduceerd in de laatste decennia en is het in 23 staten erkend als een mogelijke behandeling voor diverse symptomen, waar het gebruik voorheen voornamelijk in illegale kringen circuleerde.

Logischerwijs worden de meeste vormen van medicinale cannabis gerookt. In de laatste decennia zijn echter ook varianten beschikbaar in tablet- en drankvorm en zelfs een mondspray. De laatstgenoemde varianten hebben de voorkeur, daar zij niet de ongewenste effecten hebben van het roken van cannabis, en tevens makkelijker zijn in het toedienen voor mensen met een verminderde coördinatie.

In tegenstelling met cannabis bedoeld voor recreatief gebruik, heeft medicinale cannabis een lager THC-gehalte, waardoor de bekende bijwerking van het 'high' worden minder snel optreedt. Door deze samenstelling is langdurig gebruik overdag beter mogelijk.

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek die omstoten bewijs levert naar de positieve effecten van medicinaal cannabisgebruik is lang zeer beperkt geweest en is vanaf 2000 pas echt op gang gekomen. Door de strafbaarstelling van de teelt, productie en verspreiding van cannabis was het voor wetenschappers lange tijd onmogelijk onderzoek te doen naar de effecten van het (medicinaal) cannabisgebruik.

In een Amerikaanse meta-analyse, waar de resultaten 79 verschillende onderzoeken over de toepassing van medicinale wiet samengevoegd werden, blijkt dat er voor de vermeende positieve effecten van medicinale wiet slechts een matig bewijs is. In totaal werden ruim 6000 personen behandeld met een vorm van medicinale cannabis of een placebo. Bij verschillende aandoeningen die onderzocht werden, werden verschillende resultaten gerapporteerd. De resultaten van de toepassing van medicinaal cannabisgebruik zijn vooralsnog positief, maar niet geheel overweldigend.

Tevens blijkt dat in eetbare vormen van medicinale cannabis, de etiketten niet 100% accuraat bleken te zijn wanneer het ging op bestanddelen als THC.

Daarnaast werden veel bijwerkingen vermeld, die in de meeste gevallen erg ongewenst waren. Deze bijwerkingen van medicinaal cannabisgebruik komen overeen met recreatief cannabisgebruik. Voorbeelden zijn een droge mond, slaperigheid, toegenomen eetlust (en gewichtstoename op langere termijn), duizeligheid, verwardheid, hallucinaties, euforie en misselijkheid. Bij verschillende psychiatrische aandoeningen namen de klachten sterk toe, zoals bij recreatief gebruik van cannabis al bekend was.

En verder

In Colorado, Amerika, waar het gebruik van cannabis als een van de eerste Amerikaanse staten gelegaliseerd is, zijn onderzoekers bezig met het gebruik van cannabis bij oorlogsveteranen, om mogelijkerwijs de symptomen van een post-traumatische stressstoornis te verlichten. Vooralsnog zijn onderzoekers positief over de verwachte resultaten.

De controverse rondom het onderzoek zit hem voornamelijk in een politieke hoek: verschillende onderzoeken werden juist aangehaald bij de legalisatie van cannabis in Amerika. Nu uit studies blijkt dat het bewijs voor deze aannames niet volledig is, is de discussie rondom (medicinaal) cannabisgebruik opgelaaid. De legalisatie van het cannabisgebruik is voornamelijk gebaseerd op rapporten vanuit patiënten zelf of niet-volledig wetenschappelijke onderzoeken en heeft daarmee een gebrekkig wetenschappelijk bewijs.

In de meta-analyse schrijven psychiaters van de Yale Universiteit in Amerika over de hype rondom (medicinaal) cannabisgebruik in de laatste jaren. Door de legalisering kreeg dit gebruik een flinke boost in populariteit, waardoor mogelijk de resultaten van onderzoek te enthousiast werden omarmd. Enige terughoudendheid zal op zijn plaats zijn, aldus de psychiaters. Daarnaast schrijven zij dat herhaaldelijk recreatief cannabis gebruik wel degelijk verslavend kan werken, en in de toekomst nog gekeken moet worden naar de effecten op een opgroeiend brein van kinderen bij medicinaal cannabisgebruik door kinderen.
© 2015 - 2024 Pasnicky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet die mensen gebruiken bij bijvoorbeeld chronische pijn of kanker wordt vanaf 1 januari 2012 door Achmea ver…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Recepten met cannabis (wiet) en hun werkingRecepten met cannabis (wiet) en hun werkingIn Nederland is het (persoonlijk) gebruik van cannabis, oftewel wiet, legaal. Hier zijn natuurlijk wel bepaalde regels a…
Blowen en de effectenBlowen en de effectenIn de grote steden zoals Amsterdam en Den-Haag kom je veel mensen tegen die blowen. Het is een verslaving waar mensen zi…

De Germaanse geneeskunde van Ryke Geerd HamerDe Germaanse geneeskunde van Ryke Geerd HamerSinds 1981 bestaat er een nieuw soort geneeskunde: de Germaanse geneeskunde van Ryke Geerd Hamer. Het stelt dat ziektes…
Meer vitaliteit door energetische oefeningenMeer vitaliteit door energetische oefeningenMaterie is opgebouwd uit golven bestaande uit koorden trillende energie en/of deeltjes. De uitwerking van gedachten, ang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2338239
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Medicinale_cannabis
  • http://www.theguardian.com/science/2015/jun/23/medical-marijuana-unproven-illnesses-edible-products
Pasnicky (16 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.