Meer vitaliteit door energetische oefeningen

Meer vitaliteit door energetische oefeningen Materie is opgebouwd uit golven bestaande uit koorden trillende energie en/of deeltjes. De uitwerking van gedachten, angsten e.d. op onze energie is groot. Door trillingen in het lichaam te veranderen kan men de chemische samenstelling ervan wijzigen. Met energetische geneeskunde zou men zodoende het lichaam kunnen laten evolueren. Planten slaan de energie van de zon op in de vorm van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Algemeen

Alle cellen van het lichaam kunnen elektriciteit opslaan en afgeven. Bij iedere beweging of (voedsel) vertering is er sprake van elektrische activiteit. Overal waar elektriciteit stroomt ontstaan elektromagnetische velden. Elektromagnetische frequenties hebben een snelheid van 300.000 kilometer per seconde. Onderdelen van de elektromagnetische straling regelen de aanmaak van DNA, RNA, proteïnen, afscheiding van hormonen en de functie van de zenuwen. Hormonen op hun beurt reguleren veel van de processen waarvan we van oudsher dachten, dat de hersenen en het zenuwstelsel daarvoor verantwoordelijk waren. Zo communiceren cellen onderling door middel van hormonen, waardoor de aanmaak van hormonen een uiterst belangrijk proces is. Onze wijsheid zit derhalve niet zo zeer in de hersenen, maar in het elektrische veld. Chemische signalen daarentegen bewegen zich met een snelheid van één centimeter per seconde en verder kunnen deze chemische structuren door medicijnen worden beïnvloed.

Een goede gezondheid

Een goede gezondheid wordt verkregen bij een optimale wisselwerking tussen drie belangrijke hormonen: insuline, adrenaline en cortisol, waarbij ziekte niet kan gedijen in een zuurstofrijke omgeving. Door het lichaam worden ook progesteron en oestrogeen afgescheiden om waar nodig het evenwicht te herstellen. In de lymfeknopen worden lymfocyten aangemaakt. Men heeft tweemaal zo veel lymfevaten als bloedvaten. Het masseren van de lymfepunten zorgt voor een betere doorstroming van energie en het ondersteunt tegelijk de functie van de hormonen. Daardoor komen gifstoffen via het lymfevatenstelsel in de bloedsomloop terecht, om aldaar te worden uitgescheiden. Om nog maar wat te noemen: kramp in de maag kan verholpen worden door te kloppen of te visualiseren, op een bepaald punt onder het oog.

De verschillende energiesystemen

Deze zijn allemaal mixtures van elektrische, elektromagnetische en subtiele energie. Deze laatst genoemde subtiele energieën zijn niet meetbaar, doch hebben wel een aantoonbaar effect.

Meridianen

Net als een bloedvat dient om bloed te vervoeren, zo dienen de 14 hoofdmeridianen om het transport van energie te verzorgen. Ze beïnvloeden alle organen en fysiologische systemen, waarbij elk van deze systemen door tenminste één meridiaan wordt gevoed. Daarnaast reguleren ze de spijsvertering, ruimen blokkades op en bepalen zelfs de snelheid en manier waarop de cellen veranderen. Tevens verbinden ze honderden afzonderlijke elektromagnetische puntjes, gelegen aan de oppervlakte van de huid, die doordat ze minder elektrische weerstand hebben, met naalden of fysieke druk gestimuleerd kunnen worden. De energie van desbetreffende meridianen kunnen op die manier opnieuw verdeeld worden.

Chakra's

Dit zijn centra van geconcentreerde energie. De zeven belangrijkste chakra's zijn plaatsen waar energie ronddraait en zijn gelegen tussen de kruin en het stuitbeen. Ze laten de organen baden in energie en door trilling werken ze respectievelijk in op: transcendentie, inzicht, expressie, liefde, identiteit, creativiteit en overleving.

De aura (bioveld)

Dit is een beschermend omhulsel van meerdere lagen van energie dat van het lichaam uitstraalt en je beschermt tegen schadelijke energieën en energieën die men nodig heeft naar binnen haalt. Het fungeert derhalve als een soort tussenstation, het trekt energie de chakra's binnen en straalt energie van je chakra's uit naar buiten. De velden van de chakra's en de aura brengen de organen en andere energieën in balans door ze te omhullen.

Elektrische energieën

Deze vormen geen onafhankelijk energiesysteem zoals de drie voorgenoemde systemen, maar zijn wel nauw verbonden met alle belangrijke energiesystemen. Het fungeert dan ook als een brug tussen alle energiesystemen. Daarbij is het van belang als het gaat om genezing van het lichaam als geheel, hoe de elektrische energieën verbonden zijn met de energiesystemen. De elektrische energieën stralen dwars door de organen en andere energieën heen om genezing te bewerkstelligen en brengen daartoe verbindingen en afstemmingen tot stand in de tastbare dimensie van hun elektrische aard.

Het Keltisch weefpatroon

Dit is het energiesysteem dat zorgt voor het evenwicht tussen de door elkaar kruisende andere energiesystemen. Als onzichtbare draden die alle energiesystemen laten samenwerken, vermengt het Keltisch weefpatroon, net als de energie die uitgaat van de beide hersenhelften, zich in draaiende figuren in de vorm van een acht met het gehele lichaam.

De vijf ritmes

Dit is meer een ritme, dat alle andere systemen doordringt dan een afzonderlijke energie. Het laat een energetische indruk achter op de lichamelijke eigenschappen, de gezondheid en het karakter. Metaforen die de vijf te onderscheiden ritmes beschrijven zijn ontleend aan tastbare, waarneembare elementen uit de natuur: water, hout, vuur, aarde en metaal. Het persoonlijke ritme van een persoon vergezelt, samen met de wisselende ritmes van de seizoenen, de toon en stemming van iemands totale energiesysteem.

De drievoudige verwarmer

Deze meridiaan werkt nogal afwijkend van de andere energieën door samen te werken met de hypothalamus, die fungeert als een thermostaat van het lichaam. Het is er tevens verantwoordelijk voor dat het lichaam in een noodsituatie adequaat reageert. Deze drievoudige verwarmer coördineert de andere energiesystemen en zet het immuunsysteem aan tot actie door adrenaline en cortisol aan te maken. Bovendien beïnvloedt het immuunsysteem evenals de miltmeridiaan de aanmaak van insuline en reguleert het vecht/vlucht mechanisme.

De stralende circuits

De stralende circuits functioneren als vloeibare velden, in tegenstelling tot de meridianen, die gebonden zijn aan vaste banen en specifieke organen. Gelijk de drievoudige verwarmer de innerlijke legers mobiliseren, voorzien de stralende circuits je van nieuwe levenskracht en laat je baden in helende energie. Ze zijn ouder dan de meridianen en het heeft er alle schijn van dat ze in de loop der tijd veranderen in meridianen.

Het basisraster

De energie van het basisraster vormt een stevig fundament en staat aan de basis van de energieën van het lichaam. Echter ernstige trauma's kunnen de basis beschadigen, wat zeer moeilijk is te repareren. De andere energiesystemen gaan zich wel min of meer aanpassen aan het beschadigde basisraster.

Energetische technieken voor gezondheid en vitaliteit

Deze zijn gebaseerd op de volgende principes:
  • gezonde energieën bewegen zich middels kruiselingse patronen
  • door eenvoudige oefeningen te doen kunnen problemen met geblokkeerde of uitgeputte energie worden verholpen
  • strekken geeft de energieën van het lichaam ruimte om zich op de meest natuurlijke wijze te manifesteren
  • het vrijmaken van gifstoffen ondersteunt de natuurlijke stroom van de energieën van het lichaam
  • men kan diepere energiepatronen van het lichaam en het denken opnieuw programmeren
© 2015 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een elektromagnetisch veld of straling?Wat is een elektromagnetisch veld of straling?Een elektromagnetisch veld is de voortplanting van elektrisch- en magnetische trillingen (golven) door het universum of…
De natuurlijke elektromagnetische velden worden verstoordDe natuurlijke elektromagnetische velden worden verstoordDe aarde is omhuld met het aardmagnetisch veld. Dit natuurlijke veld is een basisvoorwaarde voor al het leven op aarde.…
Natuurlijke en kunstmatige elektromagnetische veldenNatuurlijke en kunstmatige elektromagnetische veldenOns lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water, dat weten we allemaal. Niet zo algemeen bekend, is dat ons lichaam in h…
PMS en overgangsklachten door hormonale onbalans progesteronPMS en overgangsklachten door hormonale onbalans progesteronArtsen schrijven bij PMS en overgangsklachten al vrij snel oestrogenen voor. De alternatieve genezers spreken echter bij…

Medicinale Cannabis: effectief of niet?Medicinale Cannabis: effectief of niet?Sinds september 2003 kunnen artsen cannabis voor medicinaal gebruik voorschrijven en mogen apothekers het op recept afle…
Dramatherapie, een creatieve therapieDramatherapie, een creatieve therapieVeel mensen denken dat dramatherapie iets is voor kinderen. “Kinderen kunnen nog niet goed hun emoties onder woorden bre…
Bronnen en referenties
  • Energie voor vrouwen ISBN 978- 94-013-0024-7 uitgave 2012 door Donna Eden met David Feinstein
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 11-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.